• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kokosové muffiny s kešu

15 června, 2020 od elikatesy

Už jsem to tu párkrát zmiňovala. Když se rozhodne péct trochu zdravěji či jinak, ne vždy je výsledek zcela uspokojivý. Někdy to stojí i několik pokusů, než jste s receptem zcela spokojení. V tomto případě konkrétně šest. 😀 Ale teď alespoň můžu říct, že tyto kokosové muffiny s kešu se povedly opravdu perfektně.

kokosové muffiny

Hned od začátku jsem měla v plánu udělat tyto muffiny veganské. Ale protože teď trochu víc experimentuju i s moukami, tak jsem si po prvním docela obstojném pokusu řekla, že by mohly být i bez lepku. A tak jsem experimentovala dál a různě měnila poměry surovin i některé suroviny kompletně. Žádná verze nebyla vyloženě špatná, ale některé byly trochu tužší jiné zase mastnější (což se stává, když ubíráte cukr) a prostě ne takové, jaké bych s vámi chtěla sdílet. Nakonec jsem se dopracovala k této verzi, která je uvnitř měkká a krásně nadýchaná a zvenku chutná tak trochu jako kokoska. Za mě ideální kombinace 🙂

kokosové muffiny

Jak je psáno výš, muffiny jsou veganské. Použila jsem kokosový jogurt (kupuju v Lidlu), ale můžete použít i sojový jogurt. Případně, pokud muffiny chcete “odveganit”, klidně použijte obyčejný jogurt.

Mouka je v nich nakombinovaná rýžová (Pernerka) a mandlová. Plus jsem přidala trochu kukuřičného škrobu, aby těsto líp drželo. Nejsou v něm totiž samozřejmě ani vejce.

Jako náhrada vajec funguje částečně škrob a částečně banán, který dodá i sladkost a vláčnost. Zároveň ho ale v těstě není tolik, aby byl přehnaně cítit. Je to jen takový lehký banánový šmrnc, který podle mě s kokosem skvěle ladí.

Do těsta jsem přidala kešu ořechy, ale není to nutné. Muffiny jsou skvělé i bez nich. Klidně by se daly přidat i jiné ořechy. Nabízí se mandle, ale hodily by se třeba i pekany. Pokud ořechy používáte, můžete je nejdřív nasucho opéct v troubě, zvýrazní se tím jejich chuť.

kokosové muffiny

Asi víte, že pro jednoduché, trochu zdravější pečení mám slabost a věnuju se mu asi nejraději a teď i nejčastěji. A nejvíc mě těší, když chutná i těm, kteří si jinak na zdravější stravu moc nepotrpí. A tyto kokosové muffiny chutnaly všem! Tak se jich určitě nebojte a taky je vyzkoušejte. 🙂

Tisk

Kokosové muffiny s kešu

Počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

  • 125 g rýžové mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 150 g mandlové mouky
  • 60 g bio kokosu
  • 60 g javorového sirupu
  • 120 g přezrálého banánu
  • 150 g kokosového jogurtu
  • 60 g kokosového oleje
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 0,5 lžičky skořice
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 100 g kešu ořechů nemusí být

Postup přípravy

  • Jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou, aby měl pokojovou teplotu. Připravte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte ji papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180°C a pokud chcete, pár minut v ní opečte kešu ořechy. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte rýžovou i mandlovou mouku, škrob, vanilku, skořici, kypřicí prášek a sodu a špetku soli. Přidejte kokos a nasekané kešu ořechy a promíchejte.
  • Společně promixujte banán, javorový sirup, kokosový olej a kokosový jogurt dohladka. Buď tyčovým mixérem nebo v blenderu. Přidejte k suché směsi v míse a promíchejte. Nemíchejte zbytečně dlouho, jen dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozdělte do muffinových košíčků (můžete posypat dalším kokosem), vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: banány, bezlepkové, kešu, kokos, kokosový cukr, muffiny, vegan

Předchozí článek « Cukr a alternativní sladidla
Další článek: Cizrnové blondies »

Reader Interactions

Comments

  1. Lenka

    10 dubna, 2022 at 8:32 am

    Zdravím může být bramborový škrob? díky Lenka

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2022 at 10:04 am

      Zdravím, vyzkoušené to nemám, ale neměl by to být problém.

      Odpovědět
      • Lenka

        10 dubna, 2022 at 4:55 pm

        Dekuji

        Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy