Už jsem to tu párkrát zmiňovala. Když se rozhodne péct trochu zdravěji či jinak, ne vždy je výsledek zcela uspokojivý. Někdy to stojí i několik pokusů, než jste s receptem zcela spokojení. V tomto případě konkrétně šest. 😀 Ale teď alespoň můžu říct, že tyto kokosové muffiny s kešu se povedly opravdu perfektně.
Hned od začátku jsem měla v plánu udělat tyto muffiny veganské. Ale protože teď trochu víc experimentuju i s moukami, tak jsem si po prvním docela obstojném pokusu řekla, že by mohly být i bez lepku. A tak jsem experimentovala dál a různě měnila poměry surovin i některé suroviny kompletně. Žádná verze nebyla vyloženě špatná, ale některé byly trochu tužší jiné zase mastnější (což se stává, když ubíráte cukr) a prostě ne takové, jaké bych s vámi chtěla sdílet. Nakonec jsem se dopracovala k této verzi, která je uvnitř měkká a krásně nadýchaná a zvenku chutná tak trochu jako kokoska. Za mě ideální kombinace 🙂
Jak je psáno výš, muffiny jsou veganské. Použila jsem kokosový jogurt (kupuju v Lidlu), ale můžete použít i sojový jogurt. Případně, pokud muffiny chcete “odveganit”, klidně použijte obyčejný jogurt.
Mouka je v nich nakombinovaná rýžová (Pernerka) a mandlová. Plus jsem přidala trochu kukuřičného škrobu, aby těsto líp drželo. Nejsou v něm totiž samozřejmě ani vejce.
Jako náhrada vajec funguje částečně škrob a částečně banán, který dodá i sladkost a vláčnost. Zároveň ho ale v těstě není tolik, aby byl přehnaně cítit. Je to jen takový lehký banánový šmrnc, který podle mě s kokosem skvěle ladí.
Do těsta jsem přidala kešu ořechy, ale není to nutné. Muffiny jsou skvělé i bez nich. Klidně by se daly přidat i jiné ořechy. Nabízí se mandle, ale hodily by se třeba i pekany. Pokud ořechy používáte, můžete je nejdřív nasucho opéct v troubě, zvýrazní se tím jejich chuť.
Asi víte, že pro jednoduché, trochu zdravější pečení mám slabost a věnuju se mu asi nejraději a teď i nejčastěji. A nejvíc mě těší, když chutná i těm, kteří si jinak na zdravější stravu moc nepotrpí. A tyto kokosové muffiny chutnaly všem! Tak se jich určitě nebojte a taky je vyzkoušejte. 🙂
Kokosové muffiny s kešu
Ingredience
- 125 g rýžové mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
- 150 g mandlové mouky
- 60 g bio kokosu
- 60 g javorového sirupu
- 120 g přezrálého banánu
- 150 g kokosového jogurtu
- 60 g kokosového oleje
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 0,5 lžičky skořice
- špetka soli
- špetka vanilky
- 100 g kešu ořechů nemusí být
Postup přípravy
- Jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou, aby měl pokojovou teplotu. Připravte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte ji papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180°C a pokud chcete, pár minut v ní opečte kešu ořechy. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte rýžovou i mandlovou mouku, škrob, vanilku, skořici, kypřicí prášek a sodu a špetku soli. Přidejte kokos a nasekané kešu ořechy a promíchejte.
- Společně promixujte banán, javorový sirup, kokosový olej a kokosový jogurt dohladka. Buď tyčovým mixérem nebo v blenderu. Přidejte k suché směsi v míse a promíchejte. Nemíchejte zbytečně dlouho, jen dokud se vše nespojí.
- Těsto rozdělte do muffinových košíčků (můžete posypat dalším kokosem), vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.
Lenka
Zdravím může být bramborový škrob? díky Lenka
elikatesy
Zdravím, vyzkoušené to nemám, ale neměl by to být problém.
Lenka
Dekuji