• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kokosové muffiny s kešu

15 června, 2020 od elikatesy

Už jsem to tu párkrát zmiňovala. Když se rozhodne péct trochu zdravěji či jinak, ne vždy je výsledek zcela uspokojivý. Někdy to stojí i několik pokusů, než jste s receptem zcela spokojení. V tomto případě konkrétně šest. 😀 Ale teď alespoň můžu říct, že tyto kokosové muffiny s kešu se povedly opravdu perfektně.

kokosové muffiny

Hned od začátku jsem měla v plánu udělat tyto muffiny veganské. Ale protože teď trochu víc experimentuju i s moukami, tak jsem si po prvním docela obstojném pokusu řekla, že by mohly být i bez lepku. A tak jsem experimentovala dál a různě měnila poměry surovin i některé suroviny kompletně. Žádná verze nebyla vyloženě špatná, ale některé byly trochu tužší jiné zase mastnější (což se stává, když ubíráte cukr) a prostě ne takové, jaké bych s vámi chtěla sdílet. Nakonec jsem se dopracovala k této verzi, která je uvnitř měkká a krásně nadýchaná a zvenku chutná tak trochu jako kokoska. Za mě ideální kombinace 🙂

kokosové muffiny

Jak je psáno výš, muffiny jsou veganské. Použila jsem kokosový jogurt (kupuju v Lidlu), ale můžete použít i sojový jogurt. Případně, pokud muffiny chcete “odveganit”, klidně použijte obyčejný jogurt.

Mouka je v nich nakombinovaná rýžová (Pernerka) a mandlová. Plus jsem přidala trochu kukuřičného škrobu, aby těsto líp drželo. Nejsou v něm totiž samozřejmě ani vejce.

Jako náhrada vajec funguje částečně škrob a částečně banán, který dodá i sladkost a vláčnost. Zároveň ho ale v těstě není tolik, aby byl přehnaně cítit. Je to jen takový lehký banánový šmrnc, který podle mě s kokosem skvěle ladí.

Do těsta jsem přidala kešu ořechy, ale není to nutné. Muffiny jsou skvělé i bez nich. Klidně by se daly přidat i jiné ořechy. Nabízí se mandle, ale hodily by se třeba i pekany. Pokud ořechy používáte, můžete je nejdřív nasucho opéct v troubě, zvýrazní se tím jejich chuť.

kokosové muffiny

Asi víte, že pro jednoduché, trochu zdravější pečení mám slabost a věnuju se mu asi nejraději a teď i nejčastěji. A nejvíc mě těší, když chutná i těm, kteří si jinak na zdravější stravu moc nepotrpí. A tyto kokosové muffiny chutnaly všem! Tak se jich určitě nebojte a taky je vyzkoušejte. 🙂

Tisk

Kokosové muffiny s kešu

Počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

  • 125 g rýžové mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 150 g mandlové mouky
  • 60 g bio kokosu
  • 60 g javorového sirupu
  • 120 g přezrálého banánu
  • 150 g kokosového jogurtu
  • 60 g kokosového oleje
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 0,5 lžičky skořice
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 100 g kešu ořechů nemusí být

Postup přípravy

  • Jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou, aby měl pokojovou teplotu. Připravte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte ji papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180°C a pokud chcete, pár minut v ní opečte kešu ořechy. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte rýžovou i mandlovou mouku, škrob, vanilku, skořici, kypřicí prášek a sodu a špetku soli. Přidejte kokos a nasekané kešu ořechy a promíchejte.
  • Společně promixujte banán, javorový sirup, kokosový olej a kokosový jogurt dohladka. Buď tyčovým mixérem nebo v blenderu. Přidejte k suché směsi v míse a promíchejte. Nemíchejte zbytečně dlouho, jen dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozdělte do muffinových košíčků (můžete posypat dalším kokosem), vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: banány, bezlepkové, kešu, kokos, kokosový cukr, muffiny, vegan

Předchozí článek « Cukr a alternativní sladidla
Další článek: Cizrnové blondies »

Reader Interactions

Comments

  1. Lenka

    10 dubna, 2022 at 8:32 am

    Zdravím může být bramborový škrob? díky Lenka

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2022 at 10:04 am

      Zdravím, vyzkoušené to nemám, ale neměl by to být problém.

      Odpovědět
      • Lenka

        10 dubna, 2022 at 4:55 pm

        Dekuji

        Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy