• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Citronový chlebíček s kokosem

12 května, 2020 od elikatesy

Mám resty! Své korona volno jsem věnovala především rodině, pečení a blogu. A upřímně? Musím říct, že jsem si to docela užila a bavilo mě to. Na blog jsem zatím vydala snad třináct receptů, ale víc než dalších třináct jich mám nafocených a rozpracovaných. A k tomu ještě pár naplánovaných. Především mám ale rozepsanou sérii článku o zdravějším a alternativním pečením. A bude to opravdu důkladné. Zatím mám sedmnáct stránek. 😀  No a samozřejmě mám k tomuto tématu připravených i spoustu receptů.

Některé jsou bezlepkové, další s alternativními způsoby slazení (ale především slazené co nejméně), přibudou i další raw sladkosti (kuličky byl jen takový úvod) a taky mám v zásobě i několik veganských dobrot. Chtěla jsem nejprve dopsat onu sérii článků a až pak k ní přidávat recepty, ale myslím, že než to dokončím, bude to  ještě nějaký čas trvat. A když se tak dívám na zlatý déšť na této fotce (odkvetl už alespoň před měsícem), tak myslím, že je na čase, abych spíš ty recepty začala pomalu pouštět do světa… Dnes tu pro vás proto mám recept na svěží a šťavnatý citronový chlebíček s kokosem. Je vynikající, a úplnou náhodou je taky vegan. 🙂

citronový chlebíček

Za poslední týdny jsem v kuchyni začala znovu hodně experimentovat a zkoušet nové recepty a ingredience. Já už toho v kuchyni vyzkoušela opravdu hodně, ale poslední dobou jsem z nedostatku času a energie sklouzla k určitému stereotypu. To se teď změnilo a pouštím se i do receptů, u kterých není úspěch stoprocentně zaručen. Třeba právě do sladkých receptů bez mléčných výrobků a vajec. Veganská strava je mi blízká, před pár lety jsem se jednu dobu stravovala čistě vegansky, ale mému tělu to úplně nevyhovovalo. Navíc jednoduše nemůžu a upřímně řečeno ani nechci žít bez jogurtu a sýru.

Z etického a ekologického hlediska je sice veganství skvělá volba, ale ne každé tělo na čistě rostlinné stravě prospívá. Ale určitě je fajn veganské pokrmy do své stravy zařadit častěji a já sama mám vege jídla moc ráda. Vyžadují totiž spoustu kreativity. Hodit maso na pánev? To umí každý. Ale vytvořit něco “wau” jen ze zeleniny, obilovin, luštěnin a ořechů? To už chce opravdový um.

A při pečení je to navíc docela dobrodružství. Protože prakticky všechny klasické recepty obsahují máslo, vejce nebo mléko. Nebo máslo vejce a mléko. 🙂 Jak se bez toho obejít? Není jednoznačný návod, ale existují různé možnosti a v chystaném článku si spoustu z nich probereme. Mimo jiné je na trhu už celá řada produktů, které mléko či vejce snadno nahradí. A vůbec už se za nimi nemusíte vypravit do specializovaných obchodů. Třeba i v takovém Lidlu seženete kokosový jogurt. Který je moc dobrý a navíc ani nestojí bambilion. A právě ten jsem v tomto receptu použila. A to je jen jedna ze čtyř forem kokosu, které v tomto chlebíčku najdete! Dále je v něm šťavnatý bio kokos, kokosový olej a zdobí jej poleva z kokosového másla. Všichni milovníci kokosu jistě zajásají. 🙂

Citronový chlebíček je moc fajn, vláčný a krásně svěží. Citron s kokosem jsou totiž velcí kamarádi a parádně spolu ladí. V těstě najdete citronovou šťávu a kůru a na ozdobu jsem navíc připravila kandovanou citronovou kůru. Což sice není nezbytně nutné, ale vypadá to hezky, ne? 🙂 Pokud máte chuť na obměnu, chlebíček by byl vynikající i s pomerančem.

Tradičně se na tento typ chlebíčku dává citronová poleva umíchaná z moučkového cukru a citronové šťávy, ale já tyto cukrové polevy moc nemusím. Tak jsem místo toho chlebíček potřela kokosovým máslem smíchaným jen s trošinkou cukru. Ale nemusel by se použít žádný cukr, kokos má totiž příjemnou a přirozeně sladkou chuť. Případně by se mohlo použít i jakékoliv tekuté sladidlo, třeba trocha javorového nebo kokosového sirupu. Jen počítejte s tím, že poleva pak nebude úplně sněhobílá.

Kokosové máslo jsem na blogu už několikrát zmiňovala (třeba tady), ale pro připomenutí. 🙂 Nejedná se o kokosový olej, ale o pastu z kokosu. Prodává se často jako “creamed coconut” ve zdravých výživách nebo v arabských či vietnamských obchodech (mrkněte sem). A pokud máte doma výkonný mixér, tak si jej můžete snadno umixovat doma z bio kokosu (opravdu použijte bio kokos, je šťavnatější a pastu z něj vytvoříte mnohem snadněji).

Hotový citronový chlebíček doporučuju skladovat v lednici, ale před podáváním jej nechte dojít pokojové teploty, přímo z lednice je díky vysokému obsahu kokosu trochu tuhý. Recept je to snadný, ale chlebíček je elegantní (obzvlášť pokud si dáte tu práci a připravíte si i kandovanou kůru) a je jako dělaný k odpolednímu čaji či kávě.

Tisk

Citronový chlebíček s kokosem

Ingredience

  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g bio kokosu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 150 g krupicového nebo jemného třtinového cukru
  • 150 g kokosového rostlinného jogurtu
  • 75 g kokosového oleje
  • 35 ml citronové šťávy
  • kůra ze 2 citronů

Na polevu

  • 100 g kokosového másla
  • 10-20 g cukru moučka
  • 25-35 ml vroucí vody

Na kandovanou citronovou kůru

  • 2 citrony
  • 200 g cukru
  • 200 g vody

Postup přípravy

  • Kokosový jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch) a chlebíčkovou formu si vymažte a vyložte pečicím papírem (já mám 25x10cm). Zkontrolujte kokosový olej a pokud je tuhý, rozpusťte jej opatrně v mikrovlnce či rendlíku.
  • Mouku, mandlovou mouku, kokos, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl dejte do větší mísy. V jiné míse prošlehejte kokosový jogurt, kokosový olej, cukr a citronovou šťávu a kůru. Přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte stěrkou.
  • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 40-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vytáhněte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
  • Připravte si kandovanou kůru. Škrabkou oloupejte citronovou kůru, ale dejte pozor, aby na ní nebyla žádná bílá část. Nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Vložte do rendlíku s trochou vody, přiveďte k varu a zceďte. To ještě dvakrát zopakujte. Pak dejte do rendlíku vodu s cukrem, přiveďte k varu, stáhněte na minimum, přidejte kůru a vařte asi 20 minut nebo dokud není měkká. Nechte vychladnout v sirupu a zceďte.
  • Na polevu rozmíchejte kokosové máslo s trochou cukru a vroucí vodou, sladkost a konzistenci dolaďte dle vlastních preferencí. Nebo si připravte klasickou citronovou polevu ze 150g moučkového cukru a několika lžic citronové šťávy (třete alespoň 10 minut).
  • Vychladlý chlebíček potřete polevou a dozdobte citronovou kůrou.

Kam dál?

  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Kokosový dort s mangemKokosový dort s mangem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Banánové blondiesBanánové blondies

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: citron, kokos, mandle, vegan

Předchozí článek « Kvasové tortilly
Další článek: Chřestový salát s hráškem a mátou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy