• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Citronový chlebíček s kokosem

12 května, 2020 od elikatesy

Mám resty! Své korona volno jsem věnovala především rodině, pečení a blogu. A upřímně? Musím říct, že jsem si to docela užila a bavilo mě to. Na blog jsem zatím vydala snad třináct receptů, ale víc než dalších třináct jich mám nafocených a rozpracovaných. A k tomu ještě pár naplánovaných. Především mám ale rozepsanou sérii článku o zdravějším a alternativním pečením. A bude to opravdu důkladné. Zatím mám sedmnáct stránek. 😀  No a samozřejmě mám k tomuto tématu připravených i spoustu receptů.

Některé jsou bezlepkové, další s alternativními způsoby slazení (ale především slazené co nejméně), přibudou i další raw sladkosti (kuličky byl jen takový úvod) a taky mám v zásobě i několik veganských dobrot. Chtěla jsem nejprve dopsat onu sérii článků a až pak k ní přidávat recepty, ale myslím, že než to dokončím, bude to  ještě nějaký čas trvat. A když se tak dívám na zlatý déšť na této fotce (odkvetl už alespoň před měsícem), tak myslím, že je na čase, abych spíš ty recepty začala pomalu pouštět do světa… Dnes tu pro vás proto mám recept na svěží a šťavnatý citronový chlebíček s kokosem. Je vynikající, a úplnou náhodou je taky vegan. 🙂

citronový chlebíček

Za poslední týdny jsem v kuchyni začala znovu hodně experimentovat a zkoušet nové recepty a ingredience. Já už toho v kuchyni vyzkoušela opravdu hodně, ale poslední dobou jsem z nedostatku času a energie sklouzla k určitému stereotypu. To se teď změnilo a pouštím se i do receptů, u kterých není úspěch stoprocentně zaručen. Třeba právě do sladkých receptů bez mléčných výrobků a vajec. Veganská strava je mi blízká, před pár lety jsem se jednu dobu stravovala čistě vegansky, ale mému tělu to úplně nevyhovovalo. Navíc jednoduše nemůžu a upřímně řečeno ani nechci žít bez jogurtu a sýru.

Z etického a ekologického hlediska je sice veganství skvělá volba, ale ne každé tělo na čistě rostlinné stravě prospívá. Ale určitě je fajn veganské pokrmy do své stravy zařadit častěji a já sama mám vege jídla moc ráda. Vyžadují totiž spoustu kreativity. Hodit maso na pánev? To umí každý. Ale vytvořit něco “wau” jen ze zeleniny, obilovin, luštěnin a ořechů? To už chce opravdový um.

A při pečení je to navíc docela dobrodružství. Protože prakticky všechny klasické recepty obsahují máslo, vejce nebo mléko. Nebo máslo vejce a mléko. 🙂 Jak se bez toho obejít? Není jednoznačný návod, ale existují různé možnosti a v chystaném článku si spoustu z nich probereme. Mimo jiné je na trhu už celá řada produktů, které mléko či vejce snadno nahradí. A vůbec už se za nimi nemusíte vypravit do specializovaných obchodů. Třeba i v takovém Lidlu seženete kokosový jogurt. Který je moc dobrý a navíc ani nestojí bambilion. A právě ten jsem v tomto receptu použila. A to je jen jedna ze čtyř forem kokosu, které v tomto chlebíčku najdete! Dále je v něm šťavnatý bio kokos, kokosový olej a zdobí jej poleva z kokosového másla. Všichni milovníci kokosu jistě zajásají. 🙂

Citronový chlebíček je moc fajn, vláčný a krásně svěží. Citron s kokosem jsou totiž velcí kamarádi a parádně spolu ladí. V těstě najdete citronovou šťávu a kůru a na ozdobu jsem navíc připravila kandovanou citronovou kůru. Což sice není nezbytně nutné, ale vypadá to hezky, ne? 🙂 Pokud máte chuť na obměnu, chlebíček by byl vynikající i s pomerančem.

Tradičně se na tento typ chlebíčku dává citronová poleva umíchaná z moučkového cukru a citronové šťávy, ale já tyto cukrové polevy moc nemusím. Tak jsem místo toho chlebíček potřela kokosovým máslem smíchaným jen s trošinkou cukru. Ale nemusel by se použít žádný cukr, kokos má totiž příjemnou a přirozeně sladkou chuť. Případně by se mohlo použít i jakékoliv tekuté sladidlo, třeba trocha javorového nebo kokosového sirupu. Jen počítejte s tím, že poleva pak nebude úplně sněhobílá.

Kokosové máslo jsem na blogu už několikrát zmiňovala (třeba tady), ale pro připomenutí. 🙂 Nejedná se o kokosový olej, ale o pastu z kokosu. Prodává se často jako “creamed coconut” ve zdravých výživách nebo v arabských či vietnamských obchodech (mrkněte sem). A pokud máte doma výkonný mixér, tak si jej můžete snadno umixovat doma z bio kokosu (opravdu použijte bio kokos, je šťavnatější a pastu z něj vytvoříte mnohem snadněji).

Hotový citronový chlebíček doporučuju skladovat v lednici, ale před podáváním jej nechte dojít pokojové teploty, přímo z lednice je díky vysokému obsahu kokosu trochu tuhý. Recept je to snadný, ale chlebíček je elegantní (obzvlášť pokud si dáte tu práci a připravíte si i kandovanou kůru) a je jako dělaný k odpolednímu čaji či kávě.

Tisk

Citronový chlebíček s kokosem

Ingredience

  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g bio kokosu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 150 g krupicového nebo jemného třtinového cukru
  • 150 g kokosového rostlinného jogurtu
  • 75 g kokosového oleje
  • 35 ml citronové šťávy
  • kůra ze 2 citronů

Na polevu

  • 100 g kokosového másla
  • 10-20 g cukru moučka
  • 25-35 ml vroucí vody

Na kandovanou citronovou kůru

  • 2 citrony
  • 200 g cukru
  • 200 g vody

Postup přípravy

  • Kokosový jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch) a chlebíčkovou formu si vymažte a vyložte pečicím papírem (já mám 25x10cm). Zkontrolujte kokosový olej a pokud je tuhý, rozpusťte jej opatrně v mikrovlnce či rendlíku.
  • Mouku, mandlovou mouku, kokos, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl dejte do větší mísy. V jiné míse prošlehejte kokosový jogurt, kokosový olej, cukr a citronovou šťávu a kůru. Přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte stěrkou.
  • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 40-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vytáhněte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
  • Připravte si kandovanou kůru. Škrabkou oloupejte citronovou kůru, ale dejte pozor, aby na ní nebyla žádná bílá část. Nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Vložte do rendlíku s trochou vody, přiveďte k varu a zceďte. To ještě dvakrát zopakujte. Pak dejte do rendlíku vodu s cukrem, přiveďte k varu, stáhněte na minimum, přidejte kůru a vařte asi 20 minut nebo dokud není měkká. Nechte vychladnout v sirupu a zceďte.
  • Na polevu rozmíchejte kokosové máslo s trochou cukru a vroucí vodou, sladkost a konzistenci dolaďte dle vlastních preferencí. Nebo si připravte klasickou citronovou polevu ze 150g moučkového cukru a několika lžic citronové šťávy (třete alespoň 10 minut).
  • Vychladlý chlebíček potřete polevou a dozdobte citronovou kůrou.

Kam dál?

  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
  • Kokosový dort s mangemKokosový dort s mangem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Banánové blondiesBanánové blondies

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: citron, kokos, mandle, vegan

Předchozí článek « Kvasové tortilly
Další článek: Chřestový salát s hráškem a mátou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy