Mám resty! Své korona volno jsem věnovala především rodině, pečení a blogu. A upřímně? Musím říct, že jsem si to docela užila a bavilo mě to. Na blog jsem zatím vydala snad třináct receptů, ale víc než dalších třináct jich mám nafocených a rozpracovaných. A k tomu ještě pár naplánovaných. Především mám ale rozepsanou sérii článku o zdravějším a alternativním pečením. A bude to opravdu důkladné. Zatím mám sedmnáct stránek. 😀 No a samozřejmě mám k tomuto tématu připravených i spoustu receptů.
Některé jsou bezlepkové, další s alternativními způsoby slazení (ale především slazené co nejméně), přibudou i další raw sladkosti (kuličky byl jen takový úvod) a taky mám v zásobě i několik veganských dobrot. Chtěla jsem nejprve dopsat onu sérii článků a až pak k ní přidávat recepty, ale myslím, že než to dokončím, bude to ještě nějaký čas trvat. A když se tak dívám na zlatý déšť na této fotce (odkvetl už alespoň před měsícem), tak myslím, že je na čase, abych spíš ty recepty začala pomalu pouštět do světa… Dnes tu pro vás proto mám recept na svěží a šťavnatý citronový chlebíček s kokosem. Je vynikající, a úplnou náhodou je taky vegan. 🙂
Za poslední týdny jsem v kuchyni začala znovu hodně experimentovat a zkoušet nové recepty a ingredience. Já už toho v kuchyni vyzkoušela opravdu hodně, ale poslední dobou jsem z nedostatku času a energie sklouzla k určitému stereotypu. To se teď změnilo a pouštím se i do receptů, u kterých není úspěch stoprocentně zaručen. Třeba právě do sladkých receptů bez mléčných výrobků a vajec. Veganská strava je mi blízká, před pár lety jsem se jednu dobu stravovala čistě vegansky, ale mému tělu to úplně nevyhovovalo. Navíc jednoduše nemůžu a upřímně řečeno ani nechci žít bez jogurtu a sýru.
Z etického a ekologického hlediska je sice veganství skvělá volba, ale ne každé tělo na čistě rostlinné stravě prospívá. Ale určitě je fajn veganské pokrmy do své stravy zařadit častěji a já sama mám vege jídla moc ráda. Vyžadují totiž spoustu kreativity. Hodit maso na pánev? To umí každý. Ale vytvořit něco “wau” jen ze zeleniny, obilovin, luštěnin a ořechů? To už chce opravdový um.
A při pečení je to navíc docela dobrodružství. Protože prakticky všechny klasické recepty obsahují máslo, vejce nebo mléko. Nebo máslo vejce a mléko. 🙂 Jak se bez toho obejít? Není jednoznačný návod, ale existují různé možnosti a v chystaném článku si spoustu z nich probereme. Mimo jiné je na trhu už celá řada produktů, které mléko či vejce snadno nahradí. A vůbec už se za nimi nemusíte vypravit do specializovaných obchodů. Třeba i v takovém Lidlu seženete kokosový jogurt. Který je moc dobrý a navíc ani nestojí bambilion. A právě ten jsem v tomto receptu použila. A to je jen jedna ze čtyř forem kokosu, které v tomto chlebíčku najdete! Dále je v něm šťavnatý bio kokos, kokosový olej a zdobí jej poleva z kokosového másla. Všichni milovníci kokosu jistě zajásají. 🙂
Citronový chlebíček je moc fajn, vláčný a krásně svěží. Citron s kokosem jsou totiž velcí kamarádi a parádně spolu ladí. V těstě najdete citronovou šťávu a kůru a na ozdobu jsem navíc připravila kandovanou citronovou kůru. Což sice není nezbytně nutné, ale vypadá to hezky, ne? 🙂 Pokud máte chuť na obměnu, chlebíček by byl vynikající i s pomerančem.
Tradičně se na tento typ chlebíčku dává citronová poleva umíchaná z moučkového cukru a citronové šťávy, ale já tyto cukrové polevy moc nemusím. Tak jsem místo toho chlebíček potřela kokosovým máslem smíchaným jen s trošinkou cukru. Ale nemusel by se použít žádný cukr, kokos má totiž příjemnou a přirozeně sladkou chuť. Případně by se mohlo použít i jakékoliv tekuté sladidlo, třeba trocha javorového nebo kokosového sirupu. Jen počítejte s tím, že poleva pak nebude úplně sněhobílá.
Kokosové máslo jsem na blogu už několikrát zmiňovala (třeba tady), ale pro připomenutí. 🙂 Nejedná se o kokosový olej, ale o pastu z kokosu. Prodává se často jako “creamed coconut” ve zdravých výživách nebo v arabských či vietnamských obchodech (mrkněte sem). A pokud máte doma výkonný mixér, tak si jej můžete snadno umixovat doma z bio kokosu (opravdu použijte bio kokos, je šťavnatější a pastu z něj vytvoříte mnohem snadněji).
Hotový citronový chlebíček doporučuju skladovat v lednici, ale před podáváním jej nechte dojít pokojové teploty, přímo z lednice je díky vysokému obsahu kokosu trochu tuhý. Recept je to snadný, ale chlebíček je elegantní (obzvlášť pokud si dáte tu práci a připravíte si i kandovanou kůru) a je jako dělaný k odpolednímu čaji či kávě.
Citronový chlebíček s kokosem
Ingredience
- 220 g hladké špaldové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 50 g bio kokosu
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 150 g krupicového nebo jemného třtinového cukru
- 150 g kokosového rostlinného jogurtu
- 75 g kokosového oleje
- 35 ml citronové šťávy
- kůra ze 2 citronů
Na polevu
- 100 g kokosového másla
- 10-20 g cukru moučka
- 25-35 ml vroucí vody
Na kandovanou citronovou kůru
- 2 citrony
- 200 g cukru
- 200 g vody
Postup přípravy
- Kokosový jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch) a chlebíčkovou formu si vymažte a vyložte pečicím papírem (já mám 25x10cm). Zkontrolujte kokosový olej a pokud je tuhý, rozpusťte jej opatrně v mikrovlnce či rendlíku.
- Mouku, mandlovou mouku, kokos, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl dejte do větší mísy. V jiné míse prošlehejte kokosový jogurt, kokosový olej, cukr a citronovou šťávu a kůru. Přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte stěrkou.
- Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 40-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vytáhněte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Připravte si kandovanou kůru. Škrabkou oloupejte citronovou kůru, ale dejte pozor, aby na ní nebyla žádná bílá část. Nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Vložte do rendlíku s trochou vody, přiveďte k varu a zceďte. To ještě dvakrát zopakujte. Pak dejte do rendlíku vodu s cukrem, přiveďte k varu, stáhněte na minimum, přidejte kůru a vařte asi 20 minut nebo dokud není měkká. Nechte vychladnout v sirupu a zceďte.
- Na polevu rozmíchejte kokosové máslo s trochou cukru a vroucí vodou, sladkost a konzistenci dolaďte dle vlastních preferencí. Nebo si připravte klasickou citronovou polevu ze 150g moučkového cukru a několika lžic citronové šťávy (třete alespoň 10 minut).
- Vychladlý chlebíček potřete polevou a dozdobte citronovou kůrou.
Napsat komentář