• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kvasové tortilly

4 května, 2020 od elikatesy

Dnes mám pro vás další supr recept využívající přebytky kvasu. Kvasové tortilly. Na blogu už sice najdete recept na žitné krekry, kam můžete kvasové přebytky zpracovat, ale já myslím, že je fajn mít v zásobě víc možností. A tyto tortilly? No řekněte sami, nejsou krásné? 🙂  kvasové tortilly

Recept na kvasové tortilly je úplně jednoduchý, chce to jen trochu času a trpělivosti s vyvalováním, ale jinak na tom opravdu nic není. Tortilly původně neobsahují droždí a už vůbec ne kvas, takže kvas vůbec nemusí být aktivní. Naopak, ideální je na to kvas, který odebíráte při dokrmování, schraňujte v lednici a je vám líto jej vyhodit.

Tortilly jsou opravdu super způsob, jak tyto přebytky využít. Lehká navinulost a trocha celozrnné mouky z kvasu jim zkrátka sluší. Do těsta jsem přidala špetku jedlé sody která neutralizuje kyselost, ale její použití je volitelné. Zařiďte se podle toho, jak váš kvas voní. Pokud už dost nakysle, špetku sody raději přidejte. Já mám kvas z celozrnné žitné mouky, 100% hydratovaný (1:1 mouka a voda), ale bez problémů by byl použitelný i pšeničný nebo špaldový kvas. Podle hydratace případně upravte množství vody v těstě nebo přisypte trochu mouky.

Těsto můžete zpracovat v robotu nebo ručně. Já to dělala ručně asi 8 minut. Je lepší si k tomu vzít kartu a ze začátku odolat přisypávání mouky. Přidejte ji případě až zhruba po 5 minutách, pokud se těsto stále hodně lepí. Po vypracování a půlhodině odpočinku pak vyválíte kuličky a opět necháte odpočinout. To proto, aby se uvolnil lepek. Těsto se bude mnohem líp vyvalovat a nebude se smršťovat. Kuličky se snažte vytvořit s použitím jen minima (nejlépe žádné) další mouky, ale při vyvalování se mouky naopak vůbec nebojte. A těsto vyválejte opravdu tak tence, jak jen to půjde. Před opečením na pánvi nebo klidně až potom je můžete lehce oprášit štětcem. Já si obvykle vyválím dvě tortilly a pak rozpálím pánev a začnu opékat. V mezičasech pak vyvaluju další placky. A jen to odsýpá… 🙂

Co s nimi?

Z tortill se připravuje spousta dobrot, třeba burritos, enchiladas, nachos či tacos. Ale mé suverénně  nejoblíbenější jídlo z tortill jsou quesadilly. Křupavé placky, ze kterých svádivě vytéká horký sýr, podávané s krémovým quacamole, sladko-kyselou pikantní salsou a jemnou zakysanou smetanou… Taková dobrota, že mi trochu ukápla slina, jen o tom teď píšu…

Tyto quesadilly z pšeničné tortilly plněné cheddarem jsou americký styl a já je poprvé vyzkoušela před mnoha lety právě v Americe, na Floridě. A byla to láska na první zakousnutí. V Mexiku jsem zatím nebyla a tak jsem jejich quesadillas, kukuřičné placky plněné sýrem Oaxaca ještě neochutnala, ale snad se mi jednou poštěstí i to. 🙂

Quesadillu můžete připravit buď ze dvou tortill nebo z jedné přehnuté napůl jako půlměsíc. Sýr je základ, ideálně nějaký tučný a výraznější, který se dobře roztéká. Můžete experimentovat, ale za mě je cheddar prostě nejlepší. Můžete přidat natrhané vařené či pečené maso, chilli, nějakou zeleninu (paprika, rajčata, špenát,…), orestované houby, fazole nebo kukuřici. A na středním plameni opéct na suché pánvi z obou stran, dokud není tortilla krásně křupavá a nevytéká z ní sýr ve žhavých potůčcích. K podávání quacamole, salsa, zakysanka a koriandr. Jednoduché, barevné a vlastně dost sexy jídlo. Myslím, že to bude hlavně tím tekoucím sýrem… 🙂

Hotové tortilly vydrží pár dní zabalené do utěrky v chlebníku, ale výborně se i mrazí. A je fajn mít je v zásobě pro rychlé obědy či večeře. Ohřívejte nejlépe zabalené do alobalu v troubě rozpálené na 150º. Krom klasických mexických receptů můžete tyto placky použít i na fejkovou “pizzu”. Obložíte čím máte rádi a na pár minut zapečete v rozžhavené troubě. A taky se samozřejmě hodí na jakékoliv wrappy. Zabalte do nich zeleninu, sýr, zbytek masa od oběda, luštěniny, falafel… Přidejte nějaké to mazání (zakyska nebo jogurt, žervé, hummus či jiná luštěninová pomazánka), případně i něco ostřejšího (sriracha, chilli) a bylinky a máte rychlý a zdravý oběd či večeři. Klidně i do krabičky do práce. Myslím, že víc argumentů nepotřebujete. Domácí kvasové tortilly zkrátka stojí za vyzkoušení. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Kvasové tortilly

Počet porcí: 16 tortil

Ingredience

  • 175 g přezrálého kvasu
  • 200 g vody
  • 40 g olivového oleje
  • 430 g hladké mouky
  • 0,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky sody
  • 10 g soli

Postup přípravy

  • Všechny ingredience vložte do robotu s hnětacím hákem a zpracujte v hladké těsto. Trvá to asi 6-8 minut na nízké otáčky. Případně ingredience promíchejte vařečkou a pak zpracujte ručně asi 8 minut. Těsto přikryjte a nechte půl hodiny odpočinout.
  • Těsto rozdělte na 16 dílů (každý by měl mít okolo 50g), vyválejte kuličky a nechte 10 minut odpočinout.
  • Kuličky rozválejte na důkladně pomoučené pracovní ploše na co nejtenčí kulatou placku.
  • Pánev nebo plotýnku rozpalte na střední teplotu a tortilly nasucho pečte asi minutu z jedné a pak půl minuty z druhé strany. Budou se tvořit puchýře, tak je z druhé strany můžete trochu připlácnout, aby se propekly rovnoměrně.
  • Podávejte rovnou nebo nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařily. Zabalené do utěrky vydrží v chlebníku pár dní, ale výborně se i mrazí.

Kam dál?

  • Sýrové tyčinkySýrové tyčinky
  • Kváskové bagetyKváskové bagety
  • Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechySýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
  • CiabattaCiabatta
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Pho gaPho ga

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: chilli, koriandr, kvas, sýr

Předchozí článek « Energetické kuličky
Další článek: Citronový chlebíček s kokosem »

Reader Interactions

Comments

  1. Martina

    4 září, 2021 at 6:12 pm

    5 stars
    Vynikajici tortilly! Nejlepsi,jake jsem kdy mela 🙂 pouzila jsem celozrnne mouky (pohank.,spaldova),nechala dele kynout a mooc dobre. Uz se tesim na dalsi prebytky kvasku :-).

    Odpovědět
    • elikatesy

      4 září, 2021 at 7:20 pm

      Super, jsem moc ráda, že vám chutnaly, taky je mám moc ráda. 🙂

      Odpovědět
  2. Lenka

    15 ledna, 2023 at 9:21 pm

    Chtěla bych se prosím zeptat, lze použít i kvas Aktivní?

    Odpovědět
    • elikatesy

      17 ledna, 2023 at 9:05 pm

      Ano, můžete použít i kvas aktivní. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy