Dnes mám pro vás další supr recept využívající přebytky kvasu. Kvasové tortilly. Na blogu už sice najdete recept na žitné krekry, kam můžete kvasové přebytky zpracovat, ale já myslím, že je fajn mít v zásobě víc možností. A tyto tortilly? No řekněte sami, nejsou krásné? 🙂
Recept na kvasové tortilly je úplně jednoduchý, chce to jen trochu času a trpělivosti s vyvalováním, ale jinak na tom opravdu nic není. Tortilly původně neobsahují droždí a už vůbec ne kvas, takže kvas vůbec nemusí být aktivní. Naopak, ideální je na to kvas, který odebíráte při dokrmování, schraňujte v lednici a je vám líto jej vyhodit.
Tortilly jsou opravdu super způsob, jak tyto přebytky využít. Lehká navinulost a trocha celozrnné mouky z kvasu jim zkrátka sluší. Do těsta jsem přidala špetku jedlé sody která neutralizuje kyselost, ale její použití je volitelné. Zařiďte se podle toho, jak váš kvas voní. Pokud už dost nakysle, špetku sody raději přidejte. Já mám kvas z celozrnné žitné mouky, 100% hydratovaný (1:1 mouka a voda), ale bez problémů by byl použitelný i pšeničný nebo špaldový kvas. Podle hydratace případně upravte množství vody v těstě nebo přisypte trochu mouky.
Těsto můžete zpracovat v robotu nebo ručně. Já to dělala ručně asi 8 minut. Je lepší si k tomu vzít kartu a ze začátku odolat přisypávání mouky. Přidejte ji případě až zhruba po 5 minutách, pokud se těsto stále hodně lepí. Po vypracování a půlhodině odpočinku pak vyválíte kuličky a opět necháte odpočinout. To proto, aby se uvolnil lepek. Těsto se bude mnohem líp vyvalovat a nebude se smršťovat. Kuličky se snažte vytvořit s použitím jen minima (nejlépe žádné) další mouky, ale při vyvalování se mouky naopak vůbec nebojte. A těsto vyválejte opravdu tak tence, jak jen to půjde. Před opečením na pánvi nebo klidně až potom je můžete lehce oprášit štětcem. Já si obvykle vyválím dvě tortilly a pak rozpálím pánev a začnu opékat. V mezičasech pak vyvaluju další placky. A jen to odsýpá… 🙂
Co s nimi?
Z tortill se připravuje spousta dobrot, třeba burritos, enchiladas, nachos či tacos. Ale mé suverénně nejoblíbenější jídlo z tortill jsou quesadilly. Křupavé placky, ze kterých svádivě vytéká horký sýr, podávané s krémovým quacamole, sladko-kyselou pikantní salsou a jemnou zakysanou smetanou… Taková dobrota, že mi trochu ukápla slina, jen o tom teď píšu…
Tyto quesadilly z pšeničné tortilly plněné cheddarem jsou americký styl a já je poprvé vyzkoušela před mnoha lety právě v Americe, na Floridě. A byla to láska na první zakousnutí. V Mexiku jsem zatím nebyla a tak jsem jejich quesadillas, kukuřičné placky plněné sýrem Oaxaca ještě neochutnala, ale snad se mi jednou poštěstí i to. 🙂
Quesadillu můžete připravit buď ze dvou tortill nebo z jedné přehnuté napůl jako půlměsíc. Sýr je základ, ideálně nějaký tučný a výraznější, který se dobře roztéká. Můžete experimentovat, ale za mě je cheddar prostě nejlepší. Můžete přidat natrhané vařené či pečené maso, chilli, nějakou zeleninu (paprika, rajčata, špenát,…), orestované houby, fazole nebo kukuřici. A na středním plameni opéct na suché pánvi z obou stran, dokud není tortilla krásně křupavá a nevytéká z ní sýr ve žhavých potůčcích. K podávání quacamole, salsa, zakysanka a koriandr. Jednoduché, barevné a vlastně dost sexy jídlo. Myslím, že to bude hlavně tím tekoucím sýrem… 🙂
Hotové tortilly vydrží pár dní zabalené do utěrky v chlebníku, ale výborně se i mrazí. A je fajn mít je v zásobě pro rychlé obědy či večeře. Ohřívejte nejlépe zabalené do alobalu v troubě rozpálené na 150º. Krom klasických mexických receptů můžete tyto placky použít i na fejkovou “pizzu”. Obložíte čím máte rádi a na pár minut zapečete v rozžhavené troubě. A taky se samozřejmě hodí na jakékoliv wrappy. Zabalte do nich zeleninu, sýr, zbytek masa od oběda, luštěniny, falafel… Přidejte nějaké to mazání (zakyska nebo jogurt, žervé, hummus či jiná luštěninová pomazánka), případně i něco ostřejšího (sriracha, chilli) a bylinky a máte rychlý a zdravý oběd či večeři. Klidně i do krabičky do práce. Myslím, že víc argumentů nepotřebujete. Domácí kvasové tortilly zkrátka stojí za vyzkoušení. 🙂
Kvasové tortilly
Ingredience
- 175 g přezrálého kvasu
- 200 g vody
- 40 g olivového oleje
- 430 g hladké mouky
- 0,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky sody
- 10 g soli
Postup přípravy
- Všechny ingredience vložte do robotu s hnětacím hákem a zpracujte v hladké těsto. Trvá to asi 6-8 minut na nízké otáčky. Případně ingredience promíchejte vařečkou a pak zpracujte ručně asi 8 minut. Těsto přikryjte a nechte půl hodiny odpočinout.
- Těsto rozdělte na 16 dílů (každý by měl mít okolo 50g), vyválejte kuličky a nechte 10 minut odpočinout.
- Kuličky rozválejte na důkladně pomoučené pracovní ploše na co nejtenčí kulatou placku.
- Pánev nebo plotýnku rozpalte na střední teplotu a tortilly nasucho pečte asi minutu z jedné a pak půl minuty z druhé strany. Budou se tvořit puchýře, tak je z druhé strany můžete trochu připlácnout, aby se propekly rovnoměrně.
- Podávejte rovnou nebo nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařily. Zabalené do utěrky vydrží v chlebníku pár dní, ale výborně se i mrazí.
Martina
Vynikajici tortilly! Nejlepsi,jake jsem kdy mela 🙂 pouzila jsem celozrnne mouky (pohank.,spaldova),nechala dele kynout a mooc dobre. Uz se tesim na dalsi prebytky kvasku :-).
elikatesy
Super, jsem moc ráda, že vám chutnaly, taky je mám moc ráda. 🙂
Lenka
Chtěla bych se prosím zeptat, lze použít i kvas Aktivní?
elikatesy
Ano, můžete použít i kvas aktivní. 🙂