• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Žitné krekry

26 března, 2020 od elikatesy

Dnes mám pro vás recept na další úplně jednoduché pečivo. Žitné krekry. Pokud jste fandové knackenbrotů a severské kuchyně, budou vám určitě chutnat.  Zvlášť když si dáte trochu práce navíc a připravíte si k nim ještě gravlax a narychlo naložené okurky. Lahoda… 🙂žitné krekry

Na tyto krekry budete potřebovat žitný kvas. Návod na jeho přípravu najdete ve velkém článku o tom jak a proč péct chleba. Nepotřebujete nijak extra živý kvas, protože nebudete kypřit, potřebujete jej zejména kvůli chuti. A proto se na tyto krekry dá perfektně upotřebit i lehce přezrálý kvas z lednice nebo přebytky, které vám vzniknou při jeho výkrmu či příkrmu.

Když s kváskováním začínáte, odebíráte vždy jen lžíci kvasu a přimícháváte k čerstvé mouce. Ale i když už s vámi žije kvas delší čas, nezaškodí jej trochu oživit. Občas se mi stane, že jej trochu zanedbávám a po takových dvou hladových týdnech potřebuje trochu lásky a péče, aby byl zase v optimální kondici. V takovém případě jej krmím třeba dva nebo tři dny, než jej použiju na pečení. 50 g žitné mouky a 50 g vody smíchám se lžičkou kvasu a nechám 12 hodin prokvasit, pak odeberu lžičku a opět smíchám s 50g mouky a 50g vody. A tak dál. No jo, jenže co s tím zbytkem, když odebírám jen lžičku? Ano, přiznávám, občas přebytky skončí v koši, ale pokud to jde, snažím se je upotřebit. Třeba právě na tyto žitné krekry. 🙂

Úplně super jsou třeba s gravlaxem a rychlými naloženými okurkami. Gravlax, doslova pohřbený losos je způsob přípravy syrového rybího masa. Je to úplně jednoduché a přitom velmi efektní. Očištěný filet s kůží se naloží do směsi cukru a soli (můžete přidat i nasekaný kopr, křen, citronovou či pomerančovou kůru, nadrcený jalovec či fenykl nebo nastrouhanou řepu pro krásnou barvu či trochu alkoholu třeba vodku nebo gin) a nechá 2-3 dny odležet v lednici. Pak se očistí od marinády, případně zlehka opláchne a osuší. A pak už jen krájet šikmo na opravdu co nejtenčí plátky (bez kůže). Asi netřeba zdůrazňovat, že vzhledem k tomu, že ryba neprochází tepelnou úpravou, měla by být opravdu čerstvá a co nejlepší kvality.

Já měla asi 500g filet a na marinádu jsem smíchala 200g soli a 200g krupicového cukru. Do plastové misky jsem nasypala asi třetinu této směsi, na ni položila filet kůží dolů a zasypala zbytkem směsi. Zavřela víčko a nechala dva dny v lednici.

Okurkám pak stačí příprava den předem a pokud opravdu spěcháte, můžete je použít už po dvou až třech hodinách. Připravte si vroucí nálev z 200ml vody, 100ml octa, 50g cukru a lžičky soli. Můžete lžičku ochutnat a případně doladit sladkost či kyselost dle vlastních preferencí. Okurku omyjte, nakrájejte na co nejtenčí plátky, dejte do čisté sklenice a zalijte vroucím nálevem. Uzavřete, nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice.

A k tomu všemu si můžete připravit ještě dip z hrubozrnné hořčice. Smíchejte ji s hustou zakysanou smetanou a zakápněte trochou citronové šťávy. Hodí se ale i koprový dip (ze zakysanky nebo žervé) nebo klidně i úplně obyčejná lučina, zkrátka nějaké to mazání, aby se to vše hezky spojilo. 🙂

P.S. Zbylý kvas se dá upotřebit i do sladkých receptů, můžete vyzkoušet třeba tyto brownies od P&G foodies

Tisk

Žitné krekry

Počet porcí: 4 krekry velké jako talíř

Ingredience

  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 140 g žitného kvasu
  • 50 g vody
  • 5 g jemné soli
  • 1 lžička medu
  • vločková sůl či kmín na posypání (není nutné)

Postup přípravy

  • Troubu si rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a dva plech si vyložte pečicím papírem. Mouku nasypte do vetší mísy.
  • Ve vodě rozmíchejte sůl a med a společně s kvasem přidejte k mouce. Kartou či nožem smíchejte a pak v ruce vypracujte tužší těsto. Pokud se lepí, podsypte ještě trochu moukou. Zabalte do fólie nebo přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat
  • Těsto rozdělte na čtyři díly a každý díl rozválejte na co nejtenčí placku (asi 2 mm). Propíchejte děrovacím válečkem nebo vidličkou a přeneste na plech.
  • Placky pečte 6 minut, pak otočte a dopékejte dalších 4-6 minut podle barvy. Nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné krabici.

 

Kam dál?

  • Jak a proč začít péct chlebaJak a proč začít péct chleba
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkamiOvesné sušenky s mandlemi a brusinkami

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: celozrnné, kvas, losos, okurky, pickles, žitná mouka

Předchozí článek « Sýrové tyčinky
Další článek: Kvasové bagety »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy