Dnes mám pro vás recept na další úplně jednoduché pečivo. Žitné krekry. Pokud jste fandové knackenbrotů a severské kuchyně, budou vám určitě chutnat. Zvlášť když si dáte trochu práce navíc a připravíte si k nim ještě gravlax a narychlo naložené okurky. Lahoda… 🙂
Na tyto krekry budete potřebovat žitný kvas. Návod na jeho přípravu najdete ve velkém článku o tom jak a proč péct chleba. Nepotřebujete nijak extra živý kvas, protože nebudete kypřit, potřebujete jej zejména kvůli chuti. A proto se na tyto krekry dá perfektně upotřebit i lehce přezrálý kvas z lednice nebo přebytky, které vám vzniknou při jeho výkrmu či příkrmu.
Když s kváskováním začínáte, odebíráte vždy jen lžíci kvasu a přimícháváte k čerstvé mouce. Ale i když už s vámi žije kvas delší čas, nezaškodí jej trochu oživit. Občas se mi stane, že jej trochu zanedbávám a po takových dvou hladových týdnech potřebuje trochu lásky a péče, aby byl zase v optimální kondici. V takovém případě jej krmím třeba dva nebo tři dny, než jej použiju na pečení. 50 g žitné mouky a 50 g vody smíchám se lžičkou kvasu a nechám 12 hodin prokvasit, pak odeberu lžičku a opět smíchám s 50g mouky a 50g vody. A tak dál. No jo, jenže co s tím zbytkem, když odebírám jen lžičku? Ano, přiznávám, občas přebytky skončí v koši, ale pokud to jde, snažím se je upotřebit. Třeba právě na tyto žitné krekry. 🙂
Úplně super jsou třeba s gravlaxem a rychlými naloženými okurkami. Gravlax, doslova pohřbený losos je způsob přípravy syrového rybího masa. Je to úplně jednoduché a přitom velmi efektní. Očištěný filet s kůží se naloží do směsi cukru a soli (můžete přidat i nasekaný kopr, křen, citronovou či pomerančovou kůru, nadrcený jalovec či fenykl nebo nastrouhanou řepu pro krásnou barvu či trochu alkoholu třeba vodku nebo gin) a nechá 2-3 dny odležet v lednici. Pak se očistí od marinády, případně zlehka opláchne a osuší. A pak už jen krájet šikmo na opravdu co nejtenčí plátky (bez kůže). Asi netřeba zdůrazňovat, že vzhledem k tomu, že ryba neprochází tepelnou úpravou, měla by být opravdu čerstvá a co nejlepší kvality.
Já měla asi 500g filet a na marinádu jsem smíchala 200g soli a 200g krupicového cukru. Do plastové misky jsem nasypala asi třetinu této směsi, na ni položila filet kůží dolů a zasypala zbytkem směsi. Zavřela víčko a nechala dva dny v lednici.
Okurkám pak stačí příprava den předem a pokud opravdu spěcháte, můžete je použít už po dvou až třech hodinách. Připravte si vroucí nálev z 200ml vody, 100ml octa, 50g cukru a lžičky soli. Můžete lžičku ochutnat a případně doladit sladkost či kyselost dle vlastních preferencí. Okurku omyjte, nakrájejte na co nejtenčí plátky, dejte do čisté sklenice a zalijte vroucím nálevem. Uzavřete, nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice.
A k tomu všemu si můžete připravit ještě dip z hrubozrnné hořčice. Smíchejte ji s hustou zakysanou smetanou a zakápněte trochou citronové šťávy. Hodí se ale i koprový dip (ze zakysanky nebo žervé) nebo klidně i úplně obyčejná lučina, zkrátka nějaké to mazání, aby se to vše hezky spojilo. 🙂
P.S. Zbylý kvas se dá upotřebit i do sladkých receptů, můžete vyzkoušet třeba tyto brownies od P&G foodies
Žitné krekry
Ingredience
- 150 g žitné celozrnné mouky
- 140 g žitného kvasu
- 50 g vody
- 5 g jemné soli
- 1 lžička medu
- vločková sůl či kmín na posypání (není nutné)
Postup přípravy
- Troubu si rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a dva plech si vyložte pečicím papírem. Mouku nasypte do vetší mísy.
- Ve vodě rozmíchejte sůl a med a společně s kvasem přidejte k mouce. Kartou či nožem smíchejte a pak v ruce vypracujte tužší těsto. Pokud se lepí, podsypte ještě trochu moukou. Zabalte do fólie nebo přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat
- Těsto rozdělte na čtyři díly a každý díl rozválejte na co nejtenčí placku (asi 2 mm). Propíchejte děrovacím válečkem nebo vidličkou a přeneste na plech.
- Placky pečte 6 minut, pak otočte a dopékejte dalších 4-6 minut podle barvy. Nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné krabici.
Napsat komentář