• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Žitné krekry

26 března, 2020 od elikatesy

Dnes mám pro vás recept na další úplně jednoduché pečivo. Žitné krekry. Pokud jste fandové knackenbrotů a severské kuchyně, budou vám určitě chutnat.  Zvlášť když si dáte trochu práce navíc a připravíte si k nim ještě gravlax a narychlo naložené okurky. Lahoda… 🙂žitné krekry

Na tyto krekry budete potřebovat žitný kvas. Návod na jeho přípravu najdete ve velkém článku o tom jak a proč péct chleba. Nepotřebujete nijak extra živý kvas, protože nebudete kypřit, potřebujete jej zejména kvůli chuti. A proto se na tyto krekry dá perfektně upotřebit i lehce přezrálý kvas z lednice nebo přebytky, které vám vzniknou při jeho výkrmu či příkrmu.

Když s kváskováním začínáte, odebíráte vždy jen lžíci kvasu a přimícháváte k čerstvé mouce. Ale i když už s vámi žije kvas delší čas, nezaškodí jej trochu oživit. Občas se mi stane, že jej trochu zanedbávám a po takových dvou hladových týdnech potřebuje trochu lásky a péče, aby byl zase v optimální kondici. V takovém případě jej krmím třeba dva nebo tři dny, než jej použiju na pečení. 50 g žitné mouky a 50 g vody smíchám se lžičkou kvasu a nechám 12 hodin prokvasit, pak odeberu lžičku a opět smíchám s 50g mouky a 50g vody. A tak dál. No jo, jenže co s tím zbytkem, když odebírám jen lžičku? Ano, přiznávám, občas přebytky skončí v koši, ale pokud to jde, snažím se je upotřebit. Třeba právě na tyto žitné krekry. 🙂

Úplně super jsou třeba s gravlaxem a rychlými naloženými okurkami. Gravlax, doslova pohřbený losos je způsob přípravy syrového rybího masa. Je to úplně jednoduché a přitom velmi efektní. Očištěný filet s kůží se naloží do směsi cukru a soli (můžete přidat i nasekaný kopr, křen, citronovou či pomerančovou kůru, nadrcený jalovec či fenykl nebo nastrouhanou řepu pro krásnou barvu či trochu alkoholu třeba vodku nebo gin) a nechá 2-3 dny odležet v lednici. Pak se očistí od marinády, případně zlehka opláchne a osuší. A pak už jen krájet šikmo na opravdu co nejtenčí plátky (bez kůže). Asi netřeba zdůrazňovat, že vzhledem k tomu, že ryba neprochází tepelnou úpravou, měla by být opravdu čerstvá a co nejlepší kvality.

Já měla asi 500g filet a na marinádu jsem smíchala 200g soli a 200g krupicového cukru. Do plastové misky jsem nasypala asi třetinu této směsi, na ni položila filet kůží dolů a zasypala zbytkem směsi. Zavřela víčko a nechala dva dny v lednici.

Okurkám pak stačí příprava den předem a pokud opravdu spěcháte, můžete je použít už po dvou až třech hodinách. Připravte si vroucí nálev z 200ml vody, 100ml octa, 50g cukru a lžičky soli. Můžete lžičku ochutnat a případně doladit sladkost či kyselost dle vlastních preferencí. Okurku omyjte, nakrájejte na co nejtenčí plátky, dejte do čisté sklenice a zalijte vroucím nálevem. Uzavřete, nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice.

A k tomu všemu si můžete připravit ještě dip z hrubozrnné hořčice. Smíchejte ji s hustou zakysanou smetanou a zakápněte trochou citronové šťávy. Hodí se ale i koprový dip (ze zakysanky nebo žervé) nebo klidně i úplně obyčejná lučina, zkrátka nějaké to mazání, aby se to vše hezky spojilo. 🙂

P.S. Zbylý kvas se dá upotřebit i do sladkých receptů, můžete vyzkoušet třeba tyto brownies od P&G foodies

Tisk

Žitné krekry

Počet porcí: 4 krekry velké jako talíř

Ingredience

  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 140 g žitného kvasu
  • 50 g vody
  • 5 g jemné soli
  • 1 lžička medu
  • vločková sůl či kmín na posypání (není nutné)

Postup přípravy

  • Troubu si rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a dva plech si vyložte pečicím papírem. Mouku nasypte do vetší mísy.
  • Ve vodě rozmíchejte sůl a med a společně s kvasem přidejte k mouce. Kartou či nožem smíchejte a pak v ruce vypracujte tužší těsto. Pokud se lepí, podsypte ještě trochu moukou. Zabalte do fólie nebo přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat
  • Těsto rozdělte na čtyři díly a každý díl rozválejte na co nejtenčí placku (asi 2 mm). Propíchejte děrovacím válečkem nebo vidličkou a přeneste na plech.
  • Placky pečte 6 minut, pak otočte a dopékejte dalších 4-6 minut podle barvy. Nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné krabici.

 

Kam dál?

  • Jak a proč začít péct chlebaJak a proč začít péct chleba
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkamiOvesné sušenky s mandlemi a brusinkami

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: celozrnné, kvas, losos, okurky, pickles, žitná mouka

Předchozí článek « Sýrové tyčinky
Další článek: Kvasové bagety »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy