• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Špaldový irský chléb

24 března, 2020 od elikatesy

Je začátek jara a my už jsme několik dní víceméně zavření doma. Kdo nemusí, nevychází, a když už vychází, tak řádně zababušený. Život a svět jak jej známe se tak trochu zastavil. A nikdo neví, kdy to skončí a jak to bude dál… Dva týdny zpátky si něco takového jen málokdo uměl představit. Nějaká hloupá chřipka, kvůli které pár hysterických jedinců panikaří a skupuje toaleťák, bóže… Dnes už tuto epidemii bagatelizuje málokdo. Situace je vážná, ale věřím, že se všechno brzy v lepší obrátí a že z toho všeho vyjdeme posílení a poučení. Už pár dní jsem zavřená doma, důkladně jsem poklidila a pak se pustila do pečení. Před pár dny jsem poprosila čtenáře Elikates na Facebooku a Instagramu, aby mi poslali náměty. A překvapivě často se opakovaly žádosti o recepty na slané pečivo a tak jich teď pro vás několik chystám. Začínáme tímto receptem na úplně jednoduchý špaldový irský chléb.irský chléb

Jednou z otázek, které jsem dostala byla i zda je možné péct chleba bez droždí či kvásku. Kvásek je náročný na čas (ale určitě stojí za to si jej připravit a doma mít, jak na to zjistíte tady) a s droždím je teď trochu problém. Ne každý jej doma máme a i pokud už se pro něj do obchodu vydáte, není jisté, že jej seženete. Droždí je teď totiž nedostatkové zboží. Skoro jako antibakteriální gel… A tak jsem pro vás připravila tento rychlý chléb bez kvásku či droždí. Těsto je na podobném principu jako scones. V Americe, Velké Británii i Austrálii jsou podobné chleby docela oblíbené a v originále se jim říká “soda bread”, protože kypřidlo v tomto chlebu je jedlá soda. Soda reaguje pouze v kyselém prostředí a proto je tekutá ingredience v tomto chlebu podmáslí nebo řídký jogurt.

Samozřejmě tento špaldový irský chléb nechutná jako klasická šumava či jiné pečivo z droždí, ale je to fajn alternativa, dá se jíst klidně jen tak s máslem, ale zejména se hodí k nejrůznějším dušeným jídlům. Já ráda používám špaldovou mouku, z části celozrnnou, ale tento chléb se dá upéct i z klasické hladké nebo můžete mouky různě nakombinovat, podle toho, co máte doma.

Do těsta se dají přidat třeba rozinky nebo nasekané ořechy, takový chléb se pak dokonale hodí k sýrům. Těsto taky můžete rozdělit na 6 kousků a upéct menší houstičky. Ty budou samozřejmě upečené mnohem rychleji, zkusila bych tak 18 minut.

Největší výhoda tohoto chleba je samozřejmě rychlost přípravy. Nic se nehněte (přílišné hnětení je naopak nežádoucí, chléb by byl tuhý), nic nemusí kynout… Zkrátka jen všechno vrazíš do díže, zlehka zamícháš a je hotovo. 🙂  Do hodiny je tento super rychlý a jednoduchý chleba na stole. A vůbec se neostýchejte se do něj pustit, tento chleba je totiž nejlepší ještě trochu teplý.

Tisk

Špaldový irský chléb

Počet porcí: 1 chléb (nebo 6 houstiček)

Ingredience

  • 175 g celozrnné špaldové mouky
  • 175 g hladké špaldové mouky
  • 7 g soli
  • 7 g jedlé sody
  • 280 g podmáslí (nebo řídkého jogurtu)

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Do velké mísy vsypte obě mouky, sůl a jedlou sodu a dobře promíchejte. Pracovní plochu si lehce podsypejte moukou
  • V míse s moukou si vytvořte důlek a do něj vlijte podmáslí. Příborovým nožem či cukrářskou kartou rychle zpracujte, vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a jen velmi zlehka propracujte, aby bylo těsto kompaktní. Hněťte co nejkratší dobu, aby chléb nebyl zbytečně tuhý.
  • Vytvarujte bochníček, položte na plech a ostrým nožem nařízněte do kříže. Pečtě 30-35 minut, dokud chleba po zaklepání na spodní stranu nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Jak a proč začít péct chlebaJak a proč začít péct chleba
  • Kurz pečení kváskového chleba v Bread AheadKurz pečení kváskového chleba v Bread Ahead
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Ořechové rohlíčky, klasické i celozrnnéOřechové rohlíčky, klasické i celozrnné
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: celozrnné, chleba, špaldová mouka

Předchozí článek « Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
Další článek: Sýrové tyčinky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy