• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Špaldový irský chléb

24 března, 2020 od elikatesy

Je začátek jara a my už jsme několik dní víceméně zavření doma. Kdo nemusí, nevychází, a když už vychází, tak řádně zababušený. Život a svět jak jej známe se tak trochu zastavil. A nikdo neví, kdy to skončí a jak to bude dál… Dva týdny zpátky si něco takového jen málokdo uměl představit. Nějaká hloupá chřipka, kvůli které pár hysterických jedinců panikaří a skupuje toaleťák, bóže… Dnes už tuto epidemii bagatelizuje málokdo. Situace je vážná, ale věřím, že se všechno brzy v lepší obrátí a že z toho všeho vyjdeme posílení a poučení. Už pár dní jsem zavřená doma, důkladně jsem poklidila a pak se pustila do pečení. Před pár dny jsem poprosila čtenáře Elikates na Facebooku a Instagramu, aby mi poslali náměty. A překvapivě často se opakovaly žádosti o recepty na slané pečivo a tak jich teď pro vás několik chystám. Začínáme tímto receptem na úplně jednoduchý špaldový irský chléb.irský chléb

Jednou z otázek, které jsem dostala byla i zda je možné péct chleba bez droždí či kvásku. Kvásek je náročný na čas (ale určitě stojí za to si jej připravit a doma mít, jak na to zjistíte tady) a s droždím je teď trochu problém. Ne každý jej doma máme a i pokud už se pro něj do obchodu vydáte, není jisté, že jej seženete. Droždí je teď totiž nedostatkové zboží. Skoro jako antibakteriální gel… A tak jsem pro vás připravila tento rychlý chléb bez kvásku či droždí. Těsto je na podobném principu jako scones. V Americe, Velké Británii i Austrálii jsou podobné chleby docela oblíbené a v originále se jim říká “soda bread”, protože kypřidlo v tomto chlebu je jedlá soda. Soda reaguje pouze v kyselém prostředí a proto je tekutá ingredience v tomto chlebu podmáslí nebo řídký jogurt.

Samozřejmě tento špaldový irský chléb nechutná jako klasická šumava či jiné pečivo z droždí, ale je to fajn alternativa, dá se jíst klidně jen tak s máslem, ale zejména se hodí k nejrůznějším dušeným jídlům. Já ráda používám špaldovou mouku, z části celozrnnou, ale tento chléb se dá upéct i z klasické hladké nebo můžete mouky různě nakombinovat, podle toho, co máte doma.

Do těsta se dají přidat třeba rozinky nebo nasekané ořechy, takový chléb se pak dokonale hodí k sýrům. Těsto taky můžete rozdělit na 6 kousků a upéct menší houstičky. Ty budou samozřejmě upečené mnohem rychleji, zkusila bych tak 18 minut.

Největší výhoda tohoto chleba je samozřejmě rychlost přípravy. Nic se nehněte (přílišné hnětení je naopak nežádoucí, chléb by byl tuhý), nic nemusí kynout… Zkrátka jen všechno vrazíš do díže, zlehka zamícháš a je hotovo. 🙂  Do hodiny je tento super rychlý a jednoduchý chleba na stole. A vůbec se neostýchejte se do něj pustit, tento chleba je totiž nejlepší ještě trochu teplý.

Tisk

Špaldový irský chléb

Počet porcí: 1 chléb (nebo 6 houstiček)

Ingredience

  • 175 g celozrnné špaldové mouky
  • 175 g hladké špaldové mouky
  • 7 g soli
  • 7 g jedlé sody
  • 280 g podmáslí (nebo řídkého jogurtu)

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Do velké mísy vsypte obě mouky, sůl a jedlou sodu a dobře promíchejte. Pracovní plochu si lehce podsypejte moukou
  • V míse s moukou si vytvořte důlek a do něj vlijte podmáslí. Příborovým nožem či cukrářskou kartou rychle zpracujte, vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a jen velmi zlehka propracujte, aby bylo těsto kompaktní. Hněťte co nejkratší dobu, aby chléb nebyl zbytečně tuhý.
  • Vytvarujte bochníček, položte na plech a ostrým nožem nařízněte do kříže. Pečtě 30-35 minut, dokud chleba po zaklepání na spodní stranu nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Jak a proč začít péct chlebaJak a proč začít péct chleba
  • Kurz pečení kváskového chleba v Bread AheadKurz pečení kváskového chleba v Bread Ahead
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Ořechové rohlíčky, klasické i celozrnnéOřechové rohlíčky, klasické i celozrnné
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: celozrnné, chleba, špaldová mouka

Předchozí článek « Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
Další článek: Sýrové tyčinky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy