Je začátek jara a my už jsme několik dní víceméně zavření doma. Kdo nemusí, nevychází, a když už vychází, tak řádně zababušený. Život a svět jak jej známe se tak trochu zastavil. A nikdo neví, kdy to skončí a jak to bude dál… Dva týdny zpátky si něco takového jen málokdo uměl představit. Nějaká hloupá chřipka, kvůli které pár hysterických jedinců panikaří a skupuje toaleťák, bóže… Dnes už tuto epidemii bagatelizuje málokdo. Situace je vážná, ale věřím, že se všechno brzy v lepší obrátí a že z toho všeho vyjdeme posílení a poučení. Už pár dní jsem zavřená doma, důkladně jsem poklidila a pak se pustila do pečení. Před pár dny jsem poprosila čtenáře Elikates na Facebooku a Instagramu, aby mi poslali náměty. A překvapivě často se opakovaly žádosti o recepty na slané pečivo a tak jich teď pro vás několik chystám. Začínáme tímto receptem na úplně jednoduchý špaldový irský chléb.
Jednou z otázek, které jsem dostala byla i zda je možné péct chleba bez droždí či kvásku. Kvásek je náročný na čas (ale určitě stojí za to si jej připravit a doma mít, jak na to zjistíte tady) a s droždím je teď trochu problém. Ne každý jej doma máme a i pokud už se pro něj do obchodu vydáte, není jisté, že jej seženete. Droždí je teď totiž nedostatkové zboží. Skoro jako antibakteriální gel… A tak jsem pro vás připravila tento rychlý chléb bez kvásku či droždí. Těsto je na podobném principu jako scones. V Americe, Velké Británii i Austrálii jsou podobné chleby docela oblíbené a v originále se jim říká “soda bread”, protože kypřidlo v tomto chlebu je jedlá soda. Soda reaguje pouze v kyselém prostředí a proto je tekutá ingredience v tomto chlebu podmáslí nebo řídký jogurt.
Samozřejmě tento špaldový irský chléb nechutná jako klasická šumava či jiné pečivo z droždí, ale je to fajn alternativa, dá se jíst klidně jen tak s máslem, ale zejména se hodí k nejrůznějším dušeným jídlům. Já ráda používám špaldovou mouku, z části celozrnnou, ale tento chléb se dá upéct i z klasické hladké nebo můžete mouky různě nakombinovat, podle toho, co máte doma.
Do těsta se dají přidat třeba rozinky nebo nasekané ořechy, takový chléb se pak dokonale hodí k sýrům. Těsto taky můžete rozdělit na 6 kousků a upéct menší houstičky. Ty budou samozřejmě upečené mnohem rychleji, zkusila bych tak 18 minut.
Největší výhoda tohoto chleba je samozřejmě rychlost přípravy. Nic se nehněte (přílišné hnětení je naopak nežádoucí, chléb by byl tuhý), nic nemusí kynout… Zkrátka jen všechno vrazíš do díže, zlehka zamícháš a je hotovo. 🙂 Do hodiny je tento super rychlý a jednoduchý chleba na stole. A vůbec se neostýchejte se do něj pustit, tento chleba je totiž nejlepší ještě trochu teplý.
Špaldový irský chléb
Ingredience
- 175 g celozrnné špaldové mouky
- 175 g hladké špaldové mouky
- 7 g soli
- 7 g jedlé sody
- 280 g podmáslí (nebo řídkého jogurtu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Do velké mísy vsypte obě mouky, sůl a jedlou sodu a dobře promíchejte. Pracovní plochu si lehce podsypejte moukou
- V míse s moukou si vytvořte důlek a do něj vlijte podmáslí. Příborovým nožem či cukrářskou kartou rychle zpracujte, vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a jen velmi zlehka propracujte, aby bylo těsto kompaktní. Hněťte co nejkratší dobu, aby chléb nebyl zbytečně tuhý.
- Vytvarujte bochníček, položte na plech a ostrým nožem nařízněte do kříže. Pečtě 30-35 minut, dokud chleba po zaklepání na spodní stranu nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář