Jednoduchých a rychlých receptů na relativně zdravé sladkosti není nikdy dost. A přesně takový recept je tady dnes. Ovesné sušenky se semínky. Sušenky mají několik výhod. Příprava je totální brnkačka, vydrží dlouho (tedy pokud vydrží) a navíc se dobře přenáší. Sušenky jsou ideální na svačinu do práce či na výlet. Několik jich už na blogu najdete, třeba skvostné čokoládové sušenky s pekanovými ořechy nebo nejlepší arašídové sušenky. Ale jak říkám, podobných receptů není nikdy dost. 🙂
Tyto ovesné sušenky jsem okořenila skořicí, kardamomem a pomerančovou kůrou. Tato hřejivá kombinace se skvěle hodí jak na podzimní výpravu, tak k pojídání u čaje, který pijete zalezlí pod dekou, zatímco sledujete, jak je venku pošmourno. Tyto sušenky, to jsou taková malá sluníčka, která vám den prozáří. 🙂
Sušenky jsou z jemných ovesných vloček, nechutnají tedy jako flapjacky nebo müsli tyčinky ale opravdu jako sušenky. Ovesné vločky společně s nejrůznějšími semínky (použila jsem kombinaci slunečnicových, dýňových, konopných a sezamových) skvěle křupou a s celozrnnou špaldovkou dodávají sušenkám jemně oříškovou chuť. Cukr muscovado přidá na hloubce a komplexnosti a krásně ladí s použitým kořením. Sušenky jsou jemné a žádná z použitých ingrediencí není nadmíru výrazná. Zkrátka harmonie v každém soustu. 🙂
Tyto ovesné sušenky se semínky jsou docela zdravé v tom smyslu, že jsou celozrnné, obsahují spoustu vlákniny a zdravých tuků ze semínek. Ale másla i cukru je v nich dost, takže žádná dieta to není. Ale když si jich dáte pár a ne celý plech, tak se určitě nic nestane. Pokud si je vezmete na pěší výlet, tak už vůbec ne. Dodají vám potřebnou energii. Ovšem i pokud je sníte zabalení do deky s čajem v ruce, tak pohoda, kterou vám přinesou rozhodně převáží kalorie, které s nimi zkonzumujete… 😉
Ovesné sušenky se semínky
Ingredience
- 175 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g jemných ovesných vloček
- 50 g dýňových semínek
- 50 g slunečnicových semínek
- 20 g konopných semínek
- 20 g sezamových semínek
- 1 lžička skořice
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého kardamomu
- špetka vanilky
- kůra z 1 pomeranče
- 220 g másla
- 150 g světlého cukru muscovado
- 1 vejce
Postup přípravy
- Máslo i vejce vytáhněte z lednice asi hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Dva plechy si vyložte pečicím papírem.
- Změklé máslo utřete společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem do světlé pěny, asi 5 minut. Přidejte vejce a pomerančovou kůru a důkladně zašlehejte. Prosejte špaldovou mouku, přidejte ovesné vločky, všechno koření a semínka a promíchejte. Přidejte k máslové směsi a stěrkou promíchejte. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Těsto trochu zpevní a bude se s ním lépe pracovat.
- Z těsta odkrajujte menší kousky, vytvarujte kuličku, položte na plech a trochu zploštěte, tak aby měly výšku asi 1 cm. Na jeden plech by se vám jich mělo vlézt asi 12-15, podle toho, jak velké sušenky tvarujete.
- Pečte asi 8-10 minut, dokud nezačnou po okrajích zlátnout. Po upečení budou velmi měkké, nechte je proto alespoň 10 minut zchladnout na plechu, aby se zpevnily. Přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Napsat komentář