• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Ovesné sušenky se semínky

17 září, 2019 od elikatesy

Jednoduchých a rychlých receptů na relativně zdravé sladkosti není nikdy dost. A přesně takový recept je tady dnes. Ovesné sušenky se semínky. Sušenky mají několik výhod. Příprava je totální brnkačka, vydrží dlouho (tedy pokud vydrží) a navíc se dobře přenáší. Sušenky jsou ideální na svačinu do práce či na výlet. Několik jich už na blogu najdete, třeba skvostné čokoládové sušenky s pekanovými ořechy nebo nejlepší arašídové sušenky. Ale jak říkám, podobných receptů není nikdy dost. 🙂

Tyto ovesné sušenky jsem okořenila skořicí, kardamomem a pomerančovou kůrou. Tato hřejivá kombinace se skvěle hodí jak na podzimní výpravu, tak k pojídání u čaje, který pijete zalezlí pod dekou, zatímco sledujete, jak je venku pošmourno. Tyto sušenky, to jsou taková malá sluníčka, která vám den prozáří. 🙂

ovesné sušenky

Sušenky jsou z jemných ovesných vloček, nechutnají tedy jako flapjacky nebo müsli tyčinky ale opravdu jako sušenky. Ovesné vločky společně s nejrůznějšími semínky (použila jsem kombinaci slunečnicových, dýňových, konopných a sezamových) skvěle křupou a s celozrnnou špaldovkou dodávají sušenkám jemně oříškovou chuť. Cukr muscovado přidá na hloubce a komplexnosti a krásně ladí s použitým kořením. Sušenky jsou jemné a žádná z použitých ingrediencí není nadmíru výrazná. Zkrátka harmonie v každém soustu. 🙂

Tyto ovesné sušenky se semínky jsou docela zdravé v tom smyslu, že jsou celozrnné, obsahují spoustu vlákniny a zdravých tuků ze semínek. Ale másla i cukru je v nich dost, takže žádná dieta to není. Ale když si jich dáte pár a ne celý plech, tak se určitě nic nestane. Pokud si je vezmete na pěší výlet, tak už vůbec ne. Dodají vám potřebnou energii. Ovšem i pokud je sníte zabalení do deky s čajem v ruce, tak pohoda, kterou vám přinesou rozhodně převáží kalorie, které s nimi zkonzumujete… 😉

ovesné sušenky

Tisk

Ovesné sušenky se semínky

Ingredience

  • 175 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 20 g konopných semínek
  • 20 g sezamových semínek
  • 1 lžička skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka vanilky
  • kůra z 1 pomeranče
  • 220 g másla
  • 150 g světlého cukru muscovado
  • 1 vejce

Postup přípravy

  • Máslo i vejce vytáhněte z lednice asi hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Dva plechy si vyložte pečicím papírem.
  • Změklé máslo utřete společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem do světlé pěny, asi 5 minut. Přidejte vejce a pomerančovou kůru a důkladně zašlehejte. Prosejte špaldovou mouku, přidejte ovesné vločky, všechno koření a semínka a promíchejte. Přidejte k máslové směsi a stěrkou promíchejte. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Těsto trochu zpevní a bude se s ním lépe pracovat.
  • Z těsta odkrajujte menší kousky, vytvarujte kuličku, položte na plech a trochu zploštěte, tak aby měly výšku asi 1 cm. Na jeden plech by se vám jich mělo vlézt asi 12-15, podle toho, jak velké sušenky tvarujete.
  • Pečte asi 8-10 minut, dokud nezačnou po okrajích zlátnout. Po upečení budou velmi měkké, nechte je proto alespoň 10 minut zchladnout na plechu, aby se zpevnily. Přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

 

Kam dál?

  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky
  • Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkamiOvesné sušenky s mandlemi a brusinkami
  • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: celozrnné, koření, ovesné vločky, semínka, sušenky

Předchozí článek « Rajčatový salát s jahodami
Další článek: Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy