• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

8 října, 2019 od elikatesy

Čokoládový koláč s řepou. Bez mouky, bez másla a bez cukru. Říkáte si, jestli něco takového může být vůbec jedlé? A nedej bože i dobré?  A ono je. Vážně! 🙂 Čokoláda a řepa k sobě totiž skvěle ladí a řepu v koláči téměř neucítíte. Jen koláči dodá jakousi hloubku a zemitost. V kombinaci s mandlovou moukou dostanete koláč ultra vláčný a hutný, asi jako brownies. Je to podobný styl jako tento čokoládový koláč s hruškami nebo bezlepkové cheesecake brownies. Ale je tu rozdíl. Příprava je totiž ještě jednodušší a probíhá téměř komplet v mixéru.

Koláč jsem ozdobila čokoládovým krémem z avokáda. Já mám avokádový čokokrém moc ráda, ale nebudu vám tvrdit, že to chutná stejně jako klasická ganache z čokolády a smetany. Je to spíš takový hustý sametový pudink. Doporučuju vyzkoušet a ochutnat i kdyby jen jako pomazánku na toast, když ne jako krém na koláč. Pokud je na vás ale avokádový krém až příliš alternativní hipsteřina, můžete koláč připravit i bez něj a podávat jej třeba se šlehačkou či zmrzlinou. Nebo si připravte klasickou ganache z tmavé čokolády a smetany. Ideální poměr je 150g čokolády a 300g 30% smetany. Polovinu smetany přiveďte k varu, přelijte jí čokoládu a nechte minutku odstát. Rozmíchejte, přilijte zbytek smetany, promíchejte a nechte v lednici do dalšího dne ztuhnout. Pak opatrně vyšlehejte.

Co se řepy týče, můžete použít buď čerstvou, která je teď na trzích v top kondici nebo si to usnadněte a kupte si uvařenou vakuovanou řepu. Čerstvou řepu můžete neoloupanou uvařit nebo upéct v alobalu a vychladlou oloupat (pro vaše vlastní dobro radím použít gumové rukavice). 🙂 Čokoládu použijte kvalitní minimálně 55, lépe 70% kakaa. Já používám nejčastěji Callebaut, která má skvělý poměr ceny a kvality.

čokoládový koláč s řepou

Toto období si vyloženě žádá o hutnější moučníky a čokoládu na zlepšení nálady. A v případě tohoto moučníku navíc děláte i něco pro zdraví. Krom čokolády (což je přece samo o sobě superfood) totiž konzumujete i zeleninu, takže když jej povečeříte a řeknete, že jste k večeři měli salát, tak vlastně máte skoro pravdu. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Ingredience

  • 300 g vařené či pečené řepy (váha po oloupání)
  • 4 vejce
  • 120 g medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 150 g mandlové mouky
  • 125 g kvalitní tmavé čokolády
  • 60 ml olivového oleje

Čokoládový avokádový krém

  • 2 avokáda
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 50 g javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce horké vody dle potřeby

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C (horkovzduch 150°C). Dno dortové formy o průměru 20cm vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnce.
  • Uvařenou či upečenou řepu oloupejte a vložte do mixéru. Mixujte asi 2 minuty, dokud se nevytvoří hladké pyré (možná budete muset několikrát mixér zastavit a seškrábnout stěrkou stěny). Přidejte vejce, med či sirup, olej, vanilku, kakao a špetku soli a promixujte do hladkého krému. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a ještě několika pulsy promixujte, aby se vše spojilo.
  • Společně prosejte mandlovou mouku a kypřicí prášek. Řepnou směs vlijte do mísy, přidejte mandlovou mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Přelijte do dortové formy a nechte asi 15 minut odstát. Mandlová mouka se nasákne a koláč bude vláčnější.
  • Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Po upečení koláč přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Na krém jednoduše promixujte vše krom čokolády a vody do hladkého krému. Čokoládu rozpusťte a přidejte k avokádovému krému. Opět promixujte. Pokud bude krém příliš hustý a nebude se chtít spojit, přidejte trochu horké vody.
  • Hotový krém rozetřete na vychladlý koláč a pokud chcete, můžete dozdobit ovocem, kvítky či bylinkami. Podávejte nejlépe v ten samý den.

Kam dál?

  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: avokádo, bez cukru, bezlepkové, čokoláda, koláč, mandle, řepa

Předchozí článek « Ovesné sušenky se semínky
Další článek: Švestkové drobenkové řezy »

Reader Interactions

Comments

  1. Čokoládový koláč

    16 července, 2020 at 8:17 am

    5 stars
    Dnes jsem konečně vyzkoušela a žasnu, je skvělý!

    Odpovědět
    • elikatesy

      16 července, 2020 at 7:10 pm

      To jsem moc ráda, že chutnal. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy