• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

8 října, 2019 od elikatesy

Čokoládový koláč s řepou. Bez mouky, bez másla a bez cukru. Říkáte si, jestli něco takového může být vůbec jedlé? A nedej bože i dobré?  A ono je. Vážně! 🙂 Čokoláda a řepa k sobě totiž skvěle ladí a řepu v koláči téměř neucítíte. Jen koláči dodá jakousi hloubku a zemitost. V kombinaci s mandlovou moukou dostanete koláč ultra vláčný a hutný, asi jako brownies. Je to podobný styl jako tento čokoládový koláč s hruškami nebo bezlepkové cheesecake brownies. Ale je tu rozdíl. Příprava je totiž ještě jednodušší a probíhá téměř komplet v mixéru.

Koláč jsem ozdobila čokoládovým krémem z avokáda. Já mám avokádový čokokrém moc ráda, ale nebudu vám tvrdit, že to chutná stejně jako klasická ganache z čokolády a smetany. Je to spíš takový hustý sametový pudink. Doporučuju vyzkoušet a ochutnat i kdyby jen jako pomazánku na toast, když ne jako krém na koláč. Pokud je na vás ale avokádový krém až příliš alternativní hipsteřina, můžete koláč připravit i bez něj a podávat jej třeba se šlehačkou či zmrzlinou. Nebo si připravte klasickou ganache z tmavé čokolády a smetany. Ideální poměr je 150g čokolády a 300g 30% smetany. Polovinu smetany přiveďte k varu, přelijte jí čokoládu a nechte minutku odstát. Rozmíchejte, přilijte zbytek smetany, promíchejte a nechte v lednici do dalšího dne ztuhnout. Pak opatrně vyšlehejte.

Co se řepy týče, můžete použít buď čerstvou, která je teď na trzích v top kondici nebo si to usnadněte a kupte si uvařenou vakuovanou řepu. Čerstvou řepu můžete neoloupanou uvařit nebo upéct v alobalu a vychladlou oloupat (pro vaše vlastní dobro radím použít gumové rukavice). 🙂 Čokoládu použijte kvalitní minimálně 55, lépe 70% kakaa. Já používám nejčastěji Callebaut, která má skvělý poměr ceny a kvality.

čokoládový koláč s řepou

Toto období si vyloženě žádá o hutnější moučníky a čokoládu na zlepšení nálady. A v případě tohoto moučníku navíc děláte i něco pro zdraví. Krom čokolády (což je přece samo o sobě superfood) totiž konzumujete i zeleninu, takže když jej povečeříte a řeknete, že jste k večeři měli salát, tak vlastně máte skoro pravdu. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Ingredience

  • 300 g vařené či pečené řepy (váha po oloupání)
  • 4 vejce
  • 120 g medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 150 g mandlové mouky
  • 125 g kvalitní tmavé čokolády
  • 60 ml olivového oleje

Čokoládový avokádový krém

  • 2 avokáda
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 50 g javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce horké vody dle potřeby

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C (horkovzduch 150°C). Dno dortové formy o průměru 20cm vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnce.
  • Uvařenou či upečenou řepu oloupejte a vložte do mixéru. Mixujte asi 2 minuty, dokud se nevytvoří hladké pyré (možná budete muset několikrát mixér zastavit a seškrábnout stěrkou stěny). Přidejte vejce, med či sirup, olej, vanilku, kakao a špetku soli a promixujte do hladkého krému. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a ještě několika pulsy promixujte, aby se vše spojilo.
  • Společně prosejte mandlovou mouku a kypřicí prášek. Řepnou směs vlijte do mísy, přidejte mandlovou mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Přelijte do dortové formy a nechte asi 15 minut odstát. Mandlová mouka se nasákne a koláč bude vláčnější.
  • Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Po upečení koláč přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Na krém jednoduše promixujte vše krom čokolády a vody do hladkého krému. Čokoládu rozpusťte a přidejte k avokádovému krému. Opět promixujte. Pokud bude krém příliš hustý a nebude se chtít spojit, přidejte trochu horké vody.
  • Hotový krém rozetřete na vychladlý koláč a pokud chcete, můžete dozdobit ovocem, kvítky či bylinkami. Podávejte nejlépe v ten samý den.

Kam dál?

  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: avokádo, bez cukru, bezlepkové, čokoláda, koláč, mandle, řepa

Předchozí článek « Ovesné sušenky se semínky
Další článek: Švestkové drobenkové řezy »

Reader Interactions

Comments

  1. Čokoládový koláč

    16 července, 2020 at 8:17 am

    5 stars
    Dnes jsem konečně vyzkoušela a žasnu, je skvělý!

    Odpovědět
    • elikatesy

      16 července, 2020 at 7:10 pm

      To jsem moc ráda, že chutnal. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy