• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

8 října, 2019 od elikatesy

Čokoládový koláč s řepou. Bez mouky, bez másla a bez cukru. Říkáte si, jestli něco takového může být vůbec jedlé? A nedej bože i dobré?  A ono je. Vážně! 🙂 Čokoláda a řepa k sobě totiž skvěle ladí a řepu v koláči téměř neucítíte. Jen koláči dodá jakousi hloubku a zemitost. V kombinaci s mandlovou moukou dostanete koláč ultra vláčný a hutný, asi jako brownies. Je to podobný styl jako tento čokoládový koláč s hruškami nebo bezlepkové cheesecake brownies. Ale je tu rozdíl. Příprava je totiž ještě jednodušší a probíhá téměř komplet v mixéru.

Koláč jsem ozdobila čokoládovým krémem z avokáda. Já mám avokádový čokokrém moc ráda, ale nebudu vám tvrdit, že to chutná stejně jako klasická ganache z čokolády a smetany. Je to spíš takový hustý sametový pudink. Doporučuju vyzkoušet a ochutnat i kdyby jen jako pomazánku na toast, když ne jako krém na koláč. Pokud je na vás ale avokádový krém až příliš alternativní hipsteřina, můžete koláč připravit i bez něj a podávat jej třeba se šlehačkou či zmrzlinou. Nebo si připravte klasickou ganache z tmavé čokolády a smetany. Ideální poměr je 150g čokolády a 300g 30% smetany. Polovinu smetany přiveďte k varu, přelijte jí čokoládu a nechte minutku odstát. Rozmíchejte, přilijte zbytek smetany, promíchejte a nechte v lednici do dalšího dne ztuhnout. Pak opatrně vyšlehejte.

Co se řepy týče, můžete použít buď čerstvou, která je teď na trzích v top kondici nebo si to usnadněte a kupte si uvařenou vakuovanou řepu. Čerstvou řepu můžete neoloupanou uvařit nebo upéct v alobalu a vychladlou oloupat (pro vaše vlastní dobro radím použít gumové rukavice). 🙂 Čokoládu použijte kvalitní minimálně 55, lépe 70% kakaa. Já používám nejčastěji Callebaut, která má skvělý poměr ceny a kvality.

čokoládový koláč s řepou

Toto období si vyloženě žádá o hutnější moučníky a čokoládu na zlepšení nálady. A v případě tohoto moučníku navíc děláte i něco pro zdraví. Krom čokolády (což je přece samo o sobě superfood) totiž konzumujete i zeleninu, takže když jej povečeříte a řeknete, že jste k večeři měli salát, tak vlastně máte skoro pravdu. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Ingredience

  • 300 g vařené či pečené řepy (váha po oloupání)
  • 4 vejce
  • 120 g medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 150 g mandlové mouky
  • 125 g kvalitní tmavé čokolády
  • 60 ml olivového oleje

Čokoládový avokádový krém

  • 2 avokáda
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 50 g javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce horké vody dle potřeby

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C (horkovzduch 150°C). Dno dortové formy o průměru 20cm vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnce.
  • Uvařenou či upečenou řepu oloupejte a vložte do mixéru. Mixujte asi 2 minuty, dokud se nevytvoří hladké pyré (možná budete muset několikrát mixér zastavit a seškrábnout stěrkou stěny). Přidejte vejce, med či sirup, olej, vanilku, kakao a špetku soli a promixujte do hladkého krému. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a ještě několika pulsy promixujte, aby se vše spojilo.
  • Společně prosejte mandlovou mouku a kypřicí prášek. Řepnou směs vlijte do mísy, přidejte mandlovou mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Přelijte do dortové formy a nechte asi 15 minut odstát. Mandlová mouka se nasákne a koláč bude vláčnější.
  • Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Po upečení koláč přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Na krém jednoduše promixujte vše krom čokolády a vody do hladkého krému. Čokoládu rozpusťte a přidejte k avokádovému krému. Opět promixujte. Pokud bude krém příliš hustý a nebude se chtít spojit, přidejte trochu horké vody.
  • Hotový krém rozetřete na vychladlý koláč a pokud chcete, můžete dozdobit ovocem, kvítky či bylinkami. Podávejte nejlépe v ten samý den.

Kam dál?

  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: avokádo, bez cukru, bezlepkové, čokoláda, koláč, mandle, řepa

Předchozí článek « Ovesné sušenky se semínky
Další článek: Švestkové drobenkové řezy »

Reader Interactions

Comments

  1. Čokoládový koláč

    16 července, 2020 at 8:17 am

    5 stars
    Dnes jsem konečně vyzkoušela a žasnu, je skvělý!

    Odpovědět
    • elikatesy

      16 července, 2020 at 7:10 pm

      To jsem moc ráda, že chutnal. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy