Jsem teplomil. Nevadí mi horko, dokonce ani pětatřicítky a v létě se fyzicky i psychicky cítím nejlíp. Ale taky miluju střídání ročních období a tak vlastně i podzim. Sice začnu brblat, jen co se začne ochlazovat (zhruba od poloviny srpna) 😁, od poloviny září do dubna mám ledové nohy, ale jakmile se tomu přestanu bránit, vytáhnu teplé svetry, zachumlám se do deky a uvařím si čaj či svařák, uvědomím si, že i toto období má něco do sebe. Navíc ty krásné barvy všude okolo! A vůně koření, které v této době začínám mnohem víc používat při vaření i při pečení… Třeba v tomto nádherně podzimním receptu na švestkové drobenkové řezy.
Vy, co blog čtete pravidelně, už o mě víte, že moc ráda vařím a peču podle sezóny a že to, co upeču, je dost často ovlivněno zejména tím, co najdu na trhu. A v sobotu jsem si z Náplavky krom dýně, květáku, hříbků a kytky slunečnice přinesla i švestky. Švestky jsou skvělé ovoce, které nám ten odchod léta tak trochu usnadňují… Na blogu už je třeba tento fešácký švestkový koláč s vlašskými ořechy nebo nadýchaný celozrnný švestkový koláč s mandlemi . Ale i letos to chtělo nějaký nový recept.
Tentokrát jsem dostala chuť upéct něco úplně jednoduchého a relativně zdravého, co by obstálo i k snídani. Špaldová celozrnná mouka, ovesné vločky, mandle a ovoce, to zní celkem dobře, ne? Ta trocha cukru a másla člověka taky nezabije a když si je dáte s jogurtem, jsou tyto švestkové drobenkové řezy podle mě zcela vyvážená snídaně. 🙂
Ale věřte mi, tyto řezy obstojí i u těch, co neholdují celozrnným či jakkoliv jinak „ozdraveným“ moučníkům. Vzala jsem je do práce, jen se po nich zaprášilo a vyslechly si i několik velmi pochvalných komentářů, mezi jinými zazněla třeba slova bomba nebo pecka. 🙂
Recept je to úplně jednoduchý a rychle hotový. Při pečení si krásně provoníte celý byt a navodíte hřejivou podzimní atmosféru. Tak se do nich pusťte, nebudete litovat. 🙂
Švestkové drobenkové řezy
Ingredience
- 180 g másla
- 180 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g jemného třtinového cukru
- 100 g ovesných vloček
- 75 g mandlové mouky
- 1,5 lžičky skořice
- 0,5 lžičky kardamomu
- špetka soli
Švestková náplň
- 600-700 g švestek
- 1-2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170°C. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Rozpusťte si máslo a nechte zchladnout.
- Připravte si švestkovou náplň. Švestky omyjte, rozpulte, vytáhněte pecku a pokrájejte na menší kousky. V míse smíchejte s cukrem a škrobem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, ovesné vločky, koření, třtinový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud se nevytvoří sypká drobenka. Asi dvě třetiny drobenky prsty natlačte do připraveného pekáčku, poklaďte švestkami a zasypte zbytkem drobenky.
- Vložte do trouby a pečte asi 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne. Nechte vychladnout a nakrájejte.
Řezy jsou výborné a doma se po nich jen zaprášilo! 👌🏻Byl to první recept, který jsem od vás zkoušela, ale tedy rozhodně ne poslední😊
Tak to je super, jsem ráda, že se povedlo a chutnalo. S drobenkou se zkrátka nedá nic pokazit… 🙂
Tak to je pecka, totálně jsem se zamilovala, děkuju za recept!
Díky! Já je taky miluju. 🙂