• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Švestkové drobenkové řezy

16 října, 2019 od elikatesy

Jsem teplomil. Nevadí mi horko, dokonce ani pětatřicítky a v létě se fyzicky i psychicky cítím nejlíp. Ale taky miluju střídání ročních období a tak vlastně i podzim. Sice začnu brblat, jen co se začne ochlazovat (zhruba od poloviny srpna) 😁, od poloviny září do dubna mám ledové nohy, ale jakmile se tomu přestanu bránit, vytáhnu teplé svetry, zachumlám se do deky a uvařím si čaj či svařák, uvědomím si, že i toto období má něco do sebe. Navíc ty krásné barvy všude okolo! A vůně koření, které v této době začínám mnohem víc používat při vaření i při pečení… Třeba v tomto nádherně podzimním receptu na švestkové drobenkové řezy.

švestkové drobenkové řezy Vy, co blog čtete pravidelně, už o mě víte, že moc ráda vařím a peču podle sezóny a že to, co upeču, je dost často ovlivněno zejména tím, co najdu na trhu. A v sobotu jsem si z Náplavky krom dýně, květáku, hříbků a kytky slunečnice přinesla i švestky. Švestky jsou skvělé ovoce,  které nám ten odchod léta tak trochu usnadňují… Na blogu už je třeba tento fešácký švestkový koláč s vlašskými ořechy nebo nadýchaný celozrnný švestkový koláč s mandlemi . Ale i letos to chtělo nějaký nový recept.

Tentokrát jsem dostala chuť upéct něco úplně jednoduchého a relativně zdravého, co by obstálo i k snídani. Špaldová celozrnná mouka, ovesné vločky, mandle a ovoce, to zní celkem dobře, ne? Ta trocha cukru a másla člověka taky nezabije a když si je dáte s jogurtem, jsou tyto švestkové drobenkové řezy podle mě zcela vyvážená snídaně. 🙂

švestkové drobenkové řezy

Ale věřte mi, tyto řezy obstojí i u těch, co neholdují celozrnným či jakkoliv jinak “ozdraveným” moučníkům. Vzala jsem je do práce, jen se po nich zaprášilo a vyslechly si i několik velmi pochvalných komentářů, mezi jinými zazněla třeba slova bomba nebo pecka. 🙂

Recept je to úplně jednoduchý a rychle hotový. Při pečení si krásně provoníte celý byt a navodíte hřejivou podzimní atmosféru. Tak se do nich pusťte, nebudete litovat. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Švestkové drobenkové řezy

Ingredience

  • 180 g másla
  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g jemného třtinového cukru
  • 100 g ovesných vloček
  • 75 g mandlové mouky
  • 1,5 lžičky skořice
  • 0,5 lžičky kardamomu
  • špetka soli

Švestková náplň

  • 600-700 g švestek
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Rozpusťte si máslo a nechte zchladnout.
  • Připravte si švestkovou náplň. Švestky omyjte, rozpulte, vytáhněte pecku a pokrájejte na menší kousky. V míse smíchejte s cukrem a škrobem.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, ovesné vločky, koření, třtinový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud se nevytvoří sypká drobenka. Asi dvě třetiny drobenky prsty natlačte do připraveného pekáčku, poklaďte švestkami a zasypte zbytkem drobenky.
  • Vložte do trouby a pečte asi 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne. Nechte vychladnout a nakrájejte.

 

Kam dál?

  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: celozrnné, koření, mandle, ovesné vločky, švestky

Předchozí článek « Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
Další článek: Koláč s vlašskými ořechy a kořením »

Reader Interactions

Comments

  1. K

    25 září, 2020 at 6:39 am

    5 stars
    Řezy jsou výborné a doma se po nich jen zaprášilo! 👌🏻Byl to první recept, který jsem od vás zkoušela, ale tedy rozhodně ne poslední😊

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 září, 2020 at 11:00 am

      Tak to je super, jsem ráda, že se povedlo a chutnalo. S drobenkou se zkrátka nedá nic pokazit… 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy