• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Švestkové drobenkové řezy

16 října, 2019 od elikatesy

Jsem teplomil. Nevadí mi horko, dokonce ani pětatřicítky a v létě se fyzicky i psychicky cítím nejlíp. Ale taky miluju střídání ročních období a tak vlastně i podzim. Sice začnu brblat, jen co se začne ochlazovat (zhruba od poloviny srpna) 😁, od poloviny září do dubna mám ledové nohy, ale jakmile se tomu přestanu bránit, vytáhnu teplé svetry, zachumlám se do deky a uvařím si čaj či svařák, uvědomím si, že i toto období má něco do sebe. Navíc ty krásné barvy všude okolo! A vůně koření, které v této době začínám mnohem víc používat při vaření i při pečení… Třeba v tomto nádherně podzimním receptu na švestkové drobenkové řezy.

švestkové drobenkové řezy Vy, co blog čtete pravidelně, už o mě víte, že moc ráda vařím a peču podle sezóny a že to, co upeču, je dost často ovlivněno zejména tím, co najdu na trhu. A v sobotu jsem si z Náplavky krom dýně, květáku, hříbků a kytky slunečnice přinesla i švestky. Švestky jsou skvělé ovoce,  které nám ten odchod léta tak trochu usnadňují… Na blogu už je třeba tento fešácký švestkový koláč s vlašskými ořechy nebo nadýchaný celozrnný švestkový koláč s mandlemi . Ale i letos to chtělo nějaký nový recept.

Tentokrát jsem dostala chuť upéct něco úplně jednoduchého a relativně zdravého, co by obstálo i k snídani. Špaldová celozrnná mouka, ovesné vločky, mandle a ovoce, to zní celkem dobře, ne? Ta trocha cukru a másla člověka taky nezabije a když si je dáte s jogurtem, jsou tyto švestkové drobenkové řezy podle mě zcela vyvážená snídaně. 🙂

švestkové drobenkové řezy

Ale věřte mi, tyto řezy obstojí i u těch, co neholdují celozrnným či jakkoliv jinak “ozdraveným” moučníkům. Vzala jsem je do práce, jen se po nich zaprášilo a vyslechly si i několik velmi pochvalných komentářů, mezi jinými zazněla třeba slova bomba nebo pecka. 🙂

Recept je to úplně jednoduchý a rychle hotový. Při pečení si krásně provoníte celý byt a navodíte hřejivou podzimní atmosféru. Tak se do nich pusťte, nebudete litovat. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Švestkové drobenkové řezy

Ingredience

  • 180 g másla
  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g jemného třtinového cukru
  • 100 g ovesných vloček
  • 75 g mandlové mouky
  • 1,5 lžičky skořice
  • 0,5 lžičky kardamomu
  • špetka soli

Švestková náplň

  • 600-700 g švestek
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Rozpusťte si máslo a nechte zchladnout.
  • Připravte si švestkovou náplň. Švestky omyjte, rozpulte, vytáhněte pecku a pokrájejte na menší kousky. V míse smíchejte s cukrem a škrobem.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, ovesné vločky, koření, třtinový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud se nevytvoří sypká drobenka. Asi dvě třetiny drobenky prsty natlačte do připraveného pekáčku, poklaďte švestkami a zasypte zbytkem drobenky.
  • Vložte do trouby a pečte asi 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne. Nechte vychladnout a nakrájejte.

 

Kam dál?

  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: celozrnné, koření, mandle, ovesné vločky, švestky

Předchozí článek « Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
Další článek: Koláč s vlašskými ořechy a kořením »

Reader Interactions

Comments

  1. K

    25 září, 2020 at 6:39 am

    5 stars
    Řezy jsou výborné a doma se po nich jen zaprášilo! 👌🏻Byl to první recept, který jsem od vás zkoušela, ale tedy rozhodně ne poslední😊

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 září, 2020 at 11:00 am

      Tak to je super, jsem ráda, že se povedlo a chutnalo. S drobenkou se zkrátka nedá nic pokazit… 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy