• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Švestkové drobenkové řezy

16 října, 2019 od elikatesy

Jsem teplomil. Nevadí mi horko, dokonce ani pětatřicítky a v létě se fyzicky i psychicky cítím nejlíp. Ale taky miluju střídání ročních období a tak vlastně i podzim. Sice začnu brblat, jen co se začne ochlazovat (zhruba od poloviny srpna) 😁, od poloviny září do dubna mám ledové nohy, ale jakmile se tomu přestanu bránit, vytáhnu teplé svetry, zachumlám se do deky a uvařím si čaj či svařák, uvědomím si, že i toto období má něco do sebe. Navíc ty krásné barvy všude okolo! A vůně koření, které v této době začínám mnohem víc používat při vaření i při pečení… Třeba v tomto nádherně podzimním receptu na švestkové drobenkové řezy.

švestkové drobenkové řezy Vy, co blog čtete pravidelně, už o mě víte, že moc ráda vařím a peču podle sezóny a že to, co upeču, je dost často ovlivněno zejména tím, co najdu na trhu. A v sobotu jsem si z Náplavky krom dýně, květáku, hříbků a kytky slunečnice přinesla i švestky. Švestky jsou skvělé ovoce,  které nám ten odchod léta tak trochu usnadňují… Na blogu už je třeba tento fešácký švestkový koláč s vlašskými ořechy nebo nadýchaný celozrnný švestkový koláč s mandlemi . Ale i letos to chtělo nějaký nový recept.

Tentokrát jsem dostala chuť upéct něco úplně jednoduchého a relativně zdravého, co by obstálo i k snídani. Špaldová celozrnná mouka, ovesné vločky, mandle a ovoce, to zní celkem dobře, ne? Ta trocha cukru a másla člověka taky nezabije a když si je dáte s jogurtem, jsou tyto švestkové drobenkové řezy podle mě zcela vyvážená snídaně. 🙂

švestkové drobenkové řezy

Ale věřte mi, tyto řezy obstojí i u těch, co neholdují celozrnným či jakkoliv jinak „ozdraveným“ moučníkům. Vzala jsem je do práce, jen se po nich zaprášilo a vyslechly si i několik velmi pochvalných komentářů, mezi jinými zazněla třeba slova bomba nebo pecka. 🙂

Recept je to úplně jednoduchý a rychle hotový. Při pečení si krásně provoníte celý byt a navodíte hřejivou podzimní atmosféru. Tak se do nich pusťte, nebudete litovat. 🙂

Tisk
5 from 2 votes

Švestkové drobenkové řezy

Ingredience

  • 180 g másla
  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g jemného třtinového cukru
  • 100 g ovesných vloček
  • 75 g mandlové mouky
  • 1,5 lžičky skořice
  • 0,5 lžičky kardamomu
  • špetka soli

Švestková náplň

  • 600-700 g švestek
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Rozpusťte si máslo a nechte zchladnout.
  • Připravte si švestkovou náplň. Švestky omyjte, rozpulte, vytáhněte pecku a pokrájejte na menší kousky. V míse smíchejte s cukrem a škrobem.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, ovesné vločky, koření, třtinový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud se nevytvoří sypká drobenka. Asi dvě třetiny drobenky prsty natlačte do připraveného pekáčku, poklaďte švestkami a zasypte zbytkem drobenky.
  • Vložte do trouby a pečte asi 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne. Nechte vychladnout a nakrájejte.

 

Kam dál?

  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: celozrnné, koření, mandle, ovesné vločky, švestky

Předchozí článek « Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
Další článek: Koláč s vlašskými ořechy a kořením »

Reader Interactions

Komentáře

  1. K

    25 září, 2020 at 6:39 am

    5 stars
    Řezy jsou výborné a doma se po nich jen zaprášilo! 👌🏻Byl to první recept, který jsem od vás zkoušela, ale tedy rozhodně ne poslední😊

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 září, 2020 at 11:00 am

      Tak to je super, jsem ráda, že se povedlo a chutnalo. S drobenkou se zkrátka nedá nic pokazit… 🙂

      Odpovědět
  2. Edita

    23 září, 2024 at 1:57 pm

    5 stars
    Tak to je pecka, totálně jsem se zamilovala, děkuju za recept!

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 září, 2024 at 1:06 pm

      Díky! Já je taky miluju. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy