Tento kořeněný koláč s vlašskými ořechy je tak typicky podzimní a svádivě hřejivý… Krásně se v něm snoubí jemné vlašské ořechy, pomerančová kůra, skořice a kardamom. Ořechů je v něm opravdu spousta, jak v těstě, které je díky nim krásně vláčné, tak jako křupavá posypka.
Můj motiv pro pečení tohoto koláče byl poměrně prozaický, potřebovala jsem se zkrátka zbavit loňských ořechů. A tak jsem hledala recept, kde jich využít maximum a narazila jsem na řecký koláč Karidopita. Recept jsem si ale samozřejmě trochu upravila, taková ta moje klasika. Ubrala jsem cukr, přidala celozrnnou mouku a část másla nahradila jogurtem. A výsledek mě opravdu nadchnul! Ať už máte čerstvé ořechy nebo stejně jako já potřebujete uvolnit místo pro letošní úrodu, tento koláč je opravdu skvělá volba.
Těsto na tento koláč je třené a použila jsem v něm třtinový cukr muscovado a špaldovou celozrnnou mouku. Pro odlehčení a vláčnost jsem přidala trochu jogurtu. Nadýchanost zajistí trojí kypření. Šleháte máslo s cukrem a žloutky, zvlášť našleháte bílky a nakonec si ještě pomůžete trochou kypřicího prášku.
Ořechy jsou jak v těstě, tak na povrchu koláče. Při pečení zezlátnou a krásně pak křupou. Tento koláč s vlašskými ořechy skvěle chutná se šlehačkou nebo vyšlehaným mascarpone, které můžete dochutit pár kapkami pomerančové šťávy, rumu nebo špetkou vanilky. Skvěle se k němu hodí taky švestky, které můžete třeba zlehka podusit se trochou cukru. To, že se k sobě vlašské ořechy a švestky skvěle hodí dokazuje taky tento koláč, který je na blogu z loňska.
Tento koláč udělá parádu třeba na nedělním posezení u kávičky s rodinou či přáteli. Z okna pozorujte, jak se venku příroda pomalu chystá ke spánku a užívejte si tuto sladkou pohodovou dobrotu. Zahřeje vás i na duši. ❤
Kořeněný koláč s vlašskými ořechy
Ingredience
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru muscovado
- 50 g třtinového cukru demerara nebo cukru krupice
- 100 g jogurtu
- 6 vajec
- 230 g mletých vlašských ořechů
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- kůra z 1 pomeranče
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 25 ml dobrého rumu
- 100 g nasekaných vlašských ořechů na posypání
- špetka soli
Postup přípravy
- Máslo, vejce a jogurt si z lednice vytáhněte zhruba hodinu před přípravou. Připravte si kulatou formu o průměru 20cm a dno vyložte pečicím papírem. V misce promíchejte mleté ořechy, mouku, skořici, kardamom, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli. Troubu předehřejte na 160°C (140°C horkovzduch).
- Změklé máslo utřete společně s cukrem muscovado do pěny. Po jednom přidejte žloutky a vždy nechte důkladně zašlehat. Přidejte 2 lžíce suché směsi, promíchejte a vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a rum.
- V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přidejte cukr demerara a vyšlehejte v pevný sníh. K máslovému základu těsta vmíchejte suchou směs a nakonec opatrně nadvakrát bílkový sníh.
- Hotové těsto přelijte do formy, posypte nasekanými vlašskými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Napsat komentář