• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou

17 října, 2018 od elikatesy

Takový podzim, jaký je teď za okny, přesně takový podzim mám ráda. Je jasno a svěže a stromy jsou tak krásně barevné, že oči přecházejí. Člověka to vyloženě láká uvázat šálu a vyrazit na procházku. Jen tak se brodit spadaným listím nebo třeba ořechy kolem cesty. S mamkou jsme nedávno vyrazily do buchlovských kopců na houby. Les kolem má na mě neuvěřitelně terapeutický efekt. Když se nám navíc zcela neočekávaně (my s mamkou jsme totiž houbařky smolařky) podařilo najít plný košík a k tomu dvě olbřímí bedle na závěr, byla jsem téměř v nirváně. 🙂 Přespaly jsme na chatě, kde se stromy prohýbaly pod tíhou krásně zralých jablek a hrušek a já si košík odvezla i do Prahy. A hned vymyslela dva hruškové recepty. Jako první jsou zde zdravé hruškové muffiny na snídani a brzy bude následovat dekadentní ultra čokoládový koláč (ovšem bez mouky, takže vlastně taky skoro úplně zdravý). 😀 hruškové muffiny

Co dělá muffin muffinem už jsme si říkaly tady, ale opakování je matka moudrosti, takže… Muffin je jednoduché snídaňové pečivo, které by mělo být alespoň trošku zdravé. Příprava téměř vždy probíhá stylem smíchat suché ingredience, smíchat „mokré“ ingredience a pak zlehka spojit obě směsi. Nepřemíchat, aby nebyly tuhé.

Tyhle hruškové muffiny vám zdravý start do nového dne určitě zajistí. Jsou 100% celozrnné, ze špaldové mouky a ovesných vloček. Těsto je slazené medem a hruškami a část tuku nahrazuje řecký jogurt. Hrušky v nich nijak extra neucítíte. Ovoce dodává spíše vláčnost. Drobenku na muffiny přidávám ráda, protože s drobenkou je všechno lepší a dodá na chuti i příjemné křupavosti. Pokud si ale práci chcete ještě ulehčit a k tomu ušetřit pár kalorií, drobenku prostě vynechte. Nasekané ořechy pak přidejte přímo do těsta.

A teď už šup na to, slibuju, že to nebude trvat o moc dýl, než přečtení tohoto článku. 🙂

Tisk

Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Ingredience

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g ovesných vloček jemných
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky chai koření nebo kvalitního perníkového
  • špetka soli
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g másla
  • 150 g medu
  • 2 vejce
  • 3-4 hrušky

Na drobenku: 75g špaldové celozrnné mouky, 50g másla, 35g třtinového cukru, 35g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

    Postup přípravy

    • šechny ingredience si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. Troubu si předehřejte na 210°C (190°C horkovzduch). Připravte si drobenku, jednoduše všechny ingredience vložte do mísy a prsty promněte, dokud se nespojí.
    • Máslo na těsto rozpusťte ve větší míse (nad parou nebo v mikrovlnce) a štětečkem zlehka vytřete formu na 12 muffinů. Ke zbytku másla přidejte med, jogurt a vejce a vše prošlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl.
    • Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nastrouhejte nahrubo. Pokud hrušky pouští hodně vody, slijte ji, ale hrušky nevymačkávejte. Zvažte, měly byste mít asi 200g. K „mokré“ směsi přidejte hrušky, promíchejte, vsypte suchou směs a opět promíchejte. Ne nějak rázně, stačí jen tak, aby se ingredience spojily. Nepřemíchete, muffiny by pak mohly být tuhé. 
    • Těsto přesuňte do formy (lžící nebo pytlíkem), posypte drobenkou a šup do trouby. Po 5 minutách stáhněte teplotu v troubě na 180°C (160°C horkovzduch) a pečte dál asi 15-20minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte částečně vychladnout ve formě, vyklopte a přesuňte na mřížku.

     

    Kam dál?

    • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
    • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
    • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
    • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
    • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
    • Mrkvový dortMrkvový dort

    Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: celozrnné, drobenka, hrušky, koření, med, muffiny, vlašské ořechy

    Předchozí článek « Obrácený fíkový koláč
    Další článek: Čokoládový koláč s hruškami »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
    První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
    O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
    Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
    Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
    Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2022 · Elikatesy