Takový podzim, jaký je teď za okny, přesně takový podzim mám ráda. Je jasno a svěže a stromy jsou tak krásně barevné, že oči přecházejí. Člověka to vyloženě láká uvázat šálu a vyrazit na procházku. Jen tak se brodit spadaným listím nebo třeba ořechy kolem cesty. S mamkou jsme nedávno vyrazily do buchlovských kopců na houby. Les kolem má na mě neuvěřitelně terapeutický efekt. Když se nám navíc zcela neočekávaně (my s mamkou jsme totiž houbařky smolařky) podařilo najít plný košík a k tomu dvě olbřímí bedle na závěr, byla jsem téměř v nirváně. 🙂 Přespaly jsme na chatě, kde se stromy prohýbaly pod tíhou krásně zralých jablek a hrušek a já si košík odvezla i do Prahy. A hned vymyslela dva hruškové recepty. Jako první jsou zde zdravé hruškové muffiny na snídani a brzy bude následovat dekadentní ultra čokoládový koláč (ovšem bez mouky, takže vlastně taky skoro úplně zdravý). 😀
Co dělá muffin muffinem už jsme si říkaly tady, ale opakování je matka moudrosti, takže… Muffin je jednoduché snídaňové pečivo, které by mělo být alespoň trošku zdravé. Příprava téměř vždy probíhá stylem smíchat suché ingredience, smíchat „mokré“ ingredience a pak zlehka spojit obě směsi. Nepřemíchat, aby nebyly tuhé.
Tyhle hruškové muffiny vám zdravý start do nového dne určitě zajistí. Jsou 100% celozrnné, ze špaldové mouky a ovesných vloček. Těsto je slazené medem a hruškami a část tuku nahrazuje řecký jogurt. Hrušky v nich nijak extra neucítíte. Ovoce dodává spíše vláčnost. Drobenku na muffiny přidávám ráda, protože s drobenkou je všechno lepší a dodá na chuti i příjemné křupavosti. Pokud si ale práci chcete ještě ulehčit a k tomu ušetřit pár kalorií, drobenku prostě vynechte. Nasekané ořechy pak přidejte přímo do těsta.
A teď už šup na to, slibuju, že to nebude trvat o moc dýl, než přečtení tohoto článku. 🙂
Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou
Ingredience
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g ovesných vloček jemných
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky chai koření nebo kvalitního perníkového
- špetka soli
- 150 g řeckého jogurtu
- 100 g másla
- 150 g medu
- 2 vejce
- 3-4 hrušky
Na drobenku: 75g špaldové celozrnné mouky, 50g másla, 35g třtinového cukru, 35g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy
- šechny ingredience si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. Troubu si předehřejte na 210°C (190°C horkovzduch). Připravte si drobenku, jednoduše všechny ingredience vložte do mísy a prsty promněte, dokud se nespojí.
- Máslo na těsto rozpusťte ve větší míse (nad parou nebo v mikrovlnce) a štětečkem zlehka vytřete formu na 12 muffinů. Ke zbytku másla přidejte med, jogurt a vejce a vše prošlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl.
- Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nastrouhejte nahrubo. Pokud hrušky pouští hodně vody, slijte ji, ale hrušky nevymačkávejte. Zvažte, měly byste mít asi 200g. K „mokré“ směsi přidejte hrušky, promíchejte, vsypte suchou směs a opět promíchejte. Ne nějak rázně, stačí jen tak, aby se ingredience spojily. Nepřemíchete, muffiny by pak mohly být tuhé.
- Těsto přesuňte do formy (lžící nebo pytlíkem), posypte drobenkou a šup do trouby. Po 5 minutách stáhněte teplotu v troubě na 180°C (160°C horkovzduch) a pečte dál asi 15-20minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte částečně vychladnout ve formě, vyklopte a přesuňte na mřížku.
Napsat komentář