• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou

17 října, 2018 od elikatesy

Takový podzim, jaký je teď za okny, přesně takový podzim mám ráda. Je jasno a svěže a stromy jsou tak krásně barevné, že oči přecházejí. Člověka to vyloženě láká uvázat šálu a vyrazit na procházku. Jen tak se brodit spadaným listím nebo třeba ořechy kolem cesty. S mamkou jsme nedávno vyrazily do buchlovských kopců na houby. Les kolem má na mě neuvěřitelně terapeutický efekt. Když se nám navíc zcela neočekávaně (my s mamkou jsme totiž houbařky smolařky) podařilo najít plný košík a k tomu dvě olbřímí bedle na závěr, byla jsem téměř v nirváně. 🙂 Přespaly jsme na chatě, kde se stromy prohýbaly pod tíhou krásně zralých jablek a hrušek a já si košík odvezla i do Prahy. A hned vymyslela dva hruškové recepty. Jako první jsou zde zdravé hruškové muffiny na snídani a brzy bude následovat dekadentní ultra čokoládový koláč (ovšem bez mouky, takže vlastně taky skoro úplně zdravý). 😀 hruškové muffiny

Co dělá muffin muffinem už jsme si říkaly tady, ale opakování je matka moudrosti, takže… Muffin je jednoduché snídaňové pečivo, které by mělo být alespoň trošku zdravé. Příprava téměř vždy probíhá stylem smíchat suché ingredience, smíchat „mokré“ ingredience a pak zlehka spojit obě směsi. Nepřemíchat, aby nebyly tuhé.

Tyhle hruškové muffiny vám zdravý start do nového dne určitě zajistí. Jsou 100% celozrnné, ze špaldové mouky a ovesných vloček. Těsto je slazené medem a hruškami a část tuku nahrazuje řecký jogurt. Hrušky v nich nijak extra neucítíte. Ovoce dodává spíše vláčnost. Drobenku na muffiny přidávám ráda, protože s drobenkou je všechno lepší a dodá na chuti i příjemné křupavosti. Pokud si ale práci chcete ještě ulehčit a k tomu ušetřit pár kalorií, drobenku prostě vynechte. Nasekané ořechy pak přidejte přímo do těsta.

A teď už šup na to, slibuju, že to nebude trvat o moc dýl, než přečtení tohoto článku. 🙂

Tisk

Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Ingredience

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g ovesných vloček jemných
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky chai koření nebo kvalitního perníkového
  • špetka soli
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g másla
  • 150 g medu
  • 2 vejce
  • 3-4 hrušky

Na drobenku: 75g špaldové celozrnné mouky, 50g másla, 35g třtinového cukru, 35g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

    Postup přípravy

    • šechny ingredience si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. Troubu si předehřejte na 210°C (190°C horkovzduch). Připravte si drobenku, jednoduše všechny ingredience vložte do mísy a prsty promněte, dokud se nespojí.
    • Máslo na těsto rozpusťte ve větší míse (nad parou nebo v mikrovlnce) a štětečkem zlehka vytřete formu na 12 muffinů. Ke zbytku másla přidejte med, jogurt a vejce a vše prošlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl.
    • Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nastrouhejte nahrubo. Pokud hrušky pouští hodně vody, slijte ji, ale hrušky nevymačkávejte. Zvažte, měly byste mít asi 200g. K „mokré“ směsi přidejte hrušky, promíchejte, vsypte suchou směs a opět promíchejte. Ne nějak rázně, stačí jen tak, aby se ingredience spojily. Nepřemíchete, muffiny by pak mohly být tuhé. 
    • Těsto přesuňte do formy (lžící nebo pytlíkem), posypte drobenkou a šup do trouby. Po 5 minutách stáhněte teplotu v troubě na 180°C (160°C horkovzduch) a pečte dál asi 15-20minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte částečně vychladnout ve formě, vyklopte a přesuňte na mřížku.

     

    Kam dál?

    • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
    • Švestkové koláče s vlašskými ořechyŠvestkové koláče s vlašskými ořechy
    • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
    • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
    • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
    • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením

    Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: celozrnné, drobenka, hrušky, koření, med, muffiny, vlašské ořechy

    Předchozí článek « Obrácený fíkový koláč
    Další článek: Čokoládový koláč s hruškami »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
    Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
    🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
    ☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
    Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
    A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2023 · Elikatesy