No a ani jsme se nenadáli a je tu pomalu podzim… Jahody, meruňky a ostružiny pomalu střídají švestky, jablka a hrušky. A pak? Bude nám po ovoci smutno? Možná trochu, ale ne moc. Protože pak přijde čas čokoládových dezertů. 😉 První letošní švestky jsem se rozhodla využít na kynuté koláče. Protože kynuté koláče jsou vždycky dobrý nápad. Stejně jako drobenkové koláče. No a kynuté koláče s drobenkou? To je zkrátka ten nejlepší nápad. 🙂 A musím říct, že tyto kořeněné švestkové koláče s vlašskými ořechy byly vážně skvělé.
Sladké kynuté peču moc ráda. Na kynutém těstě je zkrátka cosi hřejivě uspokojivého. Nedá se na něj spěchat, vyžaduje klid, čas a péči. Malý tuhý bochánek těsta postupně nabývá a stává se měkkou peřinkou. Pak do něj zanoříte ruce v klasickém „vybouchnutí“, to zkrátka musí být. 😀 A následuje rozdělení, předtvarování, dotvarování, naplnění, finální kynutí a pak ta neodolatelná vůně, co se line z trouby. To vše má zkrátka neuvěřitelné kouzlo a dýchá domovem.
Kynuté těsto není složité, ale má pár pravidel. Důležité je použít čerstvé droždí (a nepřipravit mu krutou smrt spařením horkým mlékem) a těsto dobře vypracovat, ale nepřepracovat. No a pak mu dát ten čas. 🙂
Já kynuté těsto připravuji tak, že nejprve rozmíchám kvásek (droždí, trochu teplého mléka a špetka cukru), který nechám vzejít. Je to klasický postup. Není to nezbytně nutné, ale ověříte si, že máte čerstvé a aktivní droždí. Pak dám do mísy robotu mouku, kvásek a zbylé mléko rozmíchané s cukrem a vejci. Promíchám a nechám několik minut vypracovat, aby se začal hezky aktivovat lepek. Teprve pak přidávám postupně máslo, které je trochu změklé, ale ne úplně rozblemcané. A pak nechám robot pomalu míchat, dokud se všechno máslo nezapracuje.
Jakmile je máslo zapracované, je těsto skoro určitě hotové a je zbytečné jej míchat dál. Naopak by se mohlo přepracovat. Přehnětené těsto je tuhé, špatně se s ním pracuje, špatně kyne a hotové výrobky jsou tvrdé. A to nechceme. Těsto nechám nakynout asi hodinu v teple, pak vytlačím vzduch, potřu olejem, dobře přikryju a dám přes noc do lednice. Nutné to není, ale těstu to prospěje a líp se s ním pracuje. A navíc jste časově flexibilní. 🙂
Náplň a drobenka těchto koláčů jsou ořechové, kořeněné, hřejivé… Náplň je z mletých vlašských ořechů, povidel, rumu a citronové a pomerančové kůry. Do drobenky jsem přidala vlašské ořechy, skořici, kardamom a mletý zázvor. Vše dohromady vytvořilo krásnou podzimní souhru. Asi by to šlo místo ořechů i s mákem, ale nezkoušela jsem, protože mák já nerada. Pokud vás tyto švestkové koláče inspirují k makové verzi, dejte vědět, jak to dopadlo. 🙂
Máte rádi švestkové koláče? Pokud ano, ale hledáte něco jednoduššího, vyzkoušejte tyto drobenkové řezy. Jednodušeji už to totiž nejde. 🙂 Nebo naopak chcete něco sofistikovanějšího? Pak zkuste tento křehký koláč.
Každopádně ač se švestky tváří velmi skromně, jsou snad ještě vzácnější, než jahody. Sezóna je krátká a opravdu dobré a zralé v obchodech či na trzích najdete jen zřídka. Dokonce i když je máte na zahradě, tak se dost často střídají roky bohaté s těmi chudými či červivými. No a co si budem povídat, o švestky navíc často musíte svádět boj s milovníky pálenky. 🙂 Pokud tedy máte kvalitní domácí zdroje, buďte vděční a snězte jich, co se do břicha vleze! A vařte povidla! Nebo upečte švestkové koláče s vlašskými ořechy! 🙂
Švestkové koláče s vlašskými ořechy
Ingredience
Kynuté těsto
- 200 g hladké mouky
- 125 g celozrnné špaldové mouky
- 160 g plnotučného mléka
- 1 malé vejce
- 100 g másla
- 15 g droždí
- 50 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
- špetka soli
- vejce na potření
Náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 75 g povidel
- 20 g rumu
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1/2 pomeranče
- asi 250 g švestek
Kořeněná ořechová drobenka
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 45 g mletých vlašských ořechů
- 40 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky kardamomu
- po 1/8 lžičky mletého zázvoru
Postup přípravy
- Kynuté těsto můžete připravit den předem. Všechny ingredience si z lednice vytáhněte asi hodinu předem. mléko ohřejte na teplotu těla (35-37°C). Droždí rozmíchejte zhruba v polovině vlažného mléka, přidejte větší špetku cukru a nechte pár minut vzejít (ve směsi se vytvoří bublinky a zvětší objem). Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr, vejce a sůl.
- Obě mouky dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a promíchané tekutiny. Promíchejte hákem a pak začněte pomalu hníst. Hněťte několik minut, dokud těsto není kompaktní a nezačne být elastické. Pak postupně přidejte mírně změklé máslo a hněťte dál, dokud se vše nespojí. Jakmile se těsto spojí , vyndejte jej a zlehka prohněťte na pracovní ploše. Dejte do mísy, přikryjte a nechte asi hodinu nakynout. Pak vytlačte vzduch, vyválejte bochánek, dejte do mísy, potřete olejem a dobře přikryjte. Dejte přes noc do lednice.
- Na náplň smíchejte vše krom švestek, ty nakrájejte na osminky. Na drobenku vše promněte prsty dokud směs nepřipomíná vlhký písek.
- Těsto vytáhněte z lednice a rozdělte na 12 kousků (zhruba 50-55g). Z každého kousku vyválejte kuličku a nechte 10 minut odpočinout. Naskládejte na dva plechy a skleničkou vytvořte uprostřed důlek. Nechte opět 10 minut odpočinout, znovu vytlačte a pak potřete okraje vejcem rozmíchaným s trochou vody. Naplňte ořechovou náplní, poklaďte švestkami a zasypte drobenkou. Nechte další půl hodinku až tři čtvrtě hodinku dokynout.
- Troubu rozehřejte na 180°C a pečte zhruba 18-22 minut dozlatova.
Napsat komentář