• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Švestkové koláče s vlašskými ořechy

15 září, 2022 od elikatesy

No a ani jsme se nenadáli a je tu pomalu podzim… Jahody, meruňky a ostružiny pomalu střídají švestky, jablka a hrušky. A pak? Bude nám po ovoci smutno? Možná trochu, ale ne moc. Protože pak přijde čas čokoládových dezertů. 😉 První letošní švestky jsem se rozhodla využít na kynuté koláče. Protože kynuté koláče jsou vždycky dobrý nápad. Stejně jako drobenkové koláče. No a kynuté koláče s drobenkou? To je zkrátka ten nejlepší nápad. 🙂 A musím říct, že tyto kořeněné švestkové koláče s vlašskými ořechy byly vážně skvělé.

švestkové koláče s vlašskými ořechy

Sladké kynuté peču moc ráda. Na kynutém těstě je zkrátka cosi hřejivě uspokojivého. Nedá se na něj spěchat, vyžaduje klid, čas a péči. Malý tuhý bochánek těsta postupně nabývá a stává se měkkou peřinkou. Pak do něj zanoříte ruce v klasickém “vybouchnutí”, to zkrátka musí být. 😀 A následuje rozdělení, předtvarování, dotvarování, naplnění, finální kynutí a pak ta neodolatelná vůně, co se line z trouby. To vše má zkrátka neuvěřitelné kouzlo a dýchá domovem.

Kynuté těsto není složité, ale má pár pravidel. Důležité je použít čerstvé droždí (a nepřipravit mu krutou smrt spařením horkým mlékem) a těsto dobře vypracovat, ale nepřepracovat. No a pak mu dát ten čas. 🙂

Já kynuté těsto připravuji tak, že nejprve rozmíchám kvásek (droždí, trochu teplého mléka a špetka cukru), který nechám vzejít. Je to klasický postup. Není to nezbytně nutné, ale ověříte si, že máte čerstvé a aktivní droždí. Pak dám do mísy robotu mouku, kvásek a zbylé mléko rozmíchané s cukrem a vejci. Promíchám a nechám několik minut vypracovat, aby se začal hezky aktivovat lepek. Teprve pak přidávám postupně máslo, které je trochu změklé, ale ne úplně rozblemcané. A pak nechám robot pomalu míchat, dokud se všechno máslo nezapracuje.

Jakmile je máslo zapracované, je těsto skoro určitě hotové a je zbytečné jej míchat dál. Naopak by se mohlo přepracovat. Přehnětené těsto je tuhé, špatně se s ním pracuje, špatně kyne a hotové výrobky jsou tvrdé. A to nechceme. Těsto nechám nakynout asi hodinu v teple, pak vytlačím vzduch, potřu olejem, dobře přikryju a dám přes noc do lednice. Nutné to není, ale těstu to prospěje a líp se s  ním pracuje. A navíc jste časově flexibilní. 🙂

Náplň a drobenka těchto koláčů jsou ořechové, kořeněné, hřejivé… Náplň je z mletých vlašských ořechů, povidel, rumu a citronové a pomerančové kůry. Do drobenky jsem přidala vlašské ořechy, skořici, kardamom a mletý zázvor. Vše dohromady vytvořilo krásnou podzimní souhru. Asi by to šlo místo ořechů i s mákem, ale nezkoušela jsem, protože mák já nerada. Pokud vás tyto švestkové koláče inspirují k makové verzi, dejte vědět, jak to dopadlo. 🙂

švestkové koláče s vlašskými ořechy

Máte rádi švestkové koláče? Pokud ano, ale hledáte něco jednoduššího, vyzkoušejte tyto drobenkové řezy. Jednodušeji už to totiž nejde. 🙂 Nebo naopak chcete něco sofistikovanějšího? Pak zkuste tento křehký koláč.

Každopádně ač se švestky tváří velmi skromně, jsou snad ještě vzácnější, než jahody. Sezóna je krátká a opravdu dobré a zralé v obchodech či na trzích najdete jen zřídka. Dokonce i když je máte na zahradě, tak se dost často střídají roky bohaté s těmi chudými či červivými. No a co si budem povídat, o švestky navíc často musíte svádět boj s milovníky pálenky. 🙂 Pokud tedy máte kvalitní domácí zdroje, buďte vděční a snězte jich, co se do břicha vleze! A vařte povidla! Nebo upečte švestkové koláče s vlašskými ořechy! 🙂

Tisk

Švestkové koláče s vlašskými ořechy

Počet porcí: 12 koláčů

Ingredience

Kynuté těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 160 g plnotučného mléka
  • 1 malé vejce
  • 100 g másla
  • 15 g droždí
  • 50 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření

Náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 75 g povidel
  • 20 g rumu
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • asi 250 g švestek

Kořeněná ořechová drobenka

  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 45 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • po 1/8 lžičky mletého zázvoru

Postup přípravy

  • Kynuté těsto můžete připravit den předem. Všechny ingredience si z lednice vytáhněte asi hodinu předem. mléko ohřejte na teplotu těla (35-37°C). Droždí rozmíchejte zhruba v polovině vlažného mléka, přidejte větší špetku cukru a nechte pár minut vzejít (ve směsi se vytvoří bublinky a zvětší objem). Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr, vejce a sůl.
  • Obě mouky dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a promíchané tekutiny. Promíchejte hákem a pak začněte pomalu hníst. Hněťte několik minut, dokud těsto není kompaktní a nezačne být elastické. Pak postupně přidejte mírně změklé máslo a hněťte dál, dokud se vše nespojí. Jakmile se těsto spojí , vyndejte jej a zlehka prohněťte na pracovní ploše. Dejte do mísy, přikryjte a nechte asi hodinu nakynout. Pak vytlačte vzduch, vyválejte bochánek, dejte do mísy, potřete olejem a dobře přikryjte. Dejte přes noc do lednice.
  • Na náplň smíchejte vše krom švestek, ty nakrájejte na osminky. Na drobenku vše promněte prsty dokud směs nepřipomíná vlhký písek.
  • Těsto vytáhněte z lednice a rozdělte na 12 kousků (zhruba 50-55g). Z každého kousku vyválejte kuličku a nechte 10 minut odpočinout. Naskládejte na dva plechy a skleničkou vytvořte uprostřed důlek. Nechte opět 10 minut odpočinout, znovu vytlačte a pak potřete okraje vejcem rozmíchaným s trochou vody. Naplňte ořechovou náplní, poklaďte švestkami a zasypte drobenkou. Nechte další půl hodinku až tři čtvrtě hodinku dokynout.
  • Troubu rozehřejte na 180°C a pečte zhruba 18-22 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: drobenka, koření, kynuté těsto, povidla, švestky, vlašské ořechy

Předchozí článek « Malinové roládky
Další článek: Čokoládový dort s malinami »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A co, že jsem z listového těsta tentokrát upek A co, že jsem z listového těsta tentokrát upekla? Možná občas tápete, co krom štrúdlu a slaných tyčinek či šneků z listového těsta upéct, ale listové má spoustu využití. Třeba na různé plněné taštičky a koláče. Já tentokrát upekla mandlový pithivier. Pithivier je plněný kulatý koláč z listového těsta a peče se jak slaná, tak sladká varianta. Na okrajích se opravdu pozná, jak se vám listové podařilo. Tušíte, čím je vykrajovaný? 😄
Tato varianta je blízká tříkrálovému koláči, ale když ji nazvete mandlovým pithivierem, můžete si ji bez výčitek upéct kdykoliv během roku. 😄 Mandlová náplň je až překvapivě lahodná a vláčná. Obsahuje vanilku, citronovou kůru, rum a taky poctivou dávku másla. 😉
Chtěli byste na blog recept? 
Almond pithivier from homemade puff pastry. 🥮
#foodblog #czechfoodblog
#foodstyling #foodphotography #frenchpatisserie #homemadepuffpastry #puffpastry #almonds
#pithivier #francouzskacukrarina #dnespecu
A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy