Recept na perníkový štrúdl přidávám na památku mé milované babičky Olinky, která nás nedávno nadobro opustila. Přestože jsme počítali s tím, že se to může kdykoliv stát, smutek, který její odchod přinesl, se tím vůbec nezmenšil. Bylo to chvíli před mým odletem do Londýna a já si pobrečela v letadle, pak samozřejmě na pohřbu, pak ve vlaku, pak doma… No zkrátka kdekoliv a kdykoliv jsem pomyslela na její úsměv, laskavost, ochotu a péči, se kterou se mi vždy věnovala. Měla jsem díky ní nádherné dětství. A vždy budu s láskou vzpomínat na společně strávený čas na chatě či u nich doma v Hradišti.
Jak mi půjčovala své kombiné a boty na podpatku, namalovala mě a já si hrála „na dámu“. Naučila mě kanastu a večery jsme i s dědečkem trávili maštěním karet. Opékala mi rohlík a vařila sladký čaj k snídani a špagety „nasladko“ k obědu. Jak jsme chodily na pohár s kiwi. Jak jsme spolu pekly…
Babička měla doma kuchařku Dezerty a cukroví od Marry Berry a já si ji jako malá pořád dokola prohlížela a následně nutila babičku, ať recepty vyzkoušíme. Možná tam někde začala má láska k pečení… V té době u nás samozřejmě spousta surovin nebyla k dostání a dodnes se musím smát, když si vzpomenu, jak jsme zlatý sirup (což jsme vůbec netušily, co je) nahrazovaly rybízovým. Sirup jako sirup, no ne? Babička se toho nebála, ráda zkoušela nové recepty, ale měla samozřejmě i své osvědčené a léty prověřené klasiky.
Často teď večer sedím a pročítám si její sešity s recepty. Říkám si, že jsem se toho od ní mohla naučit mnohem víc a je mi to trochu líto. Ale především myslím na čas, co jsme spolu strávily a jsem za něj vděčná. A je pár receptů, které budu mít s babičkou spojených navždy. Třeba moravské dvojctihodné koláčky. Drobenkové koláče do remosky. Marcipánky. Nebo právě tento perníkový štrúdl, který jsme rády pékávaly na výlety či dovolené do krabičky. A tak sem tento recept přidávám. Chci jej tady mít. Na památku. ♥
Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
Ingredience
- 300 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 100 g moučkového cukru (nejlépe třtinového)
- 2-3 lžíce mléka
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky perníkového koření
- povidla
- vlašské ořechy nasekané nahrubo
- vejce na potření
Postup přípravy
- Do mísy společně prosejte mouku, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření. V jiné míse prošlehejte vejce s rozpuštěným máslem, mlékem, rumem a medem. Směs vlijte k mouce a společně propracujte na hladké, ale stále trochu lepivé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte lžíci mléka. Zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici.
- Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch) a plech si vyložte pečicím papírem. Těsto vytáhněte z lednice a připravte si povidla a nasekané ořechy. Těsto rozdělte na poloviny (nebo na třetiny, pokud chcete mít spíše menší štrúdlíky) a vyválejte na v pokud možno pravidelný obdélník. Těsto by mělo být asi 3mm silné.
- Těsto potřete povidly a posypejte nasekanými ořechy. Zaviňte. Štrúdly přesuňte na plech a potřete tenkou vrstvou rozšlehaného vajíčka. Nechte chvilku zaschnout a potřete ještě jednou. Vložte do trouby a pečte asi 25-30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a krájejte zhruba na centimetrové řezy.
Krásné, brečím
😘