• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dýňové skořicové rolky

17 září, 2018 od elikatesy

Pokud žijete v Praze nebo někde v cizině ve „velkém světě“, je těžké se tomu vyhnout. Přicházející podzim nepoznáte podle toho, že začne žloutnout a padat listí, ale podle toho, že Starbucks začne prodávat „Pumpkin Spice Latte“. Zároveň se taky všude v časopisech a na internetu začne objevovat spousta receptů na dýňové pochoutky. A vlastně proč ne, dýně je krásná a neuvěřitelně univerzální zelenina a časy, kdy se pěstovala jen na semínka, a dužinu jsme znali maximálně jako kompot „ala ananas“ jsou už zaplaťpánbůh dávno pryč. Dnes už víme, že dýně je maximálně všestranná a dá se z ní připravit spousta skvělých věcí. Třeba dýňové skořicové rolky!

A co ještě? Dýně se dá připravit nasladko i naslano a sedí jí jak jednoduché a úsporné dochucení, tak bohaté východní kořeněné chutě. Může se vařit i péct a můj oblíbený chef David by jistě dodal, že i smažit. Proč ne, dýňové chipsy nezní vůbec špatně. 🙂 Samozřejmě se dá i zavařit, ale snad raději ve formě džemu či chutney než rozbředlého kompotu s umělým ananasovým aroma, na který asi nikdo nevzpomíná úplně rád.

Pokud chcete vyzkoušet něco trošku více experimentálního, dá se třeba taky kandovat nebo vyudit. Na kandování dýni nakrájejte na kostičky, zvažte a přidejte stejné množství cukru. Nechte přes noc odležet, aby dýně pustila šťávu. Přidejte šťávu z jednoho citronu a třeba vanilku či skořici, trochu vody a přiveďte k varu. Stáhněte na minimum a pomalu vařte, dokud dýně nezprůhlední. Sceďte a nechte trochu okapat. Můžete ještě obalit v cukru nebo rovnou podávat. Pokud se rozhodnete dýni vyudit, předvařte ji do poloměkka a pak můžete postupovat stejně jako v receptu na uzená kachní prsa.

Do sladkých receptů se k dýni krásně hodí javorový sirup, skořice a vůbec veškeré „sladké“ koření (kardamom, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, badyán), ořechy (zejména vlašské, pekanové, lískové a mandle), kokos, jablka, pomeranče, rozinky, brusinky, krémový sýr či tvaroh a taky čokoláda. Ostatně, k čemu se čokoláda nehodí?

U slaných receptů se nebojte trochu přiostřit, dýně se svou neutrální chutí snese pěknou dávku chilli či zázvoru. Krásně se hodí do různých Indií inspirovaných pokrmů a například kombinace dýně, cizrny, špenátu a rozinek s hřejivou omáčkou, ve které se prolínají chutě garam masaly, skořice, chilli, zázvoru, cibule, česneku a kokosového mléka přesvědčí i mnohého masoužrouta, že vegetariánské pokrmy mohou být dokonale uspokojivé. Další skvělou možností je třeba dýňové risotto nebo dýňová omáčka na těstoviny.

Dýně je taky skvělá příloha. Může se třeba uvařit s bramborami a společně rozšťouchat. Nebo se z ní dají připravit noky (v tom případě je lepší ji upéct, aby nebyla příliš vodnatá). A jedna z nejjednodušších a zároveň nejchutnějších možností je dýni prostě upéct na plechu s trochou soli, oleje a bylinek. Krásně se hodí rozmarýn, tymián nebo šalvěj. Může se upéct i v kombinaci s další zeleninou, třeba mrkví, předvařenou řepou nebo cibulí. K vepřové pečeni je to dokonalá příloha.

K dýni se hodí taky další podzimní plody, třeba houby (i lanýže) nebo kaštany. Protože je dýně nasládlá, sluší jí taky kombinace se slanými a ostřejšími sýry (třeba fetou nebo gorgonzolou) i slaninou.

Ráda si na podzim koupím dvě nebo tři dýně a udělám si větší dávku pyré. Dýni buď upeču, nebo uvařím (hokkaido a máslovou ani neloupu) a rozmixuju dohladka. V lednici pyré vydrží i týden a já postupně odebírám. Na snídani do kaše, smoothie či do jogurtu nebo na večeři na rychlou polévku, pomazánku či omáčku. A nebo pyré použiji na nějaké to sladké pečení. Třeba právě dýňové skořicové rolky.

Dýňové pyré dodá těstu krásnou barvu, ale především vláčnost. I když o tu se samozřejmě postará i ta kostka másla, která do receptu patří. 🙂 Právě vrstva skořicového másla s javorovým sirupem vám provoní celý byt tak, že budete u trouby netrpělivě čekat s tekoucími slinami a na tyto rolky se vrhnete hned v momentu, kdy zchladnou alespoň tak, abyste si nespálili jazyk. Snad…

Tisk

Dýňové skořicové rolky

Ingredience

  • 520 g mouky hladká nebo půl napůl hladká s celozrnnou špaldovou
  • 75 g světlého třtinového cukru
  • 21 g droždí
  • 2 vejce
  • 170 g dýňového pyré
  • 100 g másla + další na vymazání formy
  • špetka soli

náplň: 150g másla, 75g javorového sirupu, 75g třtinového cukru, 3 lžičky skořice

    Postup přípravy

    • Všechny ingredience si připravte asi hodinku předem, aby měly pokojovou teplotu. Máslo na těsto rozpusťte a vytáhněte i máslo na náplň, aby změklo. V trošce pyré rozmíchejte droždí a nechte asi 10 minut aktivovat.
    • Přidejte ke zbytku pyré a vmíchejte cukr, vejce a rozpuštěné máslo. Mouku prosejte a společně s tekutými ingrediencemi vypracujte v hladké těsto (v robotu asi 6 minut na nižší rychlost a pak 2-3 minuty na vyšší rychlost; v ruce cca 8-10minut). Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi hodinku, ale záleží na tom, jak máte doma teplo.
    • Mezitím si připravte náplň. Jednoduše třete změklé máslo s cukrem, javorovým sirupem a skořicí, dokud se vše nespojí. Pokud chcete, nachystejte si i nasekané ořechy nebo rozinky naložené v rumu. Ořechy hezky křupou a rozinky pěkně voní, ale rolky jsou skvělé i bez jakéhokoliv luxusu navíc.
    • Vymažte si větší pekáček máslem a troubu rozehřejte na 190°C (170°C horkovzduch). Po vykynutí si těsto rozválejte na jakýs takýs obdélník, pomažte náplní, případně posypejte ořechy či rozinkami a zaviňte. Ne moc pevně, těsto ještě nakyne. Nakrájejte asi 4cm kousky a naskládejte do vymazané formy. Mezi rolkami nechte trošku místa, ať se mají kam rozpínat. 
    • Nechte ještě asi 15-20minut dokynout, pak šoupněte do trouby a pečte asi 20-30 minut. Pokud na povrchu příliš hnědnou, zakryjte alobalem a teplotu snížte na 180°C.
    • Po upečení nechte chvíli zchladnout a vyklopte z pekáčku (pozor na horký cukr!). Pokud to máte rádi mega sladké, tak rolky můžete v americkém stylu potřít polevou utřenou ze 100g krémového sýra, 50g másla a 100g moučkového cukru. A nebo jen zlehka pocukrujte na parádu. A pak už na nic nečekejte a pusťte se do nich! 🙂

    Kam dál?

    • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
    • Pražský koláčPražský koláč
    • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy
    • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
    • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem
    • Ořechová babkaOřechová babka

    Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: dýně, koření, kynuté těsto, skořice

    Předchozí článek « Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechy
    Další článek: Plněné patizonky »

    Reader Interactions

    Comments

    1. Anonym

      17 září, 2018 at 11:30 pm

      Teda Eliško, co je špatného na kompotu „ala ananas“?! Navíc, když je dýně vhodná prakticky na vše, jak správně tvrdíš? Ach jo, kdy již najdeš tu správou cestu k lahůdce mého mládí…. t.

      Odpovědět
      • elikatesy

        18 září, 2018 at 6:25 am

        Asi nikdy. 🙂 Dýně se ke kompotování určitě hodí, ale jak píšu, spíš bych šla do chutney nebo nějakého zajímavého džemu. Rozhodně ne do umělého ananasového aroma… Pokud chci dýni, dám si dýni, pokud chci ananas, dám si ananas. 🙂

        Odpovědět
        • Anonym

          18 září, 2018 at 11:45 am

          … a pokud chci dýní ala ananas, dám si dýni ala ananas…. :-). Ale ty rolky bych bral. t.

          Odpovědět
    2. Katka E.

      22 září, 2018 at 6:53 pm

      Hezky den, recept zni naprosto uzasne, presne na neco takoveho mam uz dlouho chut. Chystam se ho vyzkouset z bezlepkove mouky. Mam jeste jednu otazku, a to k uchovani pyre v lednici. Zde pisete az tyden, vetsina receptu rika 2-3 dny. Opravdu vydrzi az tyden? Nemate nejaky tip jak poznat, ze uz jej radeji nemam pouzivat? Predem moc dekuji za odpoved.

      Odpovědět
      • elikatesy

        23 září, 2018 at 6:48 am

        Dobrý den, mně vždy pyré vydrží docela dlouho, klidně i týden, a to jestli je ještě ok testuji jednoduše po čichu, případně i ochutnám. Nesmí být cítit nakysle. Děkuji moc za zprávu a dejte vědět, jak se recept povedl z bezlepkové mouky, s tím nemám žádnou zkušenost. 🙂 Přeji krásný den, Eliška

        Odpovědět
    3. Skoricove rolky - dotaz

      17 října, 2020 at 10:49 am

      Čau Eli, prosím tě, v té náplní je javorový sirup, nebo cukr? V ingrediencích je cukr, v popisu sirup 🙂

      Odpovědět
      • elikatesy

        17 října, 2020 at 12:13 pm

        Ahoj Baru, v náplni je cukr i sirup. 🙂

        Odpovědět

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
    První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
    O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
    Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
    Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
    Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2022 · Elikatesy