Asi už řešíte spíš vánoční cukroví, ale i když to tak na první pohled nevypadá, tak i tento recept se může vydávat za lehce vánoční. 🙂 Když jsem totiž dýňové scones předložila rodině, všichni mě pochválili, jak výborný perník jsem upekla. 😀 Já vím, že tyhle bochánky krásou neoslní, ale chuť, tak ta je opravdu skvělá.
Pro scones mám velkou slabost. Už od mých londýnských časů. Klasické scones s clotted cream a džemem neodmyslitelně patří k anglickému životu a kultuře afternoon tea. Vláčný a zároveň křehký máslový bochánek, hustá krémová smetana a sladký džem tvoří dohromady něco až překvapivě lahodného a uklidňujícího. Klasické scones mám na blogu tady, ale ráda zkouším i jiné varianty. Společným jmenovatelem ovšem zůstává křehkost a vláčnost. 🙂
Scones jsou opravdu jednoduchá záležitost, kterou zvládne naprosto každý. Mají jen jediné drobné úskalí. Těsto se nesmí přepracovat. Ostatně jako žádné křehké těsto. Nejprve vytvoříte drobenku, pak přidáte tekutinu a pak už jen lehce promícháte nožem nebo kartou a na pomoučené ploše splácnete dohromady a vytvoříte jakýs takýs kruh. Pak lehce vyválíte a nakrájíte na 8 kousků. Tyto trojúhelníkové scones navíc mají tu výhodu, že nic nevykrajujete a těsto se nemusí znovu vyvalovat.
Dýně je ve scones v podobě pyré. To si dělám doma tak, že upeču dýni (vydlabu semínka, ale většinou neloupu, u hokkaido to není potřeba a ostatní jdou dobře sloupnout po upečení). Upečenou dýni pak rozmixuju a většinou i přepasíruju. Pyré vydrží pár dní v lednici a můžete jej použít do spousty slaných i sladkých receptů. Třeba do omáčky na těstoviny, do kari, do kynutého těsta (mrkněte na skořicové rolky), do ovesné kaše…
Tyto dýňové scones jsou lehce kořeněné skořicí a dalším hřejivým, sladce vonícím kořením. Skořici doporučuju cejlonskou a směs koření kvalitní, ideálně co nejčerstvěji namletou. Můžete použít směs na perníky, pumpkin spice nebo si namíchat vlastní směs třeba z mletého kardamomu, hřebíčku a zázvoru. Do scones jsem použila pekanové ořechy, ale hodily by se samozřejmě i vlašské.
I tyto dýňové scones je nejlepší podávat s nějakým tím „mazáním“. Nejlépe samozřejmě s clotted cream, ale ten u nás není zrovna snadné sehnat. Fajn alternativa je mascarpone. Ale i obyčejné máslo a k tomu meruňkový džem nejsou vůbec špatná volba. A určitě si k nim uvařte čaj. Třeba s mlékem. 😉
Dýňové scones
Ingredience
- 270 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g sucanatu nebo jiného třtinového cukru
- 120 g másla
- 120 g dýňového pyré
- 1 lžička bio kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření nebo pumpkin spice
- špetka soli
- 100 g pekanových ořechů
- mléko na potření
Postup přípravy
- Mouku, cukr a všechny ostatní sypké ingredience promíchejte ve středně velké míse. Přidejte studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku.
- Přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy a dýňové pyré a nožem nebo kartou rychle zapracujte. Vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a těsto splácněte dohromady. Vyválejte kruh o výšce asi 3cm. Rozkrojte na osm trojúhelníků,
- Trojúhelníky těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete mlékem a pečte na 180°C asi 15-17 minut dozlatova.
Napsat komentář