• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Křehký jablečný koláč

31 října, 2022 od elikatesy

Dnes mám pro vás recept na křehký jablečný koláč s ořechovou náplní. Protože co by byl podzim bez jablečných dezertů? 🙂 Je to krásně podzimní a hřejivý koláč, který voní sladkým kořením, pomerančovou kůrou, vlašskými ořechy a samozřejmě hlavně jablky. Já jsem jej upekla s jablky odrůdy red moon, ale stejně krásný bude koláč i s klasickými českými jablíčky.

křehký jablečný koláč

Koláč sestává z kořeněného celozrnného křehkého těsta, ořechové náplně s citrusovou kůrou a hlavně jablíček. Ty můžete po upečení navíc pro větší lesk potřít meruňkovou marmeládou. Pojďme si teď říct pár slov k postupu.

Křehké těsto má dvě hlavní zásady, které je potřeba dodržet, aby bylo opravdu křehké. Zaprvé minimální zpracování a zadruhé dostatečný odpočinek v chladu. Těsto na tento koláč je zpracováno drobenkovou metodou. To znamená, že sypké ingredience prsty či v robotu promícháte se studeným máslem do konzistence vlhkého písku. Pak přidáte vejce a už jen velmi krátce zapracujete. Zabalené těsto pak necháte odpočinout v lednici. Ještě jednou jej pak necháte odpočinout v lednici i po vyválení a vyložení koláčové formy. Já mám tuto od Tescomy s odnímatelným dnem.

V případě koláče s ořechovou náplní (říká se jí frangipane) není třeba těsto předpékat, jak se to často dělá u křehkých koláčů s vlhčí náplní. Náplň je snadná, jen utřete změklé máslo s cukrem, přidáte vejce a nakonec přimícháte ořechy (v případě tohoto koláče jsem použila kombinaci vlašských ořechů a mandlové mouky). Náplň jsem ještě doladila citrusovou kůrou a vanilkou. Touto náplní pak potřete vychlazené křehké těsto a pak už jen skládáte jablečné plátky.

křehký jablečný koláč

Jablka nakrájejte na tenké plátky, ale zas ne úplně papírové. Ideální tloušťka je zhruba 4mm. Skládejte pak od okrajů ke středu. Já jablka vždycky loupu, nemám slupky v pečených dezertech ráda, ale pokud vám to nevadí, klidně slupky nechte, dělají hezký kontrast.

Tak co, zaujal vás tento křehký jablečný koláč? Nebo byste raději švestkový či hruškový? 🙂

Tisk

Křehký jablečný koláč

Potřebné vybavení

  • koláčová forma vel.28cm

Ingredience

Křehké těsto

  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 120 g másla
  • 120 g jemného třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • kůra z 1 pomeranče
  • kůra z 1 citronu
  • semínka z 1 vanilky

Na dokončení

  • cca 600 g jablek
  • meruňkový džem (není nutné)

Postup přípravy

  • Nejdříve připravte křehké těsto. Všechny suché ingredience a studené máslo nakrájené na kostičky dejte do robotu s K-nadstavcem. Zpracujte v drobenku. Alternativně můžete vše zpracovat špičkami prstů. Přidejte rozmíchané vejce a několika pulsy zapracujte. Přesuňte na linku a několika málo tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
  • Těsto nechte chvilku povolit, pak na pomoučené pracovní ploše rozválejte na tloušťku 4mm. Vyložte koláčovou formu s vlnitým okrajem (vel. 28cm) a dejte opět do lednice.
  • Na ořechovou náplň si z lednice vytáhněte máslo a vejce a nechte dojít pokojové teploty. Máslo utřete s cukrem do pěny a pak zašlehejte vejce. Přidejte mleté ořechy a mandle, najemno nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče a semínka z vanilky. Náplň rozetřete na těsto.
  • Jablka oloupejte a vykrojte jadřince. Nakrájejte na plátky tenké asi 4mm. Vyskládejte na ořechovou náplň. Začněte u okrajů a pokračujte do středu.
  • Koláč pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 45minut, dokud těsto není zlatavé a jablka měkká. Po upečení můžete jablka potřít rozehřátým a propasírovaným meruňkovým džemem.

Kam dál?

  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Jablečné cupcaky s javorovým sirupemJablečné cupcaky s javorovým sirupem
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Domácí listové těstoDomácí listové těsto

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: jablka, koření, křehké těsto, mandle, skořice, vlašské ořechy

Předchozí článek « Kokosový dort s ananasem
Další článek: Dýňové scones »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy