Podzim je podle mě čas koláčů. Souhlasíte? Jakmile venku začnou ranní mrazíky, mlha a sychravo, je ideální čas rozpálit troubu a zahřát se vůní nějaké sladké domácí dobroty. A navíc to krásné ovoce, co podzim přináší! Švestky, jablka, hrozny, hrušky… To by byl hřích toho nevyužít. A tak tady pro vás mám dnes malou podzimní inspiraci na voňavý hruškový koláč s ořechy. 🙂
Jedná se o koláč z křehkého těsta s ořechovou náplní a hruškami. Křehké těsto je bezlepkové a kombinuje celozrnnou pohankovou mouku (používám Pernerku) a mandlovou mouku. V nádivce najdete mandle a vlašské ořechy (jak jinak teď na podzim) a celý dezert je samozřejmě ovoněný špetkou skořice. Pokud chcete, můžete přidat i trochu kardamomu, koláč tak získá ještě větší šmrnc.
Vše je slazeno sucanatem, můžete ale použít i kokosový cukr, světlý muscovado nebo případně, pokud vás nějaké „ozdravování“ až tak netankuje, klidně použijte klasický krupicový cukr. Pokud se o různých typech sladidel chcete dočíst víc, mrkněte sem na velký článek o cukru a cukrových alternativách.
U křehkých těst nechcete aktivovat lepek. Proto s těstem pracujte co nejmíň a udržujte jej co nejstudenější. Pokud používáte bezlepkové mouky má to samozřejmě tu výhodu, že lepek určitě neaktivujete. Logicky. 😀 Těsto je tak opravdu, opravdu křehké. Nevýhoda? Těsto je tak opravdu, opravdu křehké. 🙂 Co tím chci říct je to, že při vykládání koláčové formy se vám těsto nejspíš trochu potrhá. Koláč se taky může při krájení trochu drobit. Za to se vám ale v puse bude jen rozplývat…
Myslím, že podzimní koláče v sobě mají určitou hřejivou zemitost a s celozrnnými těsty a tmavšími cukry skvěle ladí. Takový jahodový koláč asi lépe vynikne na světlém těstě, ale hrušky a vlašské ořechy jsou v kombinaci s pohankovou moukou, třtinovým cukrem a hřejivým koření naprosto dokonalé. Tento hruškový koláč s ořechy vám zkrátka začátek podzim krásně prozáří a provoní. 😉
Hruškový koláč s ořechy
Ingredience
Křehké těsto
- 200 g pohankové mouky
- 60 g mandlové mouky
- 30 g sucanatu
- 125 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
Ořechová náplň
- 125 g másla
- 75 g sucanatu
- 2 bílky
- 1 vejce
- 125 g mandlové mouky
- 125 g vlašských ořechů
- 1/2 lžičky skořice
Na ozdobu
- 2-3 hrušky
- 25 g mandlových lupínků
Postup přípravy
- Začněte přípravou křehkého těsta. Do mísy prosejte pohankovou a mandlovou mouku, špetku soli a sucanat. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přidejte žloutky a kartou zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte, zploštěte a nechte hodinu odpočinout v lednici.
- Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jadřince. Vložte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby byly ponořeny, a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout. Nakrájejte na plátky, podélně nebo napříč, nebo nakrojte do vějířku.
- Na ořechovou náplň si vše vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice, aby ingredience měly pokojovou teplotu. Utřete změklé máslo se sucanatem a posupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, vlašské ořechy a skořici a stěrkou promíchejte.
- Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu zlehka poprašte pohankovou moukou a těsto rozválejte na tloušťku 3-4mm. Opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 28cm. Těsto upěchujte do formy a případně zaplácněte trhliny. 🙂 Odkrojte okraje.
- Na těsto rozetřete ořechovou náplň a na ni rozložte hrušky. Posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a pokud chcete, před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Děkuji za recept, Eliško. Topím se momentálně v hruškách, tak mi přišel vhod. Použila jsem běžné suroviny,ale i tak je moc dobrý:-). Dělala jsem to do formy 20cm, kdo má k dipozici jen tuto velikost, je to asi 2/3 uvedených množství, ale je fakt, že hrušky pak nejsou v této velikosti tak efektní jako na obrázku.
Ještě se už dlouho chystám pochválit recept na čokodort s karamelovými hruškami, ten je naprosto vynikajicí.I přesto, že jsem tam nakonec zapomněla přidat pracně opražené lískáče:-). Jana
Děkuju za komentář, jsem moc ráda, že se recept hodil a koláč chutnal. No a čokodort s hruškami… na ten taky doteď vzpomínám… 😀
Ted ho budu vyrábět na narozeninovou oslavu zase a hruškama šetřit nebudu:-). Jana