• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Hruškový koláč s ořechy

5 října, 2020 od elikatesy

Podzim je podle mě čas koláčů. Souhlasíte? Jakmile venku začnou ranní mrazíky, mlha a sychravo, je ideální čas rozpálit troubu a zahřát se vůní nějaké sladké domácí dobroty. A navíc to krásné ovoce, co podzim přináší! Švestky, jablka, hrozny, hrušky… To by byl hřích toho nevyužít. A tak tady pro vás mám dnes malou podzimní inspiraci na voňavý hruškový koláč s ořechy. 🙂

hruškový koláč

Jedná se o koláč z křehkého těsta s ořechovou náplní a hruškami. Křehké těsto je bezlepkové a kombinuje celozrnnou pohankovou mouku (používám Pernerku) a mandlovou mouku. V nádivce najdete mandle a vlašské ořechy (jak jinak teď na podzim) a celý dezert je samozřejmě ovoněný špetkou skořice. Pokud chcete, můžete přidat i trochu kardamomu, koláč tak získá ještě větší šmrnc.

Vše je slazeno sucanatem, můžete ale použít i kokosový cukr, světlý muscovado nebo případně, pokud vás nějaké “ozdravování” až tak netankuje, klidně použijte klasický krupicový cukr. Pokud se o různých typech sladidel chcete dočíst víc, mrkněte sem na velký článek o cukru a cukrových alternativách.

hruškový koláč

U křehkých těst nechcete aktivovat lepek. Proto s těstem pracujte co nejmíň a udržujte jej co nejstudenější. Pokud používáte bezlepkové mouky má to samozřejmě tu výhodu, že lepek určitě neaktivujete. Logicky. 😀 Těsto je tak opravdu, opravdu křehké. Nevýhoda? Těsto je tak opravdu, opravdu křehké. 🙂 Co tím chci říct je to, že při vykládání koláčové formy se vám těsto nejspíš trochu potrhá. Koláč se taky může při krájení trochu drobit. Za to se vám ale v puse bude jen rozplývat…

Myslím, že podzimní koláče v sobě mají určitou hřejivou zemitost a s celozrnnými těsty a tmavšími cukry skvěle ladí. Takový jahodový koláč asi lépe vynikne na světlém těstě, ale hrušky a vlašské ořechy jsou v kombinaci s pohankovou moukou, třtinovým cukrem a hřejivým koření naprosto dokonalé. Tento hruškový koláč s ořechy vám zkrátka začátek podzim krásně prozáří a provoní. 😉

Tisk

Hruškový koláč s ořechy

Ingredience

Křehké těsto

  • 200 g pohankové mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 30 g sucanatu
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 125 g másla
  • 75 g sucanatu
  • 2 bílky
  • 1 vejce
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky skořice

Na ozdobu

  • 2-3 hrušky
  • 25 g mandlových lupínků

Postup přípravy

  • Začněte přípravou křehkého těsta. Do mísy prosejte pohankovou a mandlovou mouku, špetku soli a sucanat. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přidejte žloutky a kartou zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte, zploštěte a nechte hodinu odpočinout v lednici.
  • Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jadřince. Vložte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby byly ponořeny, a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout. Nakrájejte na plátky, podélně nebo napříč, nebo nakrojte do vějířku.
  • Na ořechovou náplň si vše vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice, aby ingredience měly pokojovou teplotu. Utřete změklé máslo se sucanatem a posupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, vlašské ořechy a skořici a stěrkou promíchejte.
  • Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu zlehka poprašte pohankovou moukou a těsto rozválejte na tloušťku 3-4mm. Opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 28cm. Těsto upěchujte do formy a případně zaplácněte trhliny. 🙂 Odkrojte okraje.
  • Na těsto rozetřete ořechovou náplň a na ni rozložte hrušky. Posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
  • Nechte vychladnout a pokud chcete, před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Kam dál?

  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: bezlepkové, hrušky, koláč, křehké těsto, mandle, vlašské ořechy

Předchozí článek « Veganské brownies
Další článek: Cuketový chlebíček »

Reader Interactions

Comments

  1. Jana F.

    8 října, 2020 at 8:56 am

    Děkuji za recept, Eliško. Topím se momentálně v hruškách, tak mi přišel vhod. Použila jsem běžné suroviny,ale i tak je moc dobrý:-). Dělala jsem to do formy 20cm, kdo má k dipozici jen tuto velikost, je to asi 2/3 uvedených množství, ale je fakt, že hrušky pak nejsou v této velikosti tak efektní jako na obrázku.
    Ještě se už dlouho chystám pochválit recept na čokodort s karamelovými hruškami, ten je naprosto vynikajicí.I přesto, že jsem tam nakonec zapomněla přidat pracně opražené lískáče:-). Jana

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 října, 2020 at 11:39 am

      Děkuju za komentář, jsem moc ráda, že se recept hodil a koláč chutnal. No a čokodort s hruškami… na ten taky doteď vzpomínám… 😀

      Odpovědět
  2. Jana F.

    25 listopadu, 2020 at 4:32 pm

    Ted ho budu vyrábět na narozeninovou oslavu zase a hruškama šetřit nebudu:-). Jana

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy