• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Hruškový koláč s ořechy

5 října, 2020 od elikatesy

Podzim je podle mě čas koláčů. Souhlasíte? Jakmile venku začnou ranní mrazíky, mlha a sychravo, je ideální čas rozpálit troubu a zahřát se vůní nějaké sladké domácí dobroty. A navíc to krásné ovoce, co podzim přináší! Švestky, jablka, hrozny, hrušky… To by byl hřích toho nevyužít. A tak tady pro vás mám dnes malou podzimní inspiraci na voňavý hruškový koláč s ořechy. 🙂

hruškový koláč

Jedná se o koláč z křehkého těsta s ořechovou náplní a hruškami. Křehké těsto je bezlepkové a kombinuje celozrnnou pohankovou mouku (používám Pernerku) a mandlovou mouku. V nádivce najdete mandle a vlašské ořechy (jak jinak teď na podzim) a celý dezert je samozřejmě ovoněný špetkou skořice. Pokud chcete, můžete přidat i trochu kardamomu, koláč tak získá ještě větší šmrnc.

Vše je slazeno sucanatem, můžete ale použít i kokosový cukr, světlý muscovado nebo případně, pokud vás nějaké “ozdravování” až tak netankuje, klidně použijte klasický krupicový cukr. Pokud se o různých typech sladidel chcete dočíst víc, mrkněte sem na velký článek o cukru a cukrových alternativách.

hruškový koláč

U křehkých těst nechcete aktivovat lepek. Proto s těstem pracujte co nejmíň a udržujte jej co nejstudenější. Pokud používáte bezlepkové mouky má to samozřejmě tu výhodu, že lepek určitě neaktivujete. Logicky. 😀 Těsto je tak opravdu, opravdu křehké. Nevýhoda? Těsto je tak opravdu, opravdu křehké. 🙂 Co tím chci říct je to, že při vykládání koláčové formy se vám těsto nejspíš trochu potrhá. Koláč se taky může při krájení trochu drobit. Za to se vám ale v puse bude jen rozplývat…

Myslím, že podzimní koláče v sobě mají určitou hřejivou zemitost a s celozrnnými těsty a tmavšími cukry skvěle ladí. Takový jahodový koláč asi lépe vynikne na světlém těstě, ale hrušky a vlašské ořechy jsou v kombinaci s pohankovou moukou, třtinovým cukrem a hřejivým koření naprosto dokonalé. Tento hruškový koláč s ořechy vám zkrátka začátek podzim krásně prozáří a provoní. 😉

Tisk

Hruškový koláč s ořechy

Ingredience

Křehké těsto

  • 200 g pohankové mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 30 g sucanatu
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 125 g másla
  • 75 g sucanatu
  • 2 bílky
  • 1 vejce
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky skořice

Na ozdobu

  • 2-3 hrušky
  • 25 g mandlových lupínků

Postup přípravy

  • Začněte přípravou křehkého těsta. Do mísy prosejte pohankovou a mandlovou mouku, špetku soli a sucanat. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přidejte žloutky a kartou zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte, zploštěte a nechte hodinu odpočinout v lednici.
  • Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jadřince. Vložte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby byly ponořeny, a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout. Nakrájejte na plátky, podélně nebo napříč, nebo nakrojte do vějířku.
  • Na ořechovou náplň si vše vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice, aby ingredience měly pokojovou teplotu. Utřete změklé máslo se sucanatem a posupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, vlašské ořechy a skořici a stěrkou promíchejte.
  • Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu zlehka poprašte pohankovou moukou a těsto rozválejte na tloušťku 3-4mm. Opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 28cm. Těsto upěchujte do formy a případně zaplácněte trhliny. 🙂 Odkrojte okraje.
  • Na těsto rozetřete ořechovou náplň a na ni rozložte hrušky. Posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
  • Nechte vychladnout a pokud chcete, před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Kam dál?

  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: bezlepkové, hrušky, koláč, křehké těsto, mandle, vlašské ořechy

Předchozí článek « Veganské brownies
Další článek: Cuketový chlebíček »

Reader Interactions

Comments

  1. Jana F.

    8 října, 2020 at 8:56 am

    Děkuji za recept, Eliško. Topím se momentálně v hruškách, tak mi přišel vhod. Použila jsem běžné suroviny,ale i tak je moc dobrý:-). Dělala jsem to do formy 20cm, kdo má k dipozici jen tuto velikost, je to asi 2/3 uvedených množství, ale je fakt, že hrušky pak nejsou v této velikosti tak efektní jako na obrázku.
    Ještě se už dlouho chystám pochválit recept na čokodort s karamelovými hruškami, ten je naprosto vynikajicí.I přesto, že jsem tam nakonec zapomněla přidat pracně opražené lískáče:-). Jana

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 října, 2020 at 11:39 am

      Děkuju za komentář, jsem moc ráda, že se recept hodil a koláč chutnal. No a čokodort s hruškami… na ten taky doteď vzpomínám… 😀

      Odpovědět
  2. Jana F.

    25 listopadu, 2020 at 4:32 pm

    Ted ho budu vyrábět na narozeninovou oslavu zase a hruškama šetřit nebudu:-). Jana

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy