• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Celozrnný švestkový koláč s mandlemi

23 srpna, 2018 od elikatesy

A od jahod rovnou ke švestkám. 🙂 Ach jo, to nám to léto zase uteklo… Zrovna včera jsme seděly s kamarádkou u Stalina, dívaly se na krásně osvětlenou Prahu a ucucávaly stříček, a bavily jsme se o tom, jak nám budou léto a letní večery hrozně chybět. Ano, budou, to je pravda, ale i babí léto a začínající podzim mají co nabídnout. Třeba burčák! Nebo to, že si lidi konečně přestanou stěžovat, jaké je vedro. A já si hold vytáhnu plyšové povlečení a teplé ponožky a pokusím se si v 20°C nestěžovat, jaká je mi zima. A upeču si na zahřátí kořeněný celozrnný švestkový koláč. 🙂

Je to sice klišé, “barevný podzim”, ale opravdu, září a říjen přináší plody krásných živých barev. Není to tak jásavé jako jaro, ale ony tlumené tóny žluté, červené a oranžové jsou na druhou stranu nesmírně uklidňující. Brouzdat se spadaným listím, ze stromů trhat švestky, jablka a hrušky, loupat čerstvé vlašské ořechy, vařit pořád dokola dýňovou polévku a samozřejmě, pít burčák! Když tak o tom píšu, vlastně se na ten podzim i začínám těšit. 🙂

Švestky jsou jedním z prvních poslíčků nastupujícího babího léta, a když jsem je zahlédla na trhu, hned jsem začala vymýšlet, jaký první švestkový koláč letos upeču. Švestky se krásně doplňují s hřejivým sladkým kořením a tak jsem se rozhodla pro tento voňavý, medem slazený celozrnný švestkový koláč ze špaldové mouky. Přidala jsem i mandle, a myslím, že jsem se rozhodla dobře. 🙂celozrnný švestkový koláč

Tento koláč je velmi vláčný, ostatně jiné koláče ani nepeču. 🙂 Díky celozrnné mouce a koření má plnou a výraznou chuť. Je vlastně kypřený natřikrát (šlehání másla, šlehání bílků a kypřicí prášek) a proto je i přes použití celozrnné mouky a mletých mandlí krásně nadýchaný. Pekla jsem jej v kulaté formě a byl docela vysoký. Pokud máte více švestek, a chcete změnit poměr těsto-švestka ve prospěch švestek, upečte jej v menším pekáčku.

Hodí se do krabičky na podzimní výlet, na snídani i ke kávě. Můžete jej podávat buď jen tak nebo s kopečkem řeckého jogurtu či zakysané smetany. Zkrátka další zdravý a všestranný moučník do sbírky. To se vždycky hodí. 🙂

Tisk

Celozrnný švestkový koláč s mandlemi

Ingredience

  • 150 g másla
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 200 g medu
  • 6 vajec
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 lžička skořice
  • po půl lžičce mletého kardamomu, badyánu a hřebíčku nebo použijte 2 lžičky kvalitního perníkového koření
  • 0,5-1 kg švestek
  • 50 g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Hodinu před pečením si vytáhněte máslo, jogurt a vejce z lednice. Připravte si formu (kulatou 22cm nebo menší pekáček) a vyložte ji pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Švestky omyjte a rozpulte.
  • Do mísy vložte veškeré suché ingredience (mouka, mandlová mouka, koření a kypřicí prášek) a dobře promíchejte. V mixéru či v míse za pomoci ručního mixéru ušlehejte změklé máslo a med do pěny, trvá to asi 5 minut. Po jednom postupně přidejte žloutky a vždy pečlivě zašlehejte. Pokud se vám zdá, že se směs sráží, znamená to nejspíš, že jste měli žloutky studené, či jste je přidali příliš rychle. Nezoufejte, přidejte lžíci či dvě suché směsi a míchejte dál. 
  • Jakmile zapracujete všechny žloutky, mixér vypněte a stěrkou vmíchejte polovinu suché směsi, pak jogurt a nakonec zbytek suché směsi.
  • V jiné, velké a čisté míse ušlehejte bílky do pevného sněhu a po třetinách jej opatrně vmíchejte do těsta. Těsto přesuňte do formy, nahoru vyskládejte švestky, posypte mandlovými plátky a pečte asi 45-50min, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte lehce zchladnout, vytáhněte z formy a po vychladnutí podávejte jen tak či s trochou řeckého jogurtu či zakysané smetany.

Kam dál?

  • Švestkové drobenkové řezyŠvestkové drobenkové řezy
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bez cukru, celozrnné, koláč, koření, mandle, med, špaldová mouka, švestky

Předchozí článek « Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
Další článek: Švestkový koláč s vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy