• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Celozrnný švestkový koláč s mandlemi

23 srpna, 2018 od elikatesy

A od jahod rovnou ke švestkám. 🙂 Ach jo, to nám to léto zase uteklo… Zrovna včera jsme seděly s kamarádkou u Stalina, dívaly se na krásně osvětlenou Prahu, ucucávaly stříček, a bavily jsme se o tom, jak nám budou léto a letní večery hrozně chybět. Ano, budou, to je pravda, ale i babí léto a začínající podzim mají co nabídnout. Třeba burčák! Nebo to, že si lidi konečně přestanou stěžovat, jaké je vedro. A já si holt vytáhnu plyšové povlečení a teplé ponožky a pokusím se si ve 20°C nestěžovat, jaká je mi zima. A taky si na zahřátí upeču kořeněný celozrnný švestkový koláč. 🙂

Je to sice klišé, “barevný podzim”, ale opravdu, září a říjen přináší plody krásných živých barev. Není to tak jásavé jako jaro, ale ony tlumené tóny žluté, červené a oranžové jsou na druhou stranu nesmírně uklidňující. Brouzdat se spadaným listím, ze stromů trhat švestky, jablka a hrušky, loupat čerstvé vlašské ořechy, vařit pořád dokola dýňovou polévku a samozřejmě, pít burčák! Když tak o tom píšu, vlastně se na ten podzim i začínám těšit. 🙂

Švestky jsou jedním z prvních poslíčků nastupujícího babího léta, a když jsem je zahlédla na trhu, hned jsem začala vymýšlet, jaký první švestkový koláč letos upeču. Švestky se krásně doplňují s hřejivým sladkým kořením a tak jsem se rozhodla pro tento voňavý, medem slazený celozrnný švestkový koláč ze špaldové mouky. Přidala jsem i mandle, a myslím, že jsem se rozhodla dobře. 🙂

celozrnný švestkový koláč

Tento koláč je velmi vláčný, ostatně jiné koláče ani nepeču. 🙂 Díky celozrnné mouce a koření má plnou a výraznou chuť. Je vlastně kypřený natřikrát (šlehání másla, šlehání bílků a kypřicí prášek) a proto je i přes použití celozrnné mouky a mletých mandlí krásně nadýchaný. Pekla jsem jej v kulaté formě a byl docela vysoký. Pokud máte více švestek, a chcete změnit poměr těsto-švestka ve prospěch švestek, upečte jej v menším pekáčku.

Hodí se do krabičky na podzimní výlet, na snídani i ke kávě. Můžete jej podávat buď jen tak nebo s kopečkem řeckého jogurtu či zakysané smetany. Zkrátka další zdravý a všestranný moučník do sbírky. To se vždycky hodí. 🙂

Tisk

Celozrnný švestkový koláč s mandlemi

Ingredience

  • 150 g másla
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 200 g medu
  • 6 vajec
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 lžička skořice
  • po půl lžičce mletého kardamomu, badyánu a hřebíčku nebo použijte 2 lžičky kvalitního perníkového koření
  • 0,5-1 kg švestek
  • 50 g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Hodinu před pečením si vytáhněte máslo, jogurt a vejce z lednice. Připravte si formu (kulatou 22cm nebo menší pekáček) a vyložte ji pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Švestky omyjte a rozpulte.
  • Do mísy vložte veškeré suché ingredience (mouka, mandlová mouka, koření a kypřicí prášek) a dobře promíchejte. V mixéru či v míse za pomoci ručního mixéru ušlehejte změklé máslo a med do pěny, trvá to asi 5 minut. Po jednom postupně přidejte žloutky a vždy pečlivě zašlehejte. Pokud se vám zdá, že se směs sráží, znamená to nejspíš, že jste měli žloutky studené, či jste je přidali příliš rychle. Nezoufejte, přidejte lžíci či dvě suché směsi a míchejte dál. 
  • Jakmile zapracujete všechny žloutky, mixér vypněte a stěrkou vmíchejte polovinu suché směsi, pak jogurt a nakonec zbytek suché směsi.
  • V jiné, velké a čisté míse ušlehejte bílky do pevného sněhu a po třetinách jej opatrně vmíchejte do těsta. Těsto přesuňte do formy, nahoru vyskládejte švestky, posypte mandlovými plátky a pečte asi 45-50min, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte lehce zchladnout, vytáhněte z formy a po vychladnutí podávejte jen tak či s trochou řeckého jogurtu či zakysané smetany.

Kam dál?

  • Švestkové drobenkové řezyŠvestkové drobenkové řezy
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bez cukru, celozrnné, koláč, koření, mandle, med, špaldová mouka, švestky

Předchozí článek « Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
Další článek: Švestkový koláč s vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy