• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Celozrnný švestkový koláč s mandlemi

23 srpna, 2018 od elikatesy

A od jahod rovnou ke švestkám. 🙂 Ach jo, to nám to léto zase uteklo… Zrovna včera jsme seděly s kamarádkou u Stalina, dívaly se na krásně osvětlenou Prahu, ucucávaly stříček, a bavily jsme se o tom, jak nám budou léto a letní večery hrozně chybět. Ano, budou, to je pravda, ale i babí léto a začínající podzim mají co nabídnout. Třeba burčák! Nebo to, že si lidi konečně přestanou stěžovat, jaké je vedro. A já si holt vytáhnu plyšové povlečení a teplé ponožky a pokusím se si ve 20°C nestěžovat, jaká je mi zima. A taky si na zahřátí upeču kořeněný celozrnný švestkový koláč. 🙂

Je to sice klišé, „barevný podzim“, ale opravdu, září a říjen přináší plody krásných živých barev. Není to tak jásavé jako jaro, ale ony tlumené tóny žluté, červené a oranžové jsou na druhou stranu nesmírně uklidňující. Brouzdat se spadaným listím, ze stromů trhat švestky, jablka a hrušky, loupat čerstvé vlašské ořechy, vařit pořád dokola dýňovou polévku a samozřejmě, pít burčák! Když tak o tom píšu, vlastně se na ten podzim i začínám těšit. 🙂

Švestky jsou jedním z prvních poslíčků nastupujícího babího léta, a když jsem je zahlédla na trhu, hned jsem začala vymýšlet, jaký první švestkový koláč letos upeču. Švestky se krásně doplňují s hřejivým sladkým kořením a tak jsem se rozhodla pro tento voňavý, medem slazený celozrnný švestkový koláč ze špaldové mouky. Přidala jsem i mandle, a myslím, že jsem se rozhodla dobře. 🙂

celozrnný švestkový koláč

Tento koláč je velmi vláčný, ostatně jiné koláče ani nepeču. 🙂 Díky celozrnné mouce a koření má plnou a výraznou chuť. Je vlastně kypřený natřikrát (šlehání másla, šlehání bílků a kypřicí prášek) a proto je i přes použití celozrnné mouky a mletých mandlí krásně nadýchaný. Pekla jsem jej v kulaté formě a byl docela vysoký. Pokud máte více švestek, a chcete změnit poměr těsto-švestka ve prospěch švestek, upečte jej v menším pekáčku.

Hodí se do krabičky na podzimní výlet, na snídani i ke kávě. Můžete jej podávat buď jen tak nebo s kopečkem řeckého jogurtu či zakysané smetany. Zkrátka další zdravý a všestranný moučník do sbírky. To se vždycky hodí. 🙂

Tisk

Celozrnný švestkový koláč s mandlemi

Ingredience

  • 150 g másla
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 200 g medu
  • 6 vajec
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 lžička skořice
  • po půl lžičce mletého kardamomu, badyánu a hřebíčku nebo použijte 2 lžičky kvalitního perníkového koření
  • 0,5-1 kg švestek
  • 50 g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Hodinu před pečením si vytáhněte máslo, jogurt a vejce z lednice. Připravte si formu (kulatou 22cm nebo menší pekáček) a vyložte ji pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Švestky omyjte a rozpulte.
  • Do mísy vložte veškeré suché ingredience (mouka, mandlová mouka, koření a kypřicí prášek) a dobře promíchejte. V mixéru či v míse za pomoci ručního mixéru ušlehejte změklé máslo a med do pěny, trvá to asi 5 minut. Po jednom postupně přidejte žloutky a vždy pečlivě zašlehejte. Pokud se vám zdá, že se směs sráží, znamená to nejspíš, že jste měli žloutky studené, či jste je přidali příliš rychle. Nezoufejte, přidejte lžíci či dvě suché směsi a míchejte dál. 
  • Jakmile zapracujete všechny žloutky, mixér vypněte a stěrkou vmíchejte polovinu suché směsi, pak jogurt a nakonec zbytek suché směsi.
  • V jiné, velké a čisté míse ušlehejte bílky do pevného sněhu a po třetinách jej opatrně vmíchejte do těsta. Těsto přesuňte do formy, nahoru vyskládejte švestky, posypte mandlovými plátky a pečte asi 45-50min, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte lehce zchladnout, vytáhněte z formy a po vychladnutí podávejte jen tak či s trochou řeckého jogurtu či zakysané smetany.

Kam dál?

  • Švestkové drobenkové řezyŠvestkové drobenkové řezy
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bez cukru, celozrnné, koláč, koření, mandle, med, špaldová mouka, švestky

Předchozí článek « Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
Další článek: Švestkový koláč s vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy