A od jahod rovnou ke švestkám. 🙂 Ach jo, to nám to léto zase uteklo… Zrovna včera jsme seděly s kamarádkou u Stalina, dívaly se na krásně osvětlenou Prahu, ucucávaly stříček, a bavily jsme se o tom, jak nám budou léto a letní večery hrozně chybět. Ano, budou, to je pravda, ale i babí léto a začínající podzim mají co nabídnout. Třeba burčák! Nebo to, že si lidi konečně přestanou stěžovat, jaké je vedro. A já si holt vytáhnu plyšové povlečení a teplé ponožky a pokusím se si ve 20°C nestěžovat, jaká je mi zima. A taky si na zahřátí upeču kořeněný celozrnný švestkový koláč. 🙂
Je to sice klišé, „barevný podzim“, ale opravdu, září a říjen přináší plody krásných živých barev. Není to tak jásavé jako jaro, ale ony tlumené tóny žluté, červené a oranžové jsou na druhou stranu nesmírně uklidňující. Brouzdat se spadaným listím, ze stromů trhat švestky, jablka a hrušky, loupat čerstvé vlašské ořechy, vařit pořád dokola dýňovou polévku a samozřejmě, pít burčák! Když tak o tom píšu, vlastně se na ten podzim i začínám těšit. 🙂
Švestky jsou jedním z prvních poslíčků nastupujícího babího léta, a když jsem je zahlédla na trhu, hned jsem začala vymýšlet, jaký první švestkový koláč letos upeču. Švestky se krásně doplňují s hřejivým sladkým kořením a tak jsem se rozhodla pro tento voňavý, medem slazený celozrnný švestkový koláč ze špaldové mouky. Přidala jsem i mandle, a myslím, že jsem se rozhodla dobře. 🙂
Tento koláč je velmi vláčný, ostatně jiné koláče ani nepeču. 🙂 Díky celozrnné mouce a koření má plnou a výraznou chuť. Je vlastně kypřený natřikrát (šlehání másla, šlehání bílků a kypřicí prášek) a proto je i přes použití celozrnné mouky a mletých mandlí krásně nadýchaný. Pekla jsem jej v kulaté formě a byl docela vysoký. Pokud máte více švestek, a chcete změnit poměr těsto-švestka ve prospěch švestek, upečte jej v menším pekáčku.
Hodí se do krabičky na podzimní výlet, na snídani i ke kávě. Můžete jej podávat buď jen tak nebo s kopečkem řeckého jogurtu či zakysané smetany. Zkrátka další zdravý a všestranný moučník do sbírky. To se vždycky hodí. 🙂
Celozrnný švestkový koláč s mandlemi
Ingredience
- 150 g másla
- 150 g řeckého jogurtu
- 200 g medu
- 6 vajec
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g mandlové mouky
- 1 lžička skořice
- po půl lžičce mletého kardamomu, badyánu a hřebíčku nebo použijte 2 lžičky kvalitního perníkového koření
- 0,5-1 kg švestek
- 50 g mandlových plátků
Postup přípravy
- Hodinu před pečením si vytáhněte máslo, jogurt a vejce z lednice. Připravte si formu (kulatou 22cm nebo menší pekáček) a vyložte ji pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Švestky omyjte a rozpulte.
- Do mísy vložte veškeré suché ingredience (mouka, mandlová mouka, koření a kypřicí prášek) a dobře promíchejte. V mixéru či v míse za pomoci ručního mixéru ušlehejte změklé máslo a med do pěny, trvá to asi 5 minut. Po jednom postupně přidejte žloutky a vždy pečlivě zašlehejte. Pokud se vám zdá, že se směs sráží, znamená to nejspíš, že jste měli žloutky studené, či jste je přidali příliš rychle. Nezoufejte, přidejte lžíci či dvě suché směsi a míchejte dál.
- Jakmile zapracujete všechny žloutky, mixér vypněte a stěrkou vmíchejte polovinu suché směsi, pak jogurt a nakonec zbytek suché směsi.
- V jiné, velké a čisté míse ušlehejte bílky do pevného sněhu a po třetinách jej opatrně vmíchejte do těsta. Těsto přesuňte do formy, nahoru vyskládejte švestky, posypte mandlovými plátky a pečte asi 45-50min, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte lehce zchladnout, vytáhněte z formy a po vychladnutí podávejte jen tak či s trochou řeckého jogurtu či zakysané smetany.
Napsat komentář