Jak na trhu zahlédnu nové sezónní ovoce, hned začínám přemýšlet, co upeču. 🙂 První, co jsem ze švestek letos upekla byly tyto jednoduché drobenkové řezy, ale věděla jsem, že tím se švestkami určitě nekončím… Mám ráda asi všechno ovoce, ale samozřejmě to, co není dostupné celý rok je trochu vzácnější. A dost často se takovým ovocem v sezóně přímo cpu. 🙂 Třeba na jahody a třešně se těším celý rok. Jsou takovou předzvěstí prázdnin a všech letních dobrodružství. Kdežto švestky a hrušky, to už je spíše takové unavené a končící léto a pomalý přesun k podzimu. Ale i to má něco do sebe. Všechno se tak nějak zklidní a zpomalí a doma začne vonět skořice. To proto, že je přece potřeba něco upéct na zahřátí. Jak těla, tak duše. 🙂 Třeba tento obrácený švestkový koláč vás zahřeje určitě…
Podívejte se na tu barvičku! Švestky pečením získají naprosto neuvěřitelnou barvu a musím říct, že pečené švestky mi chutnají snad i víc, než švestky čerstvé. Ke švestkám se hodí ořechy (zejména vlašské, lískové a mandle), sladké hřejivé koření (skořice, kardamom, hřebíček, zázvor), vanilka, pomeranč i citron, med, čokoláda, červené víno, brandy a rum.
Recept na tento koláč z třeného těsta je poměrně jednoduchý. Nakrájíte švestky, vyskládáte na dno formy, zalijete těstem a upečete. Určitě doporučuju formu vyložit pečicím papírem a pak znovu vymazat máslem, aby se vám zkaramelizované švestky ke dnu nepřichytily. Tím, že švestky pečete na dně koláče zůstanou nádherně šťavnaté a část koláče nad nimi bude (po obrácení pod nimi) bude krásně nasáklá šťávou. Skoro až krémová…
Na těsto musíte z lednice vytáhnout všechny ingredience předem, aby měly pokojovou teplotu a šly dobře vyšlehat. Suché ingredience společně prosejte nebo alespoň promíchejte metličkou, aby jste se zbavili všech hrudek a kypřicí prášek se rovnoměrně rozptýlil. Jakmile vyšleháte máslovou pěnu a přidáte k ní suché ingredience buďte už něžní a nemíchejte moc vášnivě, ať zbytečně neaktivujete lepek. Na závěr přidejte vyšlehané bílky (do měkkých špiček) a velmi něžně zatřete. Tím že budete míchat opatrně a jen v takové míře, v jaké je to opravdu potřeba, dosáhnete nadýchaného vláčného koláče. A takové koláče máme přece všichni nejraději. 🙂
Já do těsta použila jemně mletou špaldovou celozrnnou mouku (Pernerku), můžete použít i kombinaci s hladkou moukou nebo komplet hladkou, ale já myslím, že z celozrnné chutná líp. Jestli použijete světlý třtinový cukr nebo klasický krupicový je prakticky jedno. Pokud používáte třtinový, měl by být jemný, hrubé krystalky by se v těstě nerozpustily.
Tento obrácený švestkový koláč doporučuju podávat ještě teplý nebo trochu ohřátý v troubě. Nejlépe s neslazenou šlehačkou nebo našlehaným mascarpone se smetanou, případně s kvalitní vanilkovou zmrzlinou.
Obrácený švestkový koláč
Ingredience
- 150 g másla
- 150 g světlého třtinového cukru
- 50 g medu
- 3 vejce
- 150 g jogurtu
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g mandlové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
- asi 500 g švestek
- máslo na vymazání a cukr na vysypání formy
Postup přípravy
- Všechny ingredience si z lednice vytáhněte minimálně hodinu před přípravou. Připravte si formu o velikosti 26-28cm, vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte cukrem. Troubu rozehřejte na 160°C
- Švestky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Vyskládejte na dno formy.
- Mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a koření společně prosejte. Bílky začněte šlehat v čisté odmaštěné míse, postupně přidejte polovinu cukru a vyšlehejte sníh s měkkými špičkami.
- Změklé máslo, med a polovinu cukru utřete v robotu nebo ručním šlehačem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče a jogurt. Přidejte suchou směs a promíchejte. Nakonec natřikrát jemně zatřete sníh.
- Těsto nalijte na švestky, uhlaďte a formu vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 5 minut zchladnout v troubě a pak překlopte na mřížku.
Napsat komentář