• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Obrácený švestkový koláč

14 září, 2021 od elikatesy

Jak na trhu zahlédnu nové sezónní ovoce, hned začínám přemýšlet, co upeču. 🙂 První, co jsem ze švestek letos upekla byly tyto jednoduché drobenkové řezy, ale věděla jsem, že tím se švestkami určitě nekončím…  Mám ráda asi všechno ovoce, ale samozřejmě to, co není dostupné celý rok je trochu vzácnější. A dost často se takovým ovocem v sezóně přímo cpu. 🙂 Třeba na jahody a třešně se těším celý rok. Jsou takovou předzvěstí prázdnin a všech letních dobrodružství. Kdežto švestky a hrušky, to už je spíše takové unavené a končící léto a pomalý přesun k podzimu. Ale i to má něco do sebe. Všechno se tak nějak zklidní a zpomalí a doma začne vonět skořice. To proto, že je přece potřeba něco upéct na zahřátí. Jak těla, tak duše. 🙂 Třeba tento obrácený švestkový koláč vás zahřeje určitě…

Podívejte se na tu barvičku! Švestky pečením získají naprosto neuvěřitelnou barvu a musím říct, že pečené švestky mi chutnají snad i víc, než švestky čerstvé. Ke švestkám se hodí ořechy (zejména vlašské, lískové a mandle), sladké hřejivé koření (skořice, kardamom, hřebíček, zázvor), vanilka, pomeranč i citron, med, čokoláda, červené víno, brandy a rum.

Recept na tento koláč z třeného těsta je poměrně jednoduchý. Nakrájíte švestky, vyskládáte na dno formy, zalijete těstem a upečete. Určitě doporučuju formu vyložit pečicím papírem a pak znovu vymazat máslem, aby se vám zkaramelizované švestky ke dnu nepřichytily. Tím, že švestky pečete na dně koláče zůstanou nádherně šťavnaté a část koláče nad nimi bude (po obrácení pod nimi) bude krásně nasáklá šťávou. Skoro až krémová…

Na těsto musíte z lednice vytáhnout všechny ingredience předem, aby měly pokojovou teplotu a šly dobře vyšlehat. Suché ingredience společně prosejte nebo alespoň promíchejte metličkou, aby jste se zbavili všech hrudek a kypřicí prášek se rovnoměrně rozptýlil. Jakmile vyšleháte máslovou pěnu a přidáte k ní suché ingredience buďte už něžní a nemíchejte moc vášnivě, ať zbytečně neaktivujete lepek. Na závěr přidejte vyšlehané bílky (do měkkých špiček) a velmi něžně zatřete. Tím že budete míchat opatrně a jen v takové míře, v jaké je to opravdu potřeba, dosáhnete nadýchaného vláčného koláče. A takové koláče máme přece všichni nejraději. 🙂

Já do těsta použila jemně mletou špaldovou celozrnnou mouku (Pernerku), můžete použít i kombinaci s hladkou moukou nebo komplet hladkou, ale já myslím, že z celozrnné chutná líp. Jestli použijete světlý třtinový cukr nebo klasický krupicový je prakticky jedno. Pokud používáte třtinový, měl by být jemný, hrubé krystalky by se v těstě nerozpustily.

Tento obrácený švestkový koláč doporučuju podávat ještě teplý nebo trochu ohřátý v troubě. Nejlépe s neslazenou šlehačkou nebo našlehaným mascarpone se smetanou, případně s kvalitní vanilkovou zmrzlinou.

Tisk

Obrácený švestkový koláč

Ingredience

  • 150 g másla
  • 150 g světlého třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 3 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
  • asi 500 g švestek
  • máslo na vymazání a cukr na vysypání formy

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte minimálně hodinu před přípravou. Připravte si formu o velikosti 26-28cm, vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte cukrem. Troubu rozehřejte na 160°C
  • Švestky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Vyskládejte na dno formy.
  • Mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a koření společně prosejte. Bílky začněte šlehat v čisté odmaštěné míse, postupně přidejte polovinu cukru a vyšlehejte sníh s měkkými špičkami.
  • Změklé máslo, med a polovinu cukru utřete v robotu nebo ručním šlehačem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče a jogurt. Přidejte suchou směs a promíchejte. Nakonec natřikrát jemně zatřete sníh.
  • Těsto nalijte na švestky, uhlaďte a formu vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 5 minut zchladnout v troubě a pak překlopte na mřížku.

Kam dál?

  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Švestkové drobenkové řezyŠvestkové drobenkové řezy
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: celozrnné, mandle, skořice, švestky

Předchozí článek « Čokoládové choux s pekanovými ořechy
Další článek: Mille feuille s čokoládou a praline »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy