• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Scones s vlašskými ořechy a datlemi

19 ledna, 2021 od elikatesy

Je zajímavé pozorovat, jak různé země mají své typické “pohodové” dobroty (comfort food). Když si vezmu sladké, mám dojem, že u nás je to především kynuté těsto. Honzovy buchty nebo dvojctihodné koláče, to je to, co si představím, když se řekne nedělní odpoledne u babičky. Anglosaské země mají zase různé bochánky neboli scones. V Anglii jsou nejtypičtější kulaté scones, které se mažou džemem a clotted cream (recept je na blogu, klikněte sem). Ale tím příběh scones vůbec nekončí. Scones mají totiž spousty variací a já tentokrát upekla celozrnné scones s vlašskými ořechy a datlemi.

scones s vlašskými ořechy

Scones mohou být sladké i slané (třeba tyto s čedarem a medvědím česnekem budou brzy opět aktuální), mohou být kulaté, ale i trojúhelníkového tvaru jako v tomto případě. Trojúhelníky se dělají spíše v Americe a tyto americké scones často obsahují borůvky nebo jiné čerstvé ovoce. Vzhledem k tomu, že ke dvanácti měsíčkům nechodím, zvolila jsem sezónní variantu obsahující datle, vlašské ořechy a spoustu hřejivého koření. Pro extra vůni můžete přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru (nejlépe z bio pomeranče).

Jako vždy doporučuji použít pravou cejlonskou skořici a datle medjool. Do těsta jsem použila datlový cukr, který je méně sladký, můžete ale použít jakýkoliv sypký cukr (kokosový, sucanat, třtinový…). Pokud je cukr hrubší, raději jen předem namelte. V receptu najdete i sáčkový chai, což je indický kořeněný černý čaj. Já ráda používám tento.

Recept je jinak velmi jednoduchý a opět platí, že čím míň práce, tím lepší výsledek. Tedy že nejdůležitějším bodem v tomto receptu je nepřepracovat těsto. Jakmile přilijete tekutinu (v tomto případě smetanu), těsto už jen velmi hrubě spojíte, aby drželo pohromadě. Žádné hnětení, žádné důkladné propracování, nic takového. Jediné, čeho byste důkladným propracováním těsta dosáhli, by byly tuhé a tvrdé scones. A to nechceme. Chceme křehké a rozpadající se scones. 🙂

scones s vlašskými ořechys

Přiznám se, že mám pro tyto jednoduché lehounce sladké bochánky slabost. Přijde mi, že když peču scones, tak si peču kousek pohody. Přináší mi to jakýsi nostalgický klid. Vlastně je to velmi podobné, jak s těmi buchtami, až na to, že scones máte hotové ve zlomku času. 🙂 Zkuste to taky. Upečte si tyto scones s vlašskými ořechy, uvařte čaj (nejlépe chai nebo černý s mlékem) a udělejte si nedělní pohodu… Kterýkoliv den v týdnu. 🙂

P.S. Nejlepší je je podávat je ještě teplé (případně ohřáté) s máslem či mascarpone a kapkou medu.

Tisk

Scones s vlašskými ořechy a datlemi

Ingredience

  • 270 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g datlového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 90 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 0,5 lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • 140 g smetany
  • 2 sáčky chai čaje
  • 125 g datlí
  • 75 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Smetanu ohřejte k bodu varu, vložte pytlíky s chai čajem a nechte pár minut vylouhovat. Odstraňte pytlíky a smetanu nechte vychladnout a pak znovu vychladit v lednici (alespoň půl hodiny).
  • Troubu rozehřejte na 200°C. Plech si vyložte pečicím papírem. Datle a vlašské ořechy nakrájejte nahrubo.
  • Mouku, koření a prášek do pečiva prosejte do mísy, přidejte cukr a promíchejte. Přidejte studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přilijte studenou ochucenou smetanu a nožem či kartou rychle propracujte. Vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a těsto splácněte dohromady a zlehka vyválejte do přibližného kruhu o výšce asi 3 cm.
  • Rozkrojte na 6 nebo 8 trojúhelníčků, přeneste na plech a pečte asi 10-15 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: celozrnné, datle, koření, špaldová mouka, vlašské ořechy

Předchozí článek « Domácí snickers tyčinky
Další článek: Ovesné sušenky s kokosem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy