• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Scones s vlašskými ořechy a datlemi

19 ledna, 2021 od elikatesy

Je zajímavé pozorovat, jak různé země mají své typické “pohodové” dobroty (comfort food). Když si vezmu sladké, mám dojem, že u nás je to především kynuté těsto. Honzovy buchty nebo dvojctihodné koláče, to je to, co si představím, když se řekne nedělní odpoledne u babičky. Anglosaské země mají zase různé bochánky neboli scones. V Anglii jsou nejtypičtější kulaté scones, které se mažou džemem a clotted cream (recept je na blogu, klikněte sem). Ale tím příběh scones vůbec nekončí. Scones mají totiž spousty variací a já tentokrát upekla celozrnné scones s vlašskými ořechy a datlemi.

scones s vlašskými ořechy

Scones mohou být sladké i slané (třeba tyto s čedarem a medvědím česnekem budou brzy opět aktuální), mohou být kulaté, ale i trojúhelníkového tvaru jako v tomto případě. Trojúhelníky se dělají spíše v Americe a tyto americké scones často obsahují borůvky nebo jiné čerstvé ovoce. Vzhledem k tomu, že ke dvanácti měsíčkům nechodím, zvolila jsem sezónní variantu obsahující datle, vlašské ořechy a spoustu hřejivého koření. Pro extra vůni můžete přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru (nejlépe z bio pomeranče).

Jako vždy doporučuji použít pravou cejlonskou skořici a datle medjool. Do těsta jsem použila datlový cukr, který je méně sladký, můžete ale použít jakýkoliv sypký cukr (kokosový, sucanat, třtinový…). Pokud je cukr hrubší, raději jen předem namelte. V receptu najdete i sáčkový chai, což je indický kořeněný černý čaj. Já ráda používám tento.

Recept je jinak velmi jednoduchý a opět platí, že čím míň práce, tím lepší výsledek. Tedy že nejdůležitějším bodem v tomto receptu je nepřepracovat těsto. Jakmile přilijete tekutinu (v tomto případě smetanu), těsto už jen velmi hrubě spojíte, aby drželo pohromadě. Žádné hnětení, žádné důkladné propracování, nic takového. Jediné, čeho byste důkladným propracováním těsta dosáhli, by byly tuhé a tvrdé scones. A to nechceme. Chceme křehké a rozpadající se scones. 🙂

scones s vlašskými ořechys

Přiznám se, že mám pro tyto jednoduché lehounce sladké bochánky slabost. Přijde mi, že když peču scones, tak si peču kousek pohody. Přináší mi to jakýsi nostalgický klid. Vlastně je to velmi podobné, jak s těmi buchtami, až na to, že scones máte hotové ve zlomku času. 🙂 Zkuste to taky. Upečte si tyto scones s vlašskými ořechy, uvařte čaj (nejlépe chai nebo černý s mlékem) a udělejte si nedělní pohodu… Kterýkoliv den v týdnu. 🙂

P.S. Nejlepší je je podávat je ještě teplé (případně ohřáté) s máslem či mascarpone a kapkou medu.

Tisk

Scones s vlašskými ořechy a datlemi

Ingredience

  • 270 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g datlového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 90 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 0,5 lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • 140 g smetany
  • 2 sáčky chai čaje
  • 125 g datlí
  • 75 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Smetanu ohřejte k bodu varu, vložte pytlíky s chai čajem a nechte pár minut vylouhovat. Odstraňte pytlíky a smetanu nechte vychladnout a pak znovu vychladit v lednici (alespoň půl hodiny).
  • Troubu rozehřejte na 200°C. Plech si vyložte pečicím papírem. Datle a vlašské ořechy nakrájejte nahrubo.
  • Mouku, koření a prášek do pečiva prosejte do mísy, přidejte cukr a promíchejte. Přidejte studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přilijte studenou ochucenou smetanu a nožem či kartou rychle propracujte. Vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a těsto splácněte dohromady a zlehka vyválejte do přibližného kruhu o výšce asi 3 cm.
  • Rozkrojte na 6 nebo 8 trojúhelníčků, přeneste na plech a pečte asi 10-15 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Špaldový irský chlébŠpaldový irský chléb
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: celozrnné, datle, koření, špaldová mouka, vlašské ořechy

Předchozí článek « Domácí snickers tyčinky
Další článek: Ovesné sušenky s kokosem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy