Je zajímavé pozorovat, jak různé země mají své typické „pohodové“ dobroty (comfort food). Když si vezmu sladké, mám dojem, že u nás je to především kynuté těsto. Honzovy buchty nebo dvojctihodné koláče, to je to, co si představím, když se řekne nedělní odpoledne u babičky. Anglosaské země mají zase různé bochánky neboli scones. V Anglii jsou nejtypičtější kulaté scones, které se mažou džemem a clotted cream (recept je na blogu, klikněte sem). Ale tím příběh scones vůbec nekončí. Scones mají totiž spousty variací a já tentokrát upekla celozrnné scones s vlašskými ořechy a datlemi.
Scones mohou být sladké i slané (třeba tyto s čedarem a medvědím česnekem budou brzy opět aktuální), mohou být kulaté, ale i trojúhelníkového tvaru jako v tomto případě. Trojúhelníky se dělají spíše v Americe a tyto americké scones často obsahují borůvky nebo jiné čerstvé ovoce. Vzhledem k tomu, že ke dvanácti měsíčkům nechodím, zvolila jsem sezónní variantu obsahující datle, vlašské ořechy a spoustu hřejivého koření. Pro extra vůni můžete přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru (nejlépe z bio pomeranče).
Jako vždy doporučuji použít pravou cejlonskou skořici a datle medjool. Do těsta jsem použila datlový cukr, který je méně sladký, můžete ale použít jakýkoliv sypký cukr (kokosový, sucanat, třtinový…). Pokud je cukr hrubší, raději jen předem namelte. V receptu najdete i sáčkový chai, což je indický kořeněný černý čaj. Já ráda používám tento.
Recept je jinak velmi jednoduchý a opět platí, že čím míň práce, tím lepší výsledek. Tedy že nejdůležitějším bodem v tomto receptu je nepřepracovat těsto. Jakmile přilijete tekutinu (v tomto případě smetanu), těsto už jen velmi hrubě spojíte, aby drželo pohromadě. Žádné hnětení, žádné důkladné propracování, nic takového. Jediné, čeho byste důkladným propracováním těsta dosáhli, by byly tuhé a tvrdé scones. A to nechceme. Chceme křehké a rozpadající se scones. 🙂
Přiznám se, že mám pro tyto jednoduché lehounce sladké bochánky slabost. Přijde mi, že když peču scones, tak si peču kousek pohody. Přináší mi to jakýsi nostalgický klid. Vlastně je to velmi podobné, jak s těmi buchtami, až na to, že scones máte hotové ve zlomku času. 🙂 Zkuste to taky. Upečte si tyto scones s vlašskými ořechy, uvařte čaj (nejlépe chai nebo černý s mlékem) a udělejte si nedělní pohodu… Kterýkoliv den v týdnu. 🙂
P.S. Nejlepší je je podávat je ještě teplé (případně ohřáté) s máslem či mascarpone a kapkou medu.
Scones s vlašskými ořechy a datlemi
Ingredience
- 270 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g datlového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 90 g másla
- 1 lžička skořice
- 0,5 lžičky kardamomu
- špetka soli
- 140 g smetany
- 2 sáčky chai čaje
- 125 g datlí
- 75 g vlašských ořechů
Postup přípravy
- Smetanu ohřejte k bodu varu, vložte pytlíky s chai čajem a nechte pár minut vylouhovat. Odstraňte pytlíky a smetanu nechte vychladnout a pak znovu vychladit v lednici (alespoň půl hodiny).
- Troubu rozehřejte na 200°C. Plech si vyložte pečicím papírem. Datle a vlašské ořechy nakrájejte nahrubo.
- Mouku, koření a prášek do pečiva prosejte do mísy, přidejte cukr a promíchejte. Přidejte studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přilijte studenou ochucenou smetanu a nožem či kartou rychle propracujte. Vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a těsto splácněte dohromady a zlehka vyválejte do přibližného kruhu o výšce asi 3 cm.
- Rozkrojte na 6 nebo 8 trojúhelníčků, přeneste na plech a pečte asi 10-15 minut dozlatova.
Napsat komentář