• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Domácí snickers tyčinky

15 ledna, 2021 od elikatesy

Domácí snickers tyčinky jsou trošku pracnější záležitost, ale rozhodně stojí za to.Musím se přiznat, že podobné blbůstky mě hrozně baví. Vymýšlet trošku ozdravené verze klasických sladkostí je takové mé guilty pleasure. Říkám si sice, proč se do toho vůbec pouštím, proč raději neupeču normální buchtu, ale jednou za čas mám zkrátka chuť si trochu pohrát… 🙂

domácí snickers

To, že klasické snickersky nejsou žádná výživová hitparáda asi není nic nového. Obsahují totiž především cukr. 🙂 Krom toho i alergeny v podobě mléčných výrobků a soji. Tato domácí verze obsahuje především oříšky a datle. Je bez mléka a pokud použijete agáve sirup, tak i vegan.

Spodní “nugátová” vrstva je z ovesné mouky (jednoduše najemno namleté ovesné vločky), mandlové mouky (taktéž, jednoduše najemno namleté mandle), tekutého sladidla (agáve, javorový, kokosový sirup… více o různých sladidlech v tomto článku), mandlového másla a vanilky. Mandlové máslo použijte bílé, je jemnější. Dá se koupit ve zdravé výživě nebo na internetu (mrk sem). Vanilku jsem použila ve formě sušeného prášku, který si sama vyrábím z prázdných lusků. Ale můžete použít i vyškrábnuté semínka nebo kapku extraktu.

Další vrstva je z datlí a arašídového másla. Datle určitě doporučuju kvalitní medjool, popřípadě můžete použít pastu. Obojí najdete třeba v arabských obchodech, opět ve zdravé výživě a samozřejmě i na internetu. Pokud budete používat pastu, nejlepší zkušenost mám s Bombus. Pasta je ideální především v případě, že nemáte moc výkonný mixér. Datle je totiž potřeba rozmixovat opravdu důkladně, abyste neměli cucky či kousky slupky. Tuto “karamelovou” vrstvu se určitě nebojte osolit větší špetkou kvalitní soli pro příjemný kontrast. Ideální je Maldon nebo Fleur de Sel.

domácí snickers

Čokoládu na obalení si vyberte jakou máte rádi, klidně mléčnou, v níž je obalená klasická snickerska, podle mě je ale lepší hořká. Já nejčastěji používám Callebaut. Na obalování jsem si oblíbila jejich “zmrzlinovou” čokoládu, která je fluidnější (tekutější) a díky tomu je vrstvička čokolády  krásně tenká a křupavá. A navíc se s touto čokoládou opravdu moc dobře pracuje. Můžete ale použít jakoukoliv vaši oblíbenou čokoládu a trošku ji naředit kakaovým máslem nebo kokosovým olejem.

Tak co, vyzkoušíte domácí snickers tyčinky? Já s nimi udělala parádu všude, kam jsem je přinesla. 🙂 A pokud vás podobné recepty baví, můžete mrknout i na domácí bounty. 😉

Tisk

Domácí snickers tyčinky

Počet porcí: 10 tyčinek

Ingredience

"Nugátová" vrstva

  • 90 g ovesné mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 40 g agáve sirupu nebo medu
  • 90 g mandlového másla
  • špetka vanilky

"Karamelová" vrstva

  • 200 g datlí medjool nebo datlové pasty
  • 100 g vody
  • 75 g arašídového másla
  • 100 g nesolených arašídů
  • velká špetka kvalitní soli

Na obalení

  • 200-300 g kvalitní tmavé čokolády

Postup přípravy

  • Připravte si formu o velikosti zhruba 18x18cm až 20x20cm nebo nějakou krabičku či malý plech odpovídající velikosti a vyložte ji potravinářskou fólií.
  • Na první vrstvu smíchejte ovesnou mouku (najemno namleté ovesné vločky), mandlovou mouku, agáve (nebo med), mandlové máslo a vanilku. Hmotu natlačte do formy a upěchujte. Nechte chvíli ztuhnout v lednici.
  • Mezitím si připravte datlový karamel. Datle, vodu, arašídové máslo a sůl rozmixujte zcela do hladka. Možná bude potřeba trochu doladit konzistenci další vodou. Karamel přendejte do misky, přidejte arašídy a promíchejte. Rozetřete na "nugátovou vrstvu" a nechte několik hodin ztuhnout.
  • Rozkrájejte na 10 tyčinek a nechte opět chvíli ztuhnout (nebo lépe řečeno oschnout), případně je nechte před obalováním chvíli v mrazáku.
  • Čokoládu rozpusťte a tyčinky v ní obalte. Nechte opět ztuhnout a hotové tyčinky uchovávejte v lednici.

Kam dál?

  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou
  • Veganské browniesVeganské brownies
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Cizrnové blondiesCizrnové blondies
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Veganská čokoládová pěnaVeganská čokoládová pěna

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, čokoláda, datle, mandle, ovesné vločky, vegan

Předchozí článek « Čokoládové bochánky s karamelem
Další článek: Scones s vlašskými ořechy a datlemi »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy