Domácí snickers tyčinky jsou trošku pracnější záležitost, ale rozhodně stojí za to.Musím se přiznat, že podobné blbůstky mě hrozně baví. Vymýšlet trošku ozdravené verze klasických sladkostí je takové mé guilty pleasure. Říkám si sice, proč se do toho vůbec pouštím, proč raději neupeču normální buchtu, ale jednou za čas mám zkrátka chuť si trochu pohrát… 🙂
To, že klasické snickersky nejsou žádná výživová hitparáda asi není nic nového. Obsahují totiž především cukr. 🙂 Krom toho i alergeny v podobě mléčných výrobků a soji. Tato domácí verze obsahuje především oříšky a datle. Je bez mléka a pokud použijete agáve sirup, tak i vegan.
Spodní “nugátová” vrstva je z ovesné mouky (jednoduše najemno namleté ovesné vločky), mandlové mouky (taktéž, jednoduše najemno namleté mandle), tekutého sladidla (agáve, javorový, kokosový sirup… více o různých sladidlech v tomto článku), mandlového másla a vanilky. Mandlové máslo použijte bílé, je jemnější. Dá se koupit ve zdravé výživě nebo na internetu (mrk sem). Vanilku jsem použila ve formě sušeného prášku, který si sama vyrábím z prázdných lusků. Ale můžete použít i vyškrábnuté semínka nebo kapku extraktu.
Další vrstva je z datlí a arašídového másla. Datle určitě doporučuju kvalitní medjool, popřípadě můžete použít pastu. Obojí najdete třeba v arabských obchodech, opět ve zdravé výživě a samozřejmě i na internetu. Pokud budete používat pastu, nejlepší zkušenost mám s Bombus. Pasta je ideální především v případě, že nemáte moc výkonný mixér. Datle je totiž potřeba rozmixovat opravdu důkladně, abyste neměli cucky či kousky slupky. Tuto “karamelovou” vrstvu se určitě nebojte osolit větší špetkou kvalitní soli pro příjemný kontrast. Ideální je Maldon nebo Fleur de Sel.
Čokoládu na obalení si vyberte jakou máte rádi, klidně mléčnou, v níž je obalená klasická snickerska, podle mě je ale lepší hořká. Já nejčastěji používám Callebaut. Na obalování jsem si oblíbila jejich “zmrzlinovou” čokoládu, která je fluidnější (tekutější) a díky tomu je vrstvička čokolády krásně tenká a křupavá. A navíc se s touto čokoládou opravdu moc dobře pracuje. Můžete ale použít jakoukoliv vaši oblíbenou čokoládu a trošku ji naředit kakaovým máslem nebo kokosovým olejem.
Tak co, vyzkoušíte domácí snickers tyčinky? Já s nimi udělala parádu všude, kam jsem je přinesla. 🙂 A pokud vás podobné recepty baví, můžete mrknout i na domácí bounty. 😉
Domácí snickers tyčinky
Ingredience
"Nugátová" vrstva
- 90 g ovesné mouky
- 60 g mandlové mouky
- 40 g agáve sirupu nebo medu
- 90 g mandlového másla
- špetka vanilky
"Karamelová" vrstva
- 200 g datlí medjool nebo datlové pasty
- 100 g vody
- 75 g arašídového másla
- 100 g nesolených arašídů
- velká špetka kvalitní soli
Na obalení
- 200-300 g kvalitní tmavé čokolády
Postup přípravy
- Připravte si formu o velikosti zhruba 18x18cm až 20x20cm nebo nějakou krabičku či malý plech odpovídající velikosti a vyložte ji potravinářskou fólií.
- Na první vrstvu smíchejte ovesnou mouku (najemno namleté ovesné vločky), mandlovou mouku, agáve (nebo med), mandlové máslo a vanilku. Hmotu natlačte do formy a upěchujte. Nechte chvíli ztuhnout v lednici.
- Mezitím si připravte datlový karamel. Datle, vodu, arašídové máslo a sůl rozmixujte zcela do hladka. Možná bude potřeba trochu doladit konzistenci další vodou. Karamel přendejte do misky, přidejte arašídy a promíchejte. Rozetřete na "nugátovou vrstvu" a nechte několik hodin ztuhnout.
- Rozkrájejte na 10 tyčinek a nechte opět chvíli ztuhnout (nebo lépe řečeno oschnout), případně je nechte před obalováním chvíli v mrazáku.
- Čokoládu rozpusťte a tyčinky v ní obalte. Nechte opět ztuhnout a hotové tyčinky uchovávejte v lednici.
Napsat komentář