• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Domácí snickers tyčinky

15 ledna, 2021 od elikatesy

Domácí snickers tyčinky jsou trošku pracnější záležitost, ale rozhodně stojí za to.Musím se přiznat, že podobné blbůstky mě hrozně baví. Vymýšlet trošku ozdravené verze klasických sladkostí je takové mé guilty pleasure. Říkám si sice, proč se do toho vůbec pouštím, proč raději neupeču normální buchtu, ale jednou za čas mám zkrátka chuť si trochu pohrát… 🙂

domácí snickers

To, že klasické snickersky nejsou žádná výživová hitparáda asi není nic nového. Obsahují totiž především cukr. 🙂 Krom toho i alergeny v podobě mléčných výrobků a soji. Tato domácí verze obsahuje především oříšky a datle. Je bez mléka a pokud použijete agáve sirup, tak i vegan.

Spodní “nugátová” vrstva je z ovesné mouky (jednoduše najemno namleté ovesné vločky), mandlové mouky (taktéž, jednoduše najemno namleté mandle), tekutého sladidla (agáve, javorový, kokosový sirup… více o různých sladidlech v tomto článku), mandlového másla a vanilky. Mandlové máslo použijte bílé, je jemnější. Dá se koupit ve zdravé výživě nebo na internetu (mrk sem). Vanilku jsem použila ve formě sušeného prášku, který si sama vyrábím z prázdných lusků. Ale můžete použít i vyškrábnuté semínka nebo kapku extraktu.

Další vrstva je z datlí a arašídového másla. Datle určitě doporučuju kvalitní medjool, popřípadě můžete použít pastu. Obojí najdete třeba v arabských obchodech, opět ve zdravé výživě a samozřejmě i na internetu. Pokud budete používat pastu, nejlepší zkušenost mám s Bombus. Pasta je ideální především v případě, že nemáte moc výkonný mixér. Datle je totiž potřeba rozmixovat opravdu důkladně, abyste neměli cucky či kousky slupky. Tuto “karamelovou” vrstvu se určitě nebojte osolit větší špetkou kvalitní soli pro příjemný kontrast. Ideální je Maldon nebo Fleur de Sel.

domácí snickers

Čokoládu na obalení si vyberte jakou máte rádi, klidně mléčnou, v níž je obalená klasická snickerska, podle mě je ale lepší hořká. Já nejčastěji používám Callebaut. Na obalování jsem si oblíbila jejich “zmrzlinovou” čokoládu, která je fluidnější (tekutější) a díky tomu je vrstvička čokolády  krásně tenká a křupavá. A navíc se s touto čokoládou opravdu moc dobře pracuje. Můžete ale použít jakoukoliv vaši oblíbenou čokoládu a trošku ji naředit kakaovým máslem nebo kokosovým olejem.

Tak co, vyzkoušíte domácí snickers tyčinky? Já s nimi udělala parádu všude, kam jsem je přinesla. 🙂 A pokud vás podobné recepty baví, můžete mrknout i na domácí bounty. 😉

Tisk

Domácí snickers tyčinky

Počet porcí: 10 tyčinek

Ingredience

"Nugátová" vrstva

  • 90 g ovesné mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 40 g agáve sirupu nebo medu
  • 90 g mandlového másla
  • špetka vanilky

"Karamelová" vrstva

  • 200 g datlí medjool nebo datlové pasty
  • 100 g vody
  • 75 g arašídového másla
  • 100 g nesolených arašídů
  • velká špetka kvalitní soli

Na obalení

  • 200-300 g kvalitní tmavé čokolády

Postup přípravy

  • Připravte si formu o velikosti zhruba 18x18cm až 20x20cm nebo nějakou krabičku či malý plech odpovídající velikosti a vyložte ji potravinářskou fólií.
  • Na první vrstvu smíchejte ovesnou mouku (najemno namleté ovesné vločky), mandlovou mouku, agáve (nebo med), mandlové máslo a vanilku. Hmotu natlačte do formy a upěchujte. Nechte chvíli ztuhnout v lednici.
  • Mezitím si připravte datlový karamel. Datle, vodu, arašídové máslo a sůl rozmixujte zcela do hladka. Možná bude potřeba trochu doladit konzistenci další vodou. Karamel přendejte do misky, přidejte arašídy a promíchejte. Rozetřete na "nugátovou vrstvu" a nechte několik hodin ztuhnout.
  • Rozkrájejte na 10 tyčinek a nechte opět chvíli ztuhnout (nebo lépe řečeno oschnout), případně je nechte před obalováním chvíli v mrazáku.
  • Čokoládu rozpusťte a tyčinky v ní obalte. Nechte opět ztuhnout a hotové tyčinky uchovávejte v lednici.

Kam dál?

  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou
  • Veganské browniesVeganské brownies
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Cizrnové blondiesCizrnové blondies
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Veganská čokoládová pěnaVeganská čokoládová pěna

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, čokoláda, datle, mandle, ovesné vločky, vegan

Předchozí článek « Čokoládové bochánky s karamelem
Další článek: Scones s vlašskými ořechy a datlemi »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy