• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové bochánky s karamelem

8 prosince, 2020 od elikatesy

Vánoční cukroví je tak trochu “my thing”. Peču už celkem dlouho a peču i celkem hodně. 🙂 Dřív nám pekly babičky a postupně jsem jejich úlohu převzala já. Už asi 14 let mám každoroční seznam, na kterém některé recepty zůstávají a jiné se mění. Některé jsou klasiky, některé jsou novinky a některé se z novinky stanou klasikou. Třeba jako tyto čokoládové bochánky s karamelem. 🙂

čokoládové bochánky s karamelem

Dá se říct, že díky cukroví jsou mé prosincové dny tak trochu stresující, ale zároveň je to i něco, na co se hrozně těším a co si moc užívám. Už v listopadu (někdy už v říjnu) si napíšu seznam, co chci upéct, seznam ingrediencí i časový plán. A pokud náhodou chci vyzkoušet něco nového, většinou to v malé dávce vyzkouším předem. Někdy to vyjde napoprvé, někdy to chce několik pokusů.

Tyto bochánky jsem třeba zkoušela asi pětkrát, něž jsem těsto vychytala, aby se s ním dobře pracovalo a nepraskalo při vytlačování důlku a zároveň nebylo moc mastné a hezky drželo.

Karamel určitě nezapomeňte osolit, nejlépe kvalitní mořskou solí. A doporučuju jej připravit víc, minimálně dvojnásobek. Bude se vám s ním lépe pracovat. Připravit karamel ze 100g cukru není snadné (potřebujete opravdu malý rendlíček) a menší množství by se vám i hůř mixovalo. Nebojte, zbylý karamel se určitě sní. 🙂

Pokud chcete bochánky ještě trochu “vytunit”, můžete kuličky před pečením obalit v sekaných oříšcích (nejlépe lískových nebo pekanových). Na ozdobu použijte buď tmavou nebo zlatou čokoládu. Třeba od Callebaut nebo si ji můžete vyrobit sami podle tohoto receptu. Zkoušela jsem to loni a byla to skvělá obměna. 🙂

Pokud chcete letos vyzkoušet nějaký nový recept, doporučuju tyto čokoládové bochánky s karamelem. Protože kombinace čokolády a slaného karamelu? To se prostě neomrzí! 🙂

Tisk

Čokoládové bochánky s karamelem

Počet porcí: 40 ks

Ingredience

  • 165 g hladké mouky
  • 35 g kvalitního kakaa
  • 125 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky kypřicího prášku (nejlépe v bio kvalitě)
  • špetka soli
  • vanilka pár kapek extraktu nebo zrníčka z poloviny lusku
  • tmavá nebo gold čokoláda na ozdobu

Karamel

  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g 30% smetany
  • 10 g másla
  • kvalitní rum
  • vločková sůl (Maldon, Fleur de Sel)

Postup přípravy

  • Mouku, kakao, kypřicí prášek a cukr prosejte do mísy, přidejte studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte vejce a vanilku a propracujte v kompaktní těsto. Nehněťte příliš dlouho, jen dokud se vše nespojí. Těsto samozřejmě můžete zpracovat i v robotu s K-nádstavcem. Těsto zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu (ale klidně do dalšího dne) odpočinout.
  • Den předem si můžete připravit i karamel. Cukr dejte do malého rendlíku, přidejte trochu vody a promíchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu a dál vařte, dokud se nevytvoří středně tmavý karamel. Pokud máte tmavý rendlík, můžete barvu zkontrolovat kouskem pečicího papíru, který do karamelu namočíte. Zatímco se vaří karamel, v jiném rendlíku (nebo v mikrovlnce) ohřejte smetanu.
  • Jakmile má karamel požadovanou barvu, odstavte a opatrně přilejte horkou smetanu (vyvalí se pára a směs může i trochu prskat, takže se nad rendlík určitě nenaklánějte). Vraťte na plotnu a na mírném ohni ohřívejte, dokud se směs nespojí. Přidejte máslo a sůl a nechte vychladnout (klidně do dalšího dne).
  • Další den z těsta odebírejte kousky (asi 10g), z nichž vyválejte kuličky (můžete je obalit v oříšcích) a sázejte na plech. Vařečkou či prstem do kuliček vytlačte důlek. Pečte na 170°C asi 8- 10 minut. Po vytažení z trouby můžete důlek ještě trošku zamáčknout.
  • Ke karamelu přidejte rum a promixujte tyčovým mixérem. Přesuňte do cukrářského sáčku a naplňte vychladlé bochánky. Nechte alespoň hodinu zatuhnout.
  • Rozpusťte čokoládu na ozdobu, přendejte do cukrářského sáčku nebo papírového kornoutku a bochánky přestříkejte tenkou linkou. Nechte ztuhnout.

Kam dál?

  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou
  • ÚlkyÚlky
  • Mandlové medové trojúhelníčkyMandlové medové trojúhelníčky
  • Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Čokoládové sušenky s pekanovými ořechyČokoládové sušenky s pekanovými ořechy
  • SpekulatiusSpekulatius

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: čokoláda, cukroví, karamel, Vánoce

Předchozí článek « Veganský mrkvový dort
Další článek: Domácí snickers tyčinky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy