Vánoční cukroví je tak trochu “my thing”. Peču už celkem dlouho a peču i celkem hodně. 🙂 Dřív nám pekly babičky a postupně jsem jejich úlohu převzala já. Už asi 14 let mám každoroční seznam, na kterém některé recepty zůstávají a jiné se mění. Některé jsou klasiky, některé jsou novinky a některé se z novinky stanou klasikou. Třeba jako tyto čokoládové bochánky s karamelem. 🙂
Dá se říct, že díky cukroví jsou mé prosincové dny tak trochu stresující, ale zároveň je to i něco, na co se hrozně těším a co si moc užívám. Už v listopadu (někdy už v říjnu) si napíšu seznam, co chci upéct, seznam ingrediencí i časový plán. A pokud náhodou chci vyzkoušet něco nového, většinou to v malé dávce vyzkouším předem. Někdy to vyjde napoprvé, někdy to chce několik pokusů.
Tyto bochánky jsem třeba zkoušela asi pětkrát, něž jsem těsto vychytala, aby se s ním dobře pracovalo a nepraskalo při vytlačování důlku a zároveň nebylo moc mastné a hezky drželo.
Karamel určitě nezapomeňte osolit, nejlépe kvalitní mořskou solí. A doporučuju jej připravit víc, minimálně dvojnásobek. Bude se vám s ním lépe pracovat. Připravit karamel ze 100g cukru není snadné (potřebujete opravdu malý rendlíček) a menší množství by se vám i hůř mixovalo. Nebojte, zbylý karamel se určitě sní. 🙂
Pokud chcete bochánky ještě trochu “vytunit”, můžete kuličky před pečením obalit v sekaných oříšcích (nejlépe lískových nebo pekanových). Na ozdobu použijte buď tmavou nebo zlatou čokoládu. Třeba od Callebaut nebo si ji můžete vyrobit sami podle tohoto receptu. Zkoušela jsem to loni a byla to skvělá obměna. 🙂
Pokud chcete letos vyzkoušet nějaký nový recept, doporučuju tyto čokoládové bochánky s karamelem. Protože kombinace čokolády a slaného karamelu? To se prostě neomrzí! 🙂
Čokoládové bochánky s karamelem
Ingredience
- 165 g hladké mouky
- 35 g kvalitního kakaa
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 vejce
- ½ lžičky kypřicího prášku (nejlépe v bio kvalitě)
- špetka soli
- vanilka pár kapek extraktu nebo zrníčka z poloviny lusku
- tmavá nebo gold čokoláda na ozdobu
Karamel
- 100 g krupicového cukru
- 50 g 30% smetany
- 10 g másla
- kvalitní rum
- vločková sůl (Maldon, Fleur de Sel)
Postup přípravy
- Mouku, kakao, kypřicí prášek a cukr prosejte do mísy, přidejte studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte vejce a vanilku a propracujte v kompaktní těsto. Nehněťte příliš dlouho, jen dokud se vše nespojí. Těsto samozřejmě můžete zpracovat i v robotu s K-nádstavcem. Těsto zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu (ale klidně do dalšího dne) odpočinout.
- Den předem si můžete připravit i karamel. Cukr dejte do malého rendlíku, přidejte trochu vody a promíchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu a dál vařte, dokud se nevytvoří středně tmavý karamel. Pokud máte tmavý rendlík, můžete barvu zkontrolovat kouskem pečicího papíru, který do karamelu namočíte. Zatímco se vaří karamel, v jiném rendlíku (nebo v mikrovlnce) ohřejte smetanu.
- Jakmile má karamel požadovanou barvu, odstavte a opatrně přilejte horkou smetanu (vyvalí se pára a směs může i trochu prskat, takže se nad rendlík určitě nenaklánějte). Vraťte na plotnu a na mírném ohni ohřívejte, dokud se směs nespojí. Přidejte máslo a sůl a nechte vychladnout (klidně do dalšího dne).
- Další den z těsta odebírejte kousky (asi 10g), z nichž vyválejte kuličky (můžete je obalit v oříšcích) a sázejte na plech. Vařečkou či prstem do kuliček vytlačte důlek. Pečte na 170°C asi 8- 10 minut. Po vytažení z trouby můžete důlek ještě trošku zamáčknout.
- Ke karamelu přidejte rum a promixujte tyčovým mixérem. Přesuňte do cukrářského sáčku a naplňte vychladlé bochánky. Nechte alespoň hodinu zatuhnout.
- Rozpusťte čokoládu na ozdobu, přendejte do cukrářského sáčku nebo papírového kornoutku a bochánky přestříkejte tenkou linkou. Nechte ztuhnout.
Napsat komentář