• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové bochánky s karamelem

8 prosince, 2020 od elikatesy

Vánoční cukroví je tak trochu “my thing”. Peču už celkem dlouho a peču i celkem hodně. 🙂 Dřív nám pekly babičky a postupně jsem jejich úlohu převzala já. Už asi 14 let mám každoroční seznam, na kterém některé recepty zůstávají a jiné se mění. Některé jsou klasiky, některé jsou novinky a některé se z novinky stanou klasikou. Třeba jako tyto čokoládové bochánky s karamelem. 🙂

čokoládové bochánky s karamelem

Dá se říct, že díky cukroví jsou mé prosincové dny tak trochu stresující, ale zároveň je to i něco, na co se hrozně těším a co si moc užívám. Už v listopadu (někdy už v říjnu) si napíšu seznam, co chci upéct, seznam ingrediencí i časový plán. A pokud náhodou chci vyzkoušet něco nového, většinou to v malé dávce vyzkouším předem. Někdy to vyjde napoprvé, někdy to chce několik pokusů.

Tyto bochánky jsem třeba zkoušela asi pětkrát, něž jsem těsto vychytala, aby se s ním dobře pracovalo a nepraskalo při vytlačování důlku a zároveň nebylo moc mastné a hezky drželo.

Karamel určitě nezapomeňte osolit, nejlépe kvalitní mořskou solí. A doporučuju jej připravit víc, minimálně dvojnásobek. Bude se vám s ním lépe pracovat. Připravit karamel ze 100g cukru není snadné (potřebujete opravdu malý rendlíček) a menší množství by se vám i hůř mixovalo. Nebojte, zbylý karamel se určitě sní. 🙂

Pokud chcete bochánky ještě trochu “vytunit”, můžete kuličky před pečením obalit v sekaných oříšcích (nejlépe lískových nebo pekanových). Na ozdobu použijte buď tmavou nebo zlatou čokoládu. Třeba od Callebaut nebo si ji můžete vyrobit sami podle tohoto receptu. Zkoušela jsem to loni a byla to skvělá obměna. 🙂

Pokud chcete letos vyzkoušet nějaký nový recept, doporučuju tyto čokoládové bochánky s karamelem. Protože kombinace čokolády a slaného karamelu? To se prostě neomrzí! 🙂

Tisk

Čokoládové bochánky s karamelem

Počet porcí: 40 ks

Ingredience

  • 165 g hladké mouky
  • 35 g kvalitního kakaa
  • 125 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky kypřicího prášku (nejlépe v bio kvalitě)
  • špetka soli
  • vanilka pár kapek extraktu nebo zrníčka z poloviny lusku
  • tmavá nebo gold čokoláda na ozdobu

Karamel

  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g 30% smetany
  • 10 g másla
  • kvalitní rum
  • vločková sůl (Maldon, Fleur de Sel)

Postup přípravy

  • Mouku, kakao, kypřicí prášek a cukr prosejte do mísy, přidejte studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte vejce a vanilku a propracujte v kompaktní těsto. Nehněťte příliš dlouho, jen dokud se vše nespojí. Těsto samozřejmě můžete zpracovat i v robotu s K-nádstavcem. Těsto zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu (ale klidně do dalšího dne) odpočinout.
  • Den předem si můžete připravit i karamel. Cukr dejte do malého rendlíku, přidejte trochu vody a promíchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu a dál vařte, dokud se nevytvoří středně tmavý karamel. Pokud máte tmavý rendlík, můžete barvu zkontrolovat kouskem pečicího papíru, který do karamelu namočíte. Zatímco se vaří karamel, v jiném rendlíku (nebo v mikrovlnce) ohřejte smetanu.
  • Jakmile má karamel požadovanou barvu, odstavte a opatrně přilejte horkou smetanu (vyvalí se pára a směs může i trochu prskat, takže se nad rendlík určitě nenaklánějte). Vraťte na plotnu a na mírném ohni ohřívejte, dokud se směs nespojí. Přidejte máslo a sůl a nechte vychladnout (klidně do dalšího dne).
  • Další den z těsta odebírejte kousky (asi 10g), z nichž vyválejte kuličky (můžete je obalit v oříšcích) a sázejte na plech. Vařečkou či prstem do kuliček vytlačte důlek. Pečte na 170°C asi 8- 10 minut. Po vytažení z trouby můžete důlek ještě trošku zamáčknout.
  • Ke karamelu přidejte rum a promixujte tyčovým mixérem. Přesuňte do cukrářského sáčku a naplňte vychladlé bochánky. Nechte alespoň hodinu zatuhnout.
  • Rozpusťte čokoládu na ozdobu, přendejte do cukrářského sáčku nebo papírového kornoutku a bochánky přestříkejte tenkou linkou. Nechte ztuhnout.

Kam dál?

  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou
  • ÚlkyÚlky
  • Mandlové medové trojúhelníčkyMandlové medové trojúhelníčky
  • Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Čokoládové sušenky s pekanovými ořechyČokoládové sušenky s pekanovými ořechy
  • SpekulatiusSpekulatius

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: čokoláda, cukroví, karamel, Vánoce

Předchozí článek « Veganský mrkvový dort
Další článek: Domácí snickers tyčinky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy