• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Spekulatius

11 prosince, 2017 od elikatesy

Speculaas, speculoos nebo spekulatius jsou tradiční mikulášské a vánoční sušenky, které se pečou především v Německu, Belgii a Holandsku. Jsou výrazně kořeněné, podobně jako naše perníčky, ale tyto sušenky jsou tenké, křehčí a křupavější. V originálním provedení se vtlačují do krásných dřevěných formiček různých tvarů, ty já bohužel nemám, takže alespoň využívám svůj vytoužený embosovaný váleček z e-shopu Kitchenette, u které jsem se také inspirovala. Sušenky ale klidně můžou být i hladké a bez vzoru, dobré budou stejně. A pokud třeba na ozdobu přidáte mandličky, tak budou ještě lepší. 🙂 Směs koření si míchám sama, ale používám už předem mleté, protože se mi doma nikdy nepodařilo celé koření namlít opravdu najemno.spekulatius

Spekulatius
Ingredience
  • 270g celozrnné špaldové mouky (možná trochu víc)
  • 125g másla
  • 125g mletého třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku, nejlépe bio
  • 2 lžíce koření na spekulatius
Směs koření
  • 5 lžiček skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • po půl lžičce mletého bílého pepře, mletého muškátového oříšku, mletého anýzu, mletého kardamomu, mletého zázvoru
  • čtvrt lžičky mletého nového koření
Postup

Smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek a koření, a společně prosejeme. V míse či robotu utřeme máslo a cukr do pěny, na závěr zašleháme žloutek. Přidáme suchou směs a vypracujeme hladké nelepivé těsto, ale nehněteme příliš energicky, aby těsto zůstalo křehké. Dobře to jde za pomoci cukrářské karty. Každá mouka saje jinak a u celozrnné to platí dvojnásob, takže pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky, pokud je naopak moc tuhé, přidáme trochu mléka nebo klidně jen lžíci vody. Zploštíme a zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočinout. Nebo klidně i pár dní.

V den kdy chceme péct, si těsto vytáhneme asi hodinu předem, aby se nám s ním lépe pracovalo. Rozdělíme na několik dílů a buď mezi dvěma archy pečicího papíru, nebo za pomoci mouky vyválíme na silnější placku (asi 5 mm). Můžeme vytlačit vzor (ne přes papír, v tomto případě těsto určitě trošku pomoučíme) a vykrájíme tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na horký vzduch na 160° (180° klasická trouba) asi 11 minut, dokud těsto nezačne po okrajích zlátnout. Hodně záleží i na tloušťce těsta, takže raději kontrolujeme. Jsou dobré hned, ale zároveň v chladu a suchu vydrží docela dlouho. Ideální kombinace. A po upečení těchto sušenek vám to doma zavoní opravdu vánočně. 🙂

Kam dál?

  • Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • ÚlkyÚlky
  • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
  • Celozrnné perníkové muffinyCelozrnné perníkové muffiny
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: celozrnné, cukroví, koření, Vánoce

Předchozí článek « Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika
Další článek: Banánový chlebíček »

Reader Interactions

Comments

  1. Nej sušenky

    20 dubna, 2020 at 9:12 am

    Eliško měla jsem tu čest od tebe tyto sušenky ochutnat ve vánočním cukroví. Jsou to nejlepší sušenky. Byly dokonalé! Naprosto úžasná chuť koření!

    Odpovědět
    • elikatesy

      21 dubna, 2020 at 5:42 am

      Moc děkuju. 🙂 Je to fajn alternativa k perníčkům. Vánoce zkrátka musí vonět sladkým kořením… 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy