• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika

8 prosince, 2017 od elikatesy

Linecké a vanilkové rohlíčky jsou asi nejklasičtější vánoční cukroví. Pečou se skoro v každé rodině a i přes nejrůznější pokusy o inovace se k nim rádi vracíme v jejich původní podobě. Oba recepty jsou staré, prastaré a oba pochází původně z Rakouska. Ale rakouská a česká kuchyně jsou historicky tak úzce propojeny, že myslím, že můžeme klidně říct, že jsou linecké a vanilkové rohlíčky prostě naše. Už jenom tím, kolik se jich u nás za posledních mnoho desítek let upeklo, si to určitě zasloužíme. 🙂

linecké a vanilkové rohlíčky

Linecké cukroví

Linecké je, stejně jako prakticky všechno vánoční vykrajované cukroví, typ cukroví ze sladkého křehkého těsta. Dvě základní metody přípravy sladkého těsta jsou třená a drobenková. Při třené metodě se tře změklé máslo s cukrem a žloutkem a na závěr se přidá mouka. Při drobenkové metodě se studené máslo zapracuje do mouky s cukrem a na závěr se přidá žloutek. Pro přípravu lineckého cukroví jsem zkusila obě a preferuju drobenkovou metodu, těsto je totiž trochu pevnější a odolnější proti přepracování. Každopádně v obou případech je potřeba být opatrný a těsto nehníst příliš energicky, aktivace lepku je totiž v tomto případě nežádoucí, těsto je pak tuhé. Ale co si budem povídat, ono i trochu tužší cukroví během těch pár týdnů odležení stejně nakonec zkřehne, takže se tím nenechte až tak moc stresovat.

linecké cukroví

Klasicky se na linecké doporučuje rybízová marmeláda, já preferuju lesní směs. Pokud si ji nestihnu uvařit sama (z mražené lesní směsi z Lidlu), tak kupuju v DM, ta se mi osvědčila konzistencí, složením i obsahem cukru. Právě marmeláda je ale prvek, kde se můžeme trochu odvázat, pokud už nás klasika nudí a můžeme použít něco šmrnclého exotikou, kořením či alkoholem (vždyť jsou přece Vánoce!).

Předek našeho malého lineckého cukroví je klasický rakouský koláč Linzer Torte. Je to velký koláč plněný marmeládou, ale těsto obsahuje oříšky a je kořeněné hřebíčkem a skořicí. Což taky není špatná inspirace. Třeba příště. 🙂

Ingredience:
  • 300g hladké mouky
  • 200g studeného másla, rozkrájeného na kostičky
  • 100g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka vanilky
  • Marmeláda (asi půl skleničky)

Mouku, citronovou kůru, vanilku, cukr a máslo zpracujeme v robotu (nebo ručně) na drobenku. Přidáme žloutky a několika pulsy robotu (nebo ručně kartou) zapracujeme na celistvé těsto. Přesuneme na vál a několika tahy prohněteme (opatrně, abychom těsto nepřepracovali). Zploštíme, zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici (minimálně půl hodiny, nejlépe přes noc).

Těsto vytáhneme z lednice a necháme chvíli v pokojové teplotě, aby se dalo lépe rozválet. Zlehka propracujeme, aby mělo jednotnou teplotu, a mezi dvěma archy pečicího papíru vyválíme na tenkou placku (asi 3mm). Vykrojíme tvary, po dvojici plný a vykrojený a dáme do chladu ztuhnout. Tvary přeneseme na plech a opět necháme pár minut v chladu. Troubu si předehřejeme na 160°C horký vzduch/180° klasická trouba a linecké pečeme asi 8-10 minut, dokud po okrajích nezačne zlátnout. Necháme vychladnout a klidně na pár dní necháme odležet, není potřeba plnit hned.

linecké a vanilkové rohlíčkyMarmeládu ohřejeme a přepasírujeme. Naplníme cukrářský sáček (bez špičky) a marmeládu naneseme na plné tvary. Já používám cukrářský sáček skoro na všechno, je to čistější a rychlejší, ale pokud je vám to sympatičtější, tak klidně použijte nůž či lžičku. Přiklopíme vykrojeným tvarem a necháme přes noc zatuhnout.

Pocukrovat můžeme buď vykrojené tvary před přiklopením, nebo hotové cukroví další den po zatuhnutí marmelády (v tomto případě ale hrozí, že pokud máme s cukrem trošku těžší ruku, tak cukrem zakryjeme i marmeládu), co ale nedoporučuju je cukrovat zkompletované cukroví hned po spojení, kdy je marmeláda ještě tekutá. Záleží sice na typu marmelády, ale už se mi stalo, že se marmeláda do cukru vpila a to vůbec nevypadalo hezky. A já, protože jsem to já, jsem musela linecké dělat znova. Ale doma měli radost, stejně jako když mi spadl plech s rohlíčky a polámaly se, protože to znamenalo uvolnění přídělu už před Vánoci. 🙂

Vanilkové rohlíčky

Rohlíčky nechybí snad na žádném vánočním stole. Voňavé ořechové těsto poprášené sladkou vanilkovou pokrývkou má rád skoro každý a i ten, kdo je nerad jí, má rád jejich vůni. Když z trouby zavoní rohlíčky, udělá to vánoční atmosféru mnohem víc, než stovky Santů v obchodech.

vanilkové rohlíčky

Receptů je mnoho, především se liší v množství tuku, druhu použitých ořechů a přítomnosti či absenci vejce či alespoň žloutku. A pak taky samozřejmě v použití pravé vanilky či vanilinového cukru. Je fakt, že jsme všichni vyrostli na vanilinu a určitá nostalgická vzpomínka tam je, ale v tomto případě raději vytvářím nové vzpomínky a používám pravou vanilku. A to hned dvakrát, přidávám ji jak do těsta, tak do cukru. Vanilkový cukr si nejsnáze připravíte tak, že vyškrábnutý vanilkový lusk vložíte do sklenice s moučkovým cukrem. V mé sklenici s cukrem už jich mám alespoň 10. 🙂

Těsto jsem dříve dělala čistě z mandlí, ale nyní je dělám v kombinaci mandlí a vlašských ořechů. Vlašské jsou výraznější a taky tučnější a mandle jsou zase jemnější a voňavější. Ty mé jsou takový kompromis. Někdo používá i lískové, ale lze použít i pistácie, pekany nebo para. Lze použít jakékoliv ořechy. 🙂

Klasicky se rohlíčky v cukru obalují, já to nedělám a to z několika důvodů. Zbytečně se lámou, vrstva cukru je moc silná a jsou pak celé „ocapkané“. Raději rohlíčky zlehka popráším cukrem přímo na plechu.

Tyto rohlíčky jsou dobré hned, ale pár dnů odležení jim samozřejmě jen prospěje. Zkřehnou tak, že se budou na jazyku doslova rozplývat…

Ingredience
  • 300g hladké mouky
  • 250g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 60g mletých mandlí
  • 60g mletých vlašských ořechů
  • 100g moučkového cukru
  • Vyškrábnuté semínka z vanilkového lusku
  • Vanilkový cukr na obalení

Všechny ingredience na těsto vložíme do robotu s K-nádstavcem a zpracujeme těsto. A nebo pěkně ručně, špičkami prstů začneme zpracovávat drobenku, která se postupně spojí do celistvého těsta. Stejně jako u lineckého platí, že zbytečné hnětení těstu neprospěje, právě naopak. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu nebo přes noc odpočinout v lednici.

Další den těsto vytáhneme z lednice a necháme asi půl hodinky v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Těsto si rozdělíme na několik dílů, z každého vytvarujeme váleček, který nakrájíme na kousky (já asi 6g), který ušouláme v rohlíček. Techniky jsou různé, já si v dlani vyšoulám kuličku a tu pak protáhnu v rohlíček. Někdo zase krájí už tenké šulánky, kterým jen ztenčí konce. Někdo používá strojek, což je ale podvádění. 🙂 Já jich letos ušoulala asi 650 (z kila mouky), takže z této normální dávky se to určitě zvládnout dá…

IMG_2592

Rohlíčky sázíme na plech (vymažeme, vyložíme pečicím papírem, nebo máme teflonové plechy a máme o starost méně) a necháme v chladu asi 10 minut ztuhnout. Pak pečeme na 160°C horký vzduch/180°C klasická trouba asi 10 minut. Opět záleží na troubě a na velikosti, takže rohlíčky sledujeme a vytahujeme je v momentě, kdy jim zlátnou špičky. Asi minutku počkáme a pak pocukrujeme.

linecké a vanilkové rohlíčkyNecháme zchladnout (já je nechávám na plechu, tyto teflonové teplo dlouho nedrží, takže nehrozí, že by se rohlíčky dodatečným teplem spálily) a přesuneme do krabice. Cukr štětečkem setřeme zpět do misky.

Linecké a vanilkové rohlíčky máte hotové, Vánoce jsou zachráněny. 🙂

Kam dál?

  • ÚlkyÚlky
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky
  • VánočkaVánočka
  • Jak využít vydlabanou vanilkuJak využít vydlabanou vanilku
  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: cukroví, křehké těsto, marmeláda, vanilka, Vánoce

Předchozí článek « Ořechové rohlíčky
Další článek: Spekulatius »

Reader Interactions

Comments

  1. Anies Regnerová

    10 prosince, 2017 at 1:39 pm

    Kouzelné,tak jak každý Váš blog Eliško,…máte vše nádherné,jen tak dál

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 prosince, 2017 at 9:09 am

      Moc děkuji, to jsou krásná slova, úplně mě to zahřálo.

      Odpovědět
  2. Linecké a vanilkové rohlíčky

    19 prosince, 2020 at 10:15 am

    Eliško, minuly rok jsme poprvé vyzkoušeli tvé linecké a rohlíčky a letos jsou jasnou volbou. Jsou dokonalé. Ani nás nenapadlo, že bychom zkoušeli jiný recept. Lepší totiž není! Jen tak dál a mockrát díky 🥳

    Odpovědět
    • elikatesy

      19 prosince, 2020 at 9:17 pm

      Páni, moc děkuju za krásný komentář. Toho si opravdu cením a jsem moc ráda, že se recept osvědčil. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Dnes mám pro vás recept na marokánky ve spolupr Dnes mám pro vás recept na marokánky ve spolupráci s @dianacompanycz. 
Marokánky jsou jedno z mých oblíbených cukroví, placičky plné oříšků, sušeného ovoce a čokoláda navrch, to je prostě dobrota. 😋
Mám takovou svou lehce zdravější verzi, která je bez lepku. Můžete klidně použít nějaké rostlinné mléko (nebo i vodu) a máslo klidně vynechat, pak budou marokánky i veganské.  🍊🍫Marokánky 
300g mléka nebo vody 
75g ovesných vloček (pokud potřebujete striktně bezlepkovou verzi, zkontrolujte, jestli jsou certifikované)
30g másla
30g javorového sirupu
150g sušeného ovoce (používám kombinaci brusinek a kandované pomerančové kůry)
150g ořechů (používám kombinaci vlašských ořechů a neloupaných mandlí) 
1 lžička cejlonské skořice 
Zhruba 100g čokolády naředěné 10g neutrálního oleje  Ovesné vločky rozmixujte v mléce a přelijte do hrnce. Přidejte máslo, javorový sirup a skořici a uvařte hustou kaši. Sušené ovoce propláchněte vroucí vodou a nasekejte nahrubo. Stejně nasekejte i ořechy. Ovoce i ořechy přidejte ke kaši a promíchejte. Z hmoty tvořte na plech vyložený pečicím papírem placičky, uhlaďte mokrou lžičkou. Pečte na 175°C asi 20 minut, dokud nejsou okraje zlatavé a nejdou sloupnout z papíru. 
Marokánky nejsou florentýnky a po upečení by neměly být tvrdé a křupavé, tak pozor, ať je nepřepečete. 😊
Po vychladnutí potřete z jedné strany čokoládou.  #dianacompanycz
#dianacompanysk #spoluprace #foodblog #foodphotography #christmas #vanocnicukrovi #cukrovi #zdravepeceni
SOUTĚŽ UKONČENA Soutěž o krabičku cukroví SOUTĚŽ UKONČENA  Soutěž o krabičku cukroví. 🥳😊
Stejně jako loni tady pro vás mám soutěž o krabičku mého cukroví. Cca 15 druhů, nejlepší suroviny, hotové cca kolem  20.12.  Jak se zúčastnit? 
1) Sledujte Elikatesy a dejte tomuto příspěvku srdíčko 
2) Do komentáře mi napište, které cukroví pečete každý rok a označte někoho, kdo miluje cukroví (ať už péct nebo jíst)  Soutěž trvá do pondělí do 18:00. Výherce vyhlásím ve stories. 😊
Prosím, účastněte se pouze ti, kdo si cukroví můžete vyzvednout v Břeclavi nebo v Brně, posílat cukroví nechci. Děkuji 😘  #vanocnicukrovi #cukrovi #soutez
Linecké cukroví, to je takový základ vánočního pečení. 🎄
Už roky používám základní recept, 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru a 30g žloutků. Tento recept má spoustu variací, můžete přidat jemně nastrouhanou citrusovou kůru, vanilku či jiné koření, 50g ořechů nebo 20-30g mouky vyměnit za kvalitní kakao. Na cukroví plněné sladším krémem ubírám cukr na 70g. A co se týče možností plnění a zdobení, tak to je úplně nekonečný příběh. 😅
A protože linecké je základ, vyplatí se vědět, jak jej správně připravit. Křehké těsto, mezi které linecké patří, můžete připravovat dvěma metodami. Drobenkovou nebo třenou. Při třené metodě třete změklé máslo s cukrem a žloutky a pak rychle vmícháte mouku. Tento způsob používám na stříkané cukroví, na vykrajované ale preferuji druhou metodu, drobenkovou. Při té nejdřív zpracujete mouku, cukr a studené (!) máslo do drobenky, pak přidáte žloutky a už jen velmi rychle spojíte. Není žádná metoda mezi těmito dvěma a pokud přidáte k mouce změklé máslo a žloutky a takto těsto vypracujete, aktivujete lepek a koledujete si o tuhé cukroví. Takové to, co se musí rozležet. Lepek se aktivuje přidáním tekutiny a pohybem, takže čím míň hnětení po setkání mouky se žloutky, tím líp. Správně upečené linecké žádné rozležení nepotřebuje, je křehké a výborné hned po upečení. 
Po zpracování si těsto musí odpočinout v lednici. Po vyválení a vykrojení opět chlad, tak se vám bude na plech lépe přenášet. A pak ještě jednou do chladu, aby šlo do trouby opravdu studené.
Nejlíp se peče na airmat podložce, spodní kousky jí můžete i přikrýt. 
P.S.Více informací najdete v uložených stories nebo na blogu ve velkém článku o cukroví. 😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #christmas #christmascookies #linzercookies #vanocnicukrovi #cukrovi #linecke
Sofinčin narozeninový dort. 🥳🎂 Sofinka má Sofinčin narozeninový dort. 🥳🎂 Sofinka má moc ráda perníčky a brusinky, tak jsem se rozhodla to spojit v jejím dortu. 😊 Vláčný perníkový korpus s jablíčky, mascarpone krém s brusinkami a samozřejmě i perníčky navíc. 
Je to moje první chaloupka a přesto, že je velmi jednoduchá, tak protože jsem ji dělala bez šablony, byl to trochu adrenalin. 😁 O zdobení cukrovou polevou, které opravdu není mou silnou stránkou, ani nemluvím. 🙈
Recept sepíšu, jak to půjde, zkusím to co nejdřív, protože se blíží vánoční pečení a to bude teprve adrenalin. 😄😉
#foodblog #foodstyling #foodphotography #birthdaycake #narozeninovydort #gingerbreadcake #gingerbreadhouse #gingerbread #pernicky #pernikovachaloupka
Tak co, už se chystáte na cukroví? 🙂 Já už m Tak co, už se chystáte na cukroví? 🙂 Já už mám napsaný seznam, nákupní seznam a časový plán... 
Na blogu najdete článek, který vám poradí, jak na plánování i na samotné pečení, od výběru ingrediencí, přes zpracování křehkého těsta až po plnění a zdobení. 😉
Odkaz vám dám do stories a do bia. 
A tak mě napadlo, chtěli byste si letos zase zasoutěžit o krabičku cukroví? 😊
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodstyling #christmascookies #christmas #vánoce #vanocnicukrovi
Všechno nejlepší, lásko moje. ❤️ #dvaroky Všechno nejlepší, lásko moje. ❤️
#dvaroky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy