• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika

8 prosince, 2017 od elikatesy

Linecké a vanilkové rohlíčky jsou asi nejklasičtější vánoční cukroví. Pečou se skoro v každé rodině a i přes nejrůznější pokusy o inovace se k nim rádi vracíme v jejich původní podobě. Oba recepty jsou staré, prastaré a oba pochází původně z Rakouska. Ale rakouská a česká kuchyně jsou historicky tak úzce propojeny, že myslím, že můžeme klidně říct, že jsou linecké a vanilkové rohlíčky prostě naše. Už jenom tím, kolik se jich u nás za posledních mnoho desítek let upeklo, si to určitě zasloužíme. 🙂

linecké a vanilkové rohlíčky

Linecké cukroví

Linecké je, stejně jako prakticky všechno vánoční vykrajované cukroví, typ cukroví ze sladkého křehkého těsta. Dvě základní metody přípravy sladkého těsta jsou třená a drobenková. Při třené metodě se tře změklé máslo s cukrem a žloutkem a na závěr se přidá mouka. Při drobenkové metodě se studené máslo zapracuje do mouky s cukrem a na závěr se přidá žloutek. Pro přípravu lineckého cukroví jsem zkusila obě a preferuju drobenkovou metodu, těsto je totiž trochu pevnější a odolnější proti přepracování. Každopádně v obou případech je potřeba být opatrný a těsto nehníst příliš energicky, aktivace lepku je totiž v tomto případě nežádoucí, těsto je pak tuhé. Ale co si budem povídat, ono i trochu tužší cukroví během těch pár týdnů odležení stejně nakonec zkřehne, takže se tím nenechte až tak moc stresovat.

linecké cukroví

Klasicky se na linecké doporučuje rybízová marmeláda, já preferuju lesní směs. Pokud si ji nestihnu uvařit sama (z mražené lesní směsi z Lidlu), tak kupuju v DM, ta se mi osvědčila konzistencí, složením i obsahem cukru. Právě marmeláda je ale prvek, kde se můžeme trochu odvázat, pokud už nás klasika nudí a můžeme použít něco šmrnclého exotikou, kořením či alkoholem (vždyť jsou přece Vánoce!).

Předek našeho malého lineckého cukroví je klasický rakouský koláč Linzer Torte. Je to velký koláč plněný marmeládou, ale těsto obsahuje oříšky a je kořeněné hřebíčkem a skořicí. Což taky není špatná inspirace. Třeba příště. 🙂

Ingredience:
  • 300g hladké mouky
  • 200g studeného másla, rozkrájeného na kostičky
  • 100g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka vanilky
  • Marmeláda (asi půl skleničky)

Mouku, citronovou kůru, vanilku, cukr a máslo zpracujeme v robotu (nebo ručně) na drobenku. Přidáme žloutky a několika pulsy robotu (nebo ručně kartou) zapracujeme na celistvé těsto. Přesuneme na vál a několika tahy prohněteme (opatrně, abychom těsto nepřepracovali). Zploštíme, zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici (minimálně půl hodiny, nejlépe přes noc).

Těsto vytáhneme z lednice a necháme chvíli v pokojové teplotě, aby se dalo lépe rozválet. Zlehka propracujeme, aby mělo jednotnou teplotu, a mezi dvěma archy pečicího papíru vyválíme na tenkou placku (asi 3mm). Vykrojíme tvary, po dvojici plný a vykrojený a dáme do chladu ztuhnout. Tvary přeneseme na plech a opět necháme pár minut v chladu. Troubu si předehřejeme na 160°C horký vzduch/180° klasická trouba a linecké pečeme asi 8-10 minut, dokud po okrajích nezačne zlátnout. Necháme vychladnout a klidně na pár dní necháme odležet, není potřeba plnit hned.

linecké a vanilkové rohlíčkyMarmeládu ohřejeme a přepasírujeme. Naplníme cukrářský sáček (bez špičky) a marmeládu naneseme na plné tvary. Já používám cukrářský sáček skoro na všechno, je to čistější a rychlejší, ale pokud je vám to sympatičtější, tak klidně použijte nůž či lžičku. Přiklopíme vykrojeným tvarem a necháme přes noc zatuhnout.

Pocukrovat můžeme buď vykrojené tvary před přiklopením, nebo hotové cukroví další den po zatuhnutí marmelády (v tomto případě ale hrozí, že pokud máme s cukrem trošku těžší ruku, tak cukrem zakryjeme i marmeládu), co ale nedoporučuju je cukrovat zkompletované cukroví hned po spojení, kdy je marmeláda ještě tekutá. Záleží sice na typu marmelády, ale už se mi stalo, že se marmeláda do cukru vpila a to vůbec nevypadalo hezky. A já, protože jsem to já, jsem musela linecké dělat znova. Ale doma měli radost, stejně jako když mi spadl plech s rohlíčky a polámaly se, protože to znamenalo uvolnění přídělu už před Vánoci. 🙂

Vanilkové rohlíčky

Rohlíčky nechybí snad na žádném vánočním stole. Voňavé ořechové těsto poprášené sladkou vanilkovou pokrývkou má rád skoro každý a i ten, kdo je nerad jí, má rád jejich vůni. Když z trouby zavoní rohlíčky, udělá to vánoční atmosféru mnohem víc, než stovky Santů v obchodech.

vanilkové rohlíčky

Receptů je mnoho, především se liší v množství tuku, druhu použitých ořechů a přítomnosti či absenci vejce či alespoň žloutku. A pak taky samozřejmě v použití pravé vanilky či vanilinového cukru. Je fakt, že jsme všichni vyrostli na vanilinu a určitá nostalgická vzpomínka tam je, ale v tomto případě raději vytvářím nové vzpomínky a používám pravou vanilku. A to hned dvakrát, přidávám ji jak do těsta, tak do cukru. Vanilkový cukr si nejsnáze připravíte tak, že vyškrábnutý vanilkový lusk vložíte do sklenice s moučkovým cukrem. V mé sklenici s cukrem už jich mám alespoň 10. 🙂

Těsto jsem dříve dělala čistě z mandlí, ale nyní je dělám v kombinaci mandlí a vlašských ořechů. Vlašské jsou výraznější a taky tučnější a mandle jsou zase jemnější a voňavější. Ty mé jsou takový kompromis. Někdo používá i lískové, ale lze použít i pistácie, pekany nebo para. Lze použít jakékoliv ořechy. 🙂

Klasicky se rohlíčky v cukru obalují, já to nedělám a to z několika důvodů. Zbytečně se lámou, vrstva cukru je moc silná a jsou pak celé „ocapkané“. Raději rohlíčky zlehka popráším cukrem přímo na plechu.

Tyto rohlíčky jsou dobré hned, ale pár dnů odležení jim samozřejmě jen prospěje. Zkřehnou tak, že se budou na jazyku doslova rozplývat…

Ingredience
  • 300g hladké mouky
  • 250g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 60g mletých mandlí
  • 60g mletých vlašských ořechů
  • 100g moučkového cukru
  • Vyškrábnuté semínka z vanilkového lusku
  • Vanilkový cukr na obalení

Všechny ingredience na těsto vložíme do robotu s K-nádstavcem a zpracujeme těsto. A nebo pěkně ručně, špičkami prstů začneme zpracovávat drobenku, která se postupně spojí do celistvého těsta. Stejně jako u lineckého platí, že zbytečné hnětení těstu neprospěje, právě naopak. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu nebo přes noc odpočinout v lednici.

Další den těsto vytáhneme z lednice a necháme asi půl hodinky v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Těsto si rozdělíme na několik dílů, z každého vytvarujeme váleček, který nakrájíme na kousky (já asi 6g), který ušouláme v rohlíček. Techniky jsou různé, já si v dlani vyšoulám kuličku a tu pak protáhnu v rohlíček. Někdo zase krájí už tenké šulánky, kterým jen ztenčí konce. Někdo používá strojek, což je ale podvádění. 🙂 Já jich letos ušoulala asi 650 (z kila mouky), takže z této normální dávky se to určitě zvládnout dá…

IMG_2592

Rohlíčky sázíme na plech (vymažeme, vyložíme pečicím papírem, nebo máme teflonové plechy a máme o starost méně) a necháme v chladu asi 10 minut ztuhnout. Pak pečeme na 160°C horký vzduch/180°C klasická trouba asi 10 minut. Opět záleží na troubě a na velikosti, takže rohlíčky sledujeme a vytahujeme je v momentě, kdy jim zlátnou špičky. Asi minutku počkáme a pak pocukrujeme.

linecké a vanilkové rohlíčkyNecháme zchladnout (já je nechávám na plechu, tyto teflonové teplo dlouho nedrží, takže nehrozí, že by se rohlíčky dodatečným teplem spálily) a přesuneme do krabice. Cukr štětečkem setřeme zpět do misky.

Linecké a vanilkové rohlíčky máte hotové, Vánoce jsou zachráněny. 🙂

Kam dál?

  • ÚlkyÚlky
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky
  • VánočkaVánočka
  • Jak využít vydlabanou vanilkuJak využít vydlabanou vanilku
  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: cukroví, křehké těsto, marmeláda, vanilka, Vánoce

Předchozí článek « Ořechové rohlíčky
Další článek: Spekulatius »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Anies Regnerová

    10 prosince, 2017 at 1:39 pm

    Kouzelné,tak jak každý Váš blog Eliško,…máte vše nádherné,jen tak dál

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 prosince, 2017 at 9:09 am

      Moc děkuji, to jsou krásná slova, úplně mě to zahřálo.

      Odpovědět
  2. Linecké a vanilkové rohlíčky

    19 prosince, 2020 at 10:15 am

    Eliško, minuly rok jsme poprvé vyzkoušeli tvé linecké a rohlíčky a letos jsou jasnou volbou. Jsou dokonalé. Ani nás nenapadlo, že bychom zkoušeli jiný recept. Lepší totiž není! Jen tak dál a mockrát díky 🥳

    Odpovědět
    • elikatesy

      19 prosince, 2020 at 9:17 pm

      Páni, moc děkuju za krásný komentář. Toho si opravdu cením a jsem moc ráda, že se recept osvědčil. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy