Dnes mám pro vás jednoduchý recept na čokoládové sušenky s lískovými oříšky. Na blogu už několik receptů na sušenky je, třeba na nejlepší arašídové sušenky nebo na ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami. Ale receptů na sušenky není nikdy dost. 🙂
Můj život se točí kolem jídla. Začalo to nenápadně. Docela ráda jsem pekla a občas jsem si koupila nějakou kuchařku v Levných knihách. A ráda jsem sledovala kuchařské show Jamieho Olivera. Kdo taky ne? 🙂 Postupně se mi to ale jaksi začalo vymykat z rukou a z koníčku se stala tak trochu obsese.
K Vánocům i narozeninám jsem si přála kuchyňské roboty a nože či další a další kuchařky. Na dovolených jsem se zabývala hlavně tím, kde se najíst a jaký si koupit jedlý suvenýr. Když jsem měla příležitost, plánovala jsem akce, kde jsem toho mohla co nejvíc uvařit a upéct. Sice jsem si toho většinou naplánovala tak moc, že jsem si říkala, jestli to vůbec mám zapotřebí. A proč se dobrovolně tak stresuju. Ale pak, při pozorování spokojených strávníků došla k závěru, že ano. Mám to zapotřebí. 🙂 Ze stejného důvodu jsem možná dva roky po sobě pekla přes 50 kilo cukroví.
Po dalším dobrovolném stresu a zároveň jednom z nejlepších období mého života, devíti měsících na Cordon Bleu, se z mého koníčku nakonec stala i práce. A tak se jídlem nezabývám už jen ve svém volném čase. Zabývám se jím i 14 hodin denně v práci… A je to skvělý! Dny, kdy jsem v restauraci, samozřejmě nestíhám nic moc jiného, možná tak sprchu a několik málo hodin spánku. Ale i v mých volných dnech vymýšlím recepty, scházím se s kamarády na jídlo nebo vařím, peču a píšu tento blog. Do toho si občas zacvičím a nebo se zajdu projít po Praze, sem tam kino či výstava… Je to sice poněkud monotematické, přiznávám, ale na nic moc jiného mi v současnosti nezbývá čas a já jsem prostě šťastná. 🙂
No a asi je z toho všeho zřejmé, že se o mě ví, že se jídlem dost zabývám a pořád něco peču. Proto je mi taky skoro blbý nic nepřinést, když jdu třeba někam na návštěvu. A to i v případech, kdy jsem tak trochu na štíru s časem. Takže když to alespoň trochu jde, něco upeču. Právě pro takové příležitosti se hodí tyto jednoduché a rychlé recepty na sladkosti, co se dají snadno přenášet. 🙂 Tak je zkuste, čokoládové sušenky s lískovými oříšky, s tím zkrátka nemůžete šlápnout vedle.
Čokoládové sušenky s lískovými oříšky
Ingredience
- 110 g másla
- 90 g světlého cukru muscovado
- 1 vejce
- 80 g hladké mouky
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- 25 g kvalitního kakaa
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky skořice
- špetka vanilky
- špetka soli
- 100 g blanšírovaných (loupaných) lískových ořechů
- 100 g kvalitní tmavé čokolády
Postup přípravy
- Hodinku před přípravou si vytáhněte máslo a vajíčko z lednice. Lískové ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo. Mouky, kakao, kypřicí prášek, vanilku, skořici a sůl společně prosejte. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vajíčko a znovu prošlehejte. Vsypte suchou směs a stěrkou promíchejte. Nakonec přidejte oříšky a čokoládu. Těsto přikryjte fólií a nechte minimálně hodinku odpočinout v lednici, ale klidně i do dalšího dne.
- Z těsta odkrajujte kousky, šoulejte kuličky, sázejte na plech a lehce zploštěte. Nechte jim ale dostatečné rozestupy, trochu se roztečou. Pečte na 170°C asi 10 - 12 minut. Nechte chvilku zchladnout a pak přesuňte na mřížku. Hotovo! 🙂
Napsat komentář