• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový věnec s lískovými oříšky

26 dubna, 2019 od elikatesy

Některé věci se stanou skoro samy, některé se naopak rodí pomalu a bolestivě. Už když jsem poprvé upekla skořicovou babku, byla to dokonalost a láska na první zakousnutí. Zato když jsem začala zkoušet čokoládovou verzi, bylo to zklamání za zklamáním… Dokonce ani Ottolenghiho recept nebyl nic moc. Přišlo mi to suché, buď se to příliš patlalo nebo náplň praskala a často se seshora pálila… Zkrátka nic, co bych chtěla předat dál. Ale po mnoha a mnoha pokusech jsem se dopracovala k této verzi, se kterou jsem konečně spokojená. A tak jej tady máte, čokoládový věnec s lískovými ořechy aneb další způsob a inspiraci, jak si pohrát s mým oblíbeným kynutým těstem. 🙂

čokoládový věnec

O  tomto těstě už toho moc psát nebudu, už jsem jej popisovala v několika předchozích článcích třeba v receptu na meruňkové rolky nebo ořechovou babku. Jen připomenu, že jej klidně můžete připravit den či dva (či tři či čtyři) předem a zlehka potřené olejem a schované pod fólií uchovat v lednici. Získá na chuti a skvěle se s ním pak pracuje. Často už jej připravuju i z dvojité či trojité dávky a pak si hraju. 🙂 Možností plnění i motání je spousta a brzy se to chystám sepsat do jednoho souhrnného článku. Spoiler alert, toto těsto je skvělé i na klasické Honzovy buchty!

Při testování čokoládovo-lískové variace jsem vyzkoušela Ottolenghiho verzi, která kombinovala rozpuštěnou čokoládu, máslo, kakao a a cukr. Pak jsem zkusila verzi z kurzu pečení, kde se používala čokoládová ganache (emulze čokolády a smetany). Ale ani jedna varianta mě nepřesvědčila. Až když jsem si jednou mazala na ranní toast lískoořechové máslo s čokoládou od Šufánka, tak mě napadlo, že to by mohl být dobrý základ a ta pravá cesta. A tak jsem to pak ještě třikrát vyzkoušela, abych zjistila ideální poměr a množství náplně. Jo, třikrát… Vážně se ani neptejte, kolikrát jsem ten věnec pekla, než jsem byla konečně spokojená… 🙂

Lískoořechové máslo seženete krom eshopů i v obchodech se zdravou výživou. Nebo (pokud máte výkonný mixér), si jej můžete připravit i doma. Poměr je 4 díly lískových ořechů a 1 díl tmavé, nejlépe 70% čokolády. Ořechy rozmixujte na pastu, přesuňte do misky a přidejte rozpuštěnou, lehce zchladlou čokoládu. Důkladně promíchejte a přesuňte do čisté skleničky. Vydrží určitě několik týdnů, ale spíš nevydrží. Protože jakmile jednou ochutnáte, budete se ke spíži nenápadně vracet a užírat lžičkou, dokud nebude sklenka prázdná… Je to podobná past jako praline pasta. 🙂

Tisk

Čokoládový věnec s lískovými ořechy

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g droždí
  • 100 g vody nebo mléka
  • 50 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

na náplň: 120g lískooříškového másla s čokoládou, 25g másla, 30g světlého cukru muscovado, 25g kakaa, 70g blanšírovaných lískových ořechů

    Postup přípravy

    • Vejce, máslo a droždí si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou těsta. Připravte si kvásek. Droždí, špetku cukru a pár lžic vody či mléka rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít, zhruba 10-15 minut. V jiné misce prošlehejte zbylou tekutinu, vejce a cukr.  
    • Mouku a sůl smíchejte v míse robotu, přidejte kvásek, zbytek vody a vejce rozmíchaná s cukrem. Na pomalé otáčky začněte hníst, dokud se ingredience z větší části nespojí. Postupně pomalu přidávejte změklé máslo a pokračujte v hnětení. Jakmile je těsto spojené, hněťte dál asi 6 minut pomalu a pak další 2 minuty na vyšší otáčky nebo dohněťte v ruce, dokud těsto není krásně hladké a pružné. 
    • Těsto vložte do mísy vymazané olejem, překryjte potravinářskou fólií (nebo sprchovou čepičkou) a nechte kynout. Buď pomalu v lednici asi 6-8 hodin (ale klidně i přes noc či několik dnů) nebo v pokojové teplotě asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
    • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Všechny ingredience až na lískové oříšky důkladně promíchejte a nechte asi 5-10 minut ztuhnout v lednici, s náplní se pak lépe a čistěji pracuje. Lískové oříšky nasekejte nahrubo.
    • Z vykynuté těsta rozválejte dlouhý obdélník. Potřete náplní, posypejte lískáči a zaviňte.  
    • Rolku podélně rozkrojte. 
    • Zapleťte tak, aby rozkrojená část byla nahoře. 
    • Tento pletenec zaviňte do věnce a konce vložte pod sebe, aby nevyčuhovaly.  
    • Věnec přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Troubu mezitím předehřejte na 175°C (155°C horkovzduch). Vykynutý věnec vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova (pokud tmavne příliš rychle, přikryjte jej alobalem). Nechte vychladnout na mřížce. 

    Kam dál?

    • Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáčiČokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
    • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
    • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
    • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky
    • Religieuse s kávou a čokoládouReligieuse s kávou a čokoládou
    • Pražský koláčPražský koláč

    Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: čokoláda, kynuté těsto, lískové ořechy

    Předchozí článek « Mrkvový dort
    Další článek: Jarní bruschetty »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
    První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
    O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
    Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
    Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
    Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2022 · Elikatesy