• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový věnec s lískovými oříšky

26 dubna, 2019 od elikatesy

Některé věci se stanou skoro samy, některé se naopak rodí pomalu a bolestivě. Už když jsem poprvé upekla skořicovou babku, byla to dokonalost a láska na první zakousnutí. Zato když jsem začala zkoušet čokoládovou verzi, bylo to zklamání za zklamáním… Dokonce ani Ottolenghiho recept nebyl nic moc. Přišlo mi to suché, buď se to příliš patlalo nebo náplň praskala a často se seshora pálila… Zkrátka nic, co bych chtěla předat dál. Ale po mnoha a mnoha pokusech jsem se dopracovala k této verzi, se kterou jsem konečně spokojená. A tak jej tady máte, čokoládový věnec s lískovými ořechy aneb další způsob a inspiraci, jak si pohrát s mým oblíbeným kynutým těstem. 🙂

čokoládový věnec

O  tomto těstě už toho moc psát nebudu, už jsem jej popisovala v několika předchozích článcích třeba v receptu na meruňkové rolky nebo ořechovou babku. Jen připomenu, že jej klidně můžete připravit den či dva (či tři či čtyři) předem a zlehka potřené olejem a schované pod fólií uchovat v lednici. Získá na chuti a skvěle se s ním pak pracuje. Často už jej připravuju i z dvojité či trojité dávky a pak si hraju. 🙂 Možností plnění i motání je spousta a brzy se to chystám sepsat do jednoho souhrnného článku. Spoiler alert, toto těsto je skvělé i na klasické Honzovy buchty!

Při testování čokoládovo-lískové variace jsem vyzkoušela Ottolenghiho verzi, která kombinovala rozpuštěnou čokoládu, máslo, kakao a a cukr. Pak jsem zkusila verzi z kurzu pečení, kde se používala čokoládová ganache (emulze čokolády a smetany). Ale ani jedna varianta mě nepřesvědčila. Až když jsem si jednou mazala na ranní toast lískoořechové máslo s čokoládou od Šufánka, tak mě napadlo, že to by mohl být dobrý základ a ta pravá cesta. A tak jsem to pak ještě třikrát vyzkoušela, abych zjistila ideální poměr a množství náplně. Jo, třikrát… Vážně se ani neptejte, kolikrát jsem ten věnec pekla, než jsem byla konečně spokojená… 🙂

Lískoořechové máslo seženete krom eshopů i v obchodech se zdravou výživou. Nebo (pokud máte výkonný mixér), si jej můžete připravit i doma. Poměr je 4 díly lískových ořechů a 1 díl tmavé, nejlépe 70% čokolády. Ořechy rozmixujte na pastu, přesuňte do misky a přidejte rozpuštěnou, lehce zchladlou čokoládu. Důkladně promíchejte a přesuňte do čisté skleničky. Vydrží určitě několik týdnů, ale spíš nevydrží. Protože jakmile jednou ochutnáte, budete se ke spíži nenápadně vracet a užírat lžičkou, dokud nebude sklenka prázdná… Je to podobná past jako praline pasta. 🙂

Tisk

Čokoládový věnec s lískovými ořechy

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g droždí
  • 100 g vody nebo mléka
  • 50 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

na náplň: 120g lískooříškového másla s čokoládou, 25g másla, 30g světlého cukru muscovado, 25g kakaa, 70g blanšírovaných lískových ořechů

    Postup přípravy

    • Vejce, máslo a droždí si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou těsta. Připravte si kvásek. Droždí, špetku cukru a pár lžic vody či mléka rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít, zhruba 10-15 minut. V jiné misce prošlehejte zbylou tekutinu, vejce a cukr.  
    • Mouku a sůl smíchejte v míse robotu, přidejte kvásek, zbytek vody a vejce rozmíchaná s cukrem. Na pomalé otáčky začněte hníst, dokud se ingredience z větší části nespojí. Postupně pomalu přidávejte změklé máslo a pokračujte v hnětení. Jakmile je těsto spojené, hněťte dál asi 6 minut pomalu a pak další 2 minuty na vyšší otáčky nebo dohněťte v ruce, dokud těsto není krásně hladké a pružné. 
    • Těsto vložte do mísy vymazané olejem, překryjte potravinářskou fólií (nebo sprchovou čepičkou) a nechte kynout. Buď pomalu v lednici asi 6-8 hodin (ale klidně i přes noc či několik dnů) nebo v pokojové teplotě asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
    • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Všechny ingredience až na lískové oříšky důkladně promíchejte a nechte asi 5-10 minut ztuhnout v lednici, s náplní se pak lépe a čistěji pracuje. Lískové oříšky nasekejte nahrubo.
    • Z vykynuté těsta rozválejte dlouhý obdélník. Potřete náplní, posypejte lískáči a zaviňte.  
    • Rolku podélně rozkrojte. 
    • Zapleťte tak, aby rozkrojená část byla nahoře. 
    • Tento pletenec zaviňte do věnce a konce vložte pod sebe, aby nevyčuhovaly.  
    • Věnec přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Troubu mezitím předehřejte na 175°C (155°C horkovzduch). Vykynutý věnec vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova (pokud tmavne příliš rychle, přikryjte jej alobalem). Nechte vychladnout na mřížce. 

    Kam dál?

    • RocherRocher
    • Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáčiČokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
    • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
    • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
    • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky
    • Profiterolky Paris BrestProfiterolky Paris Brest

    Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: čokoláda, kynuté těsto, lískové ořechy

    Předchozí článek « Mrkvový dort
    Další článek: Jarní bruschetty »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
    Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
    Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
    Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
    Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
    100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2023 · Elikatesy