Kdo mě trochu sledujete na instagramu, možná jste si všimli, že mám takový projekt „plundrové těsto“. Za posledních pár týdnů jsem několikrát pekla croissanty a kouign amann, abych vše vychytala a tak nějak dostala do ruky. A mohla vám pak s čistým svědomím předat recepty. I croissanty budou. 🙂 Ale mám ještě druhý projekt, sladké kynuté těsto. A tak zkouším různé recepty a postupy a srovnávám. A zkouším přitom i různé způsoby, jak těsto zamotat a čím jej naplnit. Skořicová babka je sice má oblíbená, ale měla jsem chuť zkusit i něco nového, trochu inspirovaného blízkým Východem a orientálními chutěmi. A tak vznikly tyto meruňkové rolky s pistáciemi, ovoněné pomerančem, skořicí a kardamomem. A povedly se moc. Pokud máte chuť na méně tradiční variaci, určitě je vyzkoušejte taky.
S těstem jsem moc spokojená a nejspíš jej už takto budu dělat nadále. Maximálně s drobnými úpravami v poměru surovin. Zejména pomalé kynutí přes noc v lednici je moc fajn. Zaprvé jste časově mnohem flexibilnější, zadruhé se se studeným těstem lépe pracuje a zatřetí se delší kynutí pozitivně projeví i na chuti. Zkrátka samé výhody. Ale pokud naopak spěcháte, můžete těsto nechat vykynout klasicky hodinku až dvě v pokojové teplotě, dělala jsem to tak mnohokrát a taky to jde. 🙂
Na náplň použijte kvalitní džem s vysokým obsahem ovoce. Doporučuju džemy z DM, ty nejsou ani moc drahé. Džem by měl být spíše hustší, což většina z obchodů či trhu splňuje. Pokud máte domácí a je trochu řidší, zkuste ho svařit. Místo pistácií můžete použít i mandle, ale pistácie jsou lepší, protože mají výraznější chuť. Pokud chcete chuť rolek ještě zintenzivnit, můžete do náplně přidat pár kapek růžové vody nebo vody z pomerančových květů.
Tento typ pečiva se často polévá cukrovým sirupem. Je pak opravdu vláčné a sladce ulepené, navíc déle vydrží. Já to nemusím, ale pokud máte raději sladší pečivo a chcete to vyzkoušet, jednoduše svařte 100g cukru se 100g vody, dokud se cukr nerozpustí, nechte trochu zchladnout a upečené rolky ještě za tepla potřete. Můžete to ještě trochu vytunit a do rozvaru přidat výše zmíněnou pomerančovou nebo růžovou vodu, tyčinku skořice, vanilku nebo panáka něčeho ostřejšího. Hodí se třeba kvalitní rum nebo cointreau. 😉
Plněné sladké pečivo z kynutého těsta je jedna z nejlepších snídaní (ale samozřejmě se skvěle hodí i k odpolednímu kafíčku) a už teď mám v plánu další variace. Na blogu je určitě ještě párkrát uvidíte. 🙂
Meruňkové rolky s pistáciemi
Ingredience
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g světlého třtinového cukru
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- 70 g másla
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
na náplň: 150g kvalitního meruňkového džemu, 50g másla, kůra z 1 pomeranče, půl lžičky skořice, 100g pistácií
Postup přípravy
- Všechny ingredience na těsto si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. V míse robotu smíchejte obě mouky, sůl a kardamom. Do menší misky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a přisypte špetku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10-15 minut odstát, než se začnou tvořit bublinky. Zbytek cukru rozmíchejte s vajíčkem.
- K mouce vlijte vajíčko s cukrem i vzešlý kvásek a začněte míchat na pomalé otáčky. Jakmile se ingredience alespoň částečně spojí, začněte po kouscích přidávat změklé máslo. Na pomalé otáčky míchejte asi 6 minut, dokud těsto není kompaktní a pak ještě chvíli propracujte ručně a vykoulejte si pěkný, hladký bochánek. Vložte do olejem vymazané misky, potřete olejem i zvrchu, přikryjte fólií a uložte na 8-12hodin do lednice.
- Na náplň smíchejte změklé máslo, meruňkový džem, pomerančovou kůru a skořici. Pistácie nasekejte nahrubo.
- Těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na obdelník zhruba 35x20cm. Se studeným těstem se pracuje dobře a není potřeba skoro vůbec podsypávat, tak zkuste použít opravdu jen minimum mouky, ať nejsou rolky zbytečně suché. Potřete náplní a posypejte pistáciemi.
- Těsto zarolujte a rozkrájejte na 8-10 kousků. Naskládejte do máslem vymazané a/nebo pečicím papírem vyložené formy.
- Přikryjte fólií a nechte asi půl hodinu až hodinu kynout na teplém místě, dokud téměř nezdvojnásobí objem. Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch). Vykynuté rolky vložte do trouby a pečte zhruba 20- 25 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé.
- Po vytažení z trouby nechte chvíli zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář