• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Meruňkové rolky s pistáciemi

11 února, 2019 od elikatesy

Kdo mě trochu sledujete na instagramu, možná jste si všimli, že mám takový projekt “plundrové těsto”. Za posledních pár týdnů jsem několikrát pekla croissanty a kouign amann, abych vše vychytala a tak nějak dostala do ruky. A mohla vám pak s čistým svědomím předat recepty. I croissanty budou. 🙂 Ale mám ještě druhý projekt, sladké kynuté těsto. A tak zkouším různé recepty a postupy a srovnávám. A zkouším přitom i různé způsoby, jak těsto zamotat a čím jej naplnit. Skořicová babka je sice má oblíbená, ale měla jsem chuť  zkusit i něco nového, trochu inspirovaného blízkým Východem a orientálními chutěmi. A tak vznikly tyto meruňkové rolky s pistáciemi, ovoněné pomerančem, skořicí a kardamomem. A povedly se moc. Pokud máte chuť na méně tradiční variaci, určitě je vyzkoušejte taky.

meruňkové rolky

S těstem jsem moc spokojená a nejspíš jej už takto budu dělat nadále. Maximálně s drobnými úpravami v poměru surovin. Zejména pomalé kynutí přes noc v lednici je moc fajn. Zaprvé jste časově mnohem flexibilnější, zadruhé se se studeným těstem lépe pracuje a zatřetí se delší kynutí pozitivně projeví i na chuti. Zkrátka samé výhody. Ale pokud naopak spěcháte, můžete těsto nechat vykynout klasicky hodinku až dvě v pokojové teplotě, dělala jsem to tak mnohokrát a taky to jde. 🙂

Na náplň použijte kvalitní džem s vysokým obsahem ovoce. Doporučuju džemy z DM, ty nejsou ani moc drahé. Džem by měl být spíše hustší, což většina z obchodů či trhu splňuje. Pokud máte domácí a je trochu řidší, zkuste ho svařit. Místo pistácií můžete použít i mandle, ale pistácie jsou lepší, protože mají výraznější chuť. Pokud chcete chuť rolek ještě zintenzivnit, můžete do náplně přidat pár kapek růžové vody nebo vody z pomerančových květů.

Tento typ pečiva se často polévá cukrovým sirupem. Je pak opravdu vláčné a sladce ulepené, navíc déle vydrží. Já to nemusím, ale pokud máte raději sladší pečivo a chcete to vyzkoušet, jednoduše svařte 100g cukru se 100g vody, dokud se cukr nerozpustí, nechte trochu zchladnout a upečené rolky ještě za tepla potřete. Můžete to ještě trochu vytunit a do rozvaru přidat výše zmíněnou pomerančovou nebo růžovou vodu, tyčinku skořice, vanilku nebo panáka něčeho ostřejšího. Hodí se třeba kvalitní rum nebo cointreau. 😉

Plněné sladké pečivo z kynutého těsta je jedna z nejlepších snídaní (ale samozřejmě se skvěle hodí i k odpolednímu kafíčku) a už teď mám v plánu další variace. Na blogu je určitě ještě párkrát uvidíte. 🙂

Tisk

Meruňkové rolky s pistáciemi

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

na náplň: 150g kvalitního meruňkového džemu, 50g másla, kůra z 1 pomeranče, půl lžičky skořice, 100g pistácií

    Postup přípravy

    • Všechny ingredience na těsto si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. V míse robotu smíchejte obě mouky, sůl a kardamom. Do menší misky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a přisypte špetku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10-15 minut odstát, než se začnou tvořit bublinky. Zbytek cukru rozmíchejte s vajíčkem. 
    • K mouce vlijte vajíčko s cukrem i vzešlý kvásek a začněte míchat na pomalé otáčky. Jakmile se ingredience alespoň částečně spojí, začněte po kouscích přidávat změklé máslo. Na pomalé otáčky míchejte asi 6 minut, dokud těsto není kompaktní a pak ještě chvíli propracujte ručně a vykoulejte si pěkný, hladký bochánek. Vložte do olejem vymazané misky, potřete olejem i zvrchu, přikryjte fólií a uložte na 8-12hodin do lednice. 
    • Na náplň smíchejte změklé máslo, meruňkový džem, pomerančovou kůru a skořici. Pistácie nasekejte nahrubo. 
    • Těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na obdelník zhruba 35x20cm. Se studeným těstem se pracuje dobře a není potřeba skoro vůbec podsypávat, tak zkuste použít opravdu jen minimum mouky, ať nejsou rolky zbytečně suché. Potřete náplní a posypejte pistáciemi. 
    • Těsto zarolujte a rozkrájejte na 8-10 kousků. Naskládejte do máslem vymazané a/nebo pečicím papírem vyložené formy. 
    • Přikryjte fólií a nechte asi půl hodinu až hodinu kynout na teplém místě, dokud téměř nezdvojnásobí objem. Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch). Vykynuté rolky vložte do trouby a pečte zhruba 20- 25 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé. 
    • Po vytažení z trouby nechte chvíli zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. 

    meruňkové rolky

    Kam dál?

    • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
    • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
    • Skořicová babkaSkořicová babka
    • Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkemPečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
    • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
    • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky

    Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: džem, koření, kynuté těsto, meruňky, pistácie

    Předchozí článek « Dýňové kari s cizrnou
    Další článek: Pho ga »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    A co, že jsem z listového těsta tentokrát upek A co, že jsem z listového těsta tentokrát upekla? Možná občas tápete, co krom štrúdlu a slaných tyčinek či šneků z listového těsta upéct, ale listové má spoustu využití. Třeba na různé plněné taštičky a koláče. Já tentokrát upekla mandlový pithivier. Pithivier je plněný kulatý koláč z listového těsta a peče se jak slaná, tak sladká varianta. Na okrajích se opravdu pozná, jak se vám listové podařilo. Tušíte, čím je vykrajovaný? 😄
Tato varianta je blízká tříkrálovému koláči, ale když ji nazvete mandlovým pithivierem, můžete si ji bez výčitek upéct kdykoliv během roku. 😄 Mandlová náplň je až překvapivě lahodná a vláčná. Obsahuje vanilku, citronovou kůru, rum a taky poctivou dávku másla. 😉
Chtěli byste na blog recept? 
Almond pithivier from homemade puff pastry. 🥮
#foodblog #czechfoodblog
#foodstyling #foodphotography #frenchpatisserie #homemadepuffpastry #puffpastry #almonds
#pithivier #francouzskacukrarina #dnespecu
    A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
    Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
    🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
    ☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
    Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2023 · Elikatesy