• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Meruňkové rolky s pistáciemi

11 února, 2019 od elikatesy

Kdo mě trochu sledujete na instagramu, možná jste si všimli, že mám takový projekt “plundrové těsto”. Za posledních pár týdnů jsem několikrát pekla croissanty a kouign amann, abych vše vychytala a tak nějak dostala do ruky. A mohla vám pak s čistým svědomím předat recepty. I croissanty budou. 🙂 Ale mám ještě druhý projekt, sladké kynuté těsto. A tak zkouším různé recepty a postupy a srovnávám. A zkouším přitom i různé způsoby, jak těsto zamotat a čím jej naplnit. Skořicová babka je sice má oblíbená, ale měla jsem chuť  zkusit i něco nového, trochu inspirovaného blízkým Východem a orientálními chutěmi. A tak vznikly tyto meruňkové rolky s pistáciemi, ovoněné pomerančem, skořicí a kardamomem. A povedly se moc. Pokud máte chuť na méně tradiční variaci, určitě je vyzkoušejte taky.

meruňkové rolky

S těstem jsem moc spokojená a nejspíš jej už takto budu dělat nadále. Maximálně s drobnými úpravami v poměru surovin. Zejména pomalé kynutí přes noc v lednici je moc fajn. Zaprvé jste časově mnohem flexibilnější, zadruhé se se studeným těstem lépe pracuje a zatřetí se delší kynutí pozitivně projeví i na chuti. Zkrátka samé výhody. Ale pokud naopak spěcháte, můžete těsto nechat vykynout klasicky hodinku až dvě v pokojové teplotě, dělala jsem to tak mnohokrát a taky to jde. 🙂

Na náplň použijte kvalitní džem s vysokým obsahem ovoce. Doporučuju džemy z DM, ty nejsou ani moc drahé. Džem by měl být spíše hustší, což většina z obchodů či trhu splňuje. Pokud máte domácí a je trochu řidší, zkuste ho svařit. Místo pistácií můžete použít i mandle, ale pistácie jsou lepší, protože mají výraznější chuť. Pokud chcete chuť rolek ještě zintenzivnit, můžete do náplně přidat pár kapek růžové vody nebo vody z pomerančových květů.

Tento typ pečiva se často polévá cukrovým sirupem. Je pak opravdu vláčné a sladce ulepené, navíc déle vydrží. Já to nemusím, ale pokud máte raději sladší pečivo a chcete to vyzkoušet, jednoduše svařte 100g cukru se 100g vody, dokud se cukr nerozpustí, nechte trochu zchladnout a upečené rolky ještě za tepla potřete. Můžete to ještě trochu vytunit a do rozvaru přidat výše zmíněnou pomerančovou nebo růžovou vodu, tyčinku skořice, vanilku nebo panáka něčeho ostřejšího. Hodí se třeba kvalitní rum nebo cointreau. 😉

Plněné sladké pečivo z kynutého těsta je jedna z nejlepších snídaní (ale samozřejmě se skvěle hodí i k odpolednímu kafíčku) a už teď mám v plánu další variace. Na blogu je určitě ještě párkrát uvidíte. 🙂

Tisk

Meruňkové rolky s pistáciemi

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

na náplň: 150g kvalitního meruňkového džemu, 50g másla, kůra z 1 pomeranče, půl lžičky skořice, 100g pistácií

    Postup přípravy

    • Všechny ingredience na těsto si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. V míse robotu smíchejte obě mouky, sůl a kardamom. Do menší misky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a přisypte špetku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10-15 minut odstát, než se začnou tvořit bublinky. Zbytek cukru rozmíchejte s vajíčkem. 
    • K mouce vlijte vajíčko s cukrem i vzešlý kvásek a začněte míchat na pomalé otáčky. Jakmile se ingredience alespoň částečně spojí, začněte po kouscích přidávat změklé máslo. Na pomalé otáčky míchejte asi 6 minut, dokud těsto není kompaktní a pak ještě chvíli propracujte ručně a vykoulejte si pěkný, hladký bochánek. Vložte do olejem vymazané misky, potřete olejem i zvrchu, přikryjte fólií a uložte na 8-12hodin do lednice. 
    • Na náplň smíchejte změklé máslo, meruňkový džem, pomerančovou kůru a skořici. Pistácie nasekejte nahrubo. 
    • Těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na obdelník zhruba 35x20cm. Se studeným těstem se pracuje dobře a není potřeba skoro vůbec podsypávat, tak zkuste použít opravdu jen minimum mouky, ať nejsou rolky zbytečně suché. Potřete náplní a posypejte pistáciemi. 
    • Těsto zarolujte a rozkrájejte na 8-10 kousků. Naskládejte do máslem vymazané a/nebo pečicím papírem vyložené formy. 
    • Přikryjte fólií a nechte asi půl hodinu až hodinu kynout na teplém místě, dokud téměř nezdvojnásobí objem. Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch). Vykynuté rolky vložte do trouby a pečte zhruba 20- 25 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé. 
    • Po vytažení z trouby nechte chvíli zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. 

    meruňkové rolky

    Kam dál?

    • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
    • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
    • Skořicová babkaSkořicová babka
    • Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkemPečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
    • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
    • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky

    Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: džem, koření, kynuté těsto, meruňky, pistácie

    Předchozí článek « Dýňové kari s cizrnou
    Další článek: Pho ga »

    Reader Interactions

    Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Primary Sidebar

    Vítejte!

    Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
    Chcete vědět víc? :)

    Ať vám nic neunikne ;)

    Loading

    elikatesy

    Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
    První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
    O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
    Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
    Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
    Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
    Sledovat na Instagramu

    Copyright © 2022 · Elikatesy