Kdykoliv jedu na dovolenou či na výlet, vždycky se moc těším, až poznám místní gastronomii. Sním co můžu, ale taky se moc těším, až zajdu do místních obchodů nebo ještě lépe, na trh. Když jsem v dřívějších dobách trhy v zahraničí procházela, oči mi jen přecházely a tak trochu jsem místním záviděla ty hory krásné zeleniny. Tolik druhů rajčat, tolik barev květáku, ředkviček nebo mrkví. Hned to vypadá na talíři líp. Tak nějak luxusněji a bohatěji, ale zároveň roztomileji a rozhodně fotogeničtěji. 🙂 Tyto pečené mrkve jsou toho důkazem…
Třeba Jamie Oliver na tom prakticky odstartoval kariéru. Pamatujete? Nakrájel šest druhů různých rajčat, menších, větších, červených, žlutých, oranžových i zelených. Zacáknul olivovým olejem, přidal pár listů bazalky a nahoru roztrhnul mozzarellu. Smetanový krémový sýr se pomalu roztéká po šťavnatých rajčatech a vy najednou dostanete strašnou chuť na salát. Je to jednoduché, elegantní a přitom hrozně sexy. Něco u nás dřív nevídaného. Ale zjevně se i tady blýská na lepší a barevnější časy. 🙂
Konečně jsem i u nás narazila na krásné barevné mrkvičky. A hned jsem je samozřejmě musela dát do košíku. Jsou totiž krásné jako podzim samotný. A stačilo jen pár dalších ingrediencí, co jsem měla doma (asi nejsem úplně typický český strávník, ale granátové jablko, fetu i koriandr jsem opravdu měla doma…). 😀 A luxusní salát byl na stole. Ne, že by se nedaly použít i obyčejné mrkve, samozřejmě dají, ale zkuste použít spíše menší a křehčí. Tento jednoduchý zeleninový pokrm se dá podávat samostatně jako salát (pokud jej chcete trochu vydatnější, tak pečené mrkve naaranžujte na kopeček kuskusu), ale i jako příloha, třeba ke kuřeti či jehněčímu na marocký způsob.
Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
Ingredience
- 500 g menších mrkví nejlépe barevných
- 1 granátové jablko
- 75 g fety
- hrst pistácií
- olivový olej
- 1/2 pomeranče šťáva
- 1/2 citronu šťáva
- 1 lžíce medu
- sůl
- hrst bylinek dle chutí (koriandr, máta, petrželka)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220°C (200°C horkovzduch). Mrkve očistěte, vsypte na plech, zacákněte olivovým olejem a pečte asi 20-30minut, dokud nejsou měkké.
- Připravte si dresink promícháním medu, citronové i pomerančové šťávy, lžíce olivového oleje a špetky soli. Ještě horké mrkve přesypte do mísy a zalijte dresinkem. Opatrně promíchejte a nechte lehce zchladnout.
- Z granátového jablka vyklepejte semínka, fetu rozdrobte a pistácie nadrťte nahrubo. Pokud používáte bylinky, tak je oberte ze stonků a nasekejte.
- Mrkve naaranžujte na talíř, posypejte fetou, granátovým jablkem a pistáciemi a dozdobte bylinkami.
Napsat komentář