• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem

14 listopadu, 2018 od elikatesy

Kdykoliv jedu na dovolenou či na výlet, vždycky se moc těším, až poznám místní gastronomii. Sním co můžu, ale taky se moc těším, až zajdu do místních obchodů nebo ještě lépe, na trh. Když jsem v dřívějších dobách trhy v zahraničí procházela, oči mi jen přecházely a tak trochu jsem místním záviděla ty hory krásné zeleniny. Tolik druhů rajčat, tolik barev květáku, ředkviček nebo mrkví. Hned to vypadá na talíři líp. Tak nějak luxusněji a bohatěji, ale zároveň roztomileji a rozhodně fotogeničtěji. 🙂 Tyto pečené mrkve jsou toho důkazem…

Třeba Jamie Oliver na tom prakticky odstartoval kariéru. Pamatujete? Nakrájel šest druhů různých rajčat, menších, větších, červených, žlutých, oranžových i zelených. Zacáknul olivovým olejem, přidal pár listů bazalky a nahoru roztrhnul mozzarellu. Smetanový krémový sýr se pomalu roztéká po šťavnatých rajčatech a vy najednou dostanete strašnou chuť na salát. Je to jednoduché, elegantní a přitom hrozně sexy. Něco u nás dřív nevídaného. Ale zjevně se i tady blýská na lepší a barevnější časy. 🙂

pečené mrkveKonečně jsem i u nás narazila na krásné barevné mrkvičky. A hned jsem je samozřejmě musela dát do košíku. Jsou totiž krásné jako podzim samotný. A stačilo jen pár dalších ingrediencí, co jsem měla doma (asi nejsem úplně typický český strávník, ale granátové jablko, fetu i koriandr jsem opravdu měla doma…). 😀 A luxusní salát byl na stole. Ne, že by se nedaly použít i obyčejné mrkve, samozřejmě dají, ale zkuste použít spíše menší a křehčí. Tento jednoduchý zeleninový pokrm se dá podávat samostatně jako salát (pokud jej chcete trochu vydatnější, tak pečené mrkve naaranžujte na kopeček kuskusu), ale i jako příloha, třeba ke kuřeti či jehněčímu na marocký způsob.

Tisk

Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem

Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 500 g menších mrkví nejlépe barevných
  • 1 granátové jablko
  • 75 g fety
  • hrst pistácií
  • olivový olej
  • 1/2 pomeranče šťáva
  • 1/2 citronu šťáva
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • hrst bylinek dle chutí (koriandr, máta, petrželka)

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 220°C (200°C horkovzduch). Mrkve očistěte, vsypte na plech, zacákněte olivovým olejem a pečte asi 20-30minut, dokud nejsou měkké. 
  • Připravte si dresink promícháním medu, citronové i pomerančové šťávy, lžíce olivového oleje a špetky soli. Ještě horké mrkve přesypte do mísy a zalijte dresinkem. Opatrně promíchejte a nechte lehce zchladnout. 
  • Z granátového jablka vyklepejte semínka, fetu rozdrobte a pistácie nadrťte nahrubo. Pokud používáte bylinky, tak je oberte ze stonků a nasekejte. 
  • Mrkve naaranžujte na talíř, posypejte fetou, granátovým jablkem a pistáciemi a dozdobte bylinkami. 

Kam dál?

  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
  • Entremet Sol de la ForêtEntremet Sol de la Forêt
  • Pistáciový dortPistáciový dort
  • Pistáciové choux s meruňkamiPistáciové choux s meruňkami
  • Pistáciové roládkyPistáciové roládky
  • Pistáciová operaPistáciová opera

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: feta, granátové jablko, koriandr, mrkev, pistácie

Předchozí článek « Banánové arašídové flapjacky
Další článek: Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy