I tyhle jednoduché pistáciové sušenky s bílou čokoládou můžete upéct jako méně tradiční cukroví. 🙂 Správně připravené nepotřebuje nijak odležet a pochutnáte si na něm klidně v den pečení. Tyto sušenky ale můžete připravit kdykoliv. Pro milovníky pistácií (i jiných oříšků) je to skvělá volba. 😉
Na tyto sušenky budete potřebovat blanšírované pistácie, jen s nimi budou sušenky takhle krásně zelené. I když jsou dražší, moc je na pečení doporučuji, jsou nejenom hezčí, ale i chutnější, než klasické pistácie se slupičkou. Koupit je můžete třeba tady. Bílou čokoládu na ozdobu klasicky radím spíše méně sladkou, vybírat můžete podle tohoto článku.
Sušenky jsou z klasického křehkého těsta, opět připraveno drobenkovou metodou. Mouku, pistácie a moučkový cukr, kardamom a citronovou kůru dáte do mísy robotu, přidáte na kostičky nakrájené studené máslo a zpracujete v jemnou drobenku. Pak přidáte žloutky a už jen velmi krátce několika pulsy zapracujete. Vyklopíte na pracovní plochu a hranou dlaně dopracujete, aby těsto bylo kompaktní. Ale opravdu jen dokud nevidíte žádné cestičky žloutků, nijak těsto nehněťte, čím míň, tím líp.
Těsto vyválíte do válečku, zabalíte a necháte ztuhnout. Pak znovu lehce poválíte, abyste upravili tvar a obalíte v pistáciích. Opět necháte ztuhnout a nakrájíte. A pak už jen pečete, zdobíte a jíte. 🙂
Tenhle recept si můžete případně i přizpůsobit dle vlastních chuťových preferencí či zásob oříšků. 🙂 Můžete použít třeba lískové a zdobit mléčnou čokoládou nebo pekanové a zdobit hořkou. Samozřejmě můžete použít i jiné koření (vanilku, skořici, tonka boby, perníkovou směs,…) a místo citronové pomerančovou kůru (v obou případech doporučuju bio nebo citrusy opravdu pečlivě omyjte horkou vodou). Sušenky nemusíte v oříšcích obalovat. Můžete je místo cákání do čokolády namočit (a pak oříšky třeba posypat). Zkrátka fantazii se meze opravdu nekladou. 😉
Každopádně tato verze s pistáciemi a bílou čokoládou je opravdu skvělá, jemná a lahodná s příjemným kontrastem v podobě kardamomu a citronové kůry. Moc doporučuju tyto pistáciové sušenky vyzkoušet. 🙂
Pistáciové sušenky s bílou čokoládou
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 40 g mletých blanšírovaných pistácií
- 1 žloutek
- ¼ lžičky kardamomu
- kůra z poloviny citronu
- mleté blanšírované pistácie na obalení (cca 100g)
- bílá čokoláda na ozdobu (cca 50g)
Postup přípravy
- Mouku, cukr, pistácie, kardamom, citronovou kůru a studené máslo nakrájené na kostičky dejte do robotu s K-nadstavcem a zpracujte v jemnou drobenku. Přidejte žloutek a několika pulsy zapracujte. Vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně dopracujte. Nehněťte. Vytvořte váleček, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
- Znovu trochu poválejte, abyste doladili tvar a důkladně obalte v mletých pistáciích. Dejte ještě na chvíli ztuhnout.
- Těsto nakrájejte zhruba na centimetrové plátky, rozložte na plech a pečte na 160°C asi 12-15 minut spíš dobleda, aby pistácie nezhnědly.
- Nechte vychladnout a pak pocákejte bílou čokoládou.
Napsat komentář