• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy

4 prosince, 2018 od elikatesy

Tohle nejsou obyčejné čokoládové sušenky. Tohle je měkké čokoládové nebe, které k dokonalosti dovádí křupavá svůdnost lehce opražených pekanových ořechů. Zní to jako velmi silná slova, ale věřte mi, je to přesně tak. 🙂 Jak to popsat ještě jinak? Představte si, kdyby se čokoládové sušenky a brownies do sebe zamilovaly, vzaly se a měly děti. Tak ty děti, to jsou tyhle sušenky…  čokoládové sušenky

Sušenky obsahují jen pár základnách ingrediencí a každá z nich proto hraje podstatnou roli. Pojďme si je v rychlosti projít. Snad ani nemusím říkat, že kvalita čokolády, kterou použijete, se na výsledku projeví zcela zásadně. Použijte rozhodně čokoládu, kterou byste i s chutí snědli. Obsah kakaové složky by měl být minimálně 55%, ale pokud chcete sušenky méně sladké a intenzivněji čokoládové, sáhněte po čokoládě s alespoň 70% kakaa.

Co se ořechů týče, lze samozřejmě použít i jiné, třeba lískové, pistáciové nebo vlašské, ale opravdu doporučuju zkusit alespoň jednou právě pekanové. Pekanové ořechy jsou tučnější a díky tomu jsou i měkčí a sladší a jejich jemná a přitom intenzivní chuť tyto sušenky doplňuje nejlíp. Vlašské bývají trochu nahořklé a lískové jsou zase tvrdší (pokud chcete upéct čokoládové sušenky s lískáči, můžete zkusit třeba tyto). Jasně, jde to, ale bude to trochu jiný zážitek. S pistáciovými oříšky je to úplně jiné, ale je to zajímavá, lehce exotická varianta. Můžete to dovést ještě dál a do těsta přidat nastrouhanou pomerančovou kůru.

Cukru je v receptu na mé poměry docela dost, ale sušenky přesto nejsou přeslazené (obvzlášť když použijete vysokoprocentní čokoládu) a právě díky tomuto množství mají sušenky optimální texturu a jsou krásně měkké a žvýkavé. Takže níž bych s množstvím nešla. Pro nejlepší výsledek je potřeba použít světlý cukr muscovado. Je jemnější, než častěji dostupný demerara a připomíná spíš vlhký písek. Seženete jej například v Marks&Spencer nebo ve zdravých výživách.

No ještě jednou to zopakuji, tohle jsou fakt, ale fakt boží sušenky. Zkuste je, hotové jsou raz dva a uděláte s nimi velkou parádu, kamkoliv je přinesete. 🙂

Tisk

Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy

Ingredience

  • 250 g tmavé čokolády 55-75%
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 150 g světlého muscovado cukru
  • 75 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • špetka vanilky (nebo půl lžičky vanilkového extraktu)
  • cca 200g pekanových ořechů nasekaných nahrubo

Postup přípravy

  • Čokoládu a máslo společně rozpusťte na vodní lázni a nechte zchladnout. Vejce a a cukr vyšlehejte do pěny, trvá to asi 2 minuty. Mouku, kypřicí prášek a sůl společně prosejte.  
  • Čokoládu vmíchejte k ušlehané vaječné pěně, přidejte vanilku a mouku a vše důkladně promíchejte. Možná se teď trochu leknete, protože v míse budete mít něco, co bude bude připomínat spíše těsto na dort nebo na brownies, než na sušenky. Neztrácejte víru a dejte těsto zhruba na hodinu do lednice. Ztuhne a bude se s ním dát dál pracovat. 
  • Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200°C (180°C) a vytáhněte si těsto z lednice. Doporučuju pracovat v gumových rukavicích, těsto bude i po odpočinku v lednici trochu lepit. 
  • Z těsta lžící odebírejte kousky (asi 40-50g) a vyválejte do kuličky. Kuličku obalte v nasekaných pekanových ořeších a posaďte na plech. Malinko zploštěte, jen tak, ať se vám neodkoulí z plechu. 🙂 Pokračujte dokud nezpracujete všechno těsto. Jednotlivým sušenkách nechte opravdu velké rozestupy, na jeden plech jich posaďte jen zhruba šest. 
  • Vložte do trouby a pečte asi 9-10 minut. Uprostřed stále budou vypadat trochu nedopečeně, ale přesně tak to má být. Nechte vychladnout na plechu, dokud trochu nezpevní a pak přesuňte na mřížku.   

Kam dál?

  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky
  • Čokoládový dort s hruškamiČokoládový dort s hruškami
  • Čokoládové bezlepkové bábovičkyČokoládové bezlepkové bábovičky
  • Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkamiOvesné sušenky s mandlemi a brusinkami
  • Nejlepší arašídové sušenkyNejlepší arašídové sušenky
  • Karamelizovaná bílá čokoládaKaramelizovaná bílá čokoláda

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: čokoláda, pekanové ořechy, sušenky

Předchozí článek « Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
Další článek: Úlky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy