Tohle nejsou obyčejné čokoládové sušenky. Tohle je měkké čokoládové nebe, které k dokonalosti dovádí křupavá svůdnost lehce opražených pekanových ořechů. Zní to jako velmi silná slova, ale věřte mi, je to přesně tak. 🙂 Jak to popsat ještě jinak? Představte si, kdyby se čokoládové sušenky a brownies do sebe zamilovaly, vzaly se a měly děti. Tak ty děti, to jsou tyhle sušenky…
Sušenky obsahují jen pár základnách ingrediencí a každá z nich proto hraje podstatnou roli. Pojďme si je v rychlosti projít. Snad ani nemusím říkat, že kvalita čokolády, kterou použijete, se na výsledku projeví zcela zásadně. Použijte rozhodně čokoládu, kterou byste i s chutí snědli. Obsah kakaové složky by měl být minimálně 55%, ale pokud chcete sušenky méně sladké a intenzivněji čokoládové, sáhněte po čokoládě s alespoň 70% kakaa.
Co se ořechů týče, lze samozřejmě použít i jiné, třeba lískové, pistáciové nebo vlašské, ale opravdu doporučuju zkusit alespoň jednou právě pekanové. Pekanové ořechy jsou tučnější a díky tomu jsou i měkčí a sladší a jejich jemná a přitom intenzivní chuť tyto sušenky doplňuje nejlíp. Vlašské bývají trochu nahořklé a lískové jsou zase tvrdší (pokud chcete upéct čokoládové sušenky s lískáči, můžete zkusit třeba tyto). Jasně, jde to, ale bude to trochu jiný zážitek. S pistáciovými oříšky je to úplně jiné, ale je to zajímavá, lehce exotická varianta. Můžete to dovést ještě dál a do těsta přidat nastrouhanou pomerančovou kůru.
Cukru je v receptu na mé poměry docela dost, ale sušenky přesto nejsou přeslazené (obvzlášť když použijete vysokoprocentní čokoládu) a právě díky tomuto množství mají sušenky optimální texturu a jsou krásně měkké a žvýkavé. Takže níž bych s množstvím nešla. Pro nejlepší výsledek je potřeba použít světlý cukr muscovado. Je jemnější, než častěji dostupný demerara a připomíná spíš vlhký písek. Seženete jej například v Marks&Spencer nebo ve zdravých výživách.
No ještě jednou to zopakuji, tohle jsou fakt, ale fakt boží sušenky. Zkuste je, hotové jsou raz dva a uděláte s nimi velkou parádu, kamkoliv je přinesete. 🙂
Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy
Ingredience
- 250 g tmavé čokolády 55-75%
- 50 g másla
- 2 vejce
- 150 g světlého muscovado cukru
- 75 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- špetka vanilky (nebo půl lžičky vanilkového extraktu)
- cca 200g pekanových ořechů nasekaných nahrubo
Postup přípravy
- Čokoládu a máslo společně rozpusťte na vodní lázni a nechte zchladnout. Vejce a a cukr vyšlehejte do pěny, trvá to asi 2 minuty. Mouku, kypřicí prášek a sůl společně prosejte.
- Čokoládu vmíchejte k ušlehané vaječné pěně, přidejte vanilku a mouku a vše důkladně promíchejte. Možná se teď trochu leknete, protože v míse budete mít něco, co bude bude připomínat spíše těsto na dort nebo na brownies, než na sušenky. Neztrácejte víru a dejte těsto zhruba na hodinu do lednice. Ztuhne a bude se s ním dát dál pracovat.
- Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200°C (180°C) a vytáhněte si těsto z lednice. Doporučuju pracovat v gumových rukavicích, těsto bude i po odpočinku v lednici trochu lepit.
- Z těsta lžící odebírejte kousky (asi 40-50g) a vyválejte do kuličky. Kuličku obalte v nasekaných pekanových ořeších a posaďte na plech. Malinko zploštěte, jen tak, ať se vám neodkoulí z plechu. 🙂 Pokračujte dokud nezpracujete všechno těsto. Jednotlivým sušenkách nechte opravdu velké rozestupy, na jeden plech jich posaďte jen zhruba šest.
- Vložte do trouby a pečte asi 9-10 minut. Uprostřed stále budou vypadat trochu nedopečeně, ale přesně tak to má být. Nechte vychladnout na plechu, dokud trochu nezpevní a pak přesuňte na mřížku.
Napsat komentář