• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy

4 prosince, 2018 od elikatesy

Tohle nejsou obyčejné čokoládové sušenky. Tohle je měkké čokoládové nebe, které k dokonalosti dovádí křupavá svůdnost lehce opražených pekanových ořechů. Zní to jako velmi silná slova, ale věřte mi, je to přesně tak. 🙂 Jak to popsat ještě jinak? Představte si, kdyby se čokoládové sušenky a brownies do sebe zamilovaly, vzaly se a měly děti. Tak ty děti, to jsou tyhle sušenky…  čokoládové sušenky

Sušenky obsahují jen pár základnách ingrediencí a každá z nich proto hraje podstatnou roli. Pojďme si je v rychlosti projít. Snad ani nemusím říkat, že kvalita čokolády, kterou použijete, se na výsledku projeví zcela zásadně. Použijte rozhodně čokoládu, kterou byste i s chutí snědli. Obsah kakaové složky by měl být minimálně 55%, ale pokud chcete sušenky méně sladké a intenzivněji čokoládové, sáhněte po čokoládě s alespoň 70% kakaa.

Co se ořechů týče, lze samozřejmě použít i jiné, třeba lískové, pistáciové nebo vlašské, ale opravdu doporučuju zkusit alespoň jednou právě pekanové. Pekanové ořechy jsou tučnější a díky tomu jsou i měkčí a sladší a jejich jemná a přitom intenzivní chuť tyto sušenky doplňuje nejlíp. Vlašské bývají trochu nahořklé a lískové jsou zase tvrdší (pokud chcete upéct čokoládové sušenky s lískáči, můžete zkusit třeba tyto). Jasně, jde to, ale bude to trochu jiný zážitek. S pistáciovými oříšky je to úplně jiné, ale je to zajímavá, lehce exotická varianta. Můžete to dovést ještě dál a do těsta přidat nastrouhanou pomerančovou kůru.

Cukru je v receptu na mé poměry docela dost, ale sušenky přesto nejsou přeslazené (obvzlášť když použijete vysokoprocentní čokoládu) a právě díky tomuto množství mají sušenky optimální texturu a jsou krásně měkké a žvýkavé. Takže níž bych s množstvím nešla. Pro nejlepší výsledek je potřeba použít světlý cukr muscovado. Je jemnější, než častěji dostupný demerara a připomíná spíš vlhký písek. Seženete jej například v Marks&Spencer nebo ve zdravých výživách.

No ještě jednou to zopakuji, tohle jsou fakt, ale fakt boží sušenky. Zkuste je, hotové jsou raz dva a uděláte s nimi velkou parádu, kamkoliv je přinesete. 🙂

Tisk

Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy

Ingredience

  • 250 g tmavé čokolády 55-75%
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 150 g světlého muscovado cukru
  • 75 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • špetka vanilky (nebo půl lžičky vanilkového extraktu)
  • cca 200g pekanových ořechů nasekaných nahrubo

Postup přípravy

  • Čokoládu a máslo společně rozpusťte na vodní lázni a nechte zchladnout. Vejce a a cukr vyšlehejte do pěny, trvá to asi 2 minuty. Mouku, kypřicí prášek a sůl společně prosejte.  
  • Čokoládu vmíchejte k ušlehané vaječné pěně, přidejte vanilku a mouku a vše důkladně promíchejte. Možná se teď trochu leknete, protože v míse budete mít něco, co bude bude připomínat spíše těsto na dort nebo na brownies, než na sušenky. Neztrácejte víru a dejte těsto zhruba na hodinu do lednice. Ztuhne a bude se s ním dát dál pracovat. 
  • Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200°C (180°C) a vytáhněte si těsto z lednice. Doporučuju pracovat v gumových rukavicích, těsto bude i po odpočinku v lednici trochu lepit. 
  • Z těsta lžící odebírejte kousky (asi 40-50g) a vyválejte do kuličky. Kuličku obalte v nasekaných pekanových ořeších a posaďte na plech. Malinko zploštěte, jen tak, ať se vám neodkoulí z plechu. 🙂 Pokračujte dokud nezpracujete všechno těsto. Jednotlivým sušenkách nechte opravdu velké rozestupy, na jeden plech jich posaďte jen zhruba šest. 
  • Vložte do trouby a pečte asi 9-10 minut. Uprostřed stále budou vypadat trochu nedopečeně, ale přesně tak to má být. Nechte vychladnout na plechu, dokud trochu nezpevní a pak přesuňte na mřížku.   

Kam dál?

  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky
  • Čokoládový dort s hruškamiČokoládový dort s hruškami
  • Čokoládové bezlepkové bábovičkyČokoládové bezlepkové bábovičky
  • Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkamiOvesné sušenky s mandlemi a brusinkami
  • Nejlepší arašídové sušenkyNejlepší arašídové sušenky
  • Karamelizovaná bílá čokoládaKaramelizovaná bílá čokoláda

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: čokoláda, pekanové ořechy, sušenky

Předchozí článek « Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
Další článek: Úlky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy