• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami

7 března, 2018 od elikatesy

Dnes mám pro vás recept na skvělé ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami, který vychází z jedné z mých oblíbených kuchařek, Sweet od Yotama Ottolenghiho.

ovesné sušenky

Mám docela rozsáhlou sbírku kuchařek. Určitě přes 500 kousků. Londýn byl pro tuto mou sběratelskou vášeň celkem náročný, jak finančně, tak prostorově. Po deseti měsících jsem si jich domů odvážela asi sto třicet. Přestože mám občas z mých nákupů trochu výčitky svědomí, ta radost, když si domů přinesu nový kousek, prolistovávám a označuju si, co musím vyzkoušet (ani pět životů by mi nestačilo na vyzkoušení všeho, co jsem si už v kuchařkách označila), ta radost mi za to prostě stojí.

Jedny z nejhezčích a mých nejoblíbenějších kuchařek jsou kuchařky Yotama Ottolenghiho. Stejně jako já absolvoval londýnskou Le Cordon Bleu a po nějaké době si spolu se svým kolegou Samim Tamimim založil parádní stylové bistro v Notting Hillu. Získali obrovskou popularitu, postupně vznikla síť a Ottolenghiho bistra a restaurace nyní najdete na několika místech v Londýně. Charakteristické je jejich kouzlení se zeleninou, připravují jedny z nejkreativnějších a chuťově nejzajímavějších salátů. Ale hned vedle salátového stolu stojí snad ještě lákavější stůl s krásnými a dekadentními dezerty. Tomu se říká rovnováha… 😉

Mám všechny Ottolenghiho kuchařky (jaký div) a když jsem ještě v Londýně zjistila, že vydává šestou, zaměřenou čistě na sladkosti a nazvanou jednoduše Sweet, vypravila jsem se hned první volný den do jednoho z bister si ji koupit. Měli je samozřejmě i v knihkupectvích, ale takto jsem mohla koupi kuchařky spojit i s procházkou a obědem. A navíc ji mám podepsanou. 🙂 Ach, jak mi Londýn občas chybí…

Hned po přinesení domů jsem si v kuchařce označila asi padesát receptů na vyzkoušení a mezi nimi i jedny sušenky s mou oblíbenou kombinací brusinek, mandlí, pomeranče a bílé čokolády. Nakonec jsem nepekla přesně podle receptu, jen jsem se inspirovala a trochu si ho upravila, zjednodušila a “ozdravila” (uberu trochu másla a vyměním bílý cukr a mouku za třtinový a špaldovku a hned mám dojem, že můžu sníst o sušenku víc). A je to fakt moc dobrý, potvrzeno i novými kolegy v práci. A to pracuju v cukrárně. 😀

Pokud vynecháte potření čokoládou, budou tyto ovesné sušenky s mandlemi vážně i docela zdravé, málo sladké a taky rychlejší. Ale zase… pokud můžete něco potřít čokoládou, tak proč to nepotřít čokoládou?

Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami
Ingredience
  • 150g ovesných vloček
  • 250g celozrnné špaldové mouky
  • 100g třtinového cukru
  • 200g másla
  • 1 bio pomeranč
  • Špetka soli
  • 100g brusinek
  • 150g neloupaných mandlí
  • Bílá čokoláda na potření (asi 300g)
Postup

Nejlépe den předem, ale stačí i půl hodinky si ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu z pomeranče a obojí smíchejte s lehce nasekanými brusinkami.

Troubu si rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch) a vyložte si dva plechy pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku, třtinový cukr a sůl. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Mandle nasekejte nahrubo.

K suché směsi přidejte rozpuštěné máslo, brusinky i s veškerou pomerančovou šťávou a mandle. Zamíchejte nejprve vařečkou a pak vyklopte na vál a rukou vypracujte kompaktní těsto. Z těsta odebírejte kousky velikosti vlašského ořechu, v ruce ukoulejte kuličku a posaďte na plech. Kuličku zploštěte rukou nebo třeba skleničkou. Jakmile je plech plný, vložte jej do trouby a pečte 16-18minut, dokud nejsou sušenky zespodu zlatavé.

Nechte zcela vychladnout na mřížce. Rozpusťte bílou čokoládu (pokud se s tím chcete trochu crcat a čokoládu temperovat, směle do toho) a sušenky lžičkou zespodu potřete. Nechte ztuhnout.

ovesné sušenky

Kam dál?

  • Pistáciový dortPistáciový dort
  • Tropický cheesecake s bílou čokoládouTropický cheesecake s bílou čokoládou
  • Skořicový cheesecake se švestkamiSkořicový cheesecake se švestkami
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Raffaello dortRaffaello dort
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: bílá čokoláda, brusinky, celozrnné, mandle, pomeranč, sušenky

Předchozí článek « Skořicová babka
Další článek: Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem »

Reader Interactions

Comments

  1. Pan Jan

    10 dubna, 2018 at 12:40 am

    Zrovna jsem o Ottolenghim četl v posledním speciálu reflexu, vypadá na zajimavého člověka, studium telavivské univerzity obor srovnávací literatura ukončil prací filozofie fotografického obrazu, je gay vychovává dvě děti a miluje celer, bulvy ne řapíky, nebo takhle, bulvy vypichoval, ještě se upřesnil a říkal, “myslím bulvu, ne ten náš řapíkatý”, maso jí, ale podniky má vegetariánské, tolik, překvapivě, jsem si zapamatoval, zvláštní je že ses mi o něm nezmínila dříve. Asi už je jich moc těch slavných kuchařů, i když co je moc, kolik je hudebních skupin a zpěváků všelijakých a to ten kravál většinou není ani zdaleka tak příjemný jako dobrý papaníčko, moc na to abychom stihli všechny probrat. Jamieho byly plné ulice. Proč pořád ubíráš cukru? Lepší je přidat. Sice jím sladké jednou za uherský rok, ale Eli, sladké má být sladké 😉

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2018 at 9:15 am

      Ottolenghi je pro mě jeden z nejzajímavějších kuchařů. Podniky nejsou vyloženě vegetariánské, ale jsou postaveny spíše na zelenině, než na mase. Saláty jedna báseň! Měla bych si zase zaletět do Londýna…
      A sladké sice má být sladké, ale čeho je moc, toho je příliš a většina lidí, co ochutná mé výrobky řeknou “Ježiš to je dobrý! a ani to není hnusně sladký!” Tak proto. 🙂

      Odpovědět

Trackbacks

  1. Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem | Elikatesy napsal:
    16 března, 2018 (9:50 am)

    […] zahálet v kredenci. Mrkla jsem se opět do kuchařky Sweet od Ottolenghiho (více o něm v předchozím článku) a mezi svými založenými recepty objevila i banánové rumové bábovičky s karamelovou […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy