• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pistáciový dort

20 února, 2023 od elikatesy

Dnes mám pro vás recept na dort. 🙂 Pistáciový dort. A ne, jen tak ledajaký. 🙂 Pekla jsem jej Adamovi k narozeninám a myslím, že kombinace chutí se v tomto případě opravdu vyvedla. Mandlový korpus s pistáciemi, citrusovou kůrou a vanilkou je doplněn svěžím mascarpone krémem s pomerančovo citronovým curd. K tomu rozvar s vanilkou, medem, rumem a kardamomem a jemně nakyslý meruňkový vklad s rozmarýnem. Na obmazaní a dekoraci jsem použila švýcarský máslový krém. A samozřejmě, celý dort, včetně dekorace je bez umělých barviv.

pistáciový dort

Pojďme si jako vždy říct něco málo k postupu. Při přípravě korpusu nejdříve utřete změklé máslo s částí cukru, pak postupně zašleháte žloutky. Pozor, aby i žloutky měly pokojovou teplotu, jinak by se máslo mohlo srazit. Jakmile máte hezkou nadýchanou pěnu, přidáte citronovou a pomerančovou kůru, vanilku a pak všechny suché ingredience. A nakonec zlehka zatřete sníh ušlehaný do měkkých špiček. Opatrně, sníh nepřešlehejte. Přešlehaný sníh se zaprvé srazí a hlavně se špatně zapracovává a vy pak můžete přijít o všechen objem. Méně, je v tomto případě více. 🙂

Korpus jsem pekla ve dvou 18cm ráfcích. Máslové korpusy s kypřicím práškem jako je tento se pečou na nižší teplotu. Každá trouba peče jinak, ale určitě nezkoušejte víc, než 160°C. Já peču na 150-155°C. Při vysoké teplotě korpus vyběhne moc rychle a praskne. Jasně, dá se seříznout, ale je to celkem škoda materiálu. 🙂 Další důvod, proč může korpus prasknout je příliš mnoho kypřicího prášku. Já používám bio kypřicí prášek, ten kypří trochu míň a opravdu jej odvažuju.

Co se ingrediencí týče, doporučuju použít bio citronovou a pomerančovou kůru. A pistácie nejlépe blanšírované, ty jsou krásně zelené a korpusu dodají mnohem lepší barvu. Koupíte je tady.

Dál tady máme meruňkový vklad. Já jsem použila mražené meruňky z léta. I pokud v této době v obchodě meruňky najdete, moc je nedoporučuju, ta chuť není nic moc. Vzhledem k tomu, že meruňky pasírujete, můžete klidně použít i pyré, ale ty bývají slazené, tak případně stáhněte přidaný cukr, 20g by mělo stačit. Jinak pektin NH koupíte tady, mletý agar prakticky v každé zdravé výživě.

Curd na krém připravíte tak, že nejprve k citrusové šťávě infuzujete kůru (opět ideálně bio), pak scedíte a s cukrem a vajíčky vaříte nad vodní lázní, dokud krém nezhoustne. Raději neodcházejte a poctivě míchejte stěrkou, aby se krém nesrazil.

A poslední komponent, aby to byl ještě víc pistáciový dort, je pistáciový švýcarský máslový krém. Můj oblíbená máslový krém na obmaz. 🙂 Je perfektně stabilní, vydrží i v pokojové teplotě a dobře se s ním pracuje. Začnete tím, že bílky a cukr pomalu ohřejete nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí. Míchejte stěrkou, ne metličkou. Zkuste bílky promnout mezi dvěma prsty, jestli je opravdu cukr rozpuštěný. Jakmile je, přesuňte bílky do mísy robotu a ušlehejte pevný sníh. Je důležité, aby byl sníh před přidáním másla nejen pevný, ale taky zcela studený. Až poté začněte přidávat máslo.

Teď se asi leknete, protože to, co uvidíte v mixéru vůbec nebude vypadat lákavě.  Sražené, řídké cosi… Ale nebojte se a šlehejte dál a nakonec získáte dokonale nadýchaný hebký krém. Jediný průšvih by mohl nastat, pokud byste máslo začali přidávat do ještě teplého sněhu. Pak by se máslo rozpustilo a krém by se už nevyšlehal. Tak na to dejte pozor a opět sníh klidně zkuste promnout mezi prsty, jestli už je studený. 🙂

Z krému jsem odebrala trochu větší polovinu a do té vmíchala pistáciovou pastu. Pro takhle hezkou barvu je zásadní, abyste použili pastu Lepé, ta je dokonale hladká a krásně svěže zelená. Některé pasty bývají spíš dohněda (pistácie jsou pražené) a mají kousky slupiček. Není na nich nic špatného, ve většině případů poslouží dobře, ale tentokrát takovou nechcete, efekt by se tím dost pokazil. 🙂

Dál jsem si rozpustila tmavou a mléčnou čokoládu a v několika miskách si vytvořila několik odstínů hnědé. Malou trochu krému jsem obarvila kurkumou do žluta. A část nechala i neobarvenou. Barevného krému mi trochu zbylo, můžete zkusit připravit i trošku menší množství, ale já mám raději trochu krému navíc, než aby mi chyběl. Pokud zdobení krémem dělat nechcete, tak připravte krému jen polovinu, na obmazání to bude stačit.

Paletky můžete nakoupit klidně malířské, jsou většinou trochu levnější, než cukrářské. Postupujte od okrajů a nakonec “malujte” středy. Takže nejdřív lístečky a až pak květy. Detaily domalujte cukrářským sáčkem. Dort jsem dotáhla pár makronkami, dělala jsem poloviční dávku, 50g mandlové mouky nahradila mletými pistáciemi a do těsta přidala 5g matchi.

A to je k postupu všechno. Pistáciový dort s citronem, pomerančem, kořeněným rumovým rozvarem, meruňkovým vkladem a květinovým zdobením. Svěží, vláčný a moc moc dobrý. 🙂

Tisk

Pistáciový dort

Potřebné vybavení

  • 2 18cm ráfek
  • 2 14cm ráfek
  • paletky

Ingredience

Pistáciový korpus

  • 300 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 150 g mandlové mouky
  • 80 g mletých pistácií
  • 120 g hladké mouky
  • 7 g kypřicího prášku
  • kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
  • kůra z 1 citronu nejlépe bio
  • zrníčka z 1 vanilkového lusku
  • špetka soli

Mascarpone krém s citronovo-pomerančovým curd

  • 150 g cukru
  • 150 g vajec
  • 50 g másla
  • 50 g citronové šťávy
  • 50 g pomerančové šťávy
  • kůra z 1 citronu nejlépe bio
  • kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
  • 750 g mascarpone

Meruňkový vklad

  • 300 g meruněk
  • 50 g vody
  • 70 g cukru
  • 2,5 g agaru
  • 2 g pektinu NH
  • 0,5 g kyseliny citronové
  • 2 snítky rozmarýnu

Imbibage

  • 60 g vody
  • 30 g světlého medu
  • prázdný vanilkový lusk
  • 1 lžíce celého kardamomu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 30 g třtinového rumu

Švýcarský máslový krém

  • 200 g bílků
  • 200 g cukru krupice
  • 500 g másla
  • velká špetka soli
  • 50 g pistáciové pasty
  • tmavá čokoláda, mléčná čokoláda, matcha a kurkuma na obarvení

Na dokončení

  • sekané pistácie
  • makronky
  • rozmarýn

Postup přípravy

  • Začněte přípravou korpusu. Máslo a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Pistácie namelte najemno, smíchejte s mandlovou moukou, hladkou moukou a kypřicím práškem. Připravte si dva ráfky vel.18cm a dna vyložte pečicím papírem.
  • Máslo s polovinou cukru utřete do pěny a postupně zašlehejte žloutky. Přidejte vanilku a najemno nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V čisté míse začněte šlehat bílky se špetkou soli, postupně zašlehejte zbylý cukr a vyšlehejte do měkkých špiček. Do máslové směsi zatřete suchou směs a pak opatrně, natřikrát sníh z bílků. Těsto rozdělte do obou forem a pečte na 155°C asi 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte částečně zchladnout, pak sloupněte papír a nechte zcela vychladnout na mřížce. Vyřízněte z ráfků, dobře zabalte a uložte do lednice.
  • Připravte si meruňkový vklad. Meruňky vypeckujte, nakrájejte na větší kousky, podlijte a s částí cukru a rozmarýnem poduste do měkka. Vyjměte rozmarýn, meruňky přepasírujte, vraťte do hrnce a opět přiveďte k varu. Cukr smíchejte s pektinem NH, agarem a kyselinou citronovou, vsypte k meruňkovému pyré, promíchejte a 2 minuty povařte. Občas promíchejte a nechte částečně zchladnout. Dva ráfky vel.14cm vyložte potravinářskou fólií a položte na tácek, který se vám vejde do mrazáku. Meruňkovou směs rozdělte do ráfků, nechte vychladnout a pak dejte zamrazit.
  • Připravte si citrusový curd. Kůru z jednoho citronu a pomeranče naškrábejte na proužky. Vymačkejte šťávu z těchto citrusů, i z těch, které jste použily do korpusu. Odvažte 50g citronové a 50g pomerančové, přidejte kůru a přiveďte k varu. Nechte hodinu infuzovat. Sceďte. Vejce rozšlehejte s cukrem, přilijte šťávu a dejte nad vodní lázeň. Míchejte stěrkou a vařte do zhoustnutí. Přepasírujte do čisté misky, přidejte máslo a promíchejte. Potáhněte fólií a uložte do lednice. Po vychladnutí vyšlehejte s mascarpone do pevného krému.
  • Na imbibage svařte med, vodu, vanilkový lusk, rozmarýn a nadrcený kardamom a nechte půl hodiny infuzovat. Sceďte a přidejte rum.
  • Oba korpusy zlehka seřízněte a prokrojte. Připravte si dortovou kartu, mázněte na ni trochu krému a začněte sestavovat. První díl korpusu, navlhčit imbibage, pak trochu krému, na něj zmrzlý meruňkový vklad a přikrýt dalším krémem. Druhý díl korpusu, navlhčit, trochu krému, drcené pistácie a opět zamáznout krémem. Třetí korpus, navlhčit, krém, meruňkový vklad, krém. Poslední díl korpusu, trochu navlhčit a nakonec celý dort zarovnat zbytkem krému. A pak šup do lednice alespoň na dvě hodiny.
  • Na závěr připravte švýcarský máslový krém. Máslo nechte chvíli povolit v pokojové teplotě. Bílky, cukr a velkou špetku soli zahřívejte za občasného promíchání stěrkou nad parou dokud se cukr nerozpustí. Přesuňte do robotu se šlehací metlou a vyšlehejte pevný sníh. Zkontrolujte, zda je úplně studený. Pak postupně zašlehejte máslo a šlehejte dál, dokud se nevytvoří krásně nadýchaný pevný krém. Menší polovinu dejte do misky a do zbytku v mixéru zašlehejte pistáciovou pastu. Tímto krémem zatáhněte dort a dejte ztuhnout do lednice. Zbytek krému obarvěte čokoládou a kurkumou a zbytek zeleného dobarvěte trochou matchi. Dort dekorujte dle vlastní fantazie.

Kam dál?

  • Malinový dortMalinový dort
  • Kokosový dort s ananasemKokosový dort s ananasem
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Meruňkový koláč s frangipaneMeruňkový koláč s frangipane
  • Pistáciové choux s meruňkamiPistáciové choux s meruňkami
  • Čokoládový dort s malinamiČokoládový dort s malinami

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: citron, dort, kardamom, makronky, mandle, mascarpone, meruňky, pistácie, pomeranč, rozmarýn, vanilka

Předchozí článek « Mandlový pithivier (tříkrálový koláč)
Další článek: Bílá čokoláda »

Reader Interactions

Comments

  1. Lucie

    1 března, 2023 at 12:43 pm

    Dnes jsem narazila na Váš blog a hned mi spadla čelist! Všechny recepty jsou nádherné, inspirativní a precizně popsané. Teď už budu pravidelně nakukovat a postupně péct podle Vašich receptů. Děkuji za to, že se o své nápady podělte a přeji spoustu cukrářských úspěchů.
    Lucie

    Odpovědět
    • elikatesy

      1 března, 2023 at 9:02 pm

      Moc děkuji, tak krásná slova mě úplně zahřála. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy