• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Bílá čokoláda

3 března, 2023 od elikatesy

Dnes mám pro vás článek, ve kterém se podíváme na bílou čokoládu. Už nějaký čas jsem přemýšlela, že si nakoupím víc druhů čokolády a udělám si pořádné srovnání. Používám nejčastěji Callebaut Velvet, ale říkala jsem si, jak asi dopadne v přímém srovnání s jinými čokoládami. A zajímalo mě toho víc. Jsou čokolády z obchodu vážně tak hrozné? Jsou dražší čokolády lepší? Jaký vliv má obsah kakaového másla a cukru na chuť i vlastnosti čokolády? A je vlastně bílá čokoláda vůbec čokoláda?

bílá čokoláda

Pojďme si nejdřív říct, z čeho se bílá čokoláda skládá. Bílá čokoláda vždy obsahuje kakaové máslo, sušené mléko a cukr. Krom toho bílá čokoláda často obsahuje v nějaké formě vanilku (většinou extrakt, někdy i semínka) nebo vanilin (syntetická vanilková příchuť) a emulgátor lecitin (nejčastěji slunečnicový nebo sojový, viděla jsem i řepkový). Bílá čokoláda je světlá (nikoliv bílá, většinou je spíše smetanová či nažloutlá) proto, že obsahuje pouze kakaové máslo a žádnou kakaovou sušinu (prášek).

Je to tedy čokoláda? To záleží… Je čokoládou výrobek obsahující nějakou část z kakaového bobu? Pak ano, bílá čokoláda je čokoláda. Je  výrobek čokoládou pouze tehdy, když obsahuje jak kakaové máslo, tak kakaovou sušinu? Pak ne, bílá čokoláda není čokoládou. Ale já si myslím, že je to vlastně celkem zbytečná otázka a diskuze. Dle všeobecné shody je bílá čokoláda čokoládou a například v cukrařině je zcela nezastupitelná. Takže přestože by někteří puristé možná nesouhlasili, tak ano, za mě bílá čokoláda čokoládou je.

Dle evropských regulí musí bílá čokoláda obsahovat alespoň 20% kakaového másla, 14% celkové mléčné sušiny a 3,5% mléčného tuku. Co by naopak bílá čokoláda obsahovat neměla? Určitě by neměla obsahovat žádné ztužené tuky. Tabulkovou čokoládu takovou ani nekoupíte, ale pozor v obchodech i cukrářských eshopech na “bílé polevy” v peckách, co se někdy jako čokoláda tváří. Jenže neobsahují žádné kakaové máslo, to je zde nahrazeno například palmovým tukem. Jsou to tedy “nečokolády”. Určitě vždy čtěte složení a pokud výrobek místo kakaového másla obsahuje ztužené tuky, s díky (nebo klidně i bez) odmítněte. Třeba Master Martini má ve svém portfoliu jak čokoládu, tak polevu. Takže pozor. 🙂

Aby to tedy byla bílá čokoláda, musí to obsahovat alespoň 20% kakaového másla. Ale víte co? 20% je dost málo. Určitě hledejte čokoládu s alespoň 30% obsahem kakaového másla. Takové jsou čokoládovější, jemnější a krémovější a taky většinou o trochu míň sladké. Ano, bílá čokoláda sladká je, to je jasné, ale nemusí to být tak, že vám až trnou zuby. 🙂 A určitě je fajn cítit i něco jiného, než jen cukr. Bílá čokoláda by měla mít mléčné či smetanové tóny a jemnou chuť vanilky. Někdy může jít do lehce karamelové, medové či květinové vůně. Bílá čokoláda by se měla v puse snadno rozpouštět a být jemná, krémová a hladká. Nežádoucí jsou u bílé čokolády hořké či kyselé tóny, tuková chuť či povlak a zrnitost.

Do svého testu jsem zařadila dvacet tři různých čokolád. Rozdělila jsem si je pomyslně do několika kategorií. Běžné (Orion, Milka, Lidl), lepší běžné (Lindt, M&S, Natural Jihlava), bio (Vivani, Rapunzel, Chocolates from Heaven), vegan (iChoc, Vantastic, Frankonia), řemeslné (Herůfek, Chocolate Hill, Michel Cluizel Kayambe Ivoire) a profi (Master Martini, Callebaut, Valrhona, Belcolade, Zephyr, Carma, Domori, Michel Cluizel Elianza). Samozřejmě to není vyčerpávající, ale zaměřila jsem se především na u nás dostupné profi čokolády. Zbylé kategorie jsou spíše pro zajímavost.

bílá čokoláda

Zajímala mě především chuť a míra sladkosti, pocit na jazyku a fluidita (rozpustnost). Do tabulky jsem sepsala obsah cukru a kakaového másla (kde nebyla informace k dispozici, uvádím zákonné minimum 20%), pokud bylo uvedeno, tak i obsah mléka. Fluidita i chuť jsou mé subjektivní hodnocení. Fluiditu jsem určovala po rozpuštění v troubě, všechny čokolády najednou při teplotě 60°C.

bílá čokoláda

V tabulce samozřejmě najdete i cenu v přepočtu na kg. Tady možná pro někoho nastane překvapení. Všimli jste si, že? Ne, vůbec není pravidlem, že by “běžné” čokolády byly levnější, než ty profi. 🙂

Tabulka srovnání jednotlivých čokolád

Senzorické hodnocení

V této části vám sepíšu mé subjektivní senzorické hodnocení jednotlivých čokolád. Zajímalo mě, zda je čokoláda chuťově příjemná, zda má nějaký zajímavý chuťový profil, jak je sladká a jak se na jazyku rozpouští. Ideálem pro mě byla jemná a hladká čokoláda, přiměřeně sladká, s mléčnou, smetanovou či jemně máslovou chutí a vanilkovými tóny. Nežádoucí naopak hrubá či zrnitá čokoláda s hořkou či kyselou pachutí. Body dolů šly i pokud čokoláda zanechala na patře nepříjemný tukový povlak.

Orion

Čokoláda je sladká, hrochu hrubší a na jazyku se hůř rozpouští. V chuti především tuk, částečně smetana, vanilka jen nepatrně. Celkové senzorické hodnocení 2/5

Milka

Čokoláda je velmi sladká, je smetanová a jemná, vanilka jde ale cítit jen málo. Na jazyku se dobře rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 3/5

Lidl

Čokoláda se hůř rozpouští, je zrnitá, dost sladká a má nahořklou pachuť. Celkové senzorické hodnocení 2/5

Lindt

Z běžně dostupných čokolád je nejsvětlejší. Je jemná, smetanová, sladká, v chuti vanilka a lehce květinové aroma. Dobře se rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 4/5

Marks & Spencer

Světlá čokoláda s vanilkovými zrníčky, vanilka je zřetelná i v chuti. Jemná, smetanová až máslová chuť, trochu míň sladká čokoláda, dobře se rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Natural Jihlava

Sladší, velmi smetanová chuť s vanilkovým závěrem. Snadno se rozpouští na jazyku, jemná, hladká. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Vivani

Čokoláda je smetanová, jemná a dost sladká, velmi jemná chuť vanilky. Tvrdší, hůř se rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 4/5

Rapunzel

Jemná, máslově smetanová čokoláda s vanilkovými zrníčky, sladká celkem příjemně. Na jazyku se dobře rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 4/5

Chocolates from Heaven

Méně sladká, v chuti vanilka. Na jazyku jde cítit tuk a lehce nahořklá pachuť v závěru. Hůř se rozpouští, trochu zrnitá. Celkové senzorické hodnocení 2/5

iChoc

Velmi tvrdá, na jazyku se hůř rozpouští. V čokoládě jsou vanilková zrníčka, ale v chuti vanilka jen slabě. Sladká, nepříjemně nakyslá pachuť, na patře tuk. Celkové senzorické hodnocení 2/5 

Vantastic

Hůř se rozpouští, trochu zrnitá, méně sladká, ale s nepříjemnou kyselou pachutí. Celkové senzorické hodnocení 2/5

Frankonia

Čokoláda se na jazyku hůř rozpouští. Z veganských nejpříjemnější chuť, jemná, trochu míň sladká, v závěru lehce květinová. Celkové senzorické hodnocení 3/5

Herůfek

Výrazně míň sladká, jemná, ale chuť ne úplně příjemná. Zvláštní tuková pachuť na patře. Tvrdá, hůř se rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 2/5  

Chocolate Hill

Jemná čokoláda, jen na konci trochu zrnitá. Výrazně míň sladká, velmi příjemná chuť vařeného mléka, másla a vanilky. Snadno se rozpouští na jazyku. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Michel Cluizel Kayambe Ivoire 

Jemná, hladká, sametově smetanová chuť s jemně karamelovou dochutí, sladká akorát. Rozpouští se velmi příjemně. Celkové senzorické hodnocení 5/5

bílá čokoláda

Master Martini

Jemná, smetanová, sladší, jemně vanilková. Na jazyku se dobře rozpouští, ale trochu zrnitá. Celkové senzorické hodnocení 4/5

Callebaut Velvet

Jemná, smetanová, lehce vanilková, z profi spíš sladší. Dobře se rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Valrhona

Méně sladká, mírně tukový pocit na patře. Trochu hůř se na jazyku rozpouští, po rozpuštění smetanově máslová chuť, velmi lehce vanilková. Celkové senzorické hodnocení 4/5

Belcolade

Světlá čokoláda, jemná, máslově smetanová, trochu míň sladká. Dobře se rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Zephyr

Trochu míň sladká, jemná, vanilkově smetanová chuť. Dobře se rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Carma Nuit Blanche

Velmi světlá, jemná, smetanová, méně sladká, dobře se rozpouští, ovšem v chuti jde výrazně cítit vanilin. Celkové senzorické hodnocení 3/5

Domori Biancolatte

Dobře se rozpouští, smetanová, jemná, vanilková chuť, v porovnání s většinou čokolád výrazně míň sladká. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Michel Cluizel Elianza

Příjemně smetanová čokoláda s máslovou dochutí, jemné tóny vanilky. Sladší, jemná, hladká, na jazyku se dobře rozpouští. Celkové senzorické hodnocení 5/5

Shrnutí

Není to asi nic překvapivého, ale pokud chcete bílou čokoládu používat na pečení a cukrařinu, opravdu doporučuji koupit si profi čokoládu v peckách. Některé značky mají víc druhů, vždy berte tu s vyšším obsahem kakaového másla. Žádnou z profi čokolád neuděláte chybu a je to čistě na vaší preferenci a chuti. Mně osobně nevyhovuje Carma Nuit Blanche, byť vím, že je mnoha cukráři velmi oblíbená. Já v ní cítím umělý vanilin a vadí mi to. Ale je možné, že v hotových výrobcích toto aroma není tak výrazné.

Nešla bych pro pečení ani do Valrhony Ivoire, která je z profi čokolád nejdražší a přestože není špatná, není chuťově ani nijak ohromující a navíc je míň fluidní. Skvělým objevem pro mě byly čokoláda Domori a Belcolade, obě méně sladké, Domori dokonce výrazně. Obě jsou velmi jemné, s lahodnou smetanovou chutí. Callebaut Velvet, Zephyr, Master Martini a Elianza jsou podobné chuťovým profilem, mírně se liší  obsahem cukru. Master Martini je nejsladší a pokud bych měla a výběr z více čokolád, tak bych ji asi znovu nekoupila.

Z tabulkových čokolád mi asi nejvíc chutnala čokoláda od Marks & Spencer. Většina běžně dostupných čokolád je ale velmi sladkých, některé vyloženě nejsou dobré a hlavně jsou výrazně míň fluidní (špatně se rozpouští). Pokud v obchodě (spíše ve zdravých výživách) narazíte na čokoládu Natural Jihlava, je to fajn varianta. Vyzkoušené veganské čokolády mě chuťově moc nepřesvědčily, ale pokud potřebujete použít čokoládu bez klasického mléka, nejlepší za mě byla čokoláda Frankonia (koupila jsem ji v Albertu). Řemeslné čokolády se na pečení moc nehodí a nejsou pro to ani určené. Jsou to čokolády k občasnému mlsání a tomu odpovídá i jejich cena. Jejich chuť může být i trochu jiná, než jsme u bílé čokolády zvyklí. Já byla nadšená z čokolády Chocolate Hill a Kayambe od Michele Cluizela, tyto dvě byly opravdu vynikající.

bílá čokoláda

A to by bylo k bílé čokoládě vše. Za poslední měsíc jsem jí snědla tolik, že si to jde jen těžko představit, ale nelituju. Jaké srovnání si dáme příště? 🙂

Kam dál?

  • Entremet tropicalEntremet tropical
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Tropický cheesecake s bílou čokoládouTropický cheesecake s bílou čokoládou
  • Piňa ColadaPiňa Colada
  • Raffaello dortRaffaello dort
  • Veganský cheesecakeVeganský cheesecake

Rubriky: Recepty, Základy Štítky: bílá čokoláda

Předchozí článek « Pistáciový dort

Reader Interactions

Comments

  1. Martina

    3 března, 2023 at 12:00 pm

    Super že jste se do toho pustila, podobný přehled už dlouho hledám.👍

    Odpovědět
    • elikatesy

      5 března, 2023 at 9:05 pm

      To jsem ráda, že se článek hodí. 🙂

      Odpovědět
  2. Jitka

    3 března, 2023 at 3:33 pm

    Zdravím, dala jste si krásnou práci, opravdu velmi přínosné, zvlášť pro cukrářky.Ale stejně si myslím, že dnes každý sáhne po nižší ceně.Ovšem, za mě máte jedničku s hvězdičkou.Děkuji.

    Odpovědět
    • elikatesy

      5 března, 2023 at 9:04 pm

      Děkuji, jsem ráda, že se článek líbil. 🙂

      Odpovědět
  3. Maryna

    7 března, 2023 at 6:33 am

    Eliško, to je parádní počin, i když milovnicí bílé čokolády nejsem, ale občas ji použít musím. U mě vede právě Domori a Callebaut :-).

    Odpovědět
    • elikatesy

      7 března, 2023 at 2:31 pm

      Děkuju Maryno. 🙂 V cukrařině se holt bez ní neobejdeme, tak je fajn mít přehled.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy