• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier

12 srpna, 2018 od elikatesy

Nebudu vám lhát, tento tvarohový dort má s Fraisierem společné pouze ty jahody. Korpus je jiný, krém je jiný a ani jsem jej nezdobila marcipánem. Fraisier je tradiční francouzský jahodový dort a skládá se z genoise piškotu (jednoduchý piškot ze šlehaných vajec s minimem tuku) a krému musseline (cukrářský krém obohacený máslem). Ve škole jsme jej samozřejmě dělali a dokonce to byl jeden z potenciálních zkouškových dortů v Intermediate.

Tohle je spíše tvarohový dortík, inspirovala jsem se jen vzhledem Fraisieru. Jahody po obvodu totiž vypadají opravdu moc pěkně. K jahodám se skvěle hodí bílá čokoláda a protože jsem chtěla něco lehčího, tak jsem nakonec vymyslela tento svěží tvarohový dortík. Není to nic složitého, hotový je za necelou hodinku a jediné, na co musíte dát opravdu dobrý pozor je pravidelné vyskládání jahod po obvodu a pečlivé vyplnění mezer mezi nimi krémem.

tvarohový dort s jahodami

Použijte opravdu kvalitní bílou čokoládu, nejlépe s vyšším obsahem kakaového másla, například Callebaut Velvet nebo Varlhona. Na chuti to opravdu poznáte. Jsou totiž méně sladké, než klasická Milka nebo Orionka z obchodu. Ale pokud se k takové čokoládě nedostanete, tak můžete samozřejmě použít i běžně dostupnou, třeba bílá čokoláda z Lidlu je celkem fajn. Máslové sušenky si ale sežeňte určitě, palmový tuk nebrat. Mají je třeba v Marks&Spencer, DM nebo opět v Lidlu.

Tento tvarohový dort samozřejmě dost stojí na jahodách a papundeklové španělské v něm moc velkou parádu neudělají. Já ještě chytla supr sladké jahody z trhu, tak třeba budete mít taky štěstí. Případně si recept uložte, příští sezónu jako když najdete. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Tvarohový dort s jahodami ala Fraisier

Ingredience

  • 200 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g smetany ke šlehání (nejlépe 40%)
  • 250 g kvalitní bílé čokolády
  • 3 listy želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • asi 500 g jahod

Postup přípravy

  • Tvaroh si vytáhněte z lednice asi hodinku před začátkem přípravy, aby nebyl moc studený a čokoláda se v něm nesrazila. Dno 20cm dortové formy nebo ráfku vyložte pečícím papírem. Případně můžete dort připravit rovnou na talíři, na kterém ho budete podávat, v tom případě nechte dno volné.
  • Začněte přípravou podkladu. Sušenky nadrťte v robotu nebo je vložte do pevného plastového pytlíku a nadrťte válečkem (funguje to jako výborná terapeutická činnost při naštvání či frustraci). Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkovými drobečky. Natlačte na dno formy, uhlaďte lžící a dejte do lednice. Jahody očistěte a ty nejhezčí rozkrojte na poloviny.
  • Následně se pusťte do náplně. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a společně se smetanou vložte do malého rendlíku. Ohřejte na 40-50°C. Stáhněte z plotýnky, přidejte želatinu a rozmíchejte. Postupně vmíchejte k čokoládě a rozmíchejte dohladka. Čokoládovou ganache nechte trochu zchladnout (sem tam promíchejte, aby se nevytvořil škraloup) a zašlehejte k tvarohu. Krém přesuňte do cukrářského sáčku.
  • Na sušenkový základ vyskládejte po obvodu ráfku jahody, řeznou stranou ven. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky. Na dno formy a mezi jahody nastříkejte krém a na něj nasypte nakrájené jahody. Zakryjte zbytkem krému, uhlaďte, přetáhněte fólií a vložte přes noc do lednice.
  • Ztuhlý dort vytáhněte z lednice, stěny ráfku zahřejte flambovací pistolí (nebo fénem), aby se uvolnil z formy. Ozdobte třeba několika jahodami či malinami a snítkou bylinky, hodí se máta nebo bazalka.

Kam dál?

  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Jahodové koláčeJahodové koláče
  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Meruňkový koláč s frangipaneMeruňkový koláč s frangipane

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: bílá čokoláda, jahody, nepečené, tvaroh, vanilka

Předchozí článek « Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem
Další článek: Celozrnný švestkový koláč s mandlemi »

Reader Interactions

Comments

  1. J.

    4 května, 2021 at 12:15 pm

    Dobry den, chci de zeptat, jak lze postupovat s želatinou bez mikrovlnky. Rozpustit ji v nějaké tekutině? Děkuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      4 května, 2021 at 8:17 pm

      Dobrý den, želatinu můžete rozpustit i v malém množství smetany.

      Odpovědět
      • J.

        4 května, 2021 at 10:34 pm

        Děkuji. Snad brzy uzrají jahody a vyzkouším… Vypadá nádherně 😉

        Odpovědět
        • elikatesy

          6 května, 2021 at 10:30 am

          Děkuju! 🙂

          Odpovědět
  2. Ivana

    9 června, 2022 at 7:51 am

    5 stars
    dekuji za recept, je to hotova dobrota, uz 2x jsem delala 🙂

    Odpovědět
    • elikatesy

      9 června, 2022 at 6:20 pm

      Super! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy