• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier

12 srpna, 2018 od elikatesy

Nebudu vám lhát, tento tvarohový dort má s Fraisierem společné pouze ty jahody. Korpus je jiný, krém je jiný a ani jsem jej nezdobila marcipánem. Fraisier je tradiční francouzský jahodový dort a skládá se z genoise piškotu (jednoduchý piškot ze šlehaných vajec s minimem tuku) a krému musseline (cukrářský krém obohacený máslem). Ve škole jsme jej samozřejmě dělali a dokonce to byl jeden z potenciálních zkouškových dortů v Intermediate.

Tohle je spíše tvarohový dortík, inspirovala jsem se jen vzhledem Fraisieru. Jahody po obvodu totiž vypadají opravdu moc pěkně. K jahodám se skvěle hodí bílá čokoláda a protože jsem chtěla něco lehčího, tak jsem nakonec vymyslela tento svěží tvarohový dortík. Není to nic složitého, hotový je za necelou hodinku a jediné, na co musíte dát opravdu dobrý pozor je pravidelné vyskládání jahod po obvodu a pečlivé vyplnění mezer mezi nimi krémem.

tvarohový dort s jahodami

Použijte opravdu kvalitní bílou čokoládu, nejlépe s vyšším obsahem kakaového másla, například Callebaut Velvet nebo Varlhona. Na chuti to opravdu poznáte. Jsou totiž méně sladké, než klasická Milka nebo Orionka z obchodu. Ale pokud se k takové čokoládě nedostanete, tak můžete samozřejmě použít i běžně dostupnou, třeba bílá čokoláda z Lidlu je celkem fajn. Máslové sušenky si ale sežeňte určitě, palmový tuk nebrat. Mají je třeba v Marks&Spencer, DM nebo opět v Lidlu.

Tento tvarohový dort samozřejmě dost stojí na jahodách a papundeklové španělské v něm moc velkou parádu neudělají. Já ještě chytla supr sladké jahody z trhu, tak třeba budete mít taky štěstí. Případně si recept uložte, příští sezónu jako když najdete. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Tvarohový dort s jahodami ala Fraisier

Ingredience

  • 200 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g smetany ke šlehání (nejlépe 40%)
  • 250 g kvalitní bílé čokolády
  • 3 listy želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • asi 500 g jahod

Postup přípravy

  • Tvaroh si vytáhněte z lednice asi hodinku před začátkem přípravy, aby nebyl moc studený a čokoláda se v něm nesrazila. Dno 20cm dortové formy nebo ráfku vyložte pečícím papírem. Případně můžete dort připravit rovnou na talíři, na kterém ho budete podávat, v tom případě nechte dno volné.
  • Začněte přípravou podkladu. Sušenky nadrťte v robotu nebo je vložte do pevného plastového pytlíku a nadrťte válečkem (funguje to jako výborná terapeutická činnost při naštvání či frustraci). Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkovými drobečky. Natlačte na dno formy, uhlaďte lžící a dejte do lednice. Jahody očistěte a ty nejhezčí rozkrojte na poloviny.
  • Následně se pusťte do náplně. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a společně se smetanou vložte do malého rendlíku. Ohřejte na 40-50°C. Stáhněte z plotýnky, přidejte želatinu a rozmíchejte. Postupně vmíchejte k čokoládě a rozmíchejte dohladka. Čokoládovou ganache nechte trochu zchladnout (sem tam promíchejte, aby se nevytvořil škraloup) a zašlehejte k tvarohu. Krém přesuňte do cukrářského sáčku.
  • Na sušenkový základ vyskládejte po obvodu ráfku jahody, řeznou stranou ven. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky. Na dno formy a mezi jahody nastříkejte krém a na něj nasypte nakrájené jahody. Zakryjte zbytkem krému, uhlaďte, přetáhněte fólií a vložte přes noc do lednice.
  • Ztuhlý dort vytáhněte z lednice, stěny ráfku zahřejte flambovací pistolí (nebo fénem), aby se uvolnil z formy. Ozdobte třeba několika jahodami či malinami a snítkou bylinky, hodí se máta nebo bazalka.

Kam dál?

  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Jahodové koláčeJahodové koláče
  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Meruňkový koláč s frangipaneMeruňkový koláč s frangipane

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: bílá čokoláda, jahody, nepečené, tvaroh, vanilka

Předchozí článek « Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem
Další článek: Celozrnný švestkový koláč s mandlemi »

Reader Interactions

Comments

  1. J.

    4 května, 2021 at 12:15 pm

    Dobry den, chci de zeptat, jak lze postupovat s želatinou bez mikrovlnky. Rozpustit ji v nějaké tekutině? Děkuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      4 května, 2021 at 8:17 pm

      Dobrý den, želatinu můžete rozpustit i v malém množství smetany.

      Odpovědět
      • J.

        4 května, 2021 at 10:34 pm

        Děkuji. Snad brzy uzrají jahody a vyzkouším… Vypadá nádherně 😉

        Odpovědět
        • elikatesy

          6 května, 2021 at 10:30 am

          Děkuju! 🙂

          Odpovědět
  2. Ivana

    9 června, 2022 at 7:51 am

    5 stars
    dekuji za recept, je to hotova dobrota, uz 2x jsem delala 🙂

    Odpovědět
    • elikatesy

      9 června, 2022 at 6:20 pm

      Super! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pro ovocné košíčky jsem vždycky měla slabost Pro ovocné košíčky jsem vždycky měla slabost. I v dobách, kdy už jsem dávno nejedla kupované sladké jsem jim nikdy neodolala. A protože je teď ovoce v top kondici, rozhodla jsem se je v trošku sofistikovanější verzi připravit i na blog. 😊
Křehké mandlové těsto, vanilkový cukrářský krém, příjemně nakyslý střed z lesního ovoce a samozřejmě hlavní hvězda, čerstvé ovoce. 😋
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Berry tartlets with almond pate sucre, vanilla creme patissiere, berry cremeux and fresh berries. 🍓🫐
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #frenchpatisserie #pastry #pastrychef #tartlets #berries #francouzskacukrarina #cukrarina #tartaletky #letnidezert
Léto a ovocné koláče s drobenkou k sobě zkrá Léto a ovocné koláče s drobenkou k sobě zkrátka patří. A tak posílám pozdrav z dovolené (ne mateřské, z opravdové dovolené 😅) a zároveň vám na blog posílám dlouho slíbený meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky. Mezi vším tím praním, žehlením a balením jsem se k tomu dřív bohužel nedostala... 🙈
Vláčné těsto z celozrnné mouky plné ořechů ale můžete nakombinovat i s jiným ovocem, ve článku najdete pár tipů. 😊
Recept na blogu, link jako vždy v biu a ve stories. ✌️
Apricot crumble tart 🍑
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #czechfoodblog #dnespecu #zdravepeceni #ovocnykolac #meruňky #apricots
Pistáciové choux s meruňkami jsou na blogu. 😊 Odpalované těsto s křupavou vrstvičkou craquelin, hedvábný postáciový mousseline krém a meruňkový konfit. 😋🍑
Ve článku samozřejmě najdete opět i podrobné informace, aby se vše povedlo. ✌️
Co vy a letní pečení? Pečete i v horku? Nebo se raději chladíte zmrzlinou? A pokud už pečete, pouštíme se i do složitějších receptů nebo jdete maximálně do ovocné buchty na plech (s drobenkou, mňam!)?
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #choux #odpalovanetesto #pistachio #apricots #summerbaking #letnidezert
Jahodove cupcaky jsou na blogu. 😊 Snadný a cel Jahodove cupcaky jsou na blogu. 😊 Snadný a celkem rychlý způsob, jak oslavit tyto šťavnaté plody léta, než se s nimi zase na dlouhý čas budeme muset rozloučit. Protože lednové jahody se jako jahody prostě nepočítají... 
Mandlový korpus s vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Je to taková svěží a čistá kombinace. 
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊🍓
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream 🧁🍓
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #cupcakes #strawberries #dnespecu #jednoducherecepty
Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy