Nebudu vám lhát, tento tvarohový dort má s Fraisierem společné pouze ty jahody. Korpus je jiný, krém je jiný a ani jsem jej nezdobila marcipánem. Fraisier je tradiční francouzský jahodový dort a skládá se z genoise piškotu (jednoduchý piškot ze šlehaných vajec s minimem tuku) a krému musseline (cukrářský krém obohacený máslem). Ve škole jsme jej samozřejmě dělali a dokonce to byl jeden z potenciálních zkouškových dortů v Intermediate.
Tohle je spíše tvarohový dortík, inspirovala jsem se jen vzhledem Fraisieru. Jahody po obvodu totiž vypadají opravdu moc pěkně. K jahodám se skvěle hodí bílá čokoláda a protože jsem chtěla něco lehčího, tak jsem nakonec vymyslela tento svěží tvarohový dortík. Není to nic složitého, hotový je za necelou hodinku a jediné, na co musíte dát opravdu dobrý pozor je pravidelné vyskládání jahod po obvodu a pečlivé vyplnění mezer mezi nimi krémem.
Použijte opravdu kvalitní bílou čokoládu, nejlépe s vyšším obsahem kakaového másla, například Callebaut Velvet nebo Varlhona. Na chuti to opravdu poznáte. Jsou totiž méně sladké, než klasická Milka nebo Orionka z obchodu. Ale pokud se k takové čokoládě nedostanete, tak můžete samozřejmě použít i běžně dostupnou, třeba bílá čokoláda z Lidlu je celkem fajn. Máslové sušenky si ale sežeňte určitě, palmový tuk nebrat. Mají je třeba v Marks&Spencer, DM nebo opět v Lidlu.
Tento tvarohový dort samozřejmě dost stojí na jahodách a papundeklové španělské v něm moc velkou parádu neudělají. Já ještě chytla supr sladké jahody z trhu, tak třeba budete mít taky štěstí. Případně si recept uložte, příští sezónu jako když najdete. 🙂
Tvarohový dort s jahodami ala Fraisier
Ingredience
- 200 g máslových sušenek
- 50 g másla
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g smetany ke šlehání (nejlépe 40%)
- 250 g kvalitní bílé čokolády
- 3 listy želatiny
- 1 vanilkový lusk
- asi 500 g jahod
Postup přípravy
- Tvaroh si vytáhněte z lednice asi hodinku před začátkem přípravy, aby nebyl moc studený a čokoláda se v něm nesrazila. Dno 20cm dortové formy nebo ráfku vyložte pečícím papírem. Případně můžete dort připravit rovnou na talíři, na kterém ho budete podávat, v tom případě nechte dno volné.
- Začněte přípravou podkladu. Sušenky nadrťte v robotu nebo je vložte do pevného plastového pytlíku a nadrťte válečkem (funguje to jako výborná terapeutická činnost při naštvání či frustraci). Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkovými drobečky. Natlačte na dno formy, uhlaďte lžící a dejte do lednice. Jahody očistěte a ty nejhezčí rozkrojte na poloviny.
- Následně se pusťte do náplně. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a společně se smetanou vložte do malého rendlíku. Ohřejte na 40-50°C. Stáhněte z plotýnky, přidejte želatinu a rozmíchejte. Postupně vmíchejte k čokoládě a rozmíchejte dohladka. Čokoládovou ganache nechte trochu zchladnout (sem tam promíchejte, aby se nevytvořil škraloup) a zašlehejte k tvarohu. Krém přesuňte do cukrářského sáčku.
- Na sušenkový základ vyskládejte po obvodu ráfku jahody, řeznou stranou ven. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky. Na dno formy a mezi jahody nastříkejte krém a na něj nasypte nakrájené jahody. Zakryjte zbytkem krému, uhlaďte, přetáhněte fólií a vložte přes noc do lednice.
- Ztuhlý dort vytáhněte z lednice, stěny ráfku zahřejte flambovací pistolí (nebo fénem), aby se uvolnil z formy. Ozdobte třeba několika jahodami či malinami a snítkou bylinky, hodí se máta nebo bazalka.
J.
Dobry den, chci de zeptat, jak lze postupovat s želatinou bez mikrovlnky. Rozpustit ji v nějaké tekutině? Děkuji
elikatesy
Dobrý den, želatinu můžete rozpustit i v malém množství smetany.
J.
Děkuji. Snad brzy uzrají jahody a vyzkouším… Vypadá nádherně 😉
elikatesy
Děkuju! 🙂
Jana Trčálková
Dobry den, jak velkou formu na doet jste mela? Dekuji
elikatesy
Dobrý den, je to v receptu, 20cm. 🙂
Ivana
dekuji za recept, je to hotova dobrota, uz 2x jsem delala 🙂
elikatesy
Super! 🙂
Dana
Dobrý deň,
je vhodné použiť tento tvarohový krém aj do torty? Nie som si istá či je dostatočne pevný a torta si udrží svoj tvar. Aj napriek tomu, že je v ňom želatína aj čokoláda
Ďakujem pekne.
elikatesy
Dobrý den, do dortu jej moc nedoporučuju. Maximálně takového s jedním korpusem rozkrojeným na tři díly (dvě vrstvy krému) a bylo by nutné dort sestavovat v ráfku, protože je po přípravě řídký a ztuhne až v lednici.