• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

  • Domů
  • Recepty
    • Snídaně a svačiny
    • Polévky
    • Maso a ryby
    • Zelenina
    • Chuťovky a malá jídla
    • Sladké pečení a dezerty
    • Chleba a slané pečení
    • Základy
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier

Srpen 12, 2018 od elikatesy

Nebudu vám lhát, tento tvarohový dort má s Fraisierem společné pouze ty jahody. Korpus je jiný, krém je jiný a ani jsem jej nezdobila marcipánem. Fraisier je tradiční francouzský jahodový dort a skládá se z genoise piškotu (jednoduchý piškot ze šlehaných vajec s minimem tuku) a krému musseline (cukrářský krém obohacený máslem). Ve škole jsme jej samozřejmě dělali a dokonce byl jeden z potenciálních zkouškových dortů v Intermediate.

Jahody po obvodu vypadají moc pěkně, ale já měla tentokrát chuť vytvořit něco lehčího, ideálně nepečeného. K jahodám se skvěle hodí bílá čokoláda a tak jsem nakonec vymyslela tento svěží tvarohový dortík. Není to nic složitého, hotový je za necelou hodinku a jediné, na co musíte dát opravdu dobrý pozor je pravidelné vyskládání jahod po obvodu a pečlivé vyplnění mezer mezi nimi krémem.IMG_3964.jpg

Ideální je použít opravdu kvalitní bílou čokoládu, nejlépe s vyšším obsahem kakaového másla, například Callebaut nebo Varlhona. Na chuti to opravdu poznáte, zejména proto, že je tato čokoláda méně sladká, než klasická Milka nebo Orionka. Ale pokud se k takové čokoládě nedostanete, tak můžete samozřejmě použít i běžně dostupnou, třeba bílá čokoláda z Lidlu je fajn. Máslové sušenky si ale sežeňte určitě, palmový tuk nebrat. Mají je třeba v Marks&Spencer, DM nebo opět v Lidlu.

Dort samozřejmě dost stojí na jahodách a papundeklové španělské v něm moc velkou parádu neudělají. Já ještě chytla supr sladké jahody z trhu, tak třeba budete mít taky štěstí. Případně si recept uložte, příští sezónu jako když najdete. 🙂

Tisk

Tvarohový dort s jahodami ala Fraisier

Ingredience

  • 200 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g smetany ke šlehání (nejlépe 40%)
  • 250 g kvalitní bílé čokolády
  • 3 listy želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • asi 500 g jahod

Postup

  1. Tvaroh si vytáhněte z lednice asi hodinku před začátkem přípravy, aby nebyl moc studený, čokoláda by se v něm pak mohla srazit. Dno 20cm dortové formy nebo ráfku vyložte pečícím papírem. Případně můžete dort připravit rovnou na talíři, na kterém ho budete podávat, v tom případě nechte dno volné.

  2. Začněte přípravou podkladu. Sušenky nadrťte v robotu nebo je vložte do pevného plastového pytlíku a nadrťte válečkem (funguje to jako výborná terapeutická činnost při naštvání či frustraci). Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkovými drobečky. Natlačte na dno formy, uhlaďte lžící a dejte do lednice. Jahody očistěte a ty nejhezčí rozkrojte na poloviny.

  3. Následně se pusťte do náplně. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a společně s čokoládou zašlehejte k tvarohu. Lusk určitě nevyhazujte, tipy co s ním podniknout najdete tady. Želatinu vymačkejte a rozpusťte v mikrovlnce (stačí asi 10-15 vteřin). Do rozpuštěné želatiny zašlehejte velkou lžíci krému a pak smíchejte se zbytkem krému. Studenou šlehačku ušlehejte do polotuha a opatrně vmíchejte do krému. Krém přesuňte do cukrářského sáčku.

  4. Na sušenkový základ vyskládejte po obvodu ráfku jahody, řeznou stranou ven. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky. Na dno formy a mezi jahody nastříkejte krém a na něj nasypte nakrájené jahody. Zakryjte zbytkem krému, uhlaďte a vložte přes noc do lednice.

  5. Ztuhlý dort vytáhněte z lednice, obkružte nožem, aby se uvolnil z formy a ozdobte třeba několika jahodami či malinami a snítkou bylinky, hodí se máta nebo bazalka.

IMG_3973.jpg

Kam dál?

  • Borůvkový drobenkový koláč s tvarohemBorůvkový drobenkový koláč s tvarohem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Karamelizovaná bílá čokoládaKaramelizovaná bílá čokoláda
  • Jak využít vydlabanou vanilkuJak využít vydlabanou vanilku
  • Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkemChřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
  • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem

Rubriky: Recepty, Sladké pečení a dezerty Štítky: bílá čokoláda, jahody, nepečené, tvaroh, vanilka

Previous Post: « Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem
Next Post: Celozrnný švestkový koláč s mandlemi »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

View on Facebook

Ať vám nic neunikne

Sledovat na Instagramu

Copyright © 2019 · Elikatesy