I z mé druhé předpracovní návštěvy Náplavky jsem si odnesla košíček borůvek. A aby se mi ten tvarohový koláč s drobenkou neomrzel (je to sice vysoce nepravděpodobné, ale riskovat to nehodlám), tak jsem se tentokrát rozhodla vyzkoušet jiný recept. Zamýšlela jsem se nad různými kombinacemi chutí a nad tím, co se k borůvkám hodí. Hned mě napadly mandle, kokos a citron. A tak jsem upekla tento borůvkový koláč s mandlemi a kokosem. Mandle jsou jemné a těstu dodají spíše vláčnost, než výraznou chuť, o tu se ovšem postará citron v kombinaci s kokosem. Ani tentokrát jsem se ale nevzdala drobenky, ta totiž k borůvkám sedí jako prdel na hrnec. Ostatně, drobenka vylepší takřka cokoliv. 🙂
Jelikož jsem v práci byla až do úterý a k pečení se tedy dostala až ve středu, borůvky jsem raději zamrazila. Naštěstí jim to na chuti neubere a konzistenci náplně neuškodí. Pokud taky máte mražené borůvky, použijte je přímo zmrzlé. Prohoďte s cukrem a škrobem a vše vysypejte na těsto.
Použijte nejlépe bio citron a hlavně bio kokos. Bio kokos je mnohem šťavnatější a chutnější, klasický levný mletý je spíš dusivý. V případě tohoto koláče se vyplatí si sehnat bio kokos, rozdíl v chuti i struktuře těsta bude opravdu znát.
Koláč je extra šťavnatý díky vyššímu podílu mandlí na úkor mouky. Sladký je tak akorát, příště bych možná cukru v těstě ještě malinko ubrala. Citron dodává ten správný šmrnc a svěžest a kokosová drobenka a plátky křupavých mandlí to celé korunují na naprosto výjimečný letní požitek. To vše umícháno do 20 minut. Pak necelá hodinka v troubě a borůvkový koláč s mandlemi a kokosem je připravený k mlsání.
Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem
Ingredience
- 190 g mletých mandlí
- 60 g bio kokosu
- 75 g celozrnné špaldové mouky
- 175 g světlého třtinového cukru
- 4 vejce
- 100 g másla
- 100 g zakysané smetany nebo tučného jogurtu
- 2 bio citrony pouze kůra
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička sody
- špetka soli
náplň: 500g borůvek, 50g světlého třtinového cukru, 25g kukuřičného škrobu
drobenka: 150g špaldové mouky, 50g mletého bio kokosu, 100g másla, 50g sětlého třtinového cukru, 30g mandlových plátků
Postup přípravy
- Půl hodinky až hodinku před pečením si z lednice vytáhněte vejce, zakysanou smetanu a máslo na drobenku. Máslo na těsto rozpusťte a nechte zchladnout. Troubu rozehřejte na 180°C/160°C horkovzduch. Menší plech či pekáček si vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
- Připravte si drobenku. Jednoduše prsty promněte mouku, kokos, cukr a máslo dokud směs nemá konzistenci vlhkého písku. Mandlové plátky nechte zvlášť na závěrečné posypání. Na náplň pouze v míse smíchejte borůvky s cukrem a škrobem.
- A ani těsto není o nic složitější. Ve velké míse promíchejte špaldovou mouku, mleté mandle, kokos, citronovou kůru, kypřicí prášek a sodu. Zvlášť prošlehejte vejce s cukrem, rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou. Vlijte do suché směsi a vše promíchejte.
- Těsto rozetřete do pekáčku, na něj poklaďte borůvky a posypte drobenkou a mandlovými plátky. Pečte asi 50 minut, dokud drobenka není zlatavá. Můžete zkusit zapíchnout do středu špejli, ale vzhledem k tomu, že ji stejně vytáhnete celou od borůvek, tento test moc nefunguje.
- Po vytažení z trouby nechte koláč před krájením alespoň zlehka vychladnout. Koláč můžete jíst teplý nebo studený, ke snídani nebo odpoledne ke kafíčku. V lednici vydrží minimálně 3 dny, ale dá se i zamrazit. A vydrží i přesuny v krabičce, takže si ho klíďo můžete vzít na výlet nebo na chatu. Jako já. 🙂
Kat
I am so trying this today!