• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem

30 července, 2018 od elikatesy

I z mé druhé předpracovní návštěvy Náplavky jsem si odnesla košíček borůvek. A aby se mi ten tvarohový koláč s drobenkou neomrzel (je to sice vysoce nepravděpodobné, ale riskovat to nehodlám), tak jsem se tentokrát rozhodla vyzkoušet jiný recept. Zamýšlela jsem se nad různými kombinacemi chutí a nad tím, co se k borůvkám hodí. Hned mě napadly mandle, kokos a citron. A tak jsem upekla tento borůvkový koláč s mandlemi a kokosem. Mandle jsou jemné a těstu dodají spíše vláčnost, než výraznou chuť, o tu se ovšem postará citron v kombinaci s kokosem. Ani tentokrát jsem se ale nevzdala drobenky, ta totiž k borůvkám sedí jako prdel na hrnec. Ostatně, drobenka vylepší takřka cokoliv. 🙂borůvkový koláč s mandlemi

Jelikož jsem v práci byla až do úterý a k pečení se tedy dostala až ve středu, borůvky jsem raději zamrazila. Naštěstí jim to na chuti neubere a konzistenci náplně neuškodí. Pokud taky máte mražené borůvky, použijte je přímo zmrzlé. Prohoďte s cukrem a škrobem a vše vysypejte na těsto.

Použijte nejlépe bio citron a hlavně bio kokos. Bio kokos je mnohem šťavnatější a chutnější, klasický levný mletý je spíš dusivý. V případě tohoto koláče se vyplatí si sehnat bio kokos, rozdíl v chuti i struktuře těsta bude opravdu znát.IMG_3204

Koláč je extra šťavnatý díky vyššímu podílu mandlí na úkor mouky. Sladký je tak akorát, příště bych možná cukru v těstě ještě malinko ubrala. Citron dodává ten správný šmrnc a svěžest a kokosová drobenka a plátky křupavých mandlí to celé korunují na naprosto výjimečný letní požitek. To vše umícháno do 20 minut. Pak necelá hodinka v troubě a borůvkový koláč s mandlemi a kokosem je připravený k mlsání.

Tisk

Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Ingredience

  • 190 g mletých mandlí
  • 60 g bio kokosu
  • 75 g celozrnné špaldové mouky
  • 175 g světlého třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g zakysané smetany nebo tučného jogurtu
  • 2 bio citrony pouze kůra
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička sody
  • špetka soli

náplň: 500g borůvek, 50g světlého třtinového cukru, 25g kukuřičného škrobu

drobenka: 150g špaldové mouky, 50g mletého bio kokosu, 100g másla, 50g sětlého třtinového cukru, 30g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Půl hodinky až hodinku před pečením si z lednice vytáhněte vejce, zakysanou smetanu a máslo na drobenku. Máslo na těsto rozpusťte a nechte zchladnout. Troubu rozehřejte na 180°C/160°C horkovzduch. Menší plech či pekáček si vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
  • Připravte si drobenku. Jednoduše prsty promněte mouku, kokos, cukr a máslo dokud směs nemá konzistenci vlhkého písku. Mandlové plátky nechte zvlášť na závěrečné posypání. Na náplň pouze v míse smíchejte borůvky s cukrem a škrobem.
  • A ani těsto není o nic složitější. Ve velké míse promíchejte špaldovou mouku, mleté mandle, kokos, citronovou kůru, kypřicí prášek a sodu. Zvlášť prošlehejte vejce s cukrem, rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou. Vlijte do suché směsi a vše promíchejte.
  • Těsto rozetřete do pekáčku, na něj poklaďte borůvky a posypte drobenkou a mandlovými plátky. Pečte asi 50 minut, dokud drobenka není zlatavá. Můžete zkusit zapíchnout do středu špejli, ale vzhledem k tomu, že ji stejně vytáhnete celou od borůvek, tento test moc nefunguje.
  • Po vytažení z trouby nechte koláč před krájením alespoň zlehka vychladnout. Koláč můžete jíst teplý nebo studený, ke snídani nebo odpoledne ke kafíčku. V lednici vydrží minimálně 3 dny, ale dá se i zamrazit. A vydrží i přesuny v krabičce, takže si ho klíďo můžete vzít na výlet nebo na chatu. Jako já. 🙂

Kam dál?

  • Borůvkový dort s mandlemiBorůvkový dort s mandlemi
  • Kokosové vločkyKokosové vločky
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Tvarohová bábovka s citronem a kokosemTvarohová bábovka s citronem a kokosem
  • Kynutý švestkový koláčKynutý švestkový koláč

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: borůvky, citron, drobenka, kokos, koláč, mandle

Předchozí článek « Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
Další článek: Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Kat

    24 října, 2018 at 5:33 am

    I am so trying this today!

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy