• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

  • Domů
  • Recepty
    • Snídaně a svačiny
    • Polévky
    • Maso a ryby
    • Zelenina
    • Chuťovky a malá jídla
    • Sladké pečení a dezerty
    • Chleba a slané pečení
    • Základy
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem

30 července, 2018 od elikatesy

I z mé druhé předpracovní návštěvy Náplavky jsem si odnesla košíček borůvek. A aby se mi ten tvarohový koláč s drobenkou neomrzel (je to sice vysoce nepravděpodobné, ale riskovat to nehodlám), tak jsem se tentokrát rozhodla vyzkoušet jiný recept. Zamýšlela jsem se nad různými kombinacemi chutí a nad tím, co se k borůvkám hodí. Hned mě napadly mandle, kokos a citron. A tak jsem upekla tento borůvkový koláč s mandlemi a kokosem. Mandle jsou jemné a těstu dodají spíše vláčnost, než výraznou chuť, o tu se ovšem postará citron v kombinaci s kokosem. Ani tentokrát jsem se ale nevzdala drobenky, ta totiž k borůvkám sedí jako prdel na hrnec. Ostatně, drobenka vylepší takřka cokoliv. 🙂IMG_3940

Jelikož jsem v práci byla až do úterý a k pečení se tedy dostala až ve středu, borůvky jsem raději zamrazila. Naštěstí jim to na chuti neubere a konzistenci náplně neuškodí. Pokud taky máte mražené borůvky, použijte je přímo zmrzlé. Prohoďte s cukrem a škrobem a vše vysypejte na těsto.

Použijte nejlépe bio citron a hlavně bio kokos. Bio kokos je mnohem šťavnatější a chutnější, klasický levný mletý je spíš dusivý. V případě tohoto koláče se vyplatí si sehnat bio kokos, rozdíl v chuti i struktuře těsta bude opravdu znát.IMG_3204

Koláč je extra šťavnatý díky vyššímu podílu mandlí na úkor mouky. Sladký je tak akorát, příště bych možná cukru v těstě ještě malinko ubrala. Citron dodává ten správný šmrnc a svěžest a kokosová drobenka a plátky křupavých mandlí to celé korunují na naprosto výjimečný letní požitek. To vše umícháno do 20 minut. Pak necelá hodinka v troubě a borůvkový koláč s mandlemi a kokosem je připravený k mlsání.

Tisk

Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Ingredience

  • 190 g mletých mandlí
  • 60 g bio kokosu
  • 75 g celozrnné špaldové mouky
  • 175 g světlého třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g zakysané smetany nebo tučného jogurtu
  • 2 bio citrony pouze kůra
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička sody
  • špetka soli

náplň: 500g borůvek, 50g světlého třtinového cukru, 25g kukuřičného škrobu

    drobenka: 150g špaldové mouky, 50g mletého bio kokosu, 100g másla, 50g sětlého třtinového cukru, 30g mandlových plátků

      Postup

      1. Půl hodinky až hodinku před pečením si z lednice vytáhněte vejce, zakysanou smetanu a máslo na drobenku. Máslo na těsto rozpusťte a nechte zchladnout. Troubu rozehřejte na 180°C/160°C horkovzduch. Menší plech či pekáček si vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

      2. Připravte si drobenku. Jednoduše prsty promněte mouku, kokos, cukr a máslo dokud směs nemá konzistenci vlhkého písku. Mandlové plátky nechte zvlášť na závěrečné posypání. Na náplň pouze v míse smíchejte borůvky s cukrem a škrobem.

      3. A ani těsto není o nic složitější. Ve velké míse promíchejte špaldovou mouku, mleté mandle, kokos, citronovou kůru, kypřicí prášek a sodu. Zvlášť prošlehejte vejce s cukrem, rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou. Vlijte do suché směsi a vše promíchejte.

      4. Těsto rozetřete do pekáčku, na něj poklaďte borůvky a posypte drobenkou a mandlovými plátky. Pečte asi 50 minut, dokud drobenka není zlatavá. Můžete zkusit zapíchnout do středu špejli, ale vzhledem k tomu, že ji stejně vytáhnete celou od borůvek, tento test moc nefunguje.

      5. Po vytažení z trouby nechte koláč před krájením alespoň zlehka vychladnout. Koláč můžete jíst teplý nebo studený, ke snídani nebo odpoledne ke kafíčku. V lednici vydrží minimálně 3 dny, ale dá se i zamrazit. A vydrží i přesuny v krabičce, takže si ho klíďo můžete vzít na výlet nebo na chatu. Jako já. 🙂

      Kam dál?

      • Tvarohovo-citronová bábovka s kokosemTvarohovo-citronová bábovka s kokosem
      • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
      • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
      • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
      • Jahodový dort s kokosovým krémemJahodový dort s kokosovým krémem
      • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi

      Rubriky: Recepty, Sladké pečení a dezerty Štítky: borůvky, citron, drobenka, kokos, koláč, mandle

      Předchozí článek « Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
      Další článek: Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier »

      Reader Interactions

      Comments

      1. Kat

        24 října, 2018 at 5:33 am

        I am so trying this today!

        Odpovědět

      Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

      Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

      Primary Sidebar

      Vítejte!

      Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
      Chcete vědět víc? :)

      elikatesy

      Instagram post 2186486236890022732_5688985274 Banánové blondies, to je nový recept, co najdete na blogu. 😊 Znáte  blondies, máte rádi? Tyto jsou trochu míň sladké než klasická verze a krasny kontrast jim dodava křupavá mandlova posypka a abstraktní cákance hořké cokolady. Ve článku najdete i vysvětlení toho, co blondies vlastně jsou a co mají společného s brownies. Odkaz na článek jako vždy v biu 😊
Banana blondies with crunchy almonds and dark chocolate drizzle 😊
#foodphotography #foodstyling #foodblog #foodstagram #foodie #baking #blondies #bananas #dnespecu #sladkepeceni
      Instagram post 2181243761413969243_5688985274 Nový recept na blogu. Voňavý ořechový koláč s pomerančovou kůrou, kardamomem, skořicí a rumem. Vlašské ořechy jsou v něm hned dvakrát, zvláčňují těsto a křupou na povrchu. Koláč je celozrnný, ne moc sladký, a krásně podzimně hřejivý. To zní dobře, ne? 😊
Spicy walnut cake with orange zest, cinnamon, cardamom and rum. Whole wheat and not too sweet. Delicious autumn choice. 🍂
#foodphotography #foodstyling #foodblog #foodie #cake #walnuts #spices #dnespecu #sladkepeceni #kolac #orechy #podzim
      Instagram post 2162536605634270593_5688985274 Upřímně, ne, že bych si přípravu tohoto typu dortů nějak extra užívala. Nebaví mě to a překonám se jen pro radost naší Marušky. Ale když už se do toho  pustím, tak se pořádně odvážu a udělám přesně takový dort, jaký bych si ke svým pátým narozeninám přála já. Růžový. A třpytivý. Hoodně růžový. A hoodně třpytivý. 😊 🦄💖🦄
Unicorn cake for my lovely little niece.. Happy birthday, sweetie ❤
#birthdaycake #unicorncake #girliegirl
      Instagram post 2160232774489798632_5688985274 Od zítra máme ve Finestře lanýžové menu. A jako dezert bude tento čokoládový lanýžový les. Pistaciová a lanýžová ganache, brownies, kandované pistácie, pistáciový mech, čokoládové větvičky a čokoládový sorbet. No není to roztomilé? :) Truffle season starting tomorrow at Finestra. For a dessert I prepared truffle edible forest. Pistachio and truffle ganaches, brownie soil, candied pistachios, pistachio moss, chocolate branches and chocolate sorbet. Isn't it cute? :) #lafinestra #dessert #plateddessert #truffleseason #truffles #pastry #pastrychef #chocolate #chocolatedessert #edibleforest #praguerestaurant
      Instagram post 2158063710023694519_5688985274 Čokoláda, banány, arašídy a karamel. 
Chocolate, banana, peanuts and caramel. 
#lafinestra #dessertoftheday #plateddessert #chefslife #praguerestaurant #pastrychef #pastry
      Instagram post 2155998908774142667_5688985274 Na blogu je nový recept na švestkové drobenkové řezy vonící skořicí a kardamomem. Celozrnné, s ovesnými vločkami a mandlovou mouku. Zkrátka ideální start do podzimní dne. 😊 Odkaz na recept najdete v biu. 
Plum crumble bars with cinnamon and cardamom. Wholemeal spelt flour, almond flour and oats. Great autumn breakfast. 😊
#foodphotography #foodstyling #foodblog #foodie #drobenka #svestky #zdravepeceni #podzim #dnespecu #crumble #plums #autumnrecipes #healthybaking
      Sledovat na Instagramu

      Ať vám nic neunikne ;)

      Copyright © 2019 · Elikatesy