• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem

30 července, 2018 od elikatesy

I z mé druhé předpracovní návštěvy Náplavky jsem si odnesla košíček borůvek. A aby se mi ten tvarohový koláč s drobenkou neomrzel (je to sice vysoce nepravděpodobné, ale riskovat to nehodlám), tak jsem se tentokrát rozhodla vyzkoušet jiný recept. Zamýšlela jsem se nad různými kombinacemi chutí a nad tím, co se k borůvkám hodí. Hned mě napadly mandle, kokos a citron. A tak jsem upekla tento borůvkový koláč s mandlemi a kokosem. Mandle jsou jemné a těstu dodají spíše vláčnost, než výraznou chuť, o tu se ovšem postará citron v kombinaci s kokosem. Ani tentokrát jsem se ale nevzdala drobenky, ta totiž k borůvkám sedí jako prdel na hrnec. Ostatně, drobenka vylepší takřka cokoliv. 🙂borůvkový koláč s mandlemi

Jelikož jsem v práci byla až do úterý a k pečení se tedy dostala až ve středu, borůvky jsem raději zamrazila. Naštěstí jim to na chuti neubere a konzistenci náplně neuškodí. Pokud taky máte mražené borůvky, použijte je přímo zmrzlé. Prohoďte s cukrem a škrobem a vše vysypejte na těsto.

Použijte nejlépe bio citron a hlavně bio kokos. Bio kokos je mnohem šťavnatější a chutnější, klasický levný mletý je spíš dusivý. V případě tohoto koláče se vyplatí si sehnat bio kokos, rozdíl v chuti i struktuře těsta bude opravdu znát.IMG_3204

Koláč je extra šťavnatý díky vyššímu podílu mandlí na úkor mouky. Sladký je tak akorát, příště bych možná cukru v těstě ještě malinko ubrala. Citron dodává ten správný šmrnc a svěžest a kokosová drobenka a plátky křupavých mandlí to celé korunují na naprosto výjimečný letní požitek. To vše umícháno do 20 minut. Pak necelá hodinka v troubě a borůvkový koláč s mandlemi a kokosem je připravený k mlsání.

Tisk

Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Ingredience

  • 190 g mletých mandlí
  • 60 g bio kokosu
  • 75 g celozrnné špaldové mouky
  • 175 g světlého třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g zakysané smetany nebo tučného jogurtu
  • 2 bio citrony pouze kůra
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička sody
  • špetka soli

náplň: 500g borůvek, 50g světlého třtinového cukru, 25g kukuřičného škrobu

    drobenka: 150g špaldové mouky, 50g mletého bio kokosu, 100g másla, 50g sětlého třtinového cukru, 30g mandlových plátků

      Postup přípravy

      • Půl hodinky až hodinku před pečením si z lednice vytáhněte vejce, zakysanou smetanu a máslo na drobenku. Máslo na těsto rozpusťte a nechte zchladnout. Troubu rozehřejte na 180°C/160°C horkovzduch. Menší plech či pekáček si vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
      • Připravte si drobenku. Jednoduše prsty promněte mouku, kokos, cukr a máslo dokud směs nemá konzistenci vlhkého písku. Mandlové plátky nechte zvlášť na závěrečné posypání. Na náplň pouze v míse smíchejte borůvky s cukrem a škrobem.
      • A ani těsto není o nic složitější. Ve velké míse promíchejte špaldovou mouku, mleté mandle, kokos, citronovou kůru, kypřicí prášek a sodu. Zvlášť prošlehejte vejce s cukrem, rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou. Vlijte do suché směsi a vše promíchejte.
      • Těsto rozetřete do pekáčku, na něj poklaďte borůvky a posypte drobenkou a mandlovými plátky. Pečte asi 50 minut, dokud drobenka není zlatavá. Můžete zkusit zapíchnout do středu špejli, ale vzhledem k tomu, že ji stejně vytáhnete celou od borůvek, tento test moc nefunguje.
      • Po vytažení z trouby nechte koláč před krájením alespoň zlehka vychladnout. Koláč můžete jíst teplý nebo studený, ke snídani nebo odpoledne ke kafíčku. V lednici vydrží minimálně 3 dny, ale dá se i zamrazit. A vydrží i přesuny v krabičce, takže si ho klíďo můžete vzít na výlet nebo na chatu. Jako já. 🙂

      Kam dál?

      • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
      • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
      • Tvarohová bábovka s citronem a kokosemTvarohová bábovka s citronem a kokosem
      • Pistáciový dortPistáciový dort
      • Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkouBorůvkové koláče s tvarohem a drobenkou
      • Borůvkové tartaletkyBorůvkové tartaletky

      Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: borůvky, citron, drobenka, kokos, koláč, mandle

      Předchozí článek « Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
      Další článek: Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier »

      Reader Interactions

      Comments

      1. Kat

        24 října, 2018 at 5:33 am

        I am so trying this today!

        Odpovědět

      Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

      Hodnocení receptu




      Primary Sidebar

      Vítejte!

      Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
      Chcete vědět víc? :)

      Ať vám nic neunikne ;)

      Loading

      elikatesy

      V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
      Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
      První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
      Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
      Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
      Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
      Sledovat na Instagramu

      Copyright © 2023 · Elikatesy