• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

20 července, 2018 od elikatesy

Narazili jste na trhu na lesní borůvky? Na nic nečekejte a upečte si borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem. Já jej musím mít každé léto alespoň třikrát!

Nedávno jsem šla v sobotu do práce. Jako minimálně každou druhou sobotu. Souhlasím, zní to hrozně… 😀 Ale jak se v angličtině říká, every cloud has a silver lining. Nechodím do práce na 7, ale na 10 a to má tu výhodu, že můžu z metra vystoupit na Karláku a zajít se mrknout na Náplavku. Nebyla jsem tam už ani nepamatuju, pořád mi to jaksi nevycházelo a vzhledem k mému pracovnímu rozvrhu to vypadá, že tyto předpracovní rychlonávštěvy budou na dlouhou dobu jedinou možností. Ale to neva, i za půl hoďky se dá utratit spousta peněz za sezónní ovoce a zeleninu a sýry. A i sklenka frizzante se stihne. Ale to samozřejmě pšt… 😉

Trhem jsem si pomalu prošla od začátku až do konce a hned jsem věděla, že musím mít borůvky a hříbky (já bych fakt chtěla zajít na houby, ale krom toho, že nemám kdy, stejně – bez jakéhokoliv přehnaného pesimismu – vím, že nic nenajdu…). Na co jsem využila hříbky, se dozvíte v některém z dalších článků. Co podniknout s prvními letošními opravdovými borůvkami, byla naprosto snadná a jednoznačná volba. Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem! Je to jeden z mých nejoblíbenějších koláčů a krátká sezóna lesních borůvek zkrátka nepotřebuje žádné experimenty. Drobenka vylepší prakticky cokoliv a jemný tvaroh se s nakyslými borůvkami krásně doplňuje. Přidala jsem trochu vanilky a skořice a ta vůně linoucí se z trouby byla absolutně neodolatelná…borůvkový koláč s tvarohem

Přiznávám se, tenhle koláč jsem pekla jen pro sebe. V mrazáku mám teď zásobu snídaní na dva týdny dopředu, což je prostě sen. 🙂 Ale o pár dní později jsem velmi podobný, jen v klasické „neozdravené“ podobě pekla i v práci kolegům a byli nadšení. Občas jsou zkrátka nejlepší ty nejjednodušší věci.

Tento můj koláč je celozrnný a malinko míň sladký, což asi není nic nového. Vždyť už mě znáte… 🙂 Tvaroh ale použijte určitě tučný, nízkotučný při pečení příliš ztvrdne, kdežto tučný zůstane krásně krémový.

Tisk

Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

Ingredience

  • 350 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 100 g světlého cukru muscovado
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilky

borůvková náplň: 500g borůvek, 30g kukuřičného škrobu, 30g světlého cukru muscovado

    tvarohová náplň: 500g tučného tvarohu, 2 vejce, 50g medu

      Postup přípravy

      • Máslo, tvaroh i vejce si vytáhněte zhruba hodinku před začátkem pečení (při hodně horkém počasí stačí i míň). Troubu si rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch).
      • Na drobenku smíchejte mouku s cukrem vanilkou a skořicí, přidejte máslo a zpracujte špičkami prstů, dokud vám nevzniknou malé žmolky a těsto nepřipomíná vlhký písek. Na náplň smíchejte tvaroh s vejci a medem. Zvlášť smíchejte borůvky se škrobem a cukrem.
      • Do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem nasypejte větší polovinu drobenky a prsty trochu upěchujte. Vlijte tvarohovou náplň a na ni lžící poklaďte borůvky. Posypejte zbytkem drobenky.
      • Pečte asi 25-30 minut, dokud drobenka není krásně zlatavá. A teď přijde ta nejtěžší část. Před krájením nechte zcela vychladnout, teplá tvarohová náplň není nic moc... 🙂

      Kam dál?

      • Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkouBorůvkové koláče s tvarohem a drobenkou
      • Dvojctihodné koláčeDvojctihodné koláče
      • Jahodové koláčeJahodové koláče
      • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
      • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
      • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem

      Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: borůvky, celozrnné, drobenka, tvaroh

      Předchozí článek « Pečená pražma se zeleninou
      Další článek: Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem »

      Reader Interactions

      Comments

      1. Martina

        21 července, 2019 at 3:13 pm

        Dnes jsem pekla pro rodinné posezení. Výborné, i tchán diabetik si pošmákl. Určitě jsem nepekla naposledy. Díky za recept.

        Odpovědět
        • elikatesy

          21 července, 2019 at 3:46 pm

          Já děkuju za milou zprávu. Jsem moc ráda, že chutnal. 🙂

          Odpovědět
      2. Štěpánka

        13 června, 2021 at 8:46 pm

        Už jsem dělala dvakrát, jsou úžasné! 🙂

        Odpovědět
        • elikatesy

          15 června, 2021 at 2:44 pm

          Super, moc děkuji, jsem ráda, že chutnají. 🙂

          Odpovědět
      3. Barbora

        26 července, 2022 at 8:17 am

        Super recept dávám 1/3 polohrubé obyč mouky. Neměla jsem dva tvarohy a tak jsem jeden nahradila zak.smet. ovoce sypu jen tak bez škrobu a je to tedy dobrota. Díky

        Odpovědět
        • elikatesy

          27 července, 2022 at 7:59 am

          Moc děkuji, se zakysanou smetanou to musí být taky moc dobré. 🙂

          Odpovědět

      Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

      Hodnocení receptu




      Primary Sidebar

      Vítejte!

      Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
      Chcete vědět víc? :)

      Ať vám nic neunikne ;)

      Loading

      elikatesy

      Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
      Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
      Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
      Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
      A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
      Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
      Sledovat na Instagramu

      Copyright © 2023 · Elikatesy