• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

20 července, 2018 od elikatesy

Narazili jste na trhu na lesní borůvky? Na nic nečekejte a upečte si borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem. Já jej musím mít každé léto alespoň třikrát!

Nedávno jsem šla v sobotu do práce. Jako minimálně každou druhou sobotu. Souhlasím, zní to hrozně… 😀 Ale jak se v angličtině říká, every cloud has a silver lining. Nechodím do práce na 7, ale na 10 a to má tu výhodu, že můžu z metra vystoupit na Karláku a zajít se mrknout na Náplavku. Nebyla jsem tam už ani nepamatuju, pořád mi to jaksi nevycházelo a vzhledem k mému pracovnímu rozvrhu to vypadá, že tyto předpracovní rychlonávštěvy budou na dlouhou dobu jedinou možností. Ale to neva, i za půl hoďky se dá utratit spousta peněz za sezónní ovoce a zeleninu a sýry. A i sklenka frizzante se stihne. Ale to samozřejmě pšt… 😉

Trhem jsem si pomalu prošla od začátku až do konce a hned jsem věděla, že musím mít borůvky a hříbky (já bych fakt chtěla zajít na houby, ale krom toho, že nemám kdy, stejně – bez jakéhokoliv přehnaného pesimismu – vím, že nic nenajdu…). Na co jsem využila hříbky, se dozvíte v některém z dalších článků. Co podniknout s prvními letošními opravdovými borůvkami, byla naprosto snadná a jednoznačná volba. Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem! Je to jeden z mých nejoblíbenějších koláčů a krátká sezóna lesních borůvek zkrátka nepotřebuje žádné experimenty. Drobenka vylepší prakticky cokoliv a jemný tvaroh se s nakyslými borůvkami krásně doplňuje. Přidala jsem trochu vanilky a skořice a ta vůně linoucí se z trouby byla absolutně neodolatelná…borůvkový koláč s tvarohem

Přiznávám se, tenhle koláč jsem pekla jen pro sebe. V mrazáku mám teď zásobu snídaní na dva týdny dopředu, což je prostě sen. 🙂 Ale o pár dní později jsem velmi podobný, jen v klasické „neozdravené“ podobě pekla i v práci kolegům a byli nadšení. Občas jsou zkrátka nejlepší ty nejjednodušší věci.

Tento můj koláč je celozrnný a malinko míň sladký, což asi není nic nového. Vždyť už mě znáte… 🙂 Tvaroh ale použijte určitě tučný, nízkotučný při pečení příliš ztvrdne, kdežto tučný zůstane krásně krémový.

Tisk

Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

Ingredience

  • 350 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 100 g světlého cukru muscovado
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilky

borůvková náplň: 500g borůvek, 30g kukuřičného škrobu, 30g světlého cukru muscovado

    tvarohová náplň: 500g tučného tvarohu, 2 vejce, 50g medu

      Postup přípravy

      • Máslo, tvaroh i vejce si vytáhněte zhruba hodinku před začátkem pečení (při hodně horkém počasí stačí i míň). Troubu si rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch).
      • Na drobenku smíchejte mouku s cukrem vanilkou a skořicí, přidejte máslo a zpracujte špičkami prstů, dokud vám nevzniknou malé žmolky a těsto nepřipomíná vlhký písek. Na náplň smíchejte tvaroh s vejci a medem. Zvlášť smíchejte borůvky se škrobem a cukrem.
      • Do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem nasypejte větší polovinu drobenky a prsty trochu upěchujte. Vlijte tvarohovou náplň a na ni lžící poklaďte borůvky. Posypejte zbytkem drobenky.
      • Pečte asi 25-30 minut, dokud drobenka není krásně zlatavá. A teď přijde ta nejtěžší část. Před krájením nechte zcela vychladnout, teplá tvarohová náplň není nic moc... 🙂

      Kam dál?

      • Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkouBorůvkové koláče s tvarohem a drobenkou
      • Dvojctihodné koláčeDvojctihodné koláče
      • Jahodové koláčeJahodové koláče
      • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
      • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
      • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem

      Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: borůvky, celozrnné, drobenka, tvaroh

      Předchozí článek « Pečená pražma se zeleninou
      Další článek: Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem »

      Reader Interactions

      Comments

      1. Martina

        21 července, 2019 at 3:13 pm

        Dnes jsem pekla pro rodinné posezení. Výborné, i tchán diabetik si pošmákl. Určitě jsem nepekla naposledy. Díky za recept.

        Odpovědět
        • elikatesy

          21 července, 2019 at 3:46 pm

          Já děkuju za milou zprávu. Jsem moc ráda, že chutnal. 🙂

          Odpovědět
      2. Štěpánka

        13 června, 2021 at 8:46 pm

        Už jsem dělala dvakrát, jsou úžasné! 🙂

        Odpovědět
        • elikatesy

          15 června, 2021 at 2:44 pm

          Super, moc děkuji, jsem ráda, že chutnají. 🙂

          Odpovědět

      Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

      Hodnocení receptu




      Primary Sidebar

      Vítejte!

      Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
      Chcete vědět víc? :)

      Ať vám nic neunikne ;)

      Loading

      elikatesy

      Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
      Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
      Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
      Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
      Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
      Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
      Sledovat na Instagramu

      Copyright © 2022 · Elikatesy