Když nevíte co by, upečte si muffiny. Proč? Protože je to jedna z nejjednodušších a nejrychlejších věcí na světě. Připraveno a upečeno máte za půl hoďky. I s umytím nádobí. 😉 Navíc máte něco zdravého a dobrého na snídani nebo, vzhledem k tomu, že jim neuškodí ani pobyt v krabičce, na svačinu na výlet. A to že je asi milión variant, takže nuda nehrozí, je příjemný bonus. Na blogu už jsou celozrnné perníkové muffiny, hruškové muffiny s ořechovou drobenkou nebo banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy (mé oblíbené, musím je brzo znovu upéct). Tyto muffiny vznikly jednoduše proto, že jsem na trhu ulovila krásné lesní borůvky a v košíku mi opět přezrávaly banány. Což je vždycky signál, že bych měla něco upéct. A tak jsem upekla. Banánové muffiny s borůvkami. 🙂
Muffin, jako snídaňová záležitost, by měl být alespoň trochu zdravý. A to tyhle jsou. Celozrnné ze špaldové mouky s přídavkem jemných ovesných vloček a sladké především díky banánu. Přidaného cukru je v nich minimum. O vláčnost se postará podmáslí a banán a trocha olivového oleje. Použila jsem vanilkový olivový olej (návod na jeho přípravu najdete zde), ale poslouží i obyčejný olivový olej, raději spíše jemnější chuti. Případně klidně použijte řepkový či slunečnicový, ideálně za studena lisovaný olej. Pokud teď v létě seženete čerstvé lesní borůvky, použijte ty, ale klidně použijte i mražené. Do těsta je v tom případě přimíchejte rovnou, nenechávejte je rozmrazit. Pokud muffiny chcete ještě trochu vytunit, můžete přidat nasekané vlašské či pekanové ořechy. Nebo je na povrchu místo ovesnými vločkami posypat mandlovými plátky.
Muffiny obvykle peču v teflonové formě bez papírových košíčků, protože je mi líto, když pak na papíru zůstane kus těsta, ale muffiny s borůvkami je lepší péct s košíčky, protože borůvky mají tendenci se k formě (i teflonové) připéct. Pokud chcete, aby vám muffiny hezky naskočily, naplňte košíčky až téměř po okraj a pečte je nejdříve na vyšší teplotu, kterou po 5 minutách snižte. Vysokou teplotou se těsto zatáhne a zároveň se kypřicí látky rychleji aktivují a těsto „vybublá“ na povrch. A máte krásný prasknutý muffin. 🙂
Banánové muffiny s borůvkami
Ingredience
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g jemných ovesných vloček plus další na posypání
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- špetka vanilky
- špetka skořice
- 3 přezrálé banány
- 50 g jemného třtinového cukru
- 250 g podmáslí
- 50 g olivového oleje
- 2 vejce
- 150 g borůvek
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 210°C (horkovzduch 190°C). Připravte si formu na 12 muffinů a vyložte ji papírovými košíčky.
- Ve velké míse promíchejte mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl, vanilku a skořici. V jiné míse rozmačkejte banány, přidejte vejce, podmáslí, olej a cukr. Směs prošlehejte (stačí vidličkou) a přilijte k suché směsi. Rychle promíchejte (nepřemíchejte, aby muffiny nebyly tuhé) a přidejte borůvky. Stěrkou znovu opatrně promíchejte, aby se borůvky moc nerozmačkaly. Lžící či zdobicím pytlíkem těsto rozdělte do muffinových košíčků.
- Pečte 5 minut, pak teplotu snižte na 190°C (horkovzduch 170°C) a pečte dalších 15 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Napsat komentář