• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové muffiny s borůvkami

22 července, 2019 od elikatesy

Když nevíte co by, upečte si muffiny. Proč? Protože je to jedna z nejjednodušších a nejrychlejších věcí na světě. Připraveno a upečeno máte za půl hoďky. I s umytím nádobí. 😉 Navíc máte něco zdravého a dobrého na snídani nebo, vzhledem k tomu, že jim neuškodí ani pobyt v krabičce, na svačinu na výlet. A to že je asi milión variant, takže nuda nehrozí, je příjemný bonus. Na blogu už jsou celozrnné perníkové muffiny, hruškové muffiny s ořechovou drobenkou nebo banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy (mé oblíbené, musím je brzo znovu upéct). Tyto muffiny vznikly jednoduše proto, že jsem na trhu ulovila krásné lesní borůvky a v košíku mi opět přezrávaly banány. Což je vždycky signál, že bych měla něco upéct. A tak jsem upekla. Banánové muffiny s borůvkami. 🙂

muffiny s borůvkami

Muffin, jako snídaňová záležitost, by měl být alespoň trochu zdravý. A to tyhle jsou. Celozrnné ze špaldové mouky s přídavkem jemných ovesných vloček a sladké především díky banánu. Přidaného cukru je v nich minimum. O vláčnost se postará podmáslí a banán a trocha olivového oleje. Použila jsem vanilkový olivový olej (návod na jeho přípravu najdete zde), ale poslouží i obyčejný olivový olej, raději spíše jemnější chuti. Případně klidně použijte řepkový či slunečnicový, ideálně za studena lisovaný olej. Pokud teď v létě seženete čerstvé lesní borůvky, použijte ty, ale klidně použijte i mražené. Do těsta je v tom případě přimíchejte rovnou, nenechávejte je rozmrazit. Pokud muffiny chcete ještě trochu vytunit, můžete přidat nasekané vlašské či pekanové ořechy. Nebo je na povrchu místo ovesnými vločkami posypat mandlovými plátky.

Muffiny obvykle peču v teflonové formě bez papírových košíčků, protože je mi líto, když pak na papíru zůstane kus těsta, ale muffiny s borůvkami je lepší péct s košíčky, protože borůvky mají tendenci se k formě (i teflonové) připéct. Pokud chcete, aby vám muffiny hezky naskočily, naplňte košíčky až téměř po okraj a pečte je nejdříve na vyšší teplotu, kterou po 5 minutách snižte. Vysokou teplotou se těsto zatáhne a zároveň se kypřicí látky rychleji aktivují a těsto „vybublá“ na povrch. A máte krásný prasknutý muffin. 🙂

Tisk

Banánové muffiny s borůvkami

Ingredience

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček plus další na posypání
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • špetka skořice
  • 3 přezrálé banány
  • 50 g jemného třtinového cukru
  • 250 g podmáslí
  • 50 g olivového oleje
  • 2 vejce
  • 150 g borůvek

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 210°C (horkovzduch 190°C). Připravte si formu na 12 muffinů a vyložte ji papírovými košíčky.
  • Ve velké míse promíchejte mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl, vanilku a skořici. V jiné míse rozmačkejte banány, přidejte vejce, podmáslí, olej a cukr. Směs prošlehejte (stačí vidličkou) a přilijte k suché směsi. Rychle promíchejte (nepřemíchejte, aby muffiny nebyly tuhé) a přidejte borůvky. Stěrkou znovu opatrně promíchejte, aby se borůvky moc nerozmačkaly. Lžící či zdobicím pytlíkem těsto rozdělte do muffinových košíčků.
  • Pečte 5 minut, pak teplotu snižte na 190°C (horkovzduch 170°C) a pečte dalších 15 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Kam dál?

  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem
  • Banánový chléb s hnědým máslemBanánový chléb s hnědým máslem
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: banány, borůvky, celozrnné, muffiny, ovesné vločky

Předchozí článek « Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
Další článek: Amaretto cheesecake s meruňkami »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy