• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Amaretto cheesecake s meruňkami

12 srpna, 2019 od elikatesy

To co zrovna budu péct se většinou odvíjí od sezóny a ingredience, kterou chci použít. Od jara až do podzimu je mé pečení do značné míry závislé na tom, co zrovna ulovím na trhu. Začíná to na jaře jahodami a třešněmi, přes léto pokračuje meruňkami, broskvemi a borůvkami a na podzim se pak těším na švestky, hrušky a dýně. I mé vaření probíhá podobně. Na jaře se cpu chřestem a hráškem, v létě cuketami, okurkami a rajčaty a na podzim se nemůžu nabažit dýně, řepy a mrkve. Mám moc ráda střídaní ročních období a každý týden se těším, až zjistím, co nového se na polích a zahradách urodilo. Momentálně jsou to třeba krásně sladké a šťavnaté meruňky. A tak je tu tento amaretto cheesecake s meruňkami.

amaretto cheesecake

Jakmile doma vybalím z košíku ovoce a zeleninu z trhu, zamyslím se, jaké další chutě by s danou surovinou nejlépe ladily. U meruněk jsem přemýšlela nad mandlemi či lískovými oříšky, pomerančem, skořicí, vanilkou a smetanou. Prošla jsem pár ze svých kuchařek a v Ottolenghiho Sweet jsem narazila na amaretto cheesecake s meruňkami, který jsem si už dřív založila. Amaretto je jemný, hořkosladký likér, který se vyrábí z mandlí, meruňkových jader, koření a vanilky. Mám k němu trochu nostalgický vztah. Byl to jeden z prvních drinků, kterým jsme se s holkama zamlada trochu picly. Doma jej mám vždycky a tak bylo rozhodnuto. Upeču amaretto cheesecake s meruňkami. 🙂

Poměry surovin jsem zlehka upravila, ale nic zásadního a musím říct, že výsledek mě nadchnul. Ostatně, jako vše, co jsem zatím z této kuchařky upekla. Cheesecake je jemný, příjemně sladce kořeněný, chutě jsou vyvážené a sousta se vám na jazyku jen rozplývají. Jedním slovem, blaho.

Pár rad k tomu, jak na to,  aby byl cheesecake vždy dokonale jemný a krémový. Co se krémového sýra týče, nejtradičnější pro přípravu cheesecaku je philadephie, ale tu já nějak extra neprožívám, obsahuje podle mě zcela zbytečné stabilizátory a navíc, pokud to jde, preferuju české výrobky. Můžete použít žervé, lučinu či jakýkoliv jiný krémový sýr, ideálně však co nejtučnější.

Další nutné ingredience jsou smetana, kysaná či sladká a vejce. Pro cheesecaky s citronovou či limetovou šťávou a kůrou se skvěle hodí kysaná, která dodá další vrstvu nakyslé chuti. To jsem ale u tohoto cheesecaku nechtěla a proto jsem použila smetanu sladkou. Vejce náplň podrží a zcela si s nimi vystačíte, ale občas se do cheesecaku přidává i trocha škrobu či mouky, čímž si pevnost náplně pojistíte. Cheesecake se pak bude i lépe a čistěji krájet, ale pokud použijete pouze vejce, bude cheesecake opravdu extra jemně krémový. Proto taky preferuju variantu bez škrobu.

Pečení ve vodní lázni je další pojistka krémovitosti. Cheesecake se peče pomalu a pozvolna ve vlhkém prostředí a povrch nevyschne. Není to nic složitého, ale pokud se bojíte, že voda nateče i do cheesecaku, můžete použít lehce švindlířskou metodu. Cheesecake pečte na roštu a vodu nalijte do plechu pod tímto roštem. Zajistíte si alespoň to vlhké prostředí. 🙂

Důležitá věc. Cheesecake nepřepečte. Je hotový, i když to tak nevypadá. Okraje mají být pevné a lehce nafouknuté, ale uprostřed se stále musí trochu třást. Ke konci pečení jej proto kontrolujte. Pokud se vytvořilo pár prasklinek, pak už je sice malinko pozdě, ale stále to není to žádná katastrofa. Troubu hned vypněte, dvířka pootevřete a vložte do nich vařečku a cheesecake nechte hodinu zvolna chladnout. Cheesecake totiž nemá rád teplotní šoky a pokud jej rovnou vytáhnete z trouby, může se stát, že popraská. Po hodině chladnutí v troubě jej vytáhněte a až zcela vychladne na pokojovou teplotu, přesuňte  jej do lednice. Minimálně na tři hoďky, ideálně přes noc. Další den si pak užijte dokonalý, jemný a krémový cheesecake. 😉

 

Tisk

Amaretto cheesecake s meruňkami

Ingredience

Podklad

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g změklého másla

Náplň

  • 900 g krémového sýra
  • 150 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 pomeranče
  • 100 g smetany na šlehání
  • 80 ml amaretta

Na dokončení

  • 750 g meruněk
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • 30 g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Nejprve si připravte sušenkový podklad. Sušenky nadrťte v mixéru nebo je vložte do pevného pytlíku a podrťte válečkem. V misce smíchejte s mletými mandlemi, přidejte změklé máslo a špičkami prstů zpracujte do konzistence mokrého písku. Dno formy o průměru 23cm vyložte pečicím papírem a po stranách ji důkladně obalte alobalem. Vsypte sušenkovou drobenku a lžící upěchujte. Dejte ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch).
  • Na náplň vložte do mixéru s K-nádstavcem krémový sýr, cukr, pomerančovou kůru, semínka z vanilky a cukr a na pomalé otáčky míchejte, dokud se vše nespojí. Jedno po druhém přidejte vejce a vždy důkladně promíchejte. Možná budete muset několikrát mixér zastavit a seškrábnout stěny. Nakonec přidejte smetanu a amaretto a znovu promíchejte.
  • Z lednice vytáhněte formu se sušenkovým základem a postavte ji do vyššího plechu. Na základ nalijte amaretto náplň a vložte do trouby. Do plechu vlijte 1-2cm vroucí vody, zavřete a pečte asi 50- 60minut. Cheesecake je hotový, když jsou okraje pevné, ale uprostřed se stále trochu třese. Ke konci kontrolujte a pokud povrch začne lehce praskat, okamžitě troubu vypněte. Pootevřete dvířka, zajistěte vařečkou a cheesecake nechte hodinu chladnout ve vypnuté troubě. Poté přesuňte do lednice a nechte ztuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
  • Meruňky omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a pokud jsou hodně velké, tak ještě každou půlku překrojte. Vyskládejte na plech s pečicím papírem, posypte krupicovým cukrem a pečte na 190°C (170°C horkovzduch) asi 20 minut. Meruňky by měly změknout, ale stále držet tvar. Přesný čas záleží na stupni zralosti, takže je raději kontrolujte. Po upečení nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné krabičce. Na jiný plech vsypte plátky mandlí a pečte asi 8-10 minut (každých pár minut s plechem zatřeste), dokud nejsou krásně zlatavé. Nechte vychladnout.
  • V den podávání objeďte okraje cheesecaku nožem, uvolněte z formy a ozdobte pečenými meruňkami a opraženými plátky mandlí.

 

Kam dál?

  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: amaretto, cheesecake, krémový sýr, mandle, meruňky

Předchozí článek « Banánové muffiny s borůvkami
Další článek: Broskvový koláč s drobenkou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy