• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Amaretto cheesecake s meruňkami

12 srpna, 2019 od elikatesy

To co zrovna budu péct se většinou odvíjí od sezóny a ingredience, kterou chci použít. Od jara až do podzimu je mé pečení do značné míry závislé na tom, co zrovna ulovím na trhu. Začíná to na jaře jahodami a třešněmi, přes léto pokračuje meruňkami, broskvemi a borůvkami a na podzim se pak těším na švestky, hrušky a dýně. I mé vaření probíhá podobně. Na jaře se cpu chřestem a hráškem, v létě cuketami, okurkami a rajčaty a na podzim se nemůžu nabažit dýně, řepy a mrkve. Mám moc ráda střídaní ročních období a každý týden se těším, až zjistím, co nového se na polích a zahradách urodilo. Momentálně jsou to třeba krásně sladké a šťavnaté meruňky. A tak je tu tento amaretto cheesecake s meruňkami.

amaretto cheesecake

Jakmile doma vybalím z košíku ovoce a zeleninu z trhu, zamyslím se, jaké další chutě by s danou surovinou nejlépe ladily. U meruněk jsem přemýšlela nad mandlemi či lískovými oříšky, pomerančem, skořicí, vanilkou a smetanou. Prošla jsem pár ze svých kuchařek a v Ottolenghiho Sweet jsem narazila na amaretto cheesecake s meruňkami, který jsem si už dřív založila. Amaretto je jemný, hořkosladký likér, který se vyrábí z mandlí, meruňkových jader, koření a vanilky. Mám k němu trochu nostalgický vztah. Byl to jeden z prvních drinků, kterým jsme se s holkama zamlada trochu picly. Doma jej mám vždycky a tak bylo rozhodnuto. Upeču amaretto cheesecake s meruňkami. 🙂

Poměry surovin jsem zlehka upravila, ale nic zásadního a musím říct, že výsledek mě nadchnul. Ostatně, jako vše, co jsem zatím z této kuchařky upekla. Cheesecake je jemný, příjemně sladce kořeněný, chutě jsou vyvážené a sousta se vám na jazyku jen rozplývají. Jedním slovem, blaho.

Pár rad k tomu, jak na to,  aby byl cheesecake vždy dokonale jemný a krémový. Co se krémového sýra týče, nejtradičnější pro přípravu cheesecaku je philadephie, ale tu já nějak extra neprožívám, obsahuje podle mě zcela zbytečné stabilizátory a navíc, pokud to jde, preferuju české výrobky. Můžete použít žervé, lučinu či jakýkoliv jiný krémový sýr, ideálně však co nejtučnější.

Další nutné ingredience jsou smetana, kysaná či sladká a vejce. Pro cheesecaky s citronovou či limetovou šťávou a kůrou se skvěle hodí kysaná, která dodá další vrstvu nakyslé chuti. To jsem ale u tohoto cheesecaku nechtěla a proto jsem použila smetanu sladkou. Vejce náplň podrží a zcela si s nimi vystačíte, ale občas se do cheesecaku přidává i trocha škrobu či mouky, čímž si pevnost náplně pojistíte. Cheesecake se pak bude i lépe a čistěji krájet, ale pokud použijete pouze vejce, bude cheesecake opravdu extra jemně krémový. Proto taky preferuju variantu bez škrobu.

Pečení ve vodní lázni je další pojistka krémovitosti. Cheesecake se peče pomalu a pozvolna ve vlhkém prostředí a povrch nevyschne. Není to nic složitého, ale pokud se bojíte, že voda nateče i do cheesecaku, můžete použít lehce švindlířskou metodu. Cheesecake pečte na roštu a vodu nalijte do plechu pod tímto roštem. Zajistíte si alespoň to vlhké prostředí. 🙂

Důležitá věc. Cheesecake nepřepečte. Je hotový, i když to tak nevypadá. Okraje mají být pevné a lehce nafouknuté, ale uprostřed se stále musí trochu třást. Ke konci pečení jej proto kontrolujte. Pokud se vytvořilo pár prasklinek, pak už je sice malinko pozdě, ale stále to není to žádná katastrofa. Troubu hned vypněte, dvířka pootevřete a vložte do nich vařečku a cheesecake nechte hodinu zvolna chladnout. Cheesecake totiž nemá rád teplotní šoky a pokud jej rovnou vytáhnete z trouby, může se stát, že popraská. Po hodině chladnutí v troubě jej vytáhněte a až zcela vychladne na pokojovou teplotu, přesuňte  jej do lednice. Minimálně na tři hoďky, ideálně přes noc. Další den si pak užijte dokonalý, jemný a krémový cheesecake. 😉

 

Tisk

Amaretto cheesecake s meruňkami

Ingredience

Podklad

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g změklého másla

Náplň

  • 900 g krémového sýra
  • 150 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 pomeranče
  • 100 g smetany na šlehání
  • 80 ml amaretta

Na dokončení

  • 750 g meruněk
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • 30 g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Nejprve si připravte sušenkový podklad. Sušenky nadrťte v mixéru nebo je vložte do pevného pytlíku a podrťte válečkem. V misce smíchejte s mletými mandlemi, přidejte změklé máslo a špičkami prstů zpracujte do konzistence mokrého písku. Dno formy o průměru 23cm vyložte pečicím papírem a po stranách ji důkladně obalte alobalem. Vsypte sušenkovou drobenku a lžící upěchujte. Dejte ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch).
  • Na náplň vložte do mixéru s K-nádstavcem krémový sýr, cukr, pomerančovou kůru, semínka z vanilky a cukr a na pomalé otáčky míchejte, dokud se vše nespojí. Jedno po druhém přidejte vejce a vždy důkladně promíchejte. Možná budete muset několikrát mixér zastavit a seškrábnout stěny. Nakonec přidejte smetanu a amaretto a znovu promíchejte.
  • Z lednice vytáhněte formu se sušenkovým základem a postavte ji do vyššího plechu. Na základ nalijte amaretto náplň a vložte do trouby. Do plechu vlijte 1-2cm vroucí vody, zavřete a pečte asi 50- 60minut. Cheesecake je hotový, když jsou okraje pevné, ale uprostřed se stále trochu třese. Ke konci kontrolujte a pokud povrch začne lehce praskat, okamžitě troubu vypněte. Pootevřete dvířka, zajistěte vařečkou a cheesecake nechte hodinu chladnout ve vypnuté troubě. Poté přesuňte do lednice a nechte ztuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
  • Meruňky omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a pokud jsou hodně velké, tak ještě každou půlku překrojte. Vyskládejte na plech s pečicím papírem, posypte krupicovým cukrem a pečte na 190°C (170°C horkovzduch) asi 20 minut. Meruňky by měly změknout, ale stále držet tvar. Přesný čas záleží na stupni zralosti, takže je raději kontrolujte. Po upečení nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné krabičce. Na jiný plech vsypte plátky mandlí a pečte asi 8-10 minut (každých pár minut s plechem zatřeste), dokud nejsou krásně zlatavé. Nechte vychladnout.
  • V den podávání objeďte okraje cheesecaku nožem, uvolněte z formy a ozdobte pečenými meruňkami a opraženými plátky mandlí.

 

Kam dál?

  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: amaretto, cheesecake, krémový sýr, mandle, meruňky

Předchozí článek « Banánové muffiny s borůvkami
Další článek: Broskvový koláč s drobenkou »

Reader Interactions

Comments

  1. Jana

    12 července, 2023 at 12:05 pm

    Moc dobré, letní, originální. Děkuji za recept a inspiraci.

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 července, 2023 at 2:09 pm

      Moc děkuji!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy