• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Amaretto cheesecake s meruňkami

12 srpna, 2019 od elikatesy

To co zrovna budu péct se většinou odvíjí od sezóny a ingredience, kterou chci použít. Od jara až do podzimu je mé pečení do značné míry závislé na tom, co zrovna ulovím na trhu. Začíná to na jaře jahodami a třešněmi, přes léto pokračuje meruňkami, broskvemi a borůvkami a na podzim se pak těším na švestky, hrušky a dýně. I mé vaření probíhá podobně. Na jaře se cpu chřestem a hráškem, v létě cuketami, okurkami a rajčaty a na podzim se nemůžu nabažit dýně, řepy a mrkve. Mám moc ráda střídaní ročních období a každý týden se těším, až zjistím, co nového se na polích a zahradách urodilo. Momentálně jsou to třeba krásně sladké a šťavnaté meruňky. A tak je tu tento amaretto cheesecake s meruňkami.

amaretto cheesecake

Jakmile doma vybalím z košíku ovoce a zeleninu z trhu, zamyslím se, jaké další chutě by s danou surovinou nejlépe ladily. U meruněk jsem přemýšlela nad mandlemi či lískovými oříšky, pomerančem, skořicí, vanilkou a smetanou. Prošla jsem pár ze svých kuchařek a v Ottolenghiho Sweet jsem narazila na amaretto cheesecake s meruňkami, který jsem si už dřív založila. Amaretto je jemný, hořkosladký likér, který se vyrábí z mandlí, meruňkových jader, koření a vanilky. Mám k němu trochu nostalgický vztah. Byl to jeden z prvních drinků, kterým jsme se s holkama zamlada trochu picly. Doma jej mám vždycky a tak bylo rozhodnuto. Upeču amaretto cheesecake s meruňkami. 🙂

Poměry surovin jsem zlehka upravila, ale nic zásadního a musím říct, že výsledek mě nadchnul. Ostatně, jako vše, co jsem zatím z této kuchařky upekla. Cheesecake je jemný, příjemně sladce kořeněný, chutě jsou vyvážené a sousta se vám na jazyku jen rozplývají. Jedním slovem, blaho.

Pár rad k tomu, jak na to,  aby byl cheesecake vždy dokonale jemný a krémový. Co se krémového sýra týče, nejtradičnější pro přípravu cheesecaku je philadephie, ale tu já nějak extra neprožívám, obsahuje podle mě zcela zbytečné stabilizátory a navíc, pokud to jde, preferuju české výrobky. Můžete použít žervé, lučinu či jakýkoliv jiný krémový sýr, ideálně však co nejtučnější.

Další nutné ingredience jsou smetana, kysaná či sladká a vejce. Pro cheesecaky s citronovou či limetovou šťávou a kůrou se skvěle hodí kysaná, která dodá další vrstvu nakyslé chuti. To jsem ale u tohoto cheesecaku nechtěla a proto jsem použila smetanu sladkou. Vejce náplň podrží a zcela si s nimi vystačíte, ale občas se do cheesecaku přidává i trocha škrobu či mouky, čímž si pevnost náplně pojistíte. Cheesecake se pak bude i lépe a čistěji krájet, ale pokud použijete pouze vejce, bude cheesecake opravdu extra jemně krémový. Proto taky preferuju variantu bez škrobu.

Pečení ve vodní lázni je další pojistka krémovitosti. Cheesecake se peče pomalu a pozvolna ve vlhkém prostředí a povrch nevyschne. Není to nic složitého, ale pokud se bojíte, že voda nateče i do cheesecaku, můžete použít lehce švindlířskou metodu. Cheesecake pečte na roštu a vodu nalijte do plechu pod tímto roštem. Zajistíte si alespoň to vlhké prostředí. 🙂

Důležitá věc. Cheesecake nepřepečte. Je hotový, i když to tak nevypadá. Okraje mají být pevné a lehce nafouknuté, ale uprostřed se stále musí trochu třást. Ke konci pečení jej proto kontrolujte. Pokud se vytvořilo pár prasklinek, pak už je sice malinko pozdě, ale stále to není to žádná katastrofa. Troubu hned vypněte, dvířka pootevřete a vložte do nich vařečku a cheesecake nechte hodinu zvolna chladnout. Cheesecake totiž nemá rád teplotní šoky a pokud jej rovnou vytáhnete z trouby, může se stát, že popraská. Po hodině chladnutí v troubě jej vytáhněte a až zcela vychladne na pokojovou teplotu, přesuňte  jej do lednice. Minimálně na tři hoďky, ideálně přes noc. Další den si pak užijte dokonalý, jemný a krémový cheesecake. 😉

 

Tisk

Amaretto cheesecake s meruňkami

Ingredience

Podklad

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g změklého másla

Náplň

  • 900 g krémového sýra
  • 150 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 pomeranče
  • 100 g smetany na šlehání
  • 80 ml amaretta

Na dokončení

  • 750 g meruněk
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • 30 g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Nejprve si připravte sušenkový podklad. Sušenky nadrťte v mixéru nebo je vložte do pevného pytlíku a podrťte válečkem. V misce smíchejte s mletými mandlemi, přidejte změklé máslo a špičkami prstů zpracujte do konzistence mokrého písku. Dno formy o průměru 23cm vyložte pečicím papírem a po stranách ji důkladně obalte alobalem. Vsypte sušenkovou drobenku a lžící upěchujte. Dejte ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch).
  • Na náplň vložte do mixéru s K-nádstavcem krémový sýr, cukr, pomerančovou kůru, semínka z vanilky a cukr a na pomalé otáčky míchejte, dokud se vše nespojí. Jedno po druhém přidejte vejce a vždy důkladně promíchejte. Možná budete muset několikrát mixér zastavit a seškrábnout stěny. Nakonec přidejte smetanu a amaretto a znovu promíchejte.
  • Z lednice vytáhněte formu se sušenkovým základem a postavte ji do vyššího plechu. Na základ nalijte amaretto náplň a vložte do trouby. Do plechu vlijte 1-2cm vroucí vody, zavřete a pečte asi 50- 60minut. Cheesecake je hotový, když jsou okraje pevné, ale uprostřed se stále trochu třese. Ke konci kontrolujte a pokud povrch začne lehce praskat, okamžitě troubu vypněte. Pootevřete dvířka, zajistěte vařečkou a cheesecake nechte hodinu chladnout ve vypnuté troubě. Poté přesuňte do lednice a nechte ztuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
  • Meruňky omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a pokud jsou hodně velké, tak ještě každou půlku překrojte. Vyskládejte na plech s pečicím papírem, posypte krupicovým cukrem a pečte na 190°C (170°C horkovzduch) asi 20 minut. Meruňky by měly změknout, ale stále držet tvar. Přesný čas záleží na stupni zralosti, takže je raději kontrolujte. Po upečení nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné krabičce. Na jiný plech vsypte plátky mandlí a pečte asi 8-10 minut (každých pár minut s plechem zatřeste), dokud nejsou krásně zlatavé. Nechte vychladnout.
  • V den podávání objeďte okraje cheesecaku nožem, uvolněte z formy a ozdobte pečenými meruňkami a opraženými plátky mandlí.

 

Kam dál?

  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: amaretto, cheesecake, krémový sýr, mandle, meruňky

Předchozí článek « Banánové muffiny s borůvkami
Další článek: Broskvový koláč s drobenkou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy