Dnes mám pro vás recept na pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi inspirovaný receptem z jedné z mých oblíbených kuchařek. Z mé poměrně rozsáhlé sbírky mám několik oblíbených, po kterých pro inspiraci sahám častěji, než po ostatních. Co se sladkostí týče, krom Sweet od Ottolenhiho (tu tady zmiňuju často), mám i několik oblíbených „zdravých“ kuchařek. Mimo jiné jedna s trošku pitomým názvem Love, Bake, Nourish (Miluj, peč, vyživuj).
Tuto kuchařku jsem si dovezla z Londýna a baví mě, že recepty v ní jsou trochu zdravější, ale autorka se zároveň nevyhýbá žádným přirozeným potravinám. Na většině alternativních kuchařek mě totiž odradí, že se hned v úvodu dozvím, že lepek/ mléčné výrobky/ jakýkoliv cukr jsou naprosté zlo. Taky jsem si tím obdobím prošla. Ale dnes už nějak nechápu, proč by dezert z celozrnné mouky, medu a kvalitního másla byl pro tělo horší než dezert z půl kila ořechů, kokosového oleje a datlí. Ale to je vedlejší. Nebudu vzdychat nad nesmyslností nejrůznější diet. Raději si něco dobrého upečeme. Třeba tento pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi. Ten je totiž moc dobrý. 🙂
Baví mě hrát si s nejrůznějšími chuťovými kombinacemi a mnohdy peču tak, že mám doma jednu ingredienci, kterou chci spotřebovat a začnu přemýšlet, co by se k ní hodilo a jak to přenést do dezertu. Mnohdy tak k jedné ingredienci, které se chci „zbavit“, přikupuji dalších pět a pouštím se do pečení. Cukrářská variace na hlášku jednoho mého kamaráda. „Takové to, když zjistíte, že máte v ledničce hodně kostek ledu a říkate si: „Tyjo, to je haluz, jak hezky se mi tu sešly suroviny na Mojito“ a jedete dokoupit ještě mátu, rum, třtinový cukr a limety.“ 🙂
V tomto případě to ovšem bylo jinak. Doma byli citrony, pomeranče i pistácie, které jsem všechny chtěla použít (jogurt, oliváč, mandle a med mám vždycky) a tak, když mi při listování výše zmíněnou kuchařkou padl zrak na podobný koláč a uvědomila jsem si, že mám doma dokonce i lahvičku s pomerančovou vodou (u mě doma se najde věcí…), řekla jsem si, že to už se opravdu nemůžu vymlouvat a musím jej prostě hned upéct. Ostatně další den jsem šla do práce, kde o strávníky nebývá nouze… 🙂
Tento dezert je inspirovaný Blízkým východem a severní Afrikou, a pokud chcete vědět, jaký je a jak chutná, představte si stánek s voňavými a ulepenými sladkostmi plnými křupavých oříšků na tržištích v Turecku, Egyptě či Maroku. Koláč je poměrně hutný, díky množství mletých oříšků a prolévání voňavým sirupem. Recept jsem si sice trochu upravila, ale výjimečně jsem neubírala cukr, protože tento typ dezertů prostě musí být jako cumel. A z těchto dvou důvodů opravdu doporučuji podávat koláč s bílým jogurtem. Svou jemnou kyselkavostí a krémovitostí zajistí perfektní balanc.
Voda z pomerančových květů je onou tajnou ingrediencí, jež dodá tomuto moučníku další rozměr. Díky ní se opravdu přenesete na dovolenou do teplých krajů. Koláč sice bude dobrý i bez ní. Ale chcete-li autentický zážitek a nemáte poblíž žádný obchod s blízkovýchodními potravinami, dá se snadno koupit na internetu. Třeba tady.
Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
Ingredience
- 125 g hladké mouky
- 100 g jemně mleté špaldové mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 100 g mletých mandlí
- 100 g mletých pistácií
- špetka soli
- 2 vejce
- 250 g medu
- 250 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 150 g extra panenského olivového oleje
- 1 pomeranč nejlépe bio
- 1 citron nejlépe bio
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička vody z pomerančových květů
- máslo k vymazání formy
k podávání:
- řecký jogurt, sekané pistácie
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) a kulatou formu o průměru 20 nebo 22cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem.
- Samotná příprava je pak už úplně jednoduchá. Ve velké míse smíchejte obě mouky, mleté pistácie i mandle, kypřicí prášek, sůl a jemně nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V druhé míse prošlehejte jogurt, vejce, med a olej. Tekutou směs přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte, aby se vše spojilo. Těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi 45minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Zatímco se koláč peče, připravte si sirup. Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přidejte 100g třtinového cukru a 100g vody a vařte, dokud se sirup nezredukuje na polovinu. Přidejte vodu z pomerančových květů a sceďte do hrníčku.
- Upečený koláč nechte 10 minut zchladnout ve formě, pak hustě propíchejte špejlí a opatrně polijte (nebo potírejte štětcem) ochuceným sirupem. Nechte zcela vychladnout, vytáhněte z formy, nakrájejte a podávejte s řeckým jogurtem a sekanými pistáciemi.
Napsat komentář