• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi

1 června, 2018 od elikatesy

Dnes mám pro vás recept na pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi inspirovaný receptem z jedné z mých oblíbených kuchařek. Z mé poměrně rozsáhlé sbírky mám několik oblíbených, po kterých pro inspiraci sahám častěji, než po ostatních. Co se sladkostí týče, krom Sweet od Ottolenhiho (tu tady zmiňuju často), mám i několik oblíbených „zdravých“ kuchařek. Mimo jiné jedna s trošku pitomým názvem Love, Bake, Nourish (Miluj, peč, vyživuj).

Tuto kuchařku jsem si dovezla z Londýna a baví mě, že recepty v ní jsou trochu zdravější, ale autorka se zároveň nevyhýbá žádným přirozeným potravinám. Na většině alternativních kuchařek mě totiž odradí, že se hned v úvodu dozvím, že lepek/ mléčné výrobky/ jakýkoliv cukr jsou naprosté zlo. Taky jsem si tím obdobím prošla. Ale dnes už nějak nechápu, proč by dezert z celozrnné mouky, medu a kvalitního másla byl pro tělo horší než dezert z půl kila ořechů, kokosového oleje a datlí. Ale to je vedlejší. Nebudu vzdychat nad nesmyslností nejrůznější diet. Raději si něco dobrého upečeme. Třeba tento pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi. Ten je totiž moc dobrý. 🙂  pomerančový koláč

Baví mě hrát si s nejrůznějšími chuťovými kombinacemi a mnohdy peču tak, že mám doma jednu ingredienci, kterou chci spotřebovat a začnu přemýšlet, co by se k ní hodilo a jak to přenést do dezertu. Mnohdy tak k jedné ingredienci, které se chci „zbavit“, přikupuji dalších pět a pouštím se do pečení. Cukrářská variace na hlášku jednoho mého kamaráda.  “Takové to, když zjistíte, že máte v ledničce hodně kostek ledu a říkate si: „Tyjo, to je haluz, jak hezky se mi tu sešly suroviny na Mojito“ a jedete dokoupit ještě mátu, rum, třtinový cukr a limety.” 🙂

V tomto případě to ovšem bylo jinak. Doma byli citrony, pomeranče i pistácie, které jsem všechny chtěla použít (jogurt, oliváč, mandle a med mám vždycky) a tak, když mi při listování výše zmíněnou kuchařkou padl zrak na podobný koláč a uvědomila jsem si, že mám doma dokonce i lahvičku s pomerančovou vodou (u mě doma se najde věcí…), řekla jsem si, že to už se opravdu nemůžu vymlouvat a musím jej prostě hned upéct. Ostatně další den jsem šla do práce, kde o strávníky nebývá nouze… 🙂

Tento dezert je inspirovaný Blízkým východem a severní Afrikou, a pokud chcete vědět, jaký je a jak chutná, představte si stánek s voňavými a ulepenými sladkostmi plnými křupavých oříšků na tržištích v Turecku, Egyptě či Maroku. Koláč je poměrně hutný, díky množství mletých oříšků a prolévání voňavým sirupem. Recept jsem si sice trochu upravila, ale výjimečně jsem neubírala cukr, protože tento typ dezertů prostě musí být jako cumel. A z těchto dvou důvodů opravdu doporučuji podávat koláč s bílým jogurtem. Svou jemnou kyselkavostí a krémovitostí zajistí perfektní balanc.

Voda z pomerančových květů je onou tajnou ingrediencí, jež dodá tomuto moučníku další rozměr. Díky ní se opravdu přenesete na dovolenou do teplých krajů. Koláč sice bude dobrý i bez ní. Ale chcete-li autentický zážitek a nemáte poblíž žádný obchod s blízkovýchodními potravinami, dá se snadno koupit na internetu. Třeba tady.

Tisk

Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi

Ingredience

  • 125 g hladké mouky
  • 100 g jemně mleté špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g mletých pistácií
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 250 g medu
  • 250 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 150 g extra panenského olivového oleje
  • 1 pomeranč nejlépe bio
  • 1 citron nejlépe bio
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vody z pomerančových květů
  • máslo k vymazání formy

k podávání:

  • řecký jogurt, sekané pistácie

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) a kulatou formu o průměru 20 nebo 22cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem.
  • Samotná příprava je pak už úplně jednoduchá. Ve velké míse smíchejte obě mouky, mleté pistácie i mandle, kypřicí prášek, sůl a jemně nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V druhé míse prošlehejte jogurt, vejce, med a olej. Tekutou směs přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte, aby se vše spojilo. Těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi 45minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Zatímco se koláč peče, připravte si sirup. Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přidejte 100g třtinového cukru a 100g vody a vařte, dokud se sirup nezredukuje na polovinu. Přidejte vodu z pomerančových květů a sceďte do hrníčku.
  • Upečený koláč nechte 10 minut zchladnout ve formě, pak hustě propíchejte špejlí a opatrně polijte (nebo potírejte štětcem) ochuceným sirupem. Nechte zcela vychladnout, vytáhněte z formy, nakrájejte a podávejte s řeckým jogurtem a sekanými pistáciemi.

Kam dál?

  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Skořicový cheesecake se švestkamiSkořicový cheesecake se švestkami
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Polentový koláčPolentový koláč
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: koláč, mandle, med, pistácie, pomeranč

Předchozí článek « Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresinkem
Další článek: Čokoládové bábovičky bez lepku »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy