Jak už jsem říkala, sezóna chřestu je krátká a je potřeba si ji užívat plnými doušky. A stejně tak jahod. Ovoce a zelenina dostupná jen krátký čas v roce má zvláštní kouzlo a ve mně vzbuzuje lehkou obsesi. Chřest každý den! Jahody každý den! A nebo dohromady, jde to, jak tento chřestový salát s jahodami dokazuje. 🙂
Mimochodem, nechtějte vidět, jak to vypadá, když se náhodou dostanu ke stromu se zralými třešněmi. Neodejdu, dokud nemám plný košík a pupík narvaný až k prasknutí… A nelituju. Existuje snad lepší pocit, než si s bříškem plným třešní lehnout do vyhřáté trávy a mžourat do slunce?
Ovoce a zeleninu mám vůbec hrozně ráda. Kdybych se měla vzdát buď čokolády nebo zeleniny, tak se raději vzdám čokolády. Fakt! Jídlo bez zeleniny pro mě není kompletní a sníst pět porcí ovoce a zeleniny denně pro mě není nejmenší problém. A to ani nepočítám hrozny v tekuté formě… Jakmile začne trochu teplé počasí, začne se u mě ve velkém salátovat. Vždyť salát je přece úplně ideální jídlo, no ne? Podává se v misce (nebo v mém případě v míse) a dá se dobře jíst na terase, na piknikové dece nebo i na gauči. Je to rychlé, nevyžaduje to žádné nebo jen minimální vaření a i po snězení celé té velké mísy vám nebude těžko.
Toto je můj další, úplně jednoduchý salát a nový oblíbenec. Krásně se v něm snoubí jemný chřest, sladké jahody, nakyslá mučenka, křupavé oříšky a slaná a krémová feta. Je to fakt dobrý, však zkuste sami, chřestový salát s jahodami je hotový do 15 minut.
Pokud náhodou neseženete mučenku (tip, v nejlepší kondici je ta se zvrásnělou slupkou), připravte si klasický sladkokyselý dresink z olivového oleje, citronové šťávy, trošky medu a soli.
A vyzkoušet můžete taky tento salát z grilované zeleniny. Chřest rules!
Chřestový salát s jahodami, oříšky a mučenkovým dresingem
Ingredience
- 1 vanička míchaného salátu
- 250 g jahod
- svazek chřestu
- hrst pistácií
- hrst neloupaných mandlí
- 100 g fety
- 4 mučenky
- olivový olej
- mořská sůl
Postup přípravy
- Začněte přípravou ovoce a zeleniny. Chřestu odlomte konce a nakrájejte na asi třícentimetrové kousky. Do hrnce dejte vodu, osolte a přiveďte k varu. Vhoďte chřest a vařte asi dvě minuty, jen tak, aby zůstal křupavý. Slijte a zchlaďte studenou, nejlépe ledovou vodou. Salát omyjte a osušte. Jahody nakrájejte na plátky.
- Připravte si dresink. Z mučenek vyškrábněte dužinu a propasírujte, abyste se zbavili semínek. Šťávu prošlehejte s asi dvojnásobným množstvím olivového oleje a trochou soli. Já to dělám v uzavíratelné sklenici, kam vše vložím a pořádně prošejkuju.
- No a teď už nezbývá nic jiného, než vše smíchat. Salát, chřest, jahody a oříšky vložte do mísy, zalijte dresinkem a promíchejte. Posypte rozdrobenou fetou a ihned podávejte, aby salát nezvadl.
Napsat komentář