• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumi

30 dubna, 2018 od elikatesy

Duben je podle mě nejkrásnější měsíc v roce. Možná je to dáno tím, že mám v dubnu narozeniny, ale myslím, že i pro chudáky slavící v lednu musí být duben mnohem hezčí… To, jak naráz šeď několika posledních měsíců vystřídá plejáda barev a vůní a jak se lidi na ulici naráz mnohem víc usmívají… A samozřejmě se otvírají zahrádky a pije se Aperol na Náplavce a víno v parku (že by právě to byl důvod, proč se lidi víc usmívají?). Ovšem krom mnohem více příležitostí dát si někde nějaký ten alkoholický drink pro mě duben taky znamená začátek nové zeleninové sezóny. Začíná to nenápadně výpravou na medvědí česnek, a pokračuje to širokou nabídkou jarního lupení, ředkviček a především! Především chřestu! Chřest naprosto miluju a ty krátké dva měsíce, kdy je v sezóně si jej snažím užít co nejvíc. Tak jak mám běžně v lednici vždy papriku a cuketu, tak mám od konce dubna do poloviny června v lednici vždy chřest. Mám raději zelený, trošku z lenosti (nemusí se loupat), ale hlavně proto, že mi vyhovuje intenzivnější, tak trochu hrášková chuť. Ideální třeba na barevný salát z grilované zeleniny. 😉

Dřív byl zelený chřest v obchodech k nalezení spíš výjimečně, ale posledních pár let jej naštěstí mají skoro všude. Třikrát hurá! Chřest jsem znala už od dětství (jen ten bílý), ale neznala jsem jej jako chřest. U nás to byl vždy špargl. Rostl u babičky na zahradě a dávali jsme ho do polévky. A pořádně rozvařit, ostatně jako většinu zeleniny v mém dětství. Připravovat zeleninu dokřupava jen s minimální tepelnou úpravou jsem se naučila až v dospělosti a byl to pro mě velký objev. Do té doby lehce ambivalentní vztah k zelenině se změnil v naprostou lásku.

Letošní první chřest jsem se použila na tento salát z grilované zeleniny. Ugrilovala jsem nejen chřest, ale i cuketu a brokolici a k nim navíc upekla rajčátka. Salát doplnil můj oblíbený skřípavý sýr halloumi, taktéž ogrilovaný. No co vám budu povídat. Úplná oslava!

salát z grilované zeleniny

Brokolici jsem použila tzv. tenderstem, někdy se jí říká stonková, divoká nebo broccolini. Je to brokolice s tenčími jemnými stonky a prodává se třeba v M&S, Makru, na Rohlíku nebo mražená v Icelandu. Je mi jasné, že tyto obchody nejsou dostupné úplně pro každého. Navíc je tenderstem brokolice i docela drahá. Jak ji tedy případně nahradit? Můžete samozřejmě použít i rozkrojené hlavičky běžné brokolice, ale byl by to docela jiný zážitek, proto doporučuji tenderstem brokolici v tomto salátu z raději nahradit fazolovými lusky.

Halloumi je řecký (přesněji kyperský) sýr, tradičně z mixu ovčího a kozího mléka, ovšem dnes už se často přidává i kravské. Je to polotvrdý sýr, který se tepelnou úpravou neroztéká, a proto se dá krásně ogrilovat. V Londýně jsem si ho dávala snad skoro ke všemu (často jej mají v nabídce „extra“) a je to další věc, která mi v lednici chybí jen málokdy.

Zeleninu a tento supr skřípavý sýr jsem doplnila už je jednoduchou bylinkovou zálivkou. Použijte co máte po ruce, poslouží tvrdší bylinky jako rozmarýn či tymián, ale i jemnější bazalka či máta. K tomuto svěžímu salátku si nalijte nějaký fajn drink (hlasuju pro prosecco), sedněte si na balkon nebo alespoň k oknu, pokud nejste alergici, tak se zhluboka nadechněte a užívejte si jaro…

Ingredience
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 větší cuketa
  • 300g tenderstem brokolice nebo celých fazolových lusků
  • 300g cherry rajčátek
  • 200g sýra halloumi
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • Bylinky dle chuti (např. rozmarýn, tymián, oregano, bazalka, máta)
  • Sůl hrubozrnná a jemná mořská

Začněte přípravou rajčátek. Troubu rozehřejte na 150°C (130°C horkovzduch) a pekáček si vysypejte hrubozrnnou solí. Rajčátka rozkrojte na polovinu a prohoďte s trochou olivového oleje. Vyskládejte na sůl, řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte hodinu a půl.

IMG_3747.jpg

Mezitím co se rajčátka pečou si připravte rychlý bylinkový olej. Bylinky, česnek, citronovou kůru a olivový olej vložte do mixéru a pár pulsy spojte dohromady. Nechte alespoň hodinu odležet a pak přeceďte.

Cuketu nakrájejte na plátky a chřestu odlomte konce. Halloumi nakrájejte na plátky. Brokolici, cuketu a chřest ogrilujte na grilovací pánvi či na venkovním grilu. Na závěr ogrilujte i halloumi. Připravte si zálivku smícháním bylinkového oleje, citronové šťávy a trošky soli.

A jdeme do finále. Ogrilovanou zeleninu prohoďte s trochou zálivky a přesuňte na servírovací talíř. Nahoru vyskládejte upečená rajčátka a vše korunujte kousky halloumi. Pocákejte ještě trochou zálivky a podávejte jako přílohu nebo jako lehký hlavní chod.

Kam dál?

  • Rajčatový salát s jahodamiRajčatový salát s jahodami
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Chřestový quicheChřestový quiche
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: brokolice, bylinky, chřest, cuketa, rajčata, salát, sýr

Předchozí článek « Nejlepší arašídové sušenky
Další článek: Kořeněné ořechové řezy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy