• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumi

30 dubna, 2018 od elikatesy

Duben je podle mě nejkrásnější měsíc v roce. Možná je to dáno tím, že mám v dubnu narozeniny, ale myslím, že i pro chudáky slavící v lednu musí být duben mnohem hezčí… To, jak naráz šeď několika posledních měsíců vystřídá plejáda barev a vůní a jak se lidi na ulici naráz mnohem víc usmívají… A samozřejmě se otvírají zahrádky a pije se Aperol na Náplavce a víno v parku (že by právě to byl důvod, proč se lidi víc usmívají?). Ovšem krom mnohem více příležitostí dát si někde nějaký ten alkoholický drink pro mě duben taky znamená začátek nové zeleninové sezóny. Začíná to nenápadně výpravou na medvědí česnek, a pokračuje to širokou nabídkou jarního lupení, ředkviček a především! Především chřestu! Chřest naprosto miluju a ty krátké dva měsíce, kdy je v sezóně si jej snažím užít co nejvíc. Tak jak mám běžně v lednici vždy papriku a cuketu, tak mám od konce dubna do poloviny června v lednici vždy chřest. Mám raději zelený, trošku z lenosti (nemusí se loupat), ale hlavně proto, že mi vyhovuje intenzivnější, tak trochu hrášková chuť. Ideální třeba na barevný salát z grilované zeleniny. 😉

Dřív byl zelený chřest v obchodech k nalezení spíš výjimečně, ale posledních pár let jej naštěstí mají skoro všude. Třikrát hurá! Chřest jsem znala už od dětství (jen ten bílý), ale neznala jsem jej jako chřest. U nás to byl vždy špargl. Rostl u babičky na zahradě a dávali jsme ho do polévky. A pořádně rozvařit, ostatně jako většinu zeleniny v mém dětství. Připravovat zeleninu dokřupava jen s minimální tepelnou úpravou jsem se naučila až v dospělosti a byl to pro mě velký objev. Do té doby lehce ambivalentní vztah k zelenině se změnil v naprostou lásku.

Letošní první chřest jsem se použila na tento salát z grilované zeleniny. Ugrilovala jsem nejen chřest, ale i cuketu a brokolici a k nim navíc upekla rajčátka. Salát doplnil můj oblíbený skřípavý sýr halloumi, taktéž ogrilovaný. No co vám budu povídat. Úplná oslava!

salát z grilované zeleniny

Brokolici jsem použila tzv. tenderstem, někdy se jí říká stonková, divoká nebo broccolini. Je to brokolice s tenčími jemnými stonky a prodává se třeba v M&S, Makru, na Rohlíku nebo mražená v Icelandu. Je mi jasné, že tyto obchody nejsou dostupné úplně pro každého. Navíc je tenderstem brokolice i docela drahá. Jak ji tedy případně nahradit? Můžete samozřejmě použít i rozkrojené hlavičky běžné brokolice, ale byl by to docela jiný zážitek, proto doporučuji tenderstem brokolici v tomto salátu z raději nahradit fazolovými lusky.

Halloumi je řecký (přesněji kyperský) sýr, tradičně z mixu ovčího a kozího mléka, ovšem dnes už se často přidává i kravské. Je to polotvrdý sýr, který se tepelnou úpravou neroztéká, a proto se dá krásně ogrilovat. V Londýně jsem si ho dávala snad skoro ke všemu (často jej mají v nabídce „extra“) a je to další věc, která mi v lednici chybí jen málokdy.

Zeleninu a tento supr skřípavý sýr jsem doplnila už je jednoduchou bylinkovou zálivkou. Použijte co máte po ruce, poslouží tvrdší bylinky jako rozmarýn či tymián, ale i jemnější bazalka či máta. K tomuto svěžímu salátku si nalijte nějaký fajn drink (hlasuju pro prosecco), sedněte si na balkon nebo alespoň k oknu, pokud nejste alergici, tak se zhluboka nadechněte a užívejte si jaro…

Ingredience
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 větší cuketa
  • 300g tenderstem brokolice nebo celých fazolových lusků
  • 300g cherry rajčátek
  • 200g sýra halloumi
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • Bylinky dle chuti (např. rozmarýn, tymián, oregano, bazalka, máta)
  • Sůl hrubozrnná a jemná mořská

Začněte přípravou rajčátek. Troubu rozehřejte na 150°C (130°C horkovzduch) a pekáček si vysypejte hrubozrnnou solí. Rajčátka rozkrojte na polovinu a prohoďte s trochou olivového oleje. Vyskládejte na sůl, řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte hodinu a půl.

IMG_3747.jpg

Mezitím co se rajčátka pečou si připravte rychlý bylinkový olej. Bylinky, česnek, citronovou kůru a olivový olej vložte do mixéru a pár pulsy spojte dohromady. Nechte alespoň hodinu odležet a pak přeceďte.

Cuketu nakrájejte na plátky a chřestu odlomte konce. Halloumi nakrájejte na plátky. Brokolici, cuketu a chřest ogrilujte na grilovací pánvi či na venkovním grilu. Na závěr ogrilujte i halloumi. Připravte si zálivku smícháním bylinkového oleje, citronové šťávy a trošky soli.

A jdeme do finále. Ogrilovanou zeleninu prohoďte s trochou zálivky a přesuňte na servírovací talíř. Nahoru vyskládejte upečená rajčátka a vše korunujte kousky halloumi. Pocákejte ještě trochou zálivky a podávejte jako přílohu nebo jako lehký hlavní chod.

Kam dál?

  • Rajčatový salát s jahodamiRajčatový salát s jahodami
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolouSalát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
  • Pečená pražma se zeleninouPečená pražma se zeleninou
  • Chřestový quicheChřestový quiche
  • Salát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcemSalát s pečenou hlívou, rajčaty a pošírovaným vejcem

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: brokolice, bylinky, chřest, cuketa, rajčata, salát, sýr

Předchozí článek « Nejlepší arašídové sušenky
Další článek: Kořeněné ořechové řezy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy