• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou

22 ledna, 2019 od elikatesy

Nebudu vám lhát. Nápad na tento skvělý salát s datlemi a ořechy jsem tak trochu obšlehla. Ale je tak dobrý, že se o něj zkrátka musím podělit. Zima sice není vyloženě salátové období, protože běžná “salátová zelenina” není v nejlepší kondici. Ale saláty, to není jen šopák a jemu podobné. Ač bych se v okurkovém salátu v létě nejraděj koupala, při představě okurkáče teď v lednu se skoro otřesu zimou. Saláty se ale naštěstí dají stavět i jinak, například může chuťový základ tvořit vařená či pečená zelenina. Nebo třeba citrusy, sušené ovoce či ořechy, jako je tomu právě u tohoto salátu.

salát s datlemi

Poslechněte si takový malý příběh o mém smolném dni. Vyrazila jsem v pátek ráno do města a v hlavě měla jasný plán. Zajdu na výstavu, kam jsem se nedávno s kamarádkou vypravila. Ale byla sobota a před vchodem se vlnila dlouhá fronta. To ve všední den určitě nebude… Pak si dám oběd v bistru, které chci dlouho vyzkoušet. A pak si s notebookem sednu v kavárně, po které už nějakou dobu pokukuju na flat white. Venku krásně a jasno, bude to i hezká procházka městem. Ani čepku si dávat nemusím. To bude nádhera!

No… už po vystoupení na Národní mi došlo, že s tím počasím to nebude až tak slavné. Že je sice krásně a jasno, ale 8 stupňů pod nulou a tu čepici jsem si vážně vzít měla. No nic, bunda má naštěstí kapuci, to nám náladu nezkazí. Procházkou přes Kampu jsem došla k Valdštejnské jízdárně, kde jsem s hrůzou pohlédla na ještě asi dvojnásobně dlouhou frontu, než byla minule. Rozhodla jsem se, že tentokrát vydržím. Ovšem jen do chvíle, kdy nás paní z muzea informovala, že čekat budeme ještě minimálně na dvě hodiny. Krom toho, že byla fakt hrozná kosa (a já ani neměla čepici!), se navíc začal ozývat hládeček. Takže fajn, kulturu přeskočíme a bude rovnou bistro. Ovšem ani tam jsem nepochodila, plno, rezervace, fronta, bohužel… To už jsem si začínala říkat, že ten můj skvělý plán má drobné mezery.

Ale asi jsem se dobře vyspala, takže jsem i přes zimu a hlad měla pořád dobrou náladu a na oběd nakonec zašla do kavárny Styl&Interiér na Vodičkově. Tato kavárna má nádhernou zahradu a především v létě praská ve švech, ale i zimní veranda je velmi příjemná a právě tam jsem se pod hořákem usadila a dala si salát s datlemi, pomerančem, ořechy a ricottou. A tento salát byl tak strašně moc dobrý, že jsem nakonec byla ráda, že to bistro mělo plno. 🙂

Jen mě napadlo, že s nějakým ostřejším sýrem by to bylo ještě lepší. A tak jsem to v neděli doma vyzkoušela s gorgonzolou. A bylo to ještě lepší! Proto sem taky hned přidávám recept. Vyzkoušejte to taky. 🙂 Množství ingrediencí je na jednu velkou nebo dvě předkrmové porce. Jako přílohu doporučuji křupavou, nejlépe kváskovou bagetku nebo tmavý, žitný chléb. A sklenku vína, samozřejmě…

Tisk

Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou

Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 150 g míchaných salátových listů
  • hrst máty
  • 1 pomeranč
  • 4-5 datlí šťavnatých a nedoslazovaných, nejlépe medjool
  • 30 g vlašských ořechů
  • 60 g gorgonzoly dolce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte všechny ingredience. Salát a mátu omyjte a osušte a natrhejte do misky. Pomeranč vyfiletujte (střed nevyhazujte) a každý filet rozkrojte na polovinu či na třetiny. Datle vypeckujte a nakrájejte na kousky podobné velikosti jako pomeranč, ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi či v troubě pro výraznější chuť.  
  • Připravte zálivku. Do misky vymačkejte střed pomeranče, přidejte olej i ocet a osolte. Prošlehejte, dokud se vše nespojí v hladkou emulzi. Ochutnejte a pokud je potřeba, dosolte či dokyselte.  
  • Na salátové listy rozložte pomeranč a datle, posypte ořechy a přelijte zálivkou. Promíchejte a nahoru rozdrobte gorgonzolu. Ihned podávejte.  

Kam dál?

  • Salát s pečenou mrkví a cizrnouSalát s pečenou mrkví a cizrnou
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekanySalát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: bylinky, datle, gorgonzola, pomeranč, salát, sýr, vlašské ořechy

Předchozí článek « Kouign Amann
Další článek: Dýňové kari s cizrnou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy