• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou

22 ledna, 2019 od elikatesy

Nebudu vám lhát. Nápad na tento skvělý salát s datlemi a ořechy jsem tak trochu obšlehla. Ale je tak dobrý, že se o něj zkrátka musím podělit. Zima sice není vyloženě salátové období, protože běžná “salátová zelenina” není v nejlepší kondici. Ale saláty, to není jen šopák a jemu podobné. Ač bych se v okurkovém salátu v létě nejraděj koupala, při představě okurkáče teď v lednu se skoro otřesu zimou. Saláty se ale naštěstí dají stavět i jinak, například může chuťový základ tvořit vařená či pečená zelenina. Nebo třeba citrusy, sušené ovoce či ořechy, jako je tomu právě u tohoto salátu.

salát s datlemi

Poslechněte si takový malý příběh o mém smolném dni. Vyrazila jsem v pátek ráno do města a v hlavě měla jasný plán. Zajdu na výstavu, kam jsem se nedávno s kamarádkou vypravila. Ale byla sobota a před vchodem se vlnila dlouhá fronta. To ve všední den určitě nebude… Pak si dám oběd v bistru, které chci dlouho vyzkoušet. A pak si s notebookem sednu v kavárně, po které už nějakou dobu pokukuju na flat white. Venku krásně a jasno, bude to i hezká procházka městem. Ani čepku si dávat nemusím. To bude nádhera!

No… už po vystoupení na Národní mi došlo, že s tím počasím to nebude až tak slavné. Že je sice krásně a jasno, ale 8 stupňů pod nulou a tu čepici jsem si vážně vzít měla. No nic, bunda má naštěstí kapuci, to nám náladu nezkazí. Procházkou přes Kampu jsem došla k Valdštejnské jízdárně, kde jsem s hrůzou pohlédla na ještě asi dvojnásobně dlouhou frontu, než byla minule. Rozhodla jsem se, že tentokrát vydržím. Ovšem jen do chvíle, kdy nás paní z muzea informovala, že čekat budeme ještě minimálně na dvě hodiny. Krom toho, že byla fakt hrozná kosa (a já ani neměla čepici!), se navíc začal ozývat hládeček. Takže fajn, kulturu přeskočíme a bude rovnou bistro. Ovšem ani tam jsem nepochodila, plno, rezervace, fronta, bohužel… To už jsem si začínala říkat, že ten můj skvělý plán má drobné mezery.

Ale asi jsem se dobře vyspala, takže jsem i přes zimu a hlad měla pořád dobrou náladu a na oběd nakonec zašla do kavárny Styl&Interiér na Vodičkově. Tato kavárna má nádhernou zahradu a především v létě praská ve švech, ale i zimní veranda je velmi příjemná a právě tam jsem se pod hořákem usadila a dala si salát s datlemi, pomerančem, ořechy a ricottou. A tento salát byl tak strašně moc dobrý, že jsem nakonec byla ráda, že to bistro mělo plno. 🙂

Jen mě napadlo, že s nějakým ostřejším sýrem by to bylo ještě lepší. A tak jsem to v neděli doma vyzkoušela s gorgonzolou. A bylo to ještě lepší! Proto sem taky hned přidávám recept. Vyzkoušejte to taky. 🙂 Množství ingrediencí je na jednu velkou nebo dvě předkrmové porce. Jako přílohu doporučuji křupavou, nejlépe kváskovou bagetku nebo tmavý, žitný chléb. A sklenku vína, samozřejmě…

Tisk

Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou

Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 150 g míchaných salátových listů
  • hrst máty
  • 1 pomeranč
  • 4-5 datlí šťavnatých a nedoslazovaných, nejlépe medjool
  • 30 g vlašských ořechů
  • 60 g gorgonzoly dolce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte všechny ingredience. Salát a mátu omyjte a osušte a natrhejte do misky. Pomeranč vyfiletujte (střed nevyhazujte) a každý filet rozkrojte na polovinu či na třetiny. Datle vypeckujte a nakrájejte na kousky podobné velikosti jako pomeranč, ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi či v troubě pro výraznější chuť.  
  • Připravte zálivku. Do misky vymačkejte střed pomeranče, přidejte olej i ocet a osolte. Prošlehejte, dokud se vše nespojí v hladkou emulzi. Ochutnejte a pokud je potřeba, dosolte či dokyselte.  
  • Na salátové listy rozložte pomeranč a datle, posypte ořechy a přelijte zálivkou. Promíchejte a nahoru rozdrobte gorgonzolu. Ihned podávejte.  

Kam dál?

  • Salát s pečenou mrkví a cizrnouSalát s pečenou mrkví a cizrnou
  • Salát z grilované zeleniny se sýrem halloumiSalát z grilované zeleniny se sýrem halloumi
  • Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekanySalát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: bylinky, datle, gorgonzola, pomeranč, salát, sýr, vlašské ořechy

Předchozí článek « Kouign Amann
Další článek: Dýňové kari s cizrnou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy