Nebudu vám lhát. Nápad na tento skvělý salát s datlemi a ořechy jsem tak trochu obšlehla. Ale je tak dobrý, že se o něj zkrátka musím podělit. Zima sice není vyloženě salátové období, protože běžná “salátová zelenina” není v nejlepší kondici. Ale saláty, to není jen šopák a jemu podobné. Ač bych se v okurkovém salátu v létě nejraděj koupala, při představě okurkáče teď v lednu se skoro otřesu zimou. Saláty se ale naštěstí dají stavět i jinak, například může chuťový základ tvořit vařená či pečená zelenina. Nebo třeba citrusy, sušené ovoce či ořechy, jako je tomu právě u tohoto salátu.
Poslechněte si takový malý příběh o mém smolném dni. Vyrazila jsem v pátek ráno do města a v hlavě měla jasný plán. Zajdu na výstavu, kam jsem se nedávno s kamarádkou vypravila. Ale byla sobota a před vchodem se vlnila dlouhá fronta. To ve všední den určitě nebude… Pak si dám oběd v bistru, které chci dlouho vyzkoušet. A pak si s notebookem sednu v kavárně, po které už nějakou dobu pokukuju na flat white. Venku krásně a jasno, bude to i hezká procházka městem. Ani čepku si dávat nemusím. To bude nádhera!
No… už po vystoupení na Národní mi došlo, že s tím počasím to nebude až tak slavné. Že je sice krásně a jasno, ale 8 stupňů pod nulou a tu čepici jsem si vážně vzít měla. No nic, bunda má naštěstí kapuci, to nám náladu nezkazí. Procházkou přes Kampu jsem došla k Valdštejnské jízdárně, kde jsem s hrůzou pohlédla na ještě asi dvojnásobně dlouhou frontu, než byla minule. Rozhodla jsem se, že tentokrát vydržím. Ovšem jen do chvíle, kdy nás paní z muzea informovala, že čekat budeme ještě minimálně na dvě hodiny. Krom toho, že byla fakt hrozná kosa (a já ani neměla čepici!), se navíc začal ozývat hládeček. Takže fajn, kulturu přeskočíme a bude rovnou bistro. Ovšem ani tam jsem nepochodila, plno, rezervace, fronta, bohužel… To už jsem si začínala říkat, že ten můj skvělý plán má drobné mezery.
Ale asi jsem se dobře vyspala, takže jsem i přes zimu a hlad měla pořád dobrou náladu a na oběd nakonec zašla do kavárny Styl&Interiér na Vodičkově. Tato kavárna má nádhernou zahradu a především v létě praská ve švech, ale i zimní veranda je velmi příjemná a právě tam jsem se pod hořákem usadila a dala si salát s datlemi, pomerančem, ořechy a ricottou. A tento salát byl tak strašně moc dobrý, že jsem nakonec byla ráda, že to bistro mělo plno. 🙂
Jen mě napadlo, že s nějakým ostřejším sýrem by to bylo ještě lepší. A tak jsem to v neděli doma vyzkoušela s gorgonzolou. A bylo to ještě lepší! Proto sem taky hned přidávám recept. Vyzkoušejte to taky. 🙂 Množství ingrediencí je na jednu velkou nebo dvě předkrmové porce. Jako přílohu doporučuji křupavou, nejlépe kváskovou bagetku nebo tmavý, žitný chléb. A sklenku vína, samozřejmě…
Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
Ingredience
- 150 g míchaných salátových listů
- hrst máty
- 1 pomeranč
- 4-5 datlí šťavnatých a nedoslazovaných, nejlépe medjool
- 30 g vlašských ořechů
- 60 g gorgonzoly dolce
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- špetka soli
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte všechny ingredience. Salát a mátu omyjte a osušte a natrhejte do misky. Pomeranč vyfiletujte (střed nevyhazujte) a každý filet rozkrojte na polovinu či na třetiny. Datle vypeckujte a nakrájejte na kousky podobné velikosti jako pomeranč, ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi či v troubě pro výraznější chuť.
- Připravte zálivku. Do misky vymačkejte střed pomeranče, přidejte olej i ocet a osolte. Prošlehejte, dokud se vše nespojí v hladkou emulzi. Ochutnejte a pokud je potřeba, dosolte či dokyselte.
- Na salátové listy rozložte pomeranč a datle, posypte ořechy a přelijte zálivkou. Promíchejte a nahoru rozdrobte gorgonzolu. Ihned podávejte.
Napsat komentář