• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dýňové kari s cizrnou

30 ledna, 2019 od elikatesy

Dýně je supr zelenina. Je tak strašně univerzální a hodí se do tolika receptů, že byste ji mohly jíst od září do února každý den a nenudili byste se. 🙂 Dá se jíst na sladko i na slano a spoustu nápadů jsem zmiňovala už ve článku s receptem na dýňové skořicové rolky. Jednou z věcí, co ve článku taky zmiňuji je to, že se dýně skvěle hodí do výrazně kořeněných pokrmů. A tohle dýňové kari je toho důkazem. 🙂

Dýňové kari s cizrnou

Tento typ pokrmů patří k mým oblíbeným. Chuťově komplexní, výživný a sytý, navíc snadný na přípravu. V lednici vydrží pár dnů a můžu si jej vzít v krabičce do práce. 🙂 Je vegetariánský a pokud si ke kari nedáte jogurt a nepoužijete ghí, tak je i vegan friendly. Doma si maso moc nevařím, jím jej spíš v restauracích. Myslím, že většina lidí by se nad svou spotřebou masa měla trochu zamyslet. Neříkám maso nejíst, ale spíše kvalitní a méně často, než každý den, ale bůhvíjaké kvality a chuti.

Abych byla upřímná, trochu mě to trápí. Poptávka po mase je tak vysoká, že ji uspokojí jen velkochovy, které jsou z mnoha důvodů velmi problematické. Samozřejmě eticky, ale i ekologicky. Nechci vůbec moralizovat, sama maso i jiné živočišné produkty jím, ale je to otázka, kterou bychom neměli ignorovat a nad původem masa, vajec i mléčných výrobků na našem talíři se občas zamyslet. A jíst víc vegetariánských jídel. Třeba právě tohle dýňové kari. 🙂

Tisk

Dýňové kari s cizrnou

Počet porcí: 2 velké porce

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 plechovka cizrny nebo cca 250g uvařené cizrny
  • 1 plechovka sterilovaných sekaných rajčat
  • 2 cibule
  • 1-2 chilli papričky
  • 1-2cm kousek zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička garam masala
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce ghí nebo oleje
  • sůl
  • hrst rozinek volitelné
  • baby špenát volitelné
  • rýže basmati, čerstvý koriandr, limeta, hustý bílý jogurt, nasekané chilli, kešu k podávání

Postup přípravy

  • Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínky a nakrájejte na kousky. Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Chilli rozpulte a pokud chcete, vytáhněte semínka. Oberte koriandr a lístky uložte do chladu.
  • Připravte si kořeněnou pastu. Cibuli, česnek, zázvor, chilli papričky, stonky koriandru a všechno koření vložte do mixéru a rozmixujte do hladké pasty. Pokud směs nejde rozmixovat přidejte lžíci či dvě vody. V hrnci na středním plameni rozpalte olej, vlijte pastu a za občasného míchání restujte, dokud se nevydusí většina vody a směs se krásně nerozvoní. Trvá to asi 5 minut. 
  • Přidejte dýní, rajčata a dolijte vodou nebo zeleninovým vývarem, aby byla dýně ponořená. Přidejte rozinky. Osolte, promíchejte, přikryjte pokličkou a snižte plamen tak, aby směs jen zlehka probublávala. Vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Přidejte cizrnu a pokud chcete i špenát a promíchejte. 
  • Ochutnejte a dolaďte solí, limetou či chilli. Podávejte s rýží, koriandrem, kešu oříšky a jogurtem. 

Kam dál?

  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Kvasové tortillyKvasové tortilly
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem
  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: chilli, cizrna, dýně, koření, koriandr, rozinky, rýže, zelenina

Předchozí článek « Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
Další článek: Meruňkové rolky s pistáciemi »

Reader Interactions

Comments

  1. marca

    15 února, 2019 at 9:24 am

    Ráno jsem se okouzleně začetla do vašeho blogu…Křest a jahody, pomeranč a pistácie. Teď mi to vrtá myslí…:-)

    Odpovědět
    • elikatesy

      15 února, 2019 at 11:13 am

      Jé, děkuju, to je milé. 🙂 Jsem moc ráda, že jsem vás inspirovala k zamyšlení a třeba i vyzkoušení nových chuťových kombinací.

      Odpovědět
  2. Ivana Trnková

    11 listopadu, 2019 at 12:16 pm

    Objevila jsem váš blog a jsem z něho nadšená. Konečně jsem v důchodu a mám čas i chuť objevovat nové pokrmy. Super, moc se mi líbí vaše recepty

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 listopadu, 2019 at 12:45 pm

      Moc děkuju za milý komentář, opravdu mě to potěšilo. Mám teď trochu výpadek, neboť mě zradila technika, ale už se moc těším, až začnu zase fotit a přidávat recepty, tak snad brzy přibude nová inspirace. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy