Dýně je supr zelenina. Je tak strašně univerzální a hodí se do tolika receptů, že byste ji mohly jíst od září do února každý den a nenudili byste se. 🙂 Dá se jíst na sladko i na slano a spoustu nápadů jsem zmiňovala už ve článku s receptem na dýňové skořicové rolky. Jednou z věcí, co ve článku taky zmiňuji je to, že se dýně skvěle hodí do výrazně kořeněných pokrmů. A tohle dýňové kari je toho důkazem. 🙂
Tento typ pokrmů patří k mým oblíbeným. Chuťově komplexní, výživný a sytý, navíc snadný na přípravu. V lednici vydrží pár dnů a můžu si jej vzít v krabičce do práce. 🙂 Je vegetariánský a pokud si ke kari nedáte jogurt a nepoužijete ghí, tak je i vegan friendly. Doma si maso moc nevařím, jím jej spíš v restauracích. Myslím, že většina lidí by se nad svou spotřebou masa měla trochu zamyslet. Neříkám maso nejíst, ale spíše kvalitní a méně často, než každý den, ale bůhvíjaké kvality a chuti.
Abych byla upřímná, trochu mě to trápí. Poptávka po mase je tak vysoká, že ji uspokojí jen velkochovy, které jsou z mnoha důvodů velmi problematické. Samozřejmě eticky, ale i ekologicky. Nechci vůbec moralizovat, sama maso i jiné živočišné produkty jím, ale je to otázka, kterou bychom neměli ignorovat a nad původem masa, vajec i mléčných výrobků na našem talíři se občas zamyslet. A jíst víc vegetariánských jídel. Třeba právě tohle dýňové kari. 🙂
Dýňové kari s cizrnou
Ingredience
- 1 dýně Hokkaido
- 1 plechovka cizrny nebo cca 250g uvařené cizrny
- 1 plechovka sterilovaných sekaných rajčat
- 2 cibule
- 1-2 chilli papričky
- 1-2cm kousek zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička garam masala
- 2 stroužky česneku
- 1-2 lžíce ghí nebo oleje
- sůl
- hrst rozinek volitelné
- baby špenát volitelné
- rýže basmati, čerstvý koriandr, limeta, hustý bílý jogurt, nasekané chilli, kešu k podávání
Postup přípravy
- Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínky a nakrájejte na kousky. Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Chilli rozpulte a pokud chcete, vytáhněte semínka. Oberte koriandr a lístky uložte do chladu.
- Připravte si kořeněnou pastu. Cibuli, česnek, zázvor, chilli papričky, stonky koriandru a všechno koření vložte do mixéru a rozmixujte do hladké pasty. Pokud směs nejde rozmixovat přidejte lžíci či dvě vody. V hrnci na středním plameni rozpalte olej, vlijte pastu a za občasného míchání restujte, dokud se nevydusí většina vody a směs se krásně nerozvoní. Trvá to asi 5 minut.
- Přidejte dýní, rajčata a dolijte vodou nebo zeleninovým vývarem, aby byla dýně ponořená. Přidejte rozinky. Osolte, promíchejte, přikryjte pokličkou a snižte plamen tak, aby směs jen zlehka probublávala. Vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Přidejte cizrnu a pokud chcete i špenát a promíchejte.
- Ochutnejte a dolaďte solí, limetou či chilli. Podávejte s rýží, koriandrem, kešu oříšky a jogurtem.
marca
Ráno jsem se okouzleně začetla do vašeho blogu…Křest a jahody, pomeranč a pistácie. Teď mi to vrtá myslí…:-)
elikatesy
Jé, děkuju, to je milé. 🙂 Jsem moc ráda, že jsem vás inspirovala k zamyšlení a třeba i vyzkoušení nových chuťových kombinací.
Ivana Trnková
Objevila jsem váš blog a jsem z něho nadšená. Konečně jsem v důchodu a mám čas i chuť objevovat nové pokrmy. Super, moc se mi líbí vaše recepty
elikatesy
Moc děkuju za milý komentář, opravdu mě to potěšilo. Mám teď trochu výpadek, neboť mě zradila technika, ale už se moc těším, až začnu zase fotit a přidávat recepty, tak snad brzy přibude nová inspirace. 🙂