• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dýňové kari s cizrnou

30 ledna, 2019 od elikatesy

Dýně je supr zelenina. Je tak strašně univerzální a hodí se do tolika receptů, že byste ji mohly jíst od září do února každý den a nenudili byste se. 🙂 Dá se jíst na sladko i na slano a spoustu nápadů jsem zmiňovala už ve článku s receptem na dýňové skořicové rolky. Jednou z věcí, co ve článku taky zmiňuji je to, že se dýně skvěle hodí do výrazně kořeněných pokrmů. A tohle dýňové kari je toho důkazem. 🙂

Dýňové kari s cizrnou

Tento typ pokrmů patří k mým oblíbeným. Chuťově komplexní, výživný a sytý, navíc snadný na přípravu. V lednici vydrží pár dnů a můžu si jej vzít v krabičce do práce. 🙂 Je vegetariánský a pokud si ke kari nedáte jogurt a nepoužijete ghí, tak je i vegan friendly. Doma si maso moc nevařím, jím jej spíš v restauracích. Myslím, že většina lidí by se nad svou spotřebou masa měla trochu zamyslet. Neříkám maso nejíst, ale spíše kvalitní a méně často, než každý den, ale bůhvíjaké kvality a chuti.

Abych byla upřímná, trochu mě to trápí. Poptávka po mase je tak vysoká, že ji uspokojí jen velkochovy, které jsou z mnoha důvodů velmi problematické. Samozřejmě eticky, ale i ekologicky. Nechci vůbec moralizovat, sama maso i jiné živočišné produkty jím, ale je to otázka, kterou bychom neměli ignorovat a nad původem masa, vajec i mléčných výrobků na našem talíři se občas zamyslet. A jíst víc vegetariánských jídel. Třeba právě tohle dýňové kari. 🙂

Tisk

Dýňové kari s cizrnou

Počet porcí: 2 velké porce

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 plechovka cizrny nebo cca 250g uvařené cizrny
  • 1 plechovka sterilovaných sekaných rajčat
  • 2 cibule
  • 1-2 chilli papričky
  • 1-2cm kousek zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička garam masala
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce ghí nebo oleje
  • sůl
  • hrst rozinek volitelné
  • baby špenát volitelné
  • rýže basmati, čerstvý koriandr, limeta, hustý bílý jogurt, nasekané chilli, kešu k podávání

Postup přípravy

  • Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínky a nakrájejte na kousky. Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Chilli rozpulte a pokud chcete, vytáhněte semínka. Oberte koriandr a lístky uložte do chladu.
  • Připravte si kořeněnou pastu. Cibuli, česnek, zázvor, chilli papričky, stonky koriandru a všechno koření vložte do mixéru a rozmixujte do hladké pasty. Pokud směs nejde rozmixovat přidejte lžíci či dvě vody. V hrnci na středním plameni rozpalte olej, vlijte pastu a za občasného míchání restujte, dokud se nevydusí většina vody a směs se krásně nerozvoní. Trvá to asi 5 minut. 
  • Přidejte dýní, rajčata a dolijte vodou nebo zeleninovým vývarem, aby byla dýně ponořená. Přidejte rozinky. Osolte, promíchejte, přikryjte pokličkou a snižte plamen tak, aby směs jen zlehka probublávala. Vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Přidejte cizrnu a pokud chcete i špenát a promíchejte. 
  • Ochutnejte a dolaďte solí, limetou či chilli. Podávejte s rýží, koriandrem, kešu oříšky a jogurtem. 

Kam dál?

  • Dýňové sconesDýňové scones
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Kvasové tortillyKvasové tortilly
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem
  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou

Rubriky: Recepty, Zelenina a slané recepty Štítky: chilli, cizrna, dýně, koření, koriandr, rozinky, rýže, zelenina

Předchozí článek « Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
Další článek: Meruňkové rolky s pistáciemi »

Reader Interactions

Comments

  1. marca

    15 února, 2019 at 9:24 am

    Ráno jsem se okouzleně začetla do vašeho blogu…Křest a jahody, pomeranč a pistácie. Teď mi to vrtá myslí…:-)

    Odpovědět
    • elikatesy

      15 února, 2019 at 11:13 am

      Jé, děkuju, to je milé. 🙂 Jsem moc ráda, že jsem vás inspirovala k zamyšlení a třeba i vyzkoušení nových chuťových kombinací.

      Odpovědět
  2. Ivana Trnková

    11 listopadu, 2019 at 12:16 pm

    Objevila jsem váš blog a jsem z něho nadšená. Konečně jsem v důchodu a mám čas i chuť objevovat nové pokrmy. Super, moc se mi líbí vaše recepty

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 listopadu, 2019 at 12:45 pm

      Moc děkuju za milý komentář, opravdu mě to potěšilo. Mám teď trochu výpadek, neboť mě zradila technika, ale už se moc těším, až začnu zase fotit a přidávat recepty, tak snad brzy přibude nová inspirace. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy