• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dýňový koláč s krémovým sýrem

20 ledna, 2020 od elikatesy

Miluju zeleninové dezerty. Baví mě používat do dezertů ingredince, které jsou samy o sobě chuťově výrazné a těstu dodají i něco víc. Buchta jen z mouky, cukru, vajec a másla je pro mě tak trochu nuda. I když samozřejmě existují výjimky a takový kouign amann to dokazuje. 🙂 Kouign amann se ovšem nemůže jíst příliš často a je fajn občas i trochu odlehčit. Tento dýňový koláč s krémovým sýrem můžete donést i těm, kteří po vánocích “hubnou”. Je tam zelenina (dýně a mrkev!), je tam celozrnná mouka, no je to prakticky dieta… No dobře, dieta to není, ale celkem zdravý to opravdu je. 😉

dýňový koláč

Zelenina v dezertech nemá jen tu výhodu, že budete moct tvrdit (sobě či ostatním), že je to v podstatě salát v chutnější podobě. Zelenina především těsto zvláčňuje a konkrétně tento dýňový koláč je vláčný až běda. A navíc je rovnou s mazáním. Co to znamená? V práci jsem na snídaně pékavala celkem dost a kluci mě vždycky zlobívali otázkou “a je k tomu nějaké mazání?”. Jako bych snad pekla suché buchty… Tato buchta to sice nepotřebuje, ale kdyby se náhodou nějaký rejpal ptal, tak mazání má. 🙂

Dýňová sezóna už sice skončila, ale správně uskladněná dýně vydrží až do jara. Já mám doma dýni od září prakticky nepřetržitě. Peču ji, dávám do kari, vařím na polévku… Je to zkrátka skvělá a opravdu univerzální zelenina. Dýňové pyré nejraději dělám z hokkaido, jednoduše proto, že ji nemusím loupat. Uvařím ji, zcedím a rozmixuju v blenderu (aka mixér na smoothie). Pyré z blenderu je jemnější, než když ho děláte tyčákem, ale blender se trošku hůř čistí. Já mám ovšem trik! Husté pyré si schovám do lednice (na pečení, do kaší, do polévek nebo na pomazánku) a do zbytku v blenderu dám trochu horké vody či vývaru, dochutím bylinkami, chilli nebo zázvorem a samozřejmě osolím. Znovu promixuju a je to. Skvělá polévka a téměř čistý blender jako bonus. 🙂

Tento dýňový koláč potěší k odpolední kávě, ale obstojí i na snídani. Určitě jej vyzkoušejte. 😉

Tisk
5 from 1 vote

Dýňový koláč s krémovým sýrem

Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • po půl lžičce mletého kardamomu a zázvoru
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 100 g mrkve jemně nastrouhané
  • 400 g dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 150 g neutrálního oleje
  • 200 g světlého cukru muscovado

Krémová vrstva

  • 150 g krémového sýra či žervé
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 175°C. Připravte si pekáček 20x30cm a vyložte jej pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte obě mouky, koření, jedlou sodu a špetku soli. V jiné míse promixujte dýňové pyré, cukr, vejce a olej. Přidejte pomerančovou kůru a jemně nastrouhanou mrkev a promíchejte. Na naplň smíchejte krémový sýr, pomerančovou šťávu a javorový sirup a utřete do hladkého krému.
  • Přelijte dýňovou směs do mísy s moukou a stěrkou promíchejte. Nalijte do pekáčku a uhlaďte. Lžící poklaďte náplní z krémového sýra a nožem vytvořte mramorování. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu (miřte mimo krémovou vrstvu) nevyjde téměř čistá.
  • Nechte chvilku zchladnout v pekáčku pak přeneste na mřížku a nechte vychladnout úplně. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a uchovávejte v lednici.

Kam dál?

  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • Koláč s vlašskými ořechy a kořenímKoláč s vlašskými ořechy a kořením
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnouPečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: dýně, koření, krémový sýr, mrkev

Předchozí článek « Perníkový dort s brusinkami
Další článek: Kokosový dort s mangem »

Reader Interactions

Comments

  1. Andy

    28 března, 2020 at 9:52 pm

    5 stars
    Vynikajúci, vláčny, voňavý, nadýchaný, vrstva syra je nielen oku lahodiaca ale perfektne chutotvo dopĺňa korpus. Nikto z rodiny nezistil že je v ňom zelenina 😀 Zaradujem do stálic pečenia.

    Odpovědět
    • elikatesy

      29 března, 2020 at 6:52 pm

      To mě moc těší! Super 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy