Miluju zeleninové dezerty. Baví mě používat do dezertů ingredince, které jsou samy o sobě chuťově výrazné a těstu dodají i něco víc. Buchta jen z mouky, cukru, vajec a másla je pro mě tak trochu nuda. I když samozřejmě existují výjimky a takový kouign amann to dokazuje. 🙂 Kouign amann se ovšem nemůže jíst příliš často a je fajn občas i trochu odlehčit. Tento dýňový koláč s krémovým sýrem můžete donést i těm, kteří po vánocích „hubnou“. Je tam zelenina (dýně a mrkev!), je tam celozrnná mouka, no je to prakticky dieta… No dobře, dieta to není, ale celkem zdravý to opravdu je. 😉
Zelenina v dezertech nemá jen tu výhodu, že budete moct tvrdit (sobě či ostatním), že je to v podstatě salát v chutnější podobě. Zelenina především těsto zvláčňuje a konkrétně tento dýňový koláč je vláčný až běda. A navíc je rovnou s mazáním. Co to znamená? V práci jsem na snídaně pékavala celkem dost a kluci mě vždycky zlobívali otázkou „a je k tomu nějaké mazání?“. Jako bych snad pekla suché buchty… Tato buchta to sice nepotřebuje, ale kdyby se náhodou nějaký rejpal ptal, tak mazání má. 🙂
Dýňová sezóna už sice skončila, ale správně uskladněná dýně vydrží až do jara. Já mám doma dýni od září prakticky nepřetržitě. Peču ji, dávám do kari, vařím na polévku… Je to zkrátka skvělá a opravdu univerzální zelenina. Dýňové pyré nejraději dělám z hokkaido, jednoduše proto, že ji nemusím loupat. Uvařím ji, zcedím a rozmixuju v blenderu (aka mixér na smoothie). Pyré z blenderu je jemnější, než když ho děláte tyčákem, ale blender se trošku hůř čistí. Já mám ovšem trik! Husté pyré si schovám do lednice (na pečení, do kaší, do polévek nebo na pomazánku) a do zbytku v blenderu dám trochu horké vody či vývaru, dochutím bylinkami, chilli nebo zázvorem a samozřejmě osolím. Znovu promixuju a je to. Skvělá polévka a téměř čistý blender jako bonus. 🙂
Tento dýňový koláč potěší k odpolední kávě, ale obstojí i na snídani. Určitě jej vyzkoušejte. 😉
Dýňový koláč s krémovým sýrem
Ingredience
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- po půl lžičce mletého kardamomu a zázvoru
- na špičku nože muškátového oříšku
- kůra z jednoho pomeranče
- 100 g mrkve jemně nastrouhané
- 400 g dýňového pyré
- 3 vejce
- 150 g neutrálního oleje
- 200 g světlého cukru muscovado
Krémová vrstva
- 150 g krémového sýra či žervé
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175°C. Připravte si pekáček 20x30cm a vyložte jej pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte obě mouky, koření, jedlou sodu a špetku soli. V jiné míse promixujte dýňové pyré, cukr, vejce a olej. Přidejte pomerančovou kůru a jemně nastrouhanou mrkev a promíchejte. Na naplň smíchejte krémový sýr, pomerančovou šťávu a javorový sirup a utřete do hladkého krému.
- Přelijte dýňovou směs do mísy s moukou a stěrkou promíchejte. Nalijte do pekáčku a uhlaďte. Lžící poklaďte náplní z krémového sýra a nožem vytvořte mramorování. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu (miřte mimo krémovou vrstvu) nevyjde téměř čistá.
- Nechte chvilku zchladnout v pekáčku pak přeneste na mřížku a nechte vychladnout úplně. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a uchovávejte v lednici.
Andy
Vynikajúci, vláčny, voňavý, nadýchaný, vrstva syra je nielen oku lahodiaca ale perfektne chutotvo dopĺňa korpus. Nikto z rodiny nezistil že je v ňom zelenina 😀 Zaradujem do stálic pečenia.
elikatesy
To mě moc těší! Super 🙂