• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Mrkvový dort

15 dubna, 2019 od elikatesy

Mrkvový dort je taková jarní klasika. Často se peče v právě nadcházejícím období Velikonoc (velikonoce, králíčci, mrkvičky, ty asociace jsou hned jasné 🙂 ). Ale skvěle chutná celoročně a já ho mám třeba spojený spíše s podzimem. Nejspíš díky časté kombinaci s hřejivým kořením a oříšky.  mrkvový dort

Tento recept je inspirován receptem mé výborné kamarádky Haničky, která krom toho, že je krásná, chytrá a milá, tak taky peče nádherné dorty. Mám štěstí, že ji mám. 🙂 Recept jsem si upravila jen opravdu maličko, například přidáním kardamomu nebo hnědého másla, s jehož přípravou jsme se seznámili v předchozím receptu na banánový chléb. Tento mrkvový dort je opravdu extra vláčný a voní skořicí, kardamomem, pomerančem a zázvorem. A protože je v něm mrkev, celozrnná mouka a třtinový cukr, tak je to vlastně i docela zdravá záležitost. Prakticky jako byste si dali jablko… 😀

Dort doplňuje jednoduchý mascarpone krém jen s troškou cukru, které je jemnější, než k mrkváči tradičněji používaný krémový sýr. Pokud máte raději pikantnější a lehce nakyslé dezerty, tak použijte krémový sýr jako lučina či philadelphie a vyšlehejte se změklým máslem (400g sýra a 100g másla). Oslaďte dle chuti. V klasických amerických receptech se používá nesmyslné množství cukru, třeba i 300g, já doporučuju kolem 50g.

Toto těsto můžete upéct i v chlebíčkové formě nebo jako muffiny, pak doporučuju přidat do těsta vlašské ořechy (zhruba 100-150g). Pečte na vyšší teplotu, chlebíček zhruba na 180°C asi 40-45minut (zkuste špejlí), na muffiny troubu rozehřejte na 200°C a po vložení formy snižte teplotu na 180°C a pečte asi 15-20 minut. Vyšší teplota způsobí rychlejší aktivaci kypřidla a popraskání na povrchu. To je nežádoucí u dortu, ovšem u chlebíčku či muffinů je tomu právě naopak.

Výhoda mrkváče je nesporně to, že jeho příprava je opravdu jednoduchá. Krom nastrouhání mrkve už jen smícháte suché a mokré ingredience, pak vše spojíte a je hotovo. Žádné tření másla, žádné šlehání bílkového sněhu, či opatrného promíchávání, aby vám těsto nespadlo. Prostě brnkačka, vhodná i pro dortové začátečníky. 🙂

Tisk
5 from 2 votes

Mrkvový dort

Ingredience

  • 4 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 500 g mrkve
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 0,5 lžičky mletého kardamomu
  • 1 pomeranč nejlépe bio
  • kousek zázvoru zhruba velikost palce
  • špetka soli

na krém: 500g mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru (nebo mletého třtinového cukru)

    na kandovanou pomerančovou kůru: 1 pomeranč, zhruba 300g krupicového cukru

      dále na ozdobu: vlašské ořechy, máta či jedlé květy (není nutné)

        Postup přípravy

        • Nejdříve si připravte hnědé máslo. Máslo rozkrájejte na menší kousky a na mírném plameni za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud se nerozpustí. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Zahřívejte dál, dokud se máslo nerozvoní po oříšcích a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Rendlík ochlaďte v ledové vodě a následně máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vejce  vytáhněte z lednice. 
        • Troubu předehřejte na 160°C. Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem.  
        • Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. 🙂 Pomeranč pořádně omyjte a kůru ostrouhejte (taky na jemno). Rozkrojte a vymačkejte šťávu. 
        • Smíchejte všechny suché ingredience a společně prosejte. Vejce smíchejte s třtinovým cukrem a hnědým máslem a pořádně prošlehejte (klidně si na to vezměte tyčák). Přidejte zázvor, pomerančovou kůru a šťávu a znovu promíchejte (už ne tyčákem). Přidejte suché ingredience a rychle a energicky promíchejte stěrkou. Přidejte nastrouhanou mrkev a naposled vše promíchejte, aby vám vzniklo kompaktní těsto. 
        • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte zcela vychladnout, klidně přes noc v lednici, dort se pak lépe prokrajuje. 
        • Na krém společně opatrně vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem do tuhého krému. Jak dlouho to bude trvat záleží na kvalitě mascarpone a kolik vody obsahuje. Každopádně šlehejte spíše pomalu a opatrně, pokud se srazí, už to nenapravíte. 
        • Na kandovanou kůru oloupejte vrchní oranžovou část pomeranče a nakrájejte ostrým nožem na proužky. Vložte do rendlíku s vodou, přiveďte k varu a slijte. Tento postup ještě dvakrát zopakujte. Ochutnejte a pokud je kůra stále hořká, ještě jednou či dvakrát spařte. Přiveďte k varu 200g cukru s 200ml vody, snižte na minimum, přidejte kůru a vařte, dokud není měkká. To trvá asi půl až třičtvrtě hodiny. Kůru slijte, nechte chvilku proschnout a obalte v krupicovém cukru. Je to trochu piplačka, je potřeba každý proužek vzít a sklepat přebytečný cukr. Rozložte na pečicí papír a nechte oschnout. Pokud chcete kůru spíše měkčí, tak jen asi hodinu a pak ji přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Jinak můžete kůru nechat schnout i den či dva, tím se zbaví veškeré vody a je pak křupavá.
        • Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty. Jeden plát položte na talíř, potřete zhruba třetinou krému, přiklopte dalším plátem, opět potřete třetinou krému a přiklopte posledním plátem. Dort zlehka obmažte zbytkem krému, tak aby byl korpus vidět. Nechte minimálně hodinu ztuhnout v lednici a pak dozdobte kandovanou kůrou, ořechy či mátou.  

        mrkvový dort

        Kam dál?

        • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
        • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
        • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort
        • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
        • Malinový dortMalinový dort
        • Salát s pečenou mrkví a cizrnouSalát s pečenou mrkví a cizrnou

        Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: celozrnné, dort, koření, mascarpone, mrkev, pomeranč, třtinový cukr, vlašské ořechy

        Předchozí článek « Banánový chléb s hnědým máslem
        Další článek: Čokoládový věnec s lískovými oříšky »

        Reader Interactions

        Comments

        1. Naďa

          26 srpna, 2019 at 2:14 pm

          5 stars
          Vynikající !!

          Odpovědět
          • elikatesy

            1 září, 2019 at 7:08 pm

            Super! To jsem ráda, že chutnal. 🙂

            Odpovědět
        2. Jana

          23 srpna, 2020 at 10:11 am

          5 stars
          Je naprosto bezvadný. Pekla jsem už několikrát (s malým upgradem krému) a vždy sklidil obrovský úspěch.

          Odpovědět
          • elikatesy

            25 srpna, 2020 at 1:00 pm

            Super, děkuju. 🙂 A budu ráda, když se podělíte i o upgrade krému, ráda vyzkouším něco nového. 🙂

            Odpovědět
        3. Roman

          10 prosince, 2022 at 6:52 am

          Dobré ráno,
          zkoušel jsem upéct, ale vznikla jen zdrclá placka. Napadá mě, jestli není problém v množství pomerančové šťávy? Vejce, cukr a máslo jsem měl krásně vyšlehané do pěny, ale po přidání šťávy z pomeranče se vyšlehaná pěna jakoby srazila. A ještě jsem měl velký pomeranč, který měl docela hodně šťávy, která mohla těsto víc naředit.

          Odpovědět
          • elikatesy

            11 prosince, 2022 at 9:30 pm

            Dobrý den, pokud jste měl opravdu velmi velký a šťavnatý pomeranč, tak to možné je. V receptu se ale máslo s cukrem a vejci nešlehá, tento dort je metodou suchá – mokrá směs.

            Odpovědět

        Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

        Hodnocení receptu




        Primary Sidebar

        Vítejte!

        Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
        Chcete vědět víc? :)

        Ať vám nic neunikne ;)

        Loading

        elikatesy

        Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
        🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
        ☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
        Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
        A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
        Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
        Sledovat na Instagramu

        Copyright © 2023 · Elikatesy