Mrkvový dort je taková jarní klasika. Často se peče v právě nadcházejícím období Velikonoc (velikonoce, králíčci, mrkvičky, ty asociace jsou hned jasné 🙂 ). Ale skvěle chutná celoročně a já ho mám třeba spojený spíše s podzimem. Nejspíš díky časté kombinaci s hřejivým kořením a oříšky.
Tento recept je inspirován receptem mé výborné kamarádky Haničky, která krom toho, že je krásná, chytrá a milá, tak taky peče nádherné dorty. Mám štěstí, že ji mám. 🙂 Recept jsem si upravila jen opravdu maličko, například přidáním kardamomu nebo hnědého másla, s jehož přípravou jsme se seznámili v předchozím receptu na banánový chléb. Tento mrkvový dort je opravdu extra vláčný a voní skořicí, kardamomem, pomerančem a zázvorem. A protože je v něm mrkev, celozrnná mouka a třtinový cukr, tak je to vlastně i docela zdravá záležitost. Prakticky jako byste si dali jablko… 😀
Dort doplňuje jednoduchý mascarpone krém jen s troškou cukru, které je jemnější, než k mrkváči tradičněji používaný krémový sýr. Pokud máte raději pikantnější a lehce nakyslé dezerty, tak použijte krémový sýr jako lučina či philadelphie a vyšlehejte se změklým máslem (400g sýra a 100g másla). Oslaďte dle chuti. V klasických amerických receptech se používá nesmyslné množství cukru, třeba i 300g, já doporučuju kolem 50g.
Toto těsto můžete upéct i v chlebíčkové formě nebo jako muffiny, pak doporučuju přidat do těsta vlašské ořechy (zhruba 100-150g). Pečte na vyšší teplotu, chlebíček zhruba na 180°C asi 40-45minut (zkuste špejlí), na muffiny troubu rozehřejte na 200°C a po vložení formy snižte teplotu na 180°C a pečte asi 15-20 minut. Vyšší teplota způsobí rychlejší aktivaci kypřidla a popraskání na povrchu. To je nežádoucí u dortu, ovšem u chlebíčku či muffinů je tomu právě naopak.
Výhoda mrkváče je nesporně to, že jeho příprava je opravdu jednoduchá. Krom nastrouhání mrkve už jen smícháte suché a mokré ingredience, pak vše spojíte a je hotovo. Žádné tření másla, žádné šlehání bílkového sněhu, či opatrného promíchávání, aby vám těsto nespadlo. Prostě brnkačka, vhodná i pro dortové začátečníky. 🙂
Mrkvový dort
Ingredience
- 4 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 500 g mrkve
- 140 g celozrnné špaldové mouky
- 140 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 0,5 lžičky mletého kardamomu
- 1 pomeranč nejlépe bio
- kousek zázvoru zhruba velikost palce
- špetka soli
na krém: 500g mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru (nebo mletého třtinového cukru)
na kandovanou pomerančovou kůru: 1 pomeranč, zhruba 300g krupicového cukru
dále na ozdobu: vlašské ořechy, máta či jedlé květy (není nutné)
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte hnědé máslo. Máslo rozkrájejte na menší kousky a na mírném plameni za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud se nerozpustí. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Zahřívejte dál, dokud se máslo nerozvoní po oříšcích a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Rendlík ochlaďte v ledové vodě a následně máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vejce vytáhněte z lednice.
- Troubu předehřejte na 160°C. Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem.
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. 🙂 Pomeranč pořádně omyjte a kůru ostrouhejte (taky na jemno). Rozkrojte a vymačkejte šťávu.
- Smíchejte všechny suché ingredience a společně prosejte. Vejce smíchejte s třtinovým cukrem a hnědým máslem a pořádně prošlehejte (klidně si na to vezměte tyčák). Přidejte zázvor, pomerančovou kůru a šťávu a znovu promíchejte (už ne tyčákem). Přidejte suché ingredience a rychle a energicky promíchejte stěrkou. Přidejte nastrouhanou mrkev a naposled vše promíchejte, aby vám vzniklo kompaktní těsto.
- Těsto přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte zcela vychladnout, klidně přes noc v lednici, dort se pak lépe prokrajuje.
- Na krém společně opatrně vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem do tuhého krému. Jak dlouho to bude trvat záleží na kvalitě mascarpone a kolik vody obsahuje. Každopádně šlehejte spíše pomalu a opatrně, pokud se srazí, už to nenapravíte.
- Na kandovanou kůru oloupejte vrchní oranžovou část pomeranče a nakrájejte ostrým nožem na proužky. Vložte do rendlíku s vodou, přiveďte k varu a slijte. Tento postup ještě dvakrát zopakujte. Ochutnejte a pokud je kůra stále hořká, ještě jednou či dvakrát spařte. Přiveďte k varu 200g cukru s 200ml vody, snižte na minimum, přidejte kůru a vařte, dokud není měkká. To trvá asi půl až třičtvrtě hodiny. Kůru slijte, nechte chvilku proschnout a obalte v krupicovém cukru. Je to trochu piplačka, je potřeba každý proužek vzít a sklepat přebytečný cukr. Rozložte na pečicí papír a nechte oschnout. Pokud chcete kůru spíše měkčí, tak jen asi hodinu a pak ji přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Jinak můžete kůru nechat schnout i den či dva, tím se zbaví veškeré vody a je pak křupavá.
- Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty. Jeden plát položte na talíř, potřete zhruba třetinou krému, přiklopte dalším plátem, opět potřete třetinou krému a přiklopte posledním plátem. Dort zlehka obmažte zbytkem krému, tak aby byl korpus vidět. Nechte minimálně hodinu ztuhnout v lednici a pak dozdobte kandovanou kůrou, ořechy či mátou.
Naďa
Vynikající !!
elikatesy
Super! To jsem ráda, že chutnal. 🙂
Jana
Je naprosto bezvadný. Pekla jsem už několikrát (s malým upgradem krému) a vždy sklidil obrovský úspěch.
elikatesy
Super, děkuju. 🙂 A budu ráda, když se podělíte i o upgrade krému, ráda vyzkouším něco nového. 🙂
Roman
Dobré ráno,
zkoušel jsem upéct, ale vznikla jen zdrclá placka. Napadá mě, jestli není problém v množství pomerančové šťávy? Vejce, cukr a máslo jsem měl krásně vyšlehané do pěny, ale po přidání šťávy z pomeranče se vyšlehaná pěna jakoby srazila. A ještě jsem měl velký pomeranč, který měl docela hodně šťávy, která mohla těsto víc naředit.
elikatesy
Dobrý den, pokud jste měl opravdu velmi velký a šťavnatý pomeranč, tak to možné je. V receptu se ale máslo s cukrem a vejci nešlehá, tento dort je metodou suchá – mokrá směs.
Tereza
Dobrý den,
chtěla bych upéct nějaký odlehčený dort pro děti. Vybrala jsem si tento korpus a protože bych krém chtěla sladit úplně minimálně, chci přidat nějaké ovoce. Jaké by se podle Vás do tohoto dortu hodilo? Napadly mě např. hrušky…? 🤔.
Předem děkuji,
Tereza
Tereza
Dobrý den,
chci upéct odlehčený dort pro děti a vybrala jsem si tento recept. Protože ale chci krém sladit úplně minimálně, chtěla bych přidat vrstvu ovoce. Jaké by se mohlo k tomuto receptu hodit? Napadly mě např. hrušky…?
Předem děkuji,
Tereza
elikatesy
Dobrý den, pokud myslíte přidat ovoce do těsta, tak to nedoporučuji, je už tak dost vlhké a skoro určitě by se srazilo. Do těsta by se daly přidat spíš třeba rozinky. Pokud myslíte ovocnou želé vrstvu, tak to samozřejmě můžete, hrušky by šly nebo i meruňky, ale ty moc nedosladí, spíš naopak.
Jinak mascarpone nemusíte sladit vůbec. Do krému můžete přidat i šlehačku (šlehejte společně mascarpone se smetanou), tím se trochu odlehčí.
A pokud chcete, napište mi na ig nebo na messengeru, pošlu vám recept na neslazené mrkvové cupcaky, které jsem pekla Sofi (dají se upéct i ve formě dortu). 🙂