• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Mrkvový dort

15 dubna, 2019 od elikatesy

Mrkvový dort je taková jarní klasika. Často se peče v právě nadcházejícím období Velikonoc (velikonoce, králíčci, mrkvičky, ty asociace jsou hned jasné 🙂 ). Ale skvěle chutná celoročně a já ho mám třeba spojený spíše s podzimem. Nejspíš díky časté kombinaci s hřejivým kořením a oříšky.  mrkvový dort

Tento recept je inspirován receptem mé výborné kamarádky Haničky, která krom toho, že je krásná, chytrá a milá, tak taky peče nádherné dorty. Mám štěstí, že ji mám. 🙂 Recept jsem si upravila jen opravdu maličko, například přidáním kardamomu nebo hnědého másla, s jehož přípravou jsme se seznámili v předchozím receptu na banánový chléb. Tento mrkvový dort je opravdu extra vláčný a voní skořicí, kardamomem, pomerančem a zázvorem. A protože je v něm mrkev, celozrnná mouka a třtinový cukr, tak je to vlastně i docela zdravá záležitost. Prakticky jako byste si dali jablko… 😀

Dort doplňuje jednoduchý mascarpone krém jen s troškou cukru, které je jemnější, než k mrkváči tradičněji používaný krémový sýr. Pokud máte raději pikantnější a lehce nakyslé dezerty, tak použijte krémový sýr jako lučina či philadelphie a vyšlehejte se změklým máslem (400g sýra a 100g másla). Oslaďte dle chuti. V klasických amerických receptech se používá nesmyslné množství cukru, třeba i 300g, já doporučuju kolem 50g.

Toto těsto můžete upéct i v chlebíčkové formě nebo jako muffiny, pak doporučuju přidat do těsta vlašské ořechy (zhruba 100-150g). Pečte na vyšší teplotu, chlebíček zhruba na 180°C asi 40-45minut (zkuste špejlí), na muffiny troubu rozehřejte na 200°C a po vložení formy snižte teplotu na 180°C a pečte asi 15-20 minut. Vyšší teplota způsobí rychlejší aktivaci kypřidla a popraskání na povrchu. To je nežádoucí u dortu, ovšem u chlebíčku či muffinů je tomu právě naopak.

Výhoda mrkváče je nesporně to, že jeho příprava je opravdu jednoduchá. Krom nastrouhání mrkve už jen smícháte suché a mokré ingredience, pak vše spojíte a je hotovo. Žádné tření másla, žádné šlehání bílkového sněhu, či opatrného promíchávání, aby vám těsto nespadlo. Prostě brnkačka, vhodná i pro dortové začátečníky. 🙂

Tisk
5 from 2 votes

Mrkvový dort

Ingredience

  • 4 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 500 g mrkve
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 0,5 lžičky mletého kardamomu
  • 1 pomeranč nejlépe bio
  • kousek zázvoru zhruba velikost palce
  • špetka soli

na krém: 500g mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru (nebo mletého třtinového cukru)

    na kandovanou pomerančovou kůru: 1 pomeranč, zhruba 300g krupicového cukru

      dále na ozdobu: vlašské ořechy, máta či jedlé květy (není nutné)

        Postup přípravy

        • Nejdříve si připravte hnědé máslo. Máslo rozkrájejte na menší kousky a na mírném plameni za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud se nerozpustí. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Zahřívejte dál, dokud se máslo nerozvoní po oříšcích a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Rendlík ochlaďte v ledové vodě a následně máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vejce  vytáhněte z lednice. 
        • Troubu předehřejte na 160°C. Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem.  
        • Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. 🙂 Pomeranč pořádně omyjte a kůru ostrouhejte (taky na jemno). Rozkrojte a vymačkejte šťávu. 
        • Smíchejte všechny suché ingredience a společně prosejte. Vejce smíchejte s třtinovým cukrem a hnědým máslem a pořádně prošlehejte (klidně si na to vezměte tyčák). Přidejte zázvor, pomerančovou kůru a šťávu a znovu promíchejte (už ne tyčákem). Přidejte suché ingredience a rychle a energicky promíchejte stěrkou. Přidejte nastrouhanou mrkev a naposled vše promíchejte, aby vám vzniklo kompaktní těsto. 
        • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte zcela vychladnout, klidně přes noc v lednici, dort se pak lépe prokrajuje. 
        • Na krém společně opatrně vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem do tuhého krému. Jak dlouho to bude trvat záleží na kvalitě mascarpone a kolik vody obsahuje. Každopádně šlehejte spíše pomalu a opatrně, pokud se srazí, už to nenapravíte. 
        • Na kandovanou kůru oloupejte vrchní oranžovou část pomeranče a nakrájejte ostrým nožem na proužky. Vložte do rendlíku s vodou, přiveďte k varu a slijte. Tento postup ještě dvakrát zopakujte. Ochutnejte a pokud je kůra stále hořká, ještě jednou či dvakrát spařte. Přiveďte k varu 200g cukru s 200ml vody, snižte na minimum, přidejte kůru a vařte, dokud není měkká. To trvá asi půl až třičtvrtě hodiny. Kůru slijte, nechte chvilku proschnout a obalte v krupicovém cukru. Je to trochu piplačka, je potřeba každý proužek vzít a sklepat přebytečný cukr. Rozložte na pečicí papír a nechte oschnout. Pokud chcete kůru spíše měkčí, tak jen asi hodinu a pak ji přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Jinak můžete kůru nechat schnout i den či dva, tím se zbaví veškeré vody a je pak křupavá.
        • Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty. Jeden plát položte na talíř, potřete zhruba třetinou krému, přiklopte dalším plátem, opět potřete třetinou krému a přiklopte posledním plátem. Dort zlehka obmažte zbytkem krému, tak aby byl korpus vidět. Nechte minimálně hodinu ztuhnout v lednici a pak dozdobte kandovanou kůrou, ořechy či mátou.  

        mrkvový dort

        Kam dál?

        • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
        • Pistáciový dortPistáciový dort
        • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
        • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort
        • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
        • Malinový dortMalinový dort

        Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: celozrnné, dort, koření, mascarpone, mrkev, pomeranč, třtinový cukr, vlašské ořechy

        Předchozí článek « Banánový chléb s hnědým máslem
        Další článek: Čokoládový věnec s lískovými oříšky »

        Reader Interactions

        Comments

        1. Naďa

          26 srpna, 2019 at 2:14 pm

          5 stars
          Vynikající !!

          Odpovědět
          • elikatesy

            1 září, 2019 at 7:08 pm

            Super! To jsem ráda, že chutnal. 🙂

            Odpovědět
        2. Jana

          23 srpna, 2020 at 10:11 am

          5 stars
          Je naprosto bezvadný. Pekla jsem už několikrát (s malým upgradem krému) a vždy sklidil obrovský úspěch.

          Odpovědět
          • elikatesy

            25 srpna, 2020 at 1:00 pm

            Super, děkuju. 🙂 A budu ráda, když se podělíte i o upgrade krému, ráda vyzkouším něco nového. 🙂

            Odpovědět
        3. Roman

          10 prosince, 2022 at 6:52 am

          Dobré ráno,
          zkoušel jsem upéct, ale vznikla jen zdrclá placka. Napadá mě, jestli není problém v množství pomerančové šťávy? Vejce, cukr a máslo jsem měl krásně vyšlehané do pěny, ale po přidání šťávy z pomeranče se vyšlehaná pěna jakoby srazila. A ještě jsem měl velký pomeranč, který měl docela hodně šťávy, která mohla těsto víc naředit.

          Odpovědět
          • elikatesy

            11 prosince, 2022 at 9:30 pm

            Dobrý den, pokud jste měl opravdu velmi velký a šťavnatý pomeranč, tak to možné je. V receptu se ale máslo s cukrem a vejci nešlehá, tento dort je metodou suchá – mokrá směs.

            Odpovědět
        4. Tereza

          15 srpna, 2023 at 8:00 pm

          Dobrý den,
          chtěla bych upéct nějaký odlehčený dort pro děti. Vybrala jsem si tento korpus a protože bych krém chtěla sladit úplně minimálně, chci přidat nějaké ovoce. Jaké by se podle Vás do tohoto dortu hodilo? Napadly mě např. hrušky…? 🤔.
          Předem děkuji,
          Tereza

          Odpovědět
        5. Tereza

          16 srpna, 2023 at 5:51 am

          Dobrý den,
          chci upéct odlehčený dort pro děti a vybrala jsem si tento recept. Protože ale chci krém sladit úplně minimálně, chtěla bych přidat vrstvu ovoce. Jaké by se mohlo k tomuto receptu hodit? Napadly mě např. hrušky…?
          Předem děkuji,
          Tereza

          Odpovědět
          • elikatesy

            16 srpna, 2023 at 6:31 am

            Dobrý den, pokud myslíte přidat ovoce do těsta, tak to nedoporučuji, je už tak dost vlhké a skoro určitě by se srazilo. Do těsta by se daly přidat spíš třeba rozinky. Pokud myslíte ovocnou želé vrstvu, tak to samozřejmě můžete, hrušky by šly nebo i meruňky, ale ty moc nedosladí, spíš naopak.
            Jinak mascarpone nemusíte sladit vůbec. Do krému můžete přidat i šlehačku (šlehejte společně mascarpone se smetanou), tím se trochu odlehčí.
            A pokud chcete, napište mi na ig nebo na messengeru, pošlu vám recept na neslazené mrkvové cupcaky, které jsem pekla Sofi (dají se upéct i ve formě dortu). 🙂

            Odpovědět

        Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

        Hodnocení receptu




        Primary Sidebar

        Vítejte!

        Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
        Chcete vědět víc? :)

        Ať vám nic neunikne ;)

        Loading

        elikatesy

        Tohle nejsou obyčejné čokoládové sušenky, to Tohle nejsou obyčejné čokoládové sušenky, tohle je extra čokoládové sušenkové blaho. Představte si, že se do sebe zamilovaly sušenky a brownies a měli spolu děti... tak tohle jsou ty děti. 🤎
Recept je na blogu už dlouho (odkaz dám do bia), ale říkala jsem si, že je čas upéct je znovu a vyzkoušet i varianty s jinými, než pekanovými ořechy. Všechny byly skvělé. 🤤  Ingredience
250g tmavé čokolády
50g másla
2 vejce
150g světlého muscovado cukru
75g hladké mouky
1 lžička (5g) bio kypřicího prášku 
Špetka soli
Vanilka nebo vanilkový extrakt
asi 200g nahrubo nasekaných ořechů (pekanové, lískové, pistácie,...)  Postup
Čokoládu a máslo rozpusťte. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přidejte čokoládu, sůl a vanilku. Nakonec zlehka vmíchejte mouku promíchanou s kypřicím práškem. V tento moment těsto vypadá spíš jako těsto na buchtu, ale nelekejte se a dejte jej ztuhnout do lednice. 
Pak odkrajujte kousky, vyválejte kuličky a obalte je v oříšcích. Zlehka zploštěte a poskládané na plech (nechte jim rozestupy, dost se roztečou). Pečte na 180°C asi 9-11 minut podle velikosti.  #foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#chocolatecookies #browniescookies #gonuts #cokoladovesusenky
        Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
        Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
        Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
        Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
        A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
        Sledovat na Instagramu

        Copyright © 2023 · Elikatesy