• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Mrkvový dort

15 dubna, 2019 od elikatesy

Mrkvový dort je taková jarní klasika. Často se peče v právě nadcházejícím období Velikonoc (velikonoce, králíčci, mrkvičky, ty asociace jsou hned jasné 🙂 ). Ale skvěle chutná celoročně a já ho mám třeba spojený spíše s podzimem. Nejspíš díky časté kombinaci s hřejivým kořením a oříšky.  mrkvový dort

Tento recept je inspirován receptem mé výborné kamarádky Haničky, která krom toho, že je krásná, chytrá a milá, tak taky peče nádherné dorty. Mám štěstí, že ji mám. 🙂 Recept jsem si upravila jen opravdu maličko, například přidáním kardamomu nebo hnědého másla, s jehož přípravou jsme se seznámili v předchozím receptu na banánový chléb. Tento mrkvový dort je opravdu extra vláčný a voní skořicí, kardamomem, pomerančem a zázvorem. A protože je v něm mrkev, celozrnná mouka a třtinový cukr, tak je to vlastně i docela zdravá záležitost. Prakticky jako byste si dali jablko… 😀

Dort doplňuje jednoduchý mascarpone krém jen s troškou cukru, které je jemnější, než k mrkváči tradičněji používaný krémový sýr. Pokud máte raději pikantnější a lehce nakyslé dezerty, tak použijte krémový sýr jako lučina či philadelphie a vyšlehejte se změklým máslem (400g sýra a 100g másla). Oslaďte dle chuti. V klasických amerických receptech se používá nesmyslné množství cukru, třeba i 300g, já doporučuju kolem 50g.

Toto těsto můžete upéct i v chlebíčkové formě nebo jako muffiny, pak doporučuju přidat do těsta vlašské ořechy (zhruba 100-150g). Pečte na vyšší teplotu, chlebíček zhruba na 180°C asi 40-45minut (zkuste špejlí), na muffiny troubu rozehřejte na 200°C a po vložení formy snižte teplotu na 180°C a pečte asi 15-20 minut. Vyšší teplota způsobí rychlejší aktivaci kypřidla a popraskání na povrchu. To je nežádoucí u dortu, ovšem u chlebíčku či muffinů je tomu právě naopak.

Výhoda mrkváče je nesporně to, že jeho příprava je opravdu jednoduchá. Krom nastrouhání mrkve už jen smícháte suché a mokré ingredience, pak vše spojíte a je hotovo. Žádné tření másla, žádné šlehání bílkového sněhu, či opatrného promíchávání, aby vám těsto nespadlo. Prostě brnkačka, vhodná i pro dortové začátečníky. 🙂

Tisk
5 from 2 votes

Mrkvový dort

Ingredience

  • 4 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 500 g mrkve
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 0,5 lžičky mletého kardamomu
  • 1 pomeranč nejlépe bio
  • kousek zázvoru zhruba velikost palce
  • špetka soli

na krém: 500g mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru (nebo mletého třtinového cukru)

    na kandovanou pomerančovou kůru: 1 pomeranč, zhruba 300g krupicového cukru

      dále na ozdobu: vlašské ořechy, máta či jedlé květy (není nutné)

        Postup přípravy

        • Nejdříve si připravte hnědé máslo. Máslo rozkrájejte na menší kousky a na mírném plameni za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud se nerozpustí. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Zahřívejte dál, dokud se máslo nerozvoní po oříšcích a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Rendlík ochlaďte v ledové vodě a následně máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vejce  vytáhněte z lednice. 
        • Troubu předehřejte na 160°C. Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem.  
        • Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. 🙂 Pomeranč pořádně omyjte a kůru ostrouhejte (taky na jemno). Rozkrojte a vymačkejte šťávu. 
        • Smíchejte všechny suché ingredience a společně prosejte. Vejce smíchejte s třtinovým cukrem a hnědým máslem a pořádně prošlehejte (klidně si na to vezměte tyčák). Přidejte zázvor, pomerančovou kůru a šťávu a znovu promíchejte (už ne tyčákem). Přidejte suché ingredience a rychle a energicky promíchejte stěrkou. Přidejte nastrouhanou mrkev a naposled vše promíchejte, aby vám vzniklo kompaktní těsto. 
        • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte zcela vychladnout, klidně přes noc v lednici, dort se pak lépe prokrajuje. 
        • Na krém společně opatrně vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem do tuhého krému. Jak dlouho to bude trvat záleží na kvalitě mascarpone a kolik vody obsahuje. Každopádně šlehejte spíše pomalu a opatrně, pokud se srazí, už to nenapravíte. 
        • Na kandovanou kůru oloupejte vrchní oranžovou část pomeranče a nakrájejte ostrým nožem na proužky. Vložte do rendlíku s vodou, přiveďte k varu a slijte. Tento postup ještě dvakrát zopakujte. Ochutnejte a pokud je kůra stále hořká, ještě jednou či dvakrát spařte. Přiveďte k varu 200g cukru s 200ml vody, snižte na minimum, přidejte kůru a vařte, dokud není měkká. To trvá asi půl až třičtvrtě hodiny. Kůru slijte, nechte chvilku proschnout a obalte v krupicovém cukru. Je to trochu piplačka, je potřeba každý proužek vzít a sklepat přebytečný cukr. Rozložte na pečicí papír a nechte oschnout. Pokud chcete kůru spíše měkčí, tak jen asi hodinu a pak ji přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Jinak můžete kůru nechat schnout i den či dva, tím se zbaví veškeré vody a je pak křupavá.
        • Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty. Jeden plát položte na talíř, potřete zhruba třetinou krému, přiklopte dalším plátem, opět potřete třetinou krému a přiklopte posledním plátem. Dort zlehka obmažte zbytkem krému, tak aby byl korpus vidět. Nechte minimálně hodinu ztuhnout v lednici a pak dozdobte kandovanou kůrou, ořechy či mátou.  

        mrkvový dort

        Kam dál?

        • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
        • Pistáciový dortPistáciový dort
        • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
        • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort
        • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
        • Malinový dortMalinový dort

        Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: celozrnné, dort, koření, mascarpone, mrkev, pomeranč, třtinový cukr, vlašské ořechy

        Předchozí článek « Banánový chléb s hnědým máslem
        Další článek: Čokoládový věnec s lískovými oříšky »

        Reader Interactions

        Comments

        1. Naďa

          26 srpna, 2019 at 2:14 pm

          5 stars
          Vynikající !!

          Odpovědět
          • elikatesy

            1 září, 2019 at 7:08 pm

            Super! To jsem ráda, že chutnal. 🙂

            Odpovědět
        2. Jana

          23 srpna, 2020 at 10:11 am

          5 stars
          Je naprosto bezvadný. Pekla jsem už několikrát (s malým upgradem krému) a vždy sklidil obrovský úspěch.

          Odpovědět
          • elikatesy

            25 srpna, 2020 at 1:00 pm

            Super, děkuju. 🙂 A budu ráda, když se podělíte i o upgrade krému, ráda vyzkouším něco nového. 🙂

            Odpovědět
        3. Roman

          10 prosince, 2022 at 6:52 am

          Dobré ráno,
          zkoušel jsem upéct, ale vznikla jen zdrclá placka. Napadá mě, jestli není problém v množství pomerančové šťávy? Vejce, cukr a máslo jsem měl krásně vyšlehané do pěny, ale po přidání šťávy z pomeranče se vyšlehaná pěna jakoby srazila. A ještě jsem měl velký pomeranč, který měl docela hodně šťávy, která mohla těsto víc naředit.

          Odpovědět
          • elikatesy

            11 prosince, 2022 at 9:30 pm

            Dobrý den, pokud jste měl opravdu velmi velký a šťavnatý pomeranč, tak to možné je. V receptu se ale máslo s cukrem a vejci nešlehá, tento dort je metodou suchá – mokrá směs.

            Odpovědět

        Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

        Hodnocení receptu




        Primary Sidebar

        Vítejte!

        Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
        Chcete vědět víc? :)

        Ať vám nic neunikne ;)

        Loading

        elikatesy

        Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
        Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
        Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
        Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
        Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
        100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
        Sledovat na Instagramu

        Copyright © 2023 · Elikatesy