• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganský mrkvový dort

25 listopadu, 2020 od elikatesy

Občas se stane, že dostanu chuť jen tak upéct dort. Nebo mám nějaký dort už dlouho v plánu a jen čekám, až bude alespoň trochu příležitost. No a občas se obě tyto situace sejdou. 🙂 Už dlouho jsem měla v plánu vyzkoušet veganský mrkvový dort a konečně se objevila i příležitost, jak jej pak udat. Ale hlavně, hlavně se mi chtělo. 🙂 A tak jsem na nic nečekala a do dortu se pustila.

veganský mrkvový dort

Jak se vám líbí? Já vím, já vím, samochvála smrdí, ale vážně si myslím, že tento dortík se vizuálně moc povedl. 🙂 Při nakupování ingrediencí jsem na Rohlíku narazila na barevné mrkvičky a hned mě napadlo, že by se daly využít na zdobení. A tak je dort ozdoben kandovanými mrkvičkami. Ano mrkvičkami. Ne, vážně to nejsou bonbony. I když, vlastně tak trochu ano. Jsou to mrkvičkové bonbonky. Nebo možná bonbonkové mrkvičky? 🙂

veganský mrkvový dort

Korpus tohoto dortu je extra šťavnatý nejen díky mrkvi, ale i díky ananasu. Protože už jeden klasický mrkváč na blogu mám, chtěla jsem tento připravit v jiné, “exotičtější” verzi, a to s ananasem a kokosem. A moc se ta kombinace povedla. Jemné kokosové tóny se prolínají v korpusu i krému. Aby krém fungoval chuťově, byl opravdu jemný a krémový, a taky aby dobře držel, kombinuje se v něm hedvábné tofu s kešu ořechy a kokosem ve formě másla a oleje. Vše se společně vymixuje a platí, že čím lepší mixér máte, tím lepší a jemnější krém bude.

Když si projdete celý seznam surovin, je asi jasné, že tento dort není nejlevnější záležitost. Především tedy krém. Velké množství kešu, kokosového oleje a hedvábného tofu se celkem prodraží. Ale toto množství je potřeba pouze pokud se rozhodnete péct takto velký, čtyřvrstvý dort pro slavnostní příležitost. Recept ale můžete i upravit a upéct jen jeden korpus, krému připravit čtvrtinu a dort jen promazat, ale neobmazávat po stranách. Nebo jej můžete upéct i v chlebíčkové formě a chlebíček krémem potřít jen svrchu. To by krému stačilo nejspíš ještě míň. 🙂

A kde všechny ingredience sehnat? Skoro vše najdete na Rohlíku. Ale pokud k vám nezaváží, suroviny bez problémů obstaráte i jinde. Silken neboli hedvábné tofu mívají větší supermarkety, zdravé výživy, DM drogerie nebo prodejny exotických potravin. Určitě jej nenahrazujte klasickým pevným tofu, krém by nebyl dobrý (a ani hladký).

Kokosové máslo seženete ve zdravé výživě, v prodejnách exotických potravin, na internetu, nebo si jej můžete ze šťavnatého bio kokosu umixovat sami. Kokosový olej mají prakticky všude, doporučuju zvolit bio kvalitu, lépe voní. Psyllium, které v receptu nahrazuje vajíčka, seženete třeba v lékárně či ve zdravé výživě. A super kokosový jogurt i kokosovou zakysanou smetanu najdete v Lidlu. Barevné mrkvičky mívají na Rohlíku nebo na trzích, ale určitě nejsou pro tento recept nezbytné. Hezký dort bude i když použijete jen klasické oranžové mrkve. 🙂

veganský mrkvový dort

Jako vždy, doporučuju si přípravu dortu rozdělit do dvou dnů. První den upečte korpusy, připravte kandované mrkvičky a krém (potřebuje ztuhnout). Další den dort sestavte a ozdobte.

Tento veganský mrkvový dort je opravdu pecka a ti, co jej ochutnali se shodli, že by to, že je veganský vůbec nepoznali. Šťavnatý a vláčný korpus s chuťově jemným hedvábným krémem tvoří zkrátka dokonalou souhru. Pokud pečete pro vegana či alergika, s tímto dortem určitě zabodujete. 😉

Tisk

Veganský mrkvový dort

Ingredience

  • 195 g hladké špaldové mouky
  • 165 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 75 g bio kokosu
  • 2 lžíce psyllia
  • 150 g rostlinného jogurtu (nejlépe kokosového)
  • 100 g agáve sirupu
  • 100 g třtinového cukru
  • 300 g mrkve
  • 200 g konzervovaného ananasu
  • 120 g rostlinného oleje
  • 1 pomeranč

Krém

  • 500 g silken tofu
  • 300 g kešu ořechů
  • 200 g kokosového oleje
  • 200 g kokosového másla
  • 200 g kokosového mléka nebo kokosové zakysané smetany
  • 100 g agáve
  • šťáva ze 2 citronů nebo víc podle chuti

Na ozdobu

  • 3 mrkve nejlépe různých barev
  • 450 g cukru
  • bylinky

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. První den upečte korpusy, připravte krém a kandované mrkvičky. Další den dort naplňte a obmažte a těsně před podáváním dozdobte mrkvičkami a bylinkami.
  • Kešu ořechy propláchněte, zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené a nechte alespoň dvě hodiny nasáknout (pokud nemáte moc výkonný mixér, klidně i déle).
  • Jogurt na korpus si z lednice vytáhněte hodinu předem. Mezitím si odvažte a připravte zbylé suroviny. Obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a koření si společně prosejte do mísy. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Ananas nasekejte najemno (nebo jej nasekejte v robotu). Nastrouhejte kůru z pomeranče a vymačkejte z něj šťávu. Odvažte 100g (nebo na 100g doplňte vodou). Psyllium prošlehejte se šťávou s pomeranče a nechte alespoň 10minut nasáknout.
  • Troubu rozehřejte na 160°C. Připravte si dvě formy o velikosti 18cm a spodek vyložte pečicím papírem.
  • Olej, jogurt, agáve a cukr společně důkladně prošlehejte a přidejte nabobtnalé psyllium a pomerančovou kůru. Přidejte suché ingredience a stěrkou promíchejte. Zatím nemusíte úplně důkladně. Přidejte i mrkev, kokos a ananas a znovu promíchejte, teď už tak, aby těsto bylo kompaktní a neviděli jste žádné cucky mouky či mrkve, ale zároveň ne zbytečně moc, aby se příliš neaktivoval lepek a korpus nebyl gumový.
  • Hotové těsto rozdělte do forem, vložte do trouby a pečte asi 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 10minut zchladnout, pak odlepte pečicí papír ze spodků korpusů a nechte je zcela vychladnout na mřížce. Pak vyřízněte z forem, zabalte a nechte do dalšího dne v lednici.
  • Připravte kandované mrkvičky. Pokud používáte vícebarevné mrkvičky, každou připravte zvlášť. Mrkve oloupejte a škrabkou nakrájejte dlouhé tenké proužky. Do malého hrnečku dejte 150g cukru a 150g vody a přiveďte k varu. Stáhněte na minimum a přidejte mrkvičky. Vařte 10 minut. Možná budete muset přidat víc cukru a vody (stále v poměru 1:1), tak aby mrkvičky byly zcela ponořené. Po 10 minutách přelijte do misky a nechte v sirupu vychladnout. Opakujte s dalšími barvami.
  • Připravte krém. Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě, olej můžete i rozpustit, ale neměl by být horký. Vložte do výkonného mixéru a společně promixujte dohladka. Pokud nemáte dostatečně velký či výkonný mixér, možná budete muset krém vymixovat ve dvou či třech dávkách. Ochutnejte a případně dolaďte ještě kapkou citronové šťávy. Přelijte do misky, potáhněte potravinářskou fólií (tak aby se krému dotýkala) a nechte přes noc ztuhnout v lednici.
  • Další den dort sestavte a ozdobte. Krém si z lednice vytáhněte chvilku předem, aby malinko povolil. Trochu krému si odložte, aby jste měli čistý krém pro případné začištění. Oba korpusy prořízněte. Korpusy naplňte krémem (používám cukrářský sáček) a celý dort tence obmažte. Vložte do lednice a nechte ztuhnout, ideálně alespoň hodinu.
  • Mezitím si připravte mrkvové "kytičky". Mrkev zceďte a nechte okapat. Jednotlivé proužky namotejte na špejli a vytvořte malé ruličky. Můžete si je rovnou skládat na kuchyňskou utěrku do požadovaného vzoru.
  • Jakmile je dort ztuhlý, obmažte jej čistým zbytkem krému a zarovnejte kartou. Ozdobte mrkvičkami a bylinkami dle vlastní fantazie.

Kam dál?

  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Veganský čokoládový cheesecakeVeganský čokoládový cheesecake
  • Raw cheesecake košíčkyRaw cheesecake košíčky
  • Veganský cheesecakeVeganský cheesecake
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu
  • Mrkvový dortMrkvový dort

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty, Vegan a raw Štítky: dort, kešu, kokos, koření, mrkev, tofu, vegan

Předchozí článek « Focaccia
Další článek: Čokoládové bochánky s karamelem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy