• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Focaccia

23 listopadu, 2020 od elikatesy

Focaccia je láska, focaccia je radost. Je to podle mě jeden z nejlepších “párty” chlebů. 🙂 Ideální na zobací večer s přáteli či rodinou. K tomu dobré olivy, sýr, rajčátka a samozřejmě víno a dokonalé občerstvení je na světě.

focaccia

Jak jistě víte, focaccia je italský chléb, klasicky připravovaný s droždím. Já ráda tyto tradičně drožďové chleby připravuji s přídavkem kvasu. Na blogu už je bageta i ciabatta připravovaná tímto způsobem. Droždí nevynechávám zcela, přidávám malou špetku, většinou kolem 5g. Kombinace kvasu a malého množství droždí zajistí chutnější a lépe stravitelný chléb, který zároveň dokonale naběhne a je nadýchaný jako peřinka.

Přiznám se, že já mám focacciu nejraději jen s olejem a solí, případně s olejem ochuceným česnekem a/nebo bylinkami. Moc neprožívám rajčata ani olivy, raději si je dám k focaccie zvlášť. Ale pokud to tak máte rádi, focaccia je takové nepopsané plátno, na kterém můžete volně vyjádřit své kulinářské umění.

Do těsta můžete zanořit sušená či čerstvá rajčátka, bylinky (nejtradičnější je rozmarýn, ale můžete zkusit i tymián, oregano či saturejku nebo kombinaci), olivy nebo těsto poklást opečenou cibulkou či nastrouhaným sýrem… Na internetu poslední dobou hodně frčí i “fokáčové umění”, mrkněte na Google a pokud si chcete trochu vyhrát, namalujte si vlastní focacciu. 🙂

Příprava varianty s kvasem je trochu zdlouhavější, ale stojí za to. Jde vlastně ale jen o tom včas myslet na zamíchání prefermentu. Ideální je si jej připravit večer předem. Ráno pak zadělat těsto k fermentolýze (těsto bez soli). Po hodině odpočinku vypracovat těsto se solí a olejem a pak nechat zhruba dvě hodiny kynout. V průběhu kynutí je dobré těsto překládat, díky tomu se provzdušní, zesílí a taky se vytvoří krásné bubliny.

Aby bubliny v těstě zůstaly, je dobré těsto na plech přesunout pokud možno opatrně, nejlépe jej za pomoci cukrářské karty na plech opatrně sesunout. Pak nastává vaše kreativní chvilka a těsto můžete vychutit a vyzdobit zcela dle vašeho gusta. Pak už jen půl až třičtvrtěhodinka kynutí (záleží především na teplotě u vás doma) a cca 20 minut pečení (tady zase záleží na tom, jak peče vaše trouba, doma ji mám upečenou za 15 minut, u našich za 25, řiďte se především barvou, musí být krásně zlatavá). A focaccia k obědu je hotová. 🙂

Pokud focacciu nepodáváte hned, doporučuju ji před podáváním chvilku prohřát v troubě. Teplá je totiž nejlepší. 😉

Tisk

Ingredience

Preferment

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 30 g aktivního kvasu

Těsto

  • preferment
  • 400 g hladké mouky
  • 275 g vody
  • 5 g droždí
  • 40 g olivového oleje
  • 10 g soli

Na dokončení

  • rajčata (čerstvá či sušená), olivy, parmezán, bylinky (rozmarýn, tymián), česnek...
  • olivový olej (případně bylinkový či česnekový)
  • vločková sůl

Postup přípravy

  • Začněte přípravou prefermentu. Smíchejte mouku, vodu a kvas, přikryjte a nechte 12 hodin prokvasit.
  • Do velké mísy dejte mouku. Ve studené vodě rozmíchejte droždí a společně s prefermentem přidejte k mouce. Krátce promíchejte, jen abyste neměli v míse žádnou suchou mouku, přikryjte a nechte hodinu odpočinout.
  • K těstu přidejte sůl a olivový olej a pak 5 minut hněťte na lince. Nejlépe to jde tzv. mlácením, kdy těsto nadzvedáváte a házíte zpět na linku. Těsto je hodně hydratované a proto je dost lepivé. Pomáhejte si cukrářskou kartou a nepřidávejte žádnou mouku.
  • Zpracované těsto dejte do mísy vymazané olivovým olejem a přeložte. Nechte kynout 2 hodiny a každých 20 až 30 minut navlhčenou rukou znovu přeložte.
  • Připravte si malý plech nebo skleněnou zapékací mísu. Spodek vyložte pečicím papírem a ten štědře pomažte olivovým olejem. Za pomocí cukrářské karty těsto opatrně nechte sklouznout na plech. Těsto roztáhněte do stran a prsty vytvořte důlky. Zakápněte olivovým olejem (může být i ochucený), případně přidejte jakoukoliv vybranou ingredienci na dochucení. Nechte ještě 30 až 45 minut kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 250°C.
  • Focacciu posypte vločkovou solí, vložte trouby, stáhněte na 220°C a pečte asi 15-25 minut dozlatova. Podávejte nejlépe ještě teplé nebo focacciu před podáváním chvilku prohřejte v troubě.

Kam dál?

  • CiabattaCiabatta
  • Kvasové bagetyKvasové bagety
  • Motance s medvědím česnekemMotance s medvědím česnekem
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Jak a proč začít péct chlebaJak a proč začít péct chleba
  • Mouka a obilovinyMouka a obiloviny

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: bylinky, chleba, kvas, olivový olej, slané pečivo

Předchozí článek « Pain d’épices
Další článek: Veganský mrkvový dort »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy