Focaccia je láska, focaccia je radost. Je to podle mě jeden z nejlepších “párty” chlebů. 🙂 Ideální na zobací večer s přáteli či rodinou. K tomu dobré olivy, sýr, rajčátka a samozřejmě víno a dokonalé občerstvení je na světě.
Jak jistě víte, focaccia je italský chléb, klasicky připravovaný s droždím. Já ráda tyto tradičně drožďové chleby připravuji s přídavkem kvasu. Na blogu už je bageta i ciabatta připravovaná tímto způsobem. Droždí nevynechávám zcela, přidávám malou špetku, většinou kolem 5g. Kombinace kvasu a malého množství droždí zajistí chutnější a lépe stravitelný chléb, který zároveň dokonale naběhne a je nadýchaný jako peřinka.
Přiznám se, že já mám focacciu nejraději jen s olejem a solí, případně s olejem ochuceným česnekem a/nebo bylinkami. Moc neprožívám rajčata ani olivy, raději si je dám k focaccie zvlášť. Ale pokud to tak máte rádi, focaccia je takové nepopsané plátno, na kterém můžete volně vyjádřit své kulinářské umění.
Do těsta můžete zanořit sušená či čerstvá rajčátka, bylinky (nejtradičnější je rozmarýn, ale můžete zkusit i tymián, oregano či saturejku nebo kombinaci), olivy nebo těsto poklást opečenou cibulkou či nastrouhaným sýrem… Na internetu poslední dobou hodně frčí i “fokáčové umění”, mrkněte na Google a pokud si chcete trochu vyhrát, namalujte si vlastní focacciu. 🙂
Příprava varianty s kvasem je trochu zdlouhavější, ale stojí za to. Jde vlastně ale jen o tom včas myslet na zamíchání prefermentu. Ideální je si jej připravit večer předem. Ráno pak zadělat těsto k fermentolýze (těsto bez soli). Po hodině odpočinku vypracovat těsto se solí a olejem a pak nechat zhruba dvě hodiny kynout. V průběhu kynutí je dobré těsto překládat, díky tomu se provzdušní, zesílí a taky se vytvoří krásné bubliny.
Aby bubliny v těstě zůstaly, je dobré těsto na plech přesunout pokud možno opatrně, nejlépe jej za pomoci cukrářské karty na plech opatrně sesunout. Pak nastává vaše kreativní chvilka a těsto můžete vychutit a vyzdobit zcela dle vašeho gusta. Pak už jen půl až třičtvrtěhodinka kynutí (záleží především na teplotě u vás doma) a cca 20 minut pečení (tady zase záleží na tom, jak peče vaše trouba, doma ji mám upečenou za 15 minut, u našich za 25, řiďte se především barvou, musí být krásně zlatavá). A focaccia k obědu je hotová. 🙂
Pokud focacciu nepodáváte hned, doporučuju ji před podáváním chvilku prohřát v troubě. Teplá je totiž nejlepší. 😉
Ingredience
Preferment
- 100 g hladké mouky
- 100 g vody
- 30 g aktivního kvasu
Těsto
- preferment
- 400 g hladké mouky
- 275 g vody
- 5 g droždí
- 40 g olivového oleje
- 10 g soli
Na dokončení
- rajčata (čerstvá či sušená), olivy, parmezán, bylinky (rozmarýn, tymián), česnek...
- olivový olej (případně bylinkový či česnekový)
- vločková sůl
Postup přípravy
- Začněte přípravou prefermentu. Smíchejte mouku, vodu a kvas, přikryjte a nechte 12 hodin prokvasit.
- Do velké mísy dejte mouku. Ve studené vodě rozmíchejte droždí a společně s prefermentem přidejte k mouce. Krátce promíchejte, jen abyste neměli v míse žádnou suchou mouku, přikryjte a nechte hodinu odpočinout.
- K těstu přidejte sůl a olivový olej a pak 5 minut hněťte na lince. Nejlépe to jde tzv. mlácením, kdy těsto nadzvedáváte a házíte zpět na linku. Těsto je hodně hydratované a proto je dost lepivé. Pomáhejte si cukrářskou kartou a nepřidávejte žádnou mouku.
- Zpracované těsto dejte do mísy vymazané olivovým olejem a přeložte. Nechte kynout 2 hodiny a každých 20 až 30 minut navlhčenou rukou znovu přeložte.
- Připravte si malý plech nebo skleněnou zapékací mísu. Spodek vyložte pečicím papírem a ten štědře pomažte olivovým olejem. Za pomocí cukrářské karty těsto opatrně nechte sklouznout na plech. Těsto roztáhněte do stran a prsty vytvořte důlky. Zakápněte olivovým olejem (může být i ochucený), případně přidejte jakoukoliv vybranou ingredienci na dochucení. Nechte ještě 30 až 45 minut kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 250°C.
- Focacciu posypte vločkovou solí, vložte trouby, stáhněte na 220°C a pečte asi 15-25 minut dozlatova. Podávejte nejlépe ještě teplé nebo focacciu před podáváním chvilku prohřejte v troubě.
Napsat komentář