• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Focaccia

23 listopadu, 2020 od elikatesy

Focaccia je láska, focaccia je radost. Je to podle mě jeden z nejlepších „párty“ chlebů. 🙂 Ideální na zobací večer s přáteli či rodinou. K tomu dobré olivy, sýr, rajčátka a samozřejmě víno a dokonalé občerstvení je na světě.

focaccia

Jak jistě víte, focaccia je italský chléb, klasicky připravovaný s droždím. Já ráda tyto tradičně drožďové chleby připravuji s přídavkem kvasu. Na blogu už je bageta i ciabatta připravovaná tímto způsobem. Droždí nevynechávám zcela, přidávám malou špetku, většinou kolem 5g. Kombinace kvasu a malého množství droždí zajistí chutnější a lépe stravitelný chléb, který zároveň dokonale naběhne a je nadýchaný jako peřinka.

Přiznám se, že já mám focacciu nejraději jen s olejem a solí, případně s olejem ochuceným česnekem a/nebo bylinkami. Moc neprožívám rajčata ani olivy, raději si je dám k focaccie zvlášť. Ale pokud to tak máte rádi, focaccia je takové nepopsané plátno, na kterém můžete volně vyjádřit své kulinářské umění.

Do těsta můžete zanořit sušená či čerstvá rajčátka, bylinky (nejtradičnější je rozmarýn, ale můžete zkusit i tymián, oregano či saturejku nebo kombinaci), olivy nebo těsto poklást opečenou cibulkou či nastrouhaným sýrem… Na internetu poslední dobou hodně frčí i „fokáčové umění“, mrkněte na Google a pokud si chcete trochu vyhrát, namalujte si vlastní focacciu. 🙂

Příprava varianty s kvasem je trochu zdlouhavější, ale stojí za to. Jde vlastně ale jen o tom včas myslet na zamíchání prefermentu. Ideální je si jej připravit večer předem. Ráno pak zadělat těsto k fermentolýze (těsto bez soli). Po hodině odpočinku vypracovat těsto se solí a olejem a pak nechat zhruba dvě hodiny kynout. V průběhu kynutí je dobré těsto překládat, díky tomu se provzdušní, zesílí a taky se vytvoří krásné bubliny.

Aby bubliny v těstě zůstaly, je dobré těsto na plech přesunout pokud možno opatrně, nejlépe jej za pomoci cukrářské karty na plech opatrně sesunout. Pak nastává vaše kreativní chvilka a těsto můžete vychutit a vyzdobit zcela dle vašeho gusta. Pak už jen půl až třičtvrtěhodinka kynutí (záleží především na teplotě u vás doma) a cca 20 minut pečení (tady zase záleží na tom, jak peče vaše trouba, doma ji mám upečenou za 15 minut, u našich za 25, řiďte se především barvou, musí být krásně zlatavá). A focaccia k obědu je hotová. 🙂

Pokud focacciu nepodáváte hned, doporučuju ji před podáváním chvilku prohřát v troubě. Teplá je totiž nejlepší. 😉

Tisk

Ingredience

Preferment

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 30 g aktivního kvasu

Těsto

  • preferment
  • 400 g hladké mouky
  • 275 g vody
  • 5 g droždí
  • 40 g olivového oleje
  • 10 g soli

Na dokončení

  • rajčata (čerstvá či sušená), olivy, parmezán, bylinky (rozmarýn, tymián), česnek...
  • olivový olej (případně bylinkový či česnekový)
  • vločková sůl

Postup přípravy

  • Začněte přípravou prefermentu. Smíchejte mouku, vodu a kvas, přikryjte a nechte 12 hodin prokvasit.
  • Do velké mísy dejte mouku. Ve studené vodě rozmíchejte droždí a společně s prefermentem přidejte k mouce. Krátce promíchejte, jen abyste neměli v míse žádnou suchou mouku, přikryjte a nechte hodinu odpočinout.
  • K těstu přidejte sůl a olivový olej a pak 5 minut hněťte na lince. Nejlépe to jde tzv. mlácením, kdy těsto nadzvedáváte a házíte zpět na linku. Těsto je hodně hydratované a proto je dost lepivé. Pomáhejte si cukrářskou kartou a nepřidávejte žádnou mouku.
  • Zpracované těsto dejte do mísy vymazané olivovým olejem a přeložte. Nechte kynout 2 hodiny a každých 20 až 30 minut navlhčenou rukou znovu přeložte.
  • Připravte si malý plech nebo skleněnou zapékací mísu. Spodek vyložte pečicím papírem a ten štědře pomažte olivovým olejem. Za pomocí cukrářské karty těsto opatrně nechte sklouznout na plech. Těsto roztáhněte do stran a prsty vytvořte důlky. Zakápněte olivovým olejem (může být i ochucený), případně přidejte jakoukoliv vybranou ingredienci na dochucení. Nechte ještě 30 až 45 minut kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 250°C.
  • Focacciu posypte vločkovou solí, vložte trouby, stáhněte na 220°C a pečte asi 15-25 minut dozlatova. Podávejte nejlépe ještě teplé nebo focacciu před podáváním chvilku prohřejte v troubě.

Kam dál?

  • CiabattaCiabatta
  • Kvasové bagetyKvasové bagety
  • Motance s medvědím česnekemMotance s medvědím česnekem
  • Jarní bruschettyJarní bruschetty
  • Jak a proč začít péct chlebaJak a proč začít péct chleba
  • Mouka a obilovinyMouka a obiloviny

Rubriky: Chleba a slané pečení, Recepty Štítky: bylinky, chleba, kvas, olivový olej, slané pečivo

Předchozí článek « Pain d’épices
Další článek: Veganský mrkvový dort »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy