Pain d’épices, neboli kořeněný chléb, je francouzský dezertní chlebíček, krásně vonící medem, pomerančem, skořicí a sladkým kořením. Je to jednoduchý a rychlý recept, který se vyplatí mít v repertoáru. Má totiž opravdu mnoho využití. 🙂
Pain d’épices vypadá obyčejně, ale nenechte se mýlit. Neočekávejte ale vláčnou perníkovou buchtu, tento skvělý chlebíček slouží spíše jako základ či podklad pod jiné dobroty. Dá se jíst jen tak na snídani či na svačinu (skvělý je opečený v toastovači) s máslem, medem nebo třeba mascarpone či s tučným tvarohem a povidly. Báječně se hodí i k sýrům (zejména měkkým a zrajícím jako je brie nebo gorgonzola) a poctivým paštikám, zejména těm z foie gras. Navíc, pokud jej nestihnete sníst, můžete jej nejen zamrazit, ale i usušit, namlít a použít místo perníku na strouhání. Třeba jako posypku na knedlíky, nebo místo strouhanky do štrúdlu.
Já mám tento recept ze školy, připravovali jsme jej v lekci o Burgunsku, společně s Boef Bourguignon. Dle internetu je sice původ pain d’épices spíše v Alsasku, ale myslím, že na tom až tak nesejde. 🙂 Školní recept jsem si lehounce upravila, přidala jsem trochu víc žitné mouky a krupicový cukr vyměnila za třtinový muscovado, který se podle mě k hřejivému koření, kterého je tento chlebíček plný, hodí mnohem víc.
Je to tzv. quick bread, tedy rychlý chlebíček, který se připravuje tak, že smícháte v jedné míse suché a v druhé míse “mokré” ingredience (včetně cukru). A pak vše spojíte. Jak vždy zdůrazňuju u všech receptů tohoto typu, hlavně těsto nepřemíchejte. Chlebíček by pak mohl být tuhý nebo, pokud byste se do toho extra opřeli, dokonce sražený.
Koření si můžete buď sami namlít, nebo použít kvalitní jednodruhové namleté. Nebo si práci můžete úplně usnadnit a použít nějakou dobrou směs na perník. Třeba Sonnentor.
Teď, když tepla a sluníčka ubývá, je ideální čas tento recept vyzkoušet. Dejte si to jako takovou předehru Vánoc. 🙂 Při pečení tohoto chlebíčku se vám dokonale provoní celý byt. A ať bude venku sebevíc pošmourno, vy budete mít krásně hřejivý pocit…
Pain d'épices
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 110 g žitné celozrnné mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- špetka soli
- 125 g mléka nebo vody
- 100 g másla
- 75 g světlého cukru muscovado
- 100 g medu
- kůra z 1 pomeranče
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu velikosti 25x10cm si vymažte máslem a případě vyložte pečicím papírem. Všechny suché ingredience (mouky kypřicí prášek, soda, koření, sůl) společně prosejte.
- Máslo, cukr, med a vodu či mléko dejte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí. Přidejte pomerančovou kůru a nechte zchladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkuste prstem).
- Zchladlou směs přilijte k mouce a krátce promíchejte, jen dokud se vše nespojí. Těsto nalijte do chlebíčkové formy, vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte chvíli zchladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Napsat komentář