• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pain d’épices

17 listopadu, 2020 od elikatesy

hlPain d’épices, neboli kořeněný chléb, je francouzský dezertní chlebíček, krásně vonící medem, pomerančem, skořicí a sladkým kořením. Je to jednoduchý a rychlý recept, který se vyplatí mít v repertoáru. Má totiž opravdu mnoho využití. 🙂

pain d'épices Pain d’épices vypadá obyčejně, ale nenechte se mýlit. Neočekávejte ale vláčnou perníkovou buchtu, tento skvělý chlebíček slouží spíše jako základ či podklad pod jiné dobroty. Dá se jíst jen tak na snídani či na svačinu (skvělý je opečený v toastovači) s máslem, medem nebo třeba mascarpone či s tučným tvarohem a povidly. Báječně se hodí i k sýrům (zejména měkkým a zrajícím jako je brie nebo gorgonzola) a poctivým paštikám, zejména těm z foie gras. Navíc, pokud jej nestihnete sníst, můžete jej nejen zamrazit, ale i usušit, namlít a použít místo perníku na strouhání. Třeba jako posypku na knedlíky, nebo místo strouhanky do štrúdlu.

pain d'épices

Já mám tento recept ze školy, připravovali jsme jej v lekci o Burgunsku, společně s Boef Bourguignon. Dle internetu je sice původ pain d’épices spíše v Alsasku, ale myslím, že na tom až tak nesejde. 🙂 Školní recept jsem si lehounce upravila, přidala jsem trochu víc žitné mouky a krupicový cukr vyměnila za třtinový muscovado, který se podle mě k hřejivému koření, kterého je tento chlebíček plný, hodí mnohem víc.

Je to tzv. quick bread, tedy rychlý chlebíček, který se připravuje tak, že smícháte v jedné míse suché a v druhé míse “mokré” ingredience (včetně cukru). A pak vše spojíte. Jak vždy zdůrazňuju u všech receptů tohoto typu, hlavně těsto nepřemíchejte. Chlebíček by pak mohl být tuhý nebo, pokud byste se do toho extra opřeli, dokonce sražený.

Koření si můžete buď sami namlít, nebo použít kvalitní jednodruhové namleté. Nebo si práci můžete úplně usnadnit a použít nějakou dobrou směs na perník. Třeba Sonnentor.

Teď, když tepla a sluníčka ubývá, je ideální čas tento recept vyzkoušet. Dejte si to jako takovou předehru Vánoc. 🙂 Při pečení tohoto chlebíčku se vám dokonale provoní celý byt. A ať bude venku sebevíc pošmourno, vy budete mít krásně hřejivý pocit…

pain d'épices

Tisk

Pain d'épices

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 110 g žitné celozrnné mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 125 g mléka nebo vody
  • 100 g másla
  • 75 g světlého cukru muscovado
  • 100 g medu
  • kůra z 1 pomeranče

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu velikosti 25x10cm si vymažte máslem a případě vyložte pečicím papírem. Všechny suché ingredience (mouky kypřicí prášek, soda, koření, sůl) společně prosejte.
  • Máslo, cukr, med a vodu či mléko dejte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí. Přidejte pomerančovou kůru a nechte zchladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkuste prstem).
  • Zchladlou směs přilijte k mouce a krátce promíchejte, jen dokud se vše nespojí. Těsto nalijte do chlebíčkové formy, vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte chvíli zchladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: koření, med, žitná mouka

Předchozí článek « Dýňový koláč s pekanovými ořechy
Další článek: Focaccia »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy