Jednou z novinek, co jsem letos připravovala na Vánoce byly perníkové lanýže. Jednoduché nepečené cukroví z kořeněné ganache z gold čokolády, které zvládne úplně každý. Ganache si sice musíte připravit den předem, ale jinak je to rychlovka. A hodí se nejen na Vánoce. 🙂
Ganache na tyto perníkové lanýže je připravena ze zlaté čokolády (já používám Callebaut, koupíte tady) a smetany infuzované typickým perníkovým kořením. A k tomu malý panáček voňavého třtinového rumu. 🙂 Obalovat můžete v nadrcených domácích či kupovaných perníčcích (nebo perníku na strouhání) nebo v nadrcené feuilettine. To je taky moc fajn varianta.
Pár drobných rad. Ganache se v některých domácích receptech připravuje tak, že se vroucí smetana nalije na nasekanou čokoládu. To ale není nejlepší způsob. Ganache raději připravujte tak, že čokoládu rozpustíte, smetanu ohřejete na stejnou teplotu (cca 50°C) a pak pomalu vmícháte k čokoládě. Nakonec promixujte tyčovým mixérem do dokonale hladké emulze. S poměrem, který je v tomto receptu by se vám ganache prvním zmíněným způsobem stejně ani nepovedla, ta je maximálně na poměr 1:1.
V tomto receptu se smetana infuzuje, což znamená, že do ní přejde chuť koření. Smetanu a koření přivedete k varu a necháte zhruba půl hodinky až hodinku odstát. Ne dýl, pak už by chuť mohla být spíš trpká. A pozor, jakmile smetanu slijete, je potřeba ji dovážit do původního množství.
Možná se vám někdy stalo, že se ganache srazila. Zaprvé doporučuju použít 30% smetanu, z vícetučné se ganache sráží častěji. Zadruhé, pohlídejte, aby čokoláda a smetana měly opravdu stejnou teplotu. Zatřetí, smetanu do čokolády vmíchávejte po částech a vždy důkladně vymíchejte. A začtvrté, na závěr použijte tyčový mixér, ten spraví i lehce sraženou ganache. 🙂
Hotová ganache musí ztuhnout. Doporučuju nechat ji přes noc v pokojové teplotě. Pak na plech nastříkat malé bobíky a teprve ty nechat zcela ztuhnout v lednici. Ze ztuhlých bobíků snadno vykoulíte kuličky a půjde to mnohem líp, než kdybyste ganache nechali ztuhnout v misce a ze ztuhlé ganache pak odkrajovali kousky. Já si na koulení raději beru gumové rukavice.
Hotové kuličky už jen obalíte v mletých perníčcích a hotovo! Perníkové lanýže jsou připraveny. 🙂
Perníkové lanýže
Ingredience
- 450 g zlaté čokolády
- 150 g 30% smetany
- 20 g tmavého třtinového rumu
- 1 svitek cejlonské skořice, 6 tobolek kardamomu, ½ lžičky celého hřebíčku, ½ lžičky celého koriandru, ½ lžičky anýzu
- 1-2 lžičky mleté cejlonské skořice
- mleté perníčky na obalení
Postup přípravy
- Den předem si připravte ganache. Koření nadrťte a společně se smetanou přiveďte k varu. Nechte zhruba hodinu infuzovat. Sceďte a dovažte na 150g.
- Čokoládu rozpusťte a infuzovanou smetanu znovu ohřejte zhruba na 50°C. Pomalu a postupně přilévejte k čokoládě a vždy pečlivě vymíchejte. Na závěr přidejte rum a mletou skořici a tyčovým mixérem vymixujte hladkou emulzi.
- Ganache přesuňte do cukrářského pytlíku a nechte přes noc zkrystalizovat.
- Na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou nastříkejte malé hromádky a dejte ztuhnout do lednice. Ze ztuhlých hromádek vykoulejte v dlaních kuličky.
- Obalte v nadrcených perníčcích a skladujte v lednici.
Napsat komentář