• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Perníkové lanýže

2 ledna, 2023 od elikatesy

Jednou z novinek, co jsem letos připravovala na Vánoce byly perníkové lanýže. Jednoduché nepečené cukroví z kořeněné ganache z gold čokolády, které zvládne úplně každý. Ganache si sice musíte připravit den předem, ale jinak je to rychlovka. A hodí se nejen na Vánoce. 🙂

perníkové lanýže

Ganache na tyto perníkové lanýže je připravena ze zlaté čokolády (já používám Callebaut, koupíte tady) a smetany infuzované typickým perníkovým kořením. A k tomu malý panáček voňavého třtinového rumu. 🙂 Obalovat můžete v nadrcených domácích či kupovaných perníčcích (nebo perníku na strouhání) nebo v nadrcené feuilettine. To je taky moc fajn varianta.

Pár drobných rad. Ganache se v některých domácích receptech připravuje tak, že se vroucí smetana nalije na nasekanou čokoládu. To ale není nejlepší způsob. Ganache raději připravujte tak, že čokoládu rozpustíte, smetanu ohřejete na stejnou teplotu (cca 50°C) a pak pomalu vmícháte k čokoládě. Nakonec promixujte tyčovým mixérem do dokonale hladké emulze. S poměrem, který je v tomto receptu by se vám ganache prvním zmíněným způsobem stejně ani nepovedla, ta je maximálně na poměr 1:1.

V tomto receptu se smetana infuzuje, což znamená, že do ní přejde chuť koření. Smetanu a koření přivedete k varu a necháte zhruba půl hodinky až hodinku odstát. Ne dýl, pak už by chuť mohla být spíš trpká. A pozor, jakmile smetanu slijete, je potřeba ji dovážit do původního množství.

Možná se vám někdy stalo, že se ganache srazila. Zaprvé doporučuju použít 30% smetanu, z vícetučné se ganache sráží častěji. Zadruhé, pohlídejte, aby čokoláda a smetana měly opravdu stejnou teplotu. Zatřetí, smetanu do čokolády vmíchávejte po částech a vždy důkladně vymíchejte. A začtvrté, na závěr použijte tyčový mixér, ten spraví i lehce sraženou ganache. 🙂

Hotová ganache musí ztuhnout. Doporučuju nechat ji přes noc v pokojové teplotě. Pak na plech nastříkat malé bobíky a teprve ty nechat zcela ztuhnout v lednici. Ze ztuhlých bobíků snadno vykoulíte kuličky a půjde to mnohem líp, než kdybyste ganache nechali ztuhnout v misce a ze ztuhlé ganache pak odkrajovali kousky. Já si na koulení raději beru gumové rukavice.

Hotové kuličky už jen obalíte v mletých perníčcích a hotovo! Perníkové lanýže jsou připraveny. 🙂

perníkové lanýže

Tisk

Perníkové lanýže

Ingredience

  • 450 g zlaté čokolády
  • 150 g 30% smetany
  • 20 g tmavého třtinového rumu
  • 1 svitek cejlonské skořice, 6 tobolek kardamomu, ½ lžičky celého hřebíčku, ½ lžičky celého koriandru, ½ lžičky anýzu
  • 1-2 lžičky mleté cejlonské skořice
  • mleté perníčky na obalení

Postup přípravy

  • Den předem si připravte ganache. Koření nadrťte a společně se smetanou přiveďte k varu. Nechte zhruba hodinu infuzovat. Sceďte a dovažte na 150g.
  • Čokoládu rozpusťte a infuzovanou smetanu znovu ohřejte zhruba na 50°C. Pomalu a postupně přilévejte k čokoládě a vždy pečlivě vymíchejte. Na závěr přidejte rum a mletou skořici a tyčovým mixérem vymixujte hladkou emulzi.
  • Ganache přesuňte do cukrářského pytlíku a nechte přes noc zkrystalizovat.
  • Na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou nastříkejte malé hromádky a dejte ztuhnout do lednice. Ze ztuhlých hromádek vykoulejte v dlaních kuličky.
  • Obalte v nadrcených perníčcích a skladujte v lednici.

Kam dál?

  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • Dýňové sconesDýňové scones
  • Pain d’épicesPain d’épices
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: gold čokoláda, koření, perník

Předchozí článek « Kávové oválky
Další článek: Mangové tartaletky s kokosem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy