• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Mangové tartaletky s kokosem

16 ledna, 2023 od elikatesy

Konečně začínám pracovat na svých restech… Ze Sofinčiných narozenin mám pro vás nafocené dva recepty. Sofince jsem totiž dělala baby dort jen pro ni a pro nás jsem připravovala jednu čokoládovou bombu a pak tyto „lehké“ mangové tartaletky s kokosem. 🙂  V prosinci vůbec nebyl čas recepty sepsat, ale určitě vás o ně neochudím. 🙂 Dnes začneme tartaletkami a příště si dáme čokoládový dezert s praline.

mangové tartaletky

Tyto mangové tartaletky s kokosem se skládají z několika komponentů. Práci si rozdělte alespoň do dvou dnů. Den předem si můžete připravit těsto a upéct tartaletky s kokosovým frangipane. Připravte si taky mangové cremeux a kokosovou namelaku. Další den přelijte cremeux glazurou (tu můžete taky připravit předem a před poléváním ji jen rozehřát), připravte mangové compoté a tartaletky sestavte.

Pojďme se jako vždy podívat na jednotlivé komponenty. Pokud blog čtete pravidelně, bude to víceméně opáčko. 🙂

Křehké těsto je těsto obsahující velké množství tuku. Díky tomu je taky tak krásně křehké. 🙂 Ale i přes vysoký obsah tuku může být křehké těsto tuhé a žvýkavé a to když nedodržíte dvě pravidla. Minimální zpracování těsta a dostatečný odpočinek v chladu. Těsto zpracovávám drobenkovou metodou, to znamená, že máslo a mouku zpracuji v jemnou drobenku. Pak přidám žloutky a už jen krátce zapracuji. Jakmile se totiž k mouce dostane tekutina (voda nebo vejce), začne se aktivovat lepek. Čím víc bychom těsto hnětli, tím víc by se lepek aktivoval. Lepek je fajn třeba v kynutých těstech, tam ho aktivovat chceme. Ovšem u křehkého ne, tam lepek není kámoš. 🙂

Hotové těsto potřebuje odpočinek v chladu. Zchladlé těsto se vám bude i líp zpracovávat. V průběhu přípravy ho možná budete muset do lednice několikrát vrátit, záleží na teplotě, co máte doma a rychlosti s jakou pracujete. Já odpočinuté těsto nechám trochu povolit, pak vyválím a nakrájím proužky. Ty dám na malou chvíli do lednice (jen aby lehce zpevnily, ale stále šly ohýbat) a pak vyložím stěny tartaletkových ráfků. Zbylé těsto znovu vyválím, znovu nechám vychladit (tentokrát klidně trochu víc) a pak vykrojím dna. Někdo nejdřív vykládá dna a až potom stěny, ale mně se nelíbí, když jde vidět spoj. Před pečením nechám tartaletky opět důkladně vychladit. Může to znít trochu jako vopruz, ale vyplatí se to. S těstem se líp pracuje a hlavně výsledek je pak mnohem lepší. 🙂

Používám perforované ráfky o průměru 8cm a peču na airmat podložce.

mangové tartaletky

Tyto tartaletky se pečou naplněné kokosovým frangipanem. Nic nemůže být jednodušší. Jen utřete změklé máslo s cukrem, zašleháte vajíčko a pak vmícháte mandlovou a hladkou mouku a kokos. A pro osvěžení citronovou kůru. Tady jen jedna rada. Určitě použijte šťavnatý bio kokos. 🙂

Cremeux taky není nic složité, jde vlastně o úplně jednoduchou ovocnou mousse. Jen připravíte cukrový sirup, rozpustíte v něm namočenou a vymačkanou želatinu, přidáte mangové pyré a jakmile má směs okolo 30°C, přidáte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. U smetany vždy platí, že je lepší ji ušlehat trošičku míň. Přešlehaná smetana se špatně zapracovává a hotová mousse pak může být zrnitá. Hotové cremeux naplníte do formy a necháte zamrazit.

Zmrazené cremeux vyloupnete z formy a před politím glazurou ještě vrátíte do mrazáku, aby bylo opravdu důkladně zmrzlé. Glazura se tak rozlije rovnoměrně a bude na cremeux hezky držet. U glazování dezertů je nejdůležitější aby měla glazura správnou teplotu. V tomto případě opět okolo 25-30ºC.

Na cremeux i glazuru budete potřebovat mangové pyré. Nejčastěji narazíte na značky Ravifruit nebo Ponthier. Můžete ho koupit třeba v Makru, na Pastry.cz nebo na Dianě. Počítá se s pyré, které obsahuje 10% cukru. Krom toho taky budete potřebovat želatinu, používám stříbrnou Ewald.

Namelaku už z předchozích článků taky znáte, je to vlastně typ ganache s větším obsahem mléka a smetany a zpevněná želatinou. Tato namelaka obsahuje bílou čokoládu (používám Velvet od Callebaut) a krom klasického mléka i mléko kokosové. Není na ní co pokazit a pokud ji na závěr promixujete tyčovým mixérem bude dokonale hladká a sametová. 🙂

Compoté připravte až když máte upečené tartaletky, je lepší je na frangipane lít sice zchladlé, ale ještě v tekutém stavu. Já na tartaletky použila jedno velké zralé mango, vykrájela jsem si hezké kostičky na ozdobu a ze zbytku uvařila compoté.

mangové tartaletky

Jakmile máte vše připraveno, můžete jít do finále. Na compoté posadíte glazované cremeux, kolem nastříkáte kokosovou namelaku a pak dozdobíte čerstvým mangem, kokosem a bylinkou. A je to! Mangové tartaletky s kokosem jsou hotové. Dali byste si? Nebo se spíš těšíte na čokoládový dezert s praline? 🙂

Tisk

Mangové tartaletky s kokosem

Počet porcí: 12 tartaletek

Potřebné vybavení

  • 12 perforovaných ráfků
  • airmat podložka
  • forma Silikomart SF005
  • řezaná zdobicí špička vel.8-10

Ingredience

Křehké těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 85 g mandlové mouky
  • 190 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 50 g žloutků
  • špetka soli
  • vanilka

Kokosový frangipane

  • 65 g másla
  • 65 g cukru krupice
  • 65 g vajec
  • 35 g mandlové mouky
  • 15 g hladké mouky
  • 45 g bio kokosu
  • kůra z 1 citronu

Mangové compoté

  • 150 g čerstvého manga, nakrájeného na drobné kostičky
  • 150 g mangového pyré
  • 10 g cukru krupice
  • 2 g pektinu NH
  • 1,5 listu (3,75g) želatiny Ewald

Mangové cremeux

  • 115 g mangového pyré
  • 75 g 30% smetany
  • 40 g cukrového sirupu 1:1
  • 1,5 listu (3,75g) želatiny Ewald

Mangová glazura

  • 125 g mangového pyré
  • 125 g cukrového sirupu 1:1
  • 4 listy (10g) želatiny
  • 25 g glukózy

Kokosová namelaka

  • 135 g bílé čokolády Velvet
  • 70 g kokosového mléka I
  • 1 list (2,5g) želatiny
  • 60 g kokosového mléka II
  • 60 g 35% smetany
  • 10 g Malibu

Na dokončení a ozdobu

  • Malibu
  • čerstvé mango
  • bylinky
  • bio kokos

Postup přípravy

  • Začněte přípravou křehkého těsta. Mouku, mandlovou mouku, cukr, špetku soli, vanilku a studené máslo nakrájené na kostičky zpracujte v robotu s K-nádstavcem do drobenky. Přidejte žloutky a několika pulsy zapracujte do drobenky. Vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně dopracujte v kompaktní těsto. Těsto splácněte, zabalte do fólie a dejte minimálně na hodinu vychladit.
  • Odpočinuté těsto nechte chvilku povolit, pak vyválejte na tloušťku 3mm, nakrájejte 12 proužků, které případně nechte opět chvíli ztuhnout v lednici. Vyložte boky tartaletek. Zbylé těsto znovu vyválejte a vykrojte dna. Vyložené tartaletky nechte ztuhnout v lednici.
  • Připravte frangipane. Změklé máslo a cukr společně utřete a vmíchejte vejce. Do směsi přidejte mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Směs přesuňte do cukrářského pytlíku a nastříkejte do vyložených tartaletek.
  • Tartaletky upečte na 180°C dozlatova, to trvá podle trouby asi 15-20minut. Nechte vychladnout.
  • Připravte mangové cremeux. Želatinu namočte do ledové vody. Připravte cukrový sirup, ohřejte a rozpusťte v něm vymačkanou želatinu. Přilijte k mangovému pyré. Jakmile má směs okolo 30°C, vyšlehejte smetanu do měkkých špiček. Smetanu opatrně zamíchejte k mangovému základu. Naplňte formy SF005 a dejte zamrazit.
  • Připravte mangové compoté. Z manga vykrájejte hezké kostičky na ozdobu a zbytek nakrájejte na drobno. Společně s mangovým pyré povařte, dokud mango nezměkne. Želatinu namočte do ledové vody. Smíchejte cukr s pektinem NH a přidejte k mangu. Povařte zhruba 2 minuty a pak přidejte vymačkanou želatinu. Za občasného promíchání nechte částečně zchladnout.
  • Frangipane štětečkem potřete Malibu a pak na něj nalijte mangové compoté. Dejte vychladit do lednice.
  • Připravte kokosovou namelaku. Želatinu namočte do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. 70g kokosového mléka ohřejte, přidejte vymačkanou želatinu. Pomalu a postupně přimíchejte k čokoládě a vymíchejte hladkou emulzi. Přilijte druhou část kokosového mléka, smetanu a Malibu a promixujte tyčovým mixérem. Potáhněte potravinářskou fólií na dotek a dejte minimálně na 12 hodin ztuhnout do lednice.
  • Připravte mangovou glazuru. Želatinu namočte do ledové vody. Připravte cukrový sirup, přidejte glukózu a ohřejte. V sirupu rozpusťte želatinu a přidejte mangové pyré. Promixujte. Nechte vychladnout zhruba na 25-30°C, opět promixujte a pokuste se vyhnat maximum bublinek.
  • Cremeux vyloupněte z formy, vyskládejte na mřížku a dejte ještě na malou chvíli zamrazit. Přelijte glazurou. Cremeux paletkou přesuňte na tartaletky a v lednici nechte rozmrazit.
  • Ztuhlou namelaku přesuňte do cukrářského pytlíku s řezanou špičkou vel.8-10. a nastříkejte kolem cremeux. Tartaletky ozdobte mangem, kokosem a bylinkou.

Kam dál?

  • Entremet tropicalEntremet tropical
  • Tropický cheesecake s bílou čokoládouTropický cheesecake s bílou čokoládou
  • Kokosový dort s mangemKokosový dort s mangem
  • Kokosový dort s ananasemKokosový dort s ananasem
  • Piňa ColadaPiňa Colada
  • Raffaello dortRaffaello dort

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: kokos, mango, tartaletky

Předchozí článek « Perníkové lanýže
Další článek: Rocher »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy