• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Raffaello dort

6 května, 2021 od elikatesy

Tento něžný a jemný dortík jsem pekla na naše dubnové narozeniny. V dubnu má totiž narozeniny mamka, já a brácha a já si vždy užívám, že můžu upéct „dospělácký“ narozeninový dort. Bez potažení marcipánem a barevnými figurkami, jako to dělám pro naše děti, synovce Kubíka a neteř Marušku. Dělám to pro ně samozřejmě ráda, ale ještě raději peču právě tyto jednoduché dortíky. A ráda je s vámi i sdílím. 🙂 Raffaello dort je pochopitelně inspirován známými bonbony a snoubí se v něm chuť mandlového korpusu, kokosového krému s bílou čokoládou a vanilky.

rafaello dort

Mandlový korpus je z máslového třeného těsta obohaceného o mandlovou mouku a vanilku. Mandlovou mouku už dnes není problém sehnat, najdete ji v klasických supermarketech, třeba i v Lidlu, nebo ve zdravých výživách. Ale pokud pečete trochu častěji, kupte ji v kilovém balení, třeba tady. Cenově to vyjde mnohem lépe, než kupovat 100 nebo 200g balení. Vanilku můžete použít v jakékoliv formě, vyškrábnutá semínka, pasta nebo extrakt. Já do korpusu přidala nastrouhanou kůru z jednoho citronu, dodalo to dortu příjemný chuťový kontrast, ale pokud se chcete držet čistě „bonbonové“ chuti, citron vynechte.

Ještě jedna věc, já tentokrát chtěla dort spíše jemnější, ale pokud chcete přidat i trochu křupnutí, korpusy před pečením posypte plátkovými mandlemi, jako jsem to dělala u loňského malinového narozeninového dortu. Raffaello dort tak dostane zase trochu jiný rozměr.

Na krém si nejprve připravíte ganache z bílé čokolády a kokosového krému. Tu necháte přes noc ztuhnout v lednici a další den vyšleháte s mascarpone. Ano, mascarpone i ganache je hodně, ale já opravdu všechen krém spotřebovala. A navíc si myslím, že je vždy lepší mít krému třeba i malinko víc, než pak nemít dost na finální obmazání a ozdobu a muset použít „odrobkovaný“, který z krému při zarovnávání sundáváte.

Na ozdobu ve formě bonbonů potřebujete taky ganache, ale hustější konzistence, abyste z ní mohli tvarovat bonbony. Proto je u této ganache i jiný postup. U ganache 1:1 můžete klidně čokoládové čočky zalít vroucí tekutinou. Není to úplně profi postup, ale funguje to obstojně. Ovšem u ganache, kde je třikrát víc čokolády, než je tekutiny by to pochopitelně nefungovalo. Tekutiny zkrátka není dost, aby čokoládu rozpustila. Proto je potřeba čokoládu nejprve rozpustit (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce) a smetanu ohřát jen tak, aby měla podobnou teplotu jako čokoláda. Pak postupně přilévat a stále míchat. U této metody víc hrozí, že se čokoláda srazí, ale když budete trpěliví, měla by se ganache nakonec vymíchat. Po přidání veškeré tekutiny můžete ganache i promixovat tyčákem, aby byla emulze opravdu dokonalá.

Stejně jako korpus, můžete bonbony ochutit citronovou kůrou a to tak, že ji ohřejete se smetanou a necháte chvíli infuzovat. Pak kůru vyhodíte a smetanu znovu ohřejete.

Pokud si chcete s bonbony opravdu vyhrát, můžete do středu zabalit loupanou mandli.

Co se týče bílé čokolády, použijte nějakou opravdu kvalitní. Pokud možno s vyšším obsahem kakaového másla a nižším obsahem cukru. Já používám Callebaut Velvet (můžete ji koupit třeba tady). Slyšela jsem dobré reference i na čokoládu Carma White Nuit Blanche, ale já ji jednou ochutnala a strašně jsem z ní cítila umělý vanilin (ve složení opravdu je), což mně osobně vadilo. Pak je ještě varianta Valrhona Ivoire, ale ta je zaprvé hůře sehnatelná a za druhé opravdu drahá. Pokud někde narazíte na jinou kvalitní bílou čokoládu s obsahem kakaového másla nad 30%, dejte mi vědět. 🙂

Kokosový krém, který v receptu používám místo klasické smetany můžete použít v plechovce (hledejte vyšší obsah kokosu, nízký obsah vody a pokud možno žádná éčka) nebo můžete použít kokosové pyré, které koupíte například v Makru. Prodává se pod názvem Ponthier. Výhodou je sněhově bílá barva a dobrá konzistence, nevýhodou je, že je toto pyré slazené (10%cukru). V krému se to celkem ztratí, ale u bonbonů, které jsou z bílé čokolády opravdu ne. Do bonbonů proto toto pyré nepoužívejte, použijte raději klasickou kokosovou smetanu v plechovce či tetrapaku. Doporučuju mrknout ve zdravé výživě, tam mívají většinou kokosové smetany bez přidaných látek.

Poslední slovo k surovinám, na obalení bonbonů určitě použijte šťavnatý bio kokos, ne dusivý kokosový prach za 9,-. Tady se šetřit opravdu nevyplatí. Což už ale určitě víte, píšu to tady pořád. 🙂

Já tento raffaello dort finálně dozdobila bílými růžemi (ke zklamání Marušky živými, nikoliv z marcipánu) a myslím, že něžnější už to ani být nemohlo. Skoro jako svatební, že? 🙂

Tisk

Raffaello dort

Ingredience

Korpus

  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 5 vajec rozdělených na žloutky a bílky
  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička (5g) kypřicího prášku nejlépe bio
  • vanilka
  • kůra z 1 citronu nemusí být
  • špetka soli

Krém

  • 1 kg mascarpone
  • 300 g bílé čokolády
  • 400 g kokosové smetany nebo pyré

Na ozdobu a dokončení

  • 300 g bílé čokolády
  • 100 g kokosové smetany
  • kůra z 1 citronu nemusí být
  • bio strouhaný kokos
  • Malibu nebo kokosová smetana na pokapání
  • jedlé květy

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si rozdělte do dvou dnů. První den upečte korpusy, připravte ganache na krém, a ganache na lanýže. Druhý den připravte krém, dort sestavte a ozdobte.
  • Na korpus si vytáhněte vejce a máslo z lednice minimálně hodinu před přípravou. Připravte si dva ráfky o velikosti 18 cm a dno vyložte pečicím papírem a zajistěte alobalem. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně prosejte. Troubu rozehřejte na 160°C.
  • Změklé máslo a polovinu cukru šlehejte alespoň 5 minut do světlé pěny. Postupně zašlehejte žloutky. Přidejte vanilku a nastrouhanou kůru z citronu. V čisté odmaštěné míse šlehejte bílky se špetkou soli, postupně zašlehejte zbylý cukr a ušlehejte do pevných špiček. Do máslové pěny natřikrát zatřete prosáté mouky. Nakonec natřikrát zlehka vmíchejte bílkový sníh.
  • Těsto rozdělte do obou forem, vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po vytažení z trouby nechte vychladnout, vyřízněte z formy, zabalte a uložte do lednice.
  • Na ganache na krém si připravte do větší mísy 300g čokolády a v rendlíku přiveďte k varu 400g kokosového pyré či smetany. Přelijte přes čokoládu, nechte minutku odstát a pak metličkou vymíchejte hladkou emulzi. Můžete promixovat tyčovým mixérem. Překryjte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.
  • Na ganache na bonbony na ozdobu si rozpusťte 300g čokolády a 100g kokosové smetany ohřejte zhruba na teplotu 40-50°C (je horká, ale ne natolik, abyste v ní chvilinku neudrželi prst). Pokud chcete, přidejte do smetany proužky citronové kůry a nechte půl hodiny infuzovat. Pak vyhoďte a smetanu znovu ohřejte. Na třikrát smetanu vmíchejte do čokolády, pokaždé pořádně vymíchejte. Pokud se v průběhu srazí, zkuste dál míchat a pomalu přidávat zbylou smetanu a pak vymixujte tyčovým mixérem. Nakonec můžete přidat lžíci Malibu a opět řádně promíchat. Překryjte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.
  • Další den z ganache na bonbony odebírejte kousky, zlehka prsty předtvarujte, umyjte a osušte si ruce a vytvarujte nejspíš ještě trochu šišaté kuličky. Nechte chvilku ztuhnout v lednici a finálně dotvarujte hezké kuličky. Obalte v kokosu a uložte do lednice, než je budete potřebovat na zdobení.
  • Na krém vložte do mísy mascarpone a ganache na krém, promíchejte stěrkou a pak vyšlehejte do pevného krému. Opatrně, ať nepřešleháte. Trochu krému si dejte do cukrářského pytlíku s řezanou špičkou a odložte do lednice, než jej budete potřebovat na ozdobu.
  • Pokud se vám korpusy vyboulily, trošku je seřízněte a oba rozkrojte na polovinu. Připravte si podložku na dort a mázněte na ni trošku krému. Na podložku dejte první vrstvu korpusu, tu, která má rovný podklad, řeznou stranou nahoru. Korpus potřete trochou kokosové smetany nebo Malibu (nebo kombinací) a potřete krémem. Pokračujte druhou polovinou korpusu, opět zvlhčete, opět krém a opakujte, dokud nebude dort sestavený. Skončete rovnou stranou druhého korpusu. Celý dort potřete kokosovou smetanou či Malibu a pak tenkou vrstvou krému. Nechte alespoň půl hodiny (lépe hodinu) ztuhnout v lednici. Potřete silnější vrstvou krému, zarovnejte cukrářskou stěrkou a nechte opět asi hodinu ztuhnout.
  • Dort ozdobte zbylým krémem, bonbony a jedlými květy.

Kam dál?

  • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort
  • Malinový dortMalinový dort
  • Kokosový dort s mangemKokosový dort s mangem
  • Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáčiČokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Mrkvový dortMrkvový dort

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: bílá čokoláda, dort, kokos, mandle, mascarpone

Předchozí článek « Mramorová bábovka
Další článek: Veganský čokoládový cheesecake »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Eliška

    20 února, 2023 at 8:00 am

    Dobrý den, chystám se dělat tento dort a chci se zeptat zda můžu kokosové pyré nahradit kokosovým krémem nebo pastou.
    Děkuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      20 února, 2023 at 11:39 am

      Dobrý den, je to v textu, klidně použijte kokosové mléko/smetanu v plechovce. Jestli pastou nebo krémem myslíte na pastu namletý kokos, tak to ne. 🙂

      Odpovědět
  2. Sandy

    13 února, 2024 at 1:16 pm

    Dobrý den, mohu se zeptat, jak je dort, popř jeden korpus vysoký?

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 února, 2024 at 8:03 am

      Dobrý den, dort je vysoký zhruba 20cm.

      Odpovědět
  3. Michaela

    15 dubna, 2024 at 11:50 am

    Dobrý den, nevíte, prosím, kolik vyjde cca porcí z takového dortu? Děkuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      15 dubna, 2024 at 2:43 pm

      Dobrý den, určitě 12 hezkých porcí, klidně i víc. My většinou sníme polovinu dortu v 8 lidech, ale záleží na tom, jací jste jedlíci. 🙂

      Odpovědět
  4. Marie

    13 května, 2024 at 9:44 pm

    Dobrý den,dá se korpus upéc v jednom ráfku? Děkuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      21 května, 2024 at 8:46 am

      Dobrý den, ne, v jednom ráfku této velikosti se upéct nedá, těsto by se do něj nevlezlo.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy